Grondwetfeest trekt 65.000 bezoekers

De viering van het tweehonderdjarig bestaan van de Nederlandse grondwet trekt zaterdag veel bezoekers naar Den Haag. Voor alle instellingen die hun deuren hebben geopend, staan lange rijen, zegt een woordvoerder van de organisatie. In totaal zijn al zeker 65.000 mensen langs geweest.

Onder meer de Ridderzaal, het Catshuis en enkele ministeries zijn zaterdag te bezichtigen. Ook de Eerste en Tweede Kamer, de Trêveszaal, de Hoge Raad en de Raad van State zijn open voor het publiek. De woordvoerder noemt het opvallend dat alle activiteiten het goed doen en niet alleen de blikvangers als het Catshuis en de Trêveszaal.

"Ik kan wel zeggen dat het een groot succes is", aldus de zegsman. Mogelijk heeft ook het mooie weer een grote rol gespeeld bij de grote bezoekersaantallen. De feestelijkheden duren nog tot 17.00 uur.

Koning Willem-Alexander was eerder zaterdag ook aanwezig op het Grondwetfestival. Hij ging onder meer langs het Kabinet van de Koning en bezocht enkele buitenactiviteiten op het Lange Voorhout.

De viering van het tweede eeuwfeest van de grondwet is onderdeel van de festiviteiten rond tweehonderd jaar koninkrijk. Op 29 maart 1814 stelde de Vergadering van Notabelen - zo'n vijfhonderd voorname burgers, benoemd door de latere koning Willem I - de grondwet vast.