Deurne: 'Gelukkig zijn daders dood, niet de eigenaar'

"Gelukkig zijn de daders dood en niet de eigenaar." Dat was een van de vele reacties van klanten van Bakker Ron in de Deurnese wijk Walsberg, waar vrijdagmiddag in een juwelierszaak twee overvallers werden doodgeschoten.

De overval met dodelijke afloop is zaterdag het gesprek van de dag in Walsberg. "Eigen schuld, dikke bult", zegt iemand anders. Maar er zijn ook zorgen. "Is het hier nog wel veilig?"

Bakkersvrouw Heidi Ossendrijver zegt dat het in de winkel nergens anders over gaat. "De eigenares van de juwelierszaak komt hier elke ochtend brood halen", vertelt ze. "Het zijn pittige mensen. Ze moeten hun mannetje staan. In die branche is het niet of, maar wanneer je overvallen wordt." Mensen in de wijk leven volgens haar heel erg mee. "Iedereen is blij dat de eigenaar nog leeft", zegt ze.

Meerdere buurtbewoners zagen een auto, waarin een van de daders tijdens de overval een tijdje zou hebben zitten wachten. "Hij zat er sigaretten te roken", vertelt een van hen. "De politie heeft de peukjes en een stuk kauwgum later nog als bewijsmateriaal opgeraapt. Op een gegeven moment duurde het hem te lang, reed zijn auto voor de zaak en ging naar binnen."

Volgens een buurman heeft de dochter van de juwelier afgelopen nacht politiebewaking gekregen. Ze was alleen thuis en voelde zich bedreigd, zei hij. De dochter was in de winkel op het moment van de overval maar wist te vluchten. Haar beide ouders zouden de nacht niet thuis hebben doorgebracht omdat ze in Eindhoven werden gehoord door de politie.

Wat er precies is voorgevallen tijdens de overval is nog niet duidelijk. De twee vermoedelijke overvallers werden doodgeschoten. De gemeente, politie en justitie geven aan het eind van de middag een persconferentie.