'BVD in 2002 gewaarschuwd voor chantabele Demmink'

De inlichtingendienst BVD is al in 2002 gewaarschuwd dat oud-topambtenaar Joris Demmink chantabel was omdat hij op de achterbank van zijn dienstauto seks zou hebben gehad met 'jonge jongens'. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van ambtenaar Tjeerd Postma en een externe adviseur die bij het ministerie van Justitie werkten.

Ondanks de waarschuwing werd Demmink benoemd tot secretaris-generaal van het ministerie. De BVD was de voorloper van de AIVD. Het is gebruikelijk dat kandidaten voor hoge posities op ministeries worden gescreend. Zo wordt nagegaan of ze ergens mee kunnen worden gechanteerd.

"Ik heb de BVD verteld van klachten van chauffeurs over nachteljke bezoeken aan een club en over een dienstreis naar Brussel, waar Demmink seks had met een jonge jongen op de achterbank van de dienstauto, terwijl de chauffeur alles zag door de achteruitkijkspiegel", zegt Postma, tot 1998 verantwoordelijk voor de chauffeursdienst, in de krant.

Postma zou het verhaal hebben gehoord van chauffeur Hans Bakker. Die ontkent in de krant stellig dat hij hier iets over heeft gezegd. "Het is allemaal uit de lucht gegrepen."

Een externe adviseur van de justitiële ondernemingsraad zegt volgens de krant dat hij de inlichtingendienst heeft verteld dat Demmink 'jongetjes in zijn dienstauto bestelde'. Dat zou hij hebben gehoord van de ondernemingsraad.

De ambtelijke top was volgens oud-justitiemanager John Moeleker op de hoogte van een klacht die een andere chauffeur, Rob Mostert, zou hebben ingediend. Moeleker hoorde later dat de zaak niet was onderzocht omdat Mostert kort na zijn klacht overleed.

Postma en de adviseur waarschuwden de BVD dat Demmink op deze manier chantabel was. Toch werd hij gepromoveerd. Deze maand is veel te doen geweest over de vraag of de naam Demmink voorkwam in het zogeheten Rolodex-onderzoek, dat draaide om seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Een oud-rechercheur verklaarde in de rechtbank van Utrecht dat Demmink in dat onderzoek voorkwam. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) herhaalde daarop dat Demmink niet in het onderzoek was opgedoken.Wel sloot hij niet uit dat de naam voorafgaand aan het onderzoek is gevallen.

Ook stelde hij dat de inlichtingendienst geregeld onderzoek heeft gedaan naar Demmink, 'zoals gebruikelijk bij dergelijke vertrouwensfuncties'. "De AIVD heeft mij bericht dat er nimmer aanleiding is gevonden om een verklaring van geen bezwaar te weigeren of deze te heroverwegen", schreef Opstelten in een Kamerbrief.

Een woordvoerder van het ministerie herhaalt de woorden van Opstelten nog eens in een reactie op het artikel. "De inlichtingendienst heeft alles onderzocht wat onderzocht moest worden en steeds was de conclusie dat er geen reden was om een verklaring van geen bezwaar te geven." De woordvoerder weet niet of de BVD destijds inderdaad is gewaarschuwd. Maar als dat zo is, zijn de signalen volgens hem onderzocht en is daaruit voortgekomen dat er geen reden tot zorg was.