Verdediging Boston-verdachte wil FBI-dossier zien

De verdediging van de verdachte van de bomaanslag op de marathon van Boston eist inzage in het dossier dat de FBI over diens omgekomen oudere broer heeft aangelegd. De advocaten willen aantonen dat Dzjochar Tsarnajev sterk onder invloed stond van zijn broer Tamerlan. Als zij de jury weten te overtuigen, krijgt Dzjochar misschien levenslang in plaats van de doodstraf.

De advocaten willen de verslagen inzien van alle contacten die de FBI met Tamerlan heeft gehad. Zij wijzen op informatie van de familie Tsarnajev en andere bronnen waaruit zou blijken dat de veiligheidsdienst Tamerlan had benaderd om informant te worden over de Tsjetsjeense en moslimgemeenschap in Boston.

Het kantoor in Boston van de FBI wilde niet direct reageren, maar verwees naar een verklaring in oktober waarin de FBI stelde dat de twee broers nooit bronnen waren van de FBI, 'noch dat de FBI geprobeerd heeft hen als bronnen te rekruteren'.

De twee broers worden ervan verdacht op 15 april twee bommen te hebben laten ontploffen bij de eindstreep van de marathon. Drie toeschouwers kwamen om het leven en meer dan 260 mensen raakten gewond. Tamerlan (26) werd vier dagen na de aanslag in een vuurgevecht met de politie gedood, de toen 19-jarige Dzjochar werd enkele dagen later gewond gevangengenomen. Hem worden dertig feiten ten laste gelegd, op ruim de helft waarvan de doodstraf staat. Zijn proces moet in november beginnen.