FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 februari 2014

Ambassadeur Oeganda ontboden op ministerie

De ambassadeur van Oeganda is ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wil op die manier duidelijk maken hoe teleurgesteld Nederland is over de anti-homowet die de Oegandese president Yoweri Museveni maandag ondertekende. Timmermans en zijn collega Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben dat dinsdagavond gemeld aan de Tweede Kamer.

Beide ministers geven aan dat de Nederlands ambassadeur in Kampala eerder al de zorgen van het kabinet over deze kwestie overbracht aan de premier en andere overheidsvertegenwoordigers en dat hij dat opnieuw zal doen. Ook licht hij de maatregelen toe die Ploumen en Timmermans maandag aankondigden, zoals het stopzetten van 7 miljoen euro hulpgeld aan de Oegandese overheid.

Ajax met Van der Hoorn naar Salzburg

Mike van der Hoorn reist met de selectie van Ajax mee voor het Europa League-duel bij Red Bull Salzburg van donderdag. De 21-jarige verdediger is opgenomen in de wedstrijdselectie. Van der Hoorn, die op 11 december voor het laatst in de hoofdmacht speelde, vervangt de voorlopig met een hamstringblessure afwezige Viktor Fischer. Dat heeft Ajax dinsdag gemeld.

Bij Ajax ontbreken ook de geblesseerden Thulani Serero, Nicolai Boilesen en Lasse Schöne. Laatstgenoemde raakte donderdag in de warming-up geblesseerd. Ajax staat in Salzburg voor de loodzware opgave om een 3-0 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen.

[CL] Uitslag Olympiakos - Manchester United

Manchester United moet vrezen voor uitschakeling in de Champions League. Uit bij Olympiakos ging de kwakkelende ploeg van David Moyes met 2-0 onderuit. Manchester United is in Engeland uitgeschakeld in alle competities en kan alleen in de Champions League nog een prijs pakken.

In de achtste finales treft het met Olympiakos een ploeg in bloedvorm. Al negentien wedstrijden op rij is het team van de Spaanse trainer Michel ongeslagen. In de Griekse competitie heeft Olympiakos een voorsprong van liefst twintig punten op achtervolger PAOK Saloniki en kan het komend weekend tegen Panathinaikos al kampioen worden. Van onderschatting was vooraf dan ook geen sprake aan de kant van The Red Devils.

Dat de mannen van Moyes bezig zijn aan een moeizaam seizoen werd ook in Pireaus duidelijk. In de eerste 45 minuten werd amper een kans gecreëerd. Bij vlagen liet Manchester United aardig voetbal zien, maar niet meer dan dat. Olympiakos was feller en dreigender. De voorsprong na 38 minuten was dan ook verdiend te noemen. Een afstandschot van Giannis Maniatis werd op fraaie wijze van richting veranderd door Alejandro Domínguez. David de Gea stond op het verkeerde been en kon de Argentijnse aanvaller niet van het scoren afhouden.

Het spelbeeld was na de thee niet veel anders. Manchester United was niet bij machten om het Olympiakos moeilijk te maken. De beste kansen waren voor de thuispoeg, wat leidde tot de 2-0 na 55 minuten. Joel Campbell zette Michael Carrick te kijk en kon vervolgens vrij uithalen. Hij krulde de bal op fraaie wijze langs de kansloze De Gea.

De zorgen werden alsmaar groter voor Moyes en zijn team. De manager greep in en bracht Shinji Kagawa en Danny Welbeck. Maar ook met de twee aanvallers in de ploeg werd er geen kans gecreëerd. Van Persie werd constant gezocht, maar hij leek op een eiland te staan. Hij kon niets beginnen met de kansloze lange ballen van Rio Ferdinand en Nemanja Vidic. Olympiakos speelde met vertrouwen en kreeg nog kansen op meer.

In de slotfase kreeg Van Persie nog een grote kans. Hij controleerde een voorzet van Smalling, kapte zijn tegenstander en schoot over. Maar met een doelpunt had Manchester United te veel gekregen. Olympiakos wint terecht met 2-0. De Griekse topclub kan met vertrouwen afreizen naar Manchester en heeft de kwartfinale in het vizier.

Slob dreigt kabinetssteun in te trekken

De ChristenUnie trekt de steun aan het kabinet in als het plan om illegaliteit strafbaar te stellen niet van tafel wordt gehaald. Dat zei fractievoorzitter Arie Slob dinsdagavond in het televisieprogramma Een op Een.

"Als men doorzet dan zal dat schade opleveren aan onze relatie met het kabinet", zei Slob. "Dat betekent dat ik geen afspraken meer kan maken zoals we dat tot nu toe hebben gedaan." De leider van de ChristenUnie sprak de hoop uit dat het kabinet nog bij zinnen komt, maar sprak zich in ieder geval duidelijk uit dat zijn partij tegen gaat stemmen.

Het doet Slob verder zeer dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) onlangs sprak van het 'zoet' van de strafbaarstelling van illegaliteit na het 'zuur' van het kinderpardon. Volgens Slob gaat dat principieel een stap te ver. Hij roept het kabinet op zich te bezinnen.

Slob vreest verder dat als het wetsvoorstel wordt aangenomen de problemen alleen maar erger worden. Het kabinet zal illegalen alleen maar opjagen, denkt hij. "Ze zullen zich verschuilen, gaan bijvoorbeeld niet meer naar de dokter. En straks ben je nog medeplichtig aan crimineel gedrag als je ze gaat helpen. Waar zijn we dan mee bezig?", vroeg hij zich af.

De ChristenUnie was in de huidige kabinetsperiode meerdere keren belangrijk. Zo hielp de partij samen met andere oppositiepartijen D66 en SGP het kabinet aan een begrotings- en een woonakkoord.

Klopjacht op voortvluchtig duo gaat verder

De politie is nog altijd massaal op zoek naar het voortvluchtige Nederlandse duo dat verdacht wordt van verschillende overvallen, ontvoeringen en een schietincident. De tips die tot nu toe binnenkwamen, hebben vooralsnog niets opgeleverd. Dat zei een woordvoerder van de politie dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

"De politie in Nederland en Duitsland speurt nog met man en macht naar dit tweetal", aldus de zegsman. De tips hebben volgens hem geleid tot 'verschillende verplaatsingen van politie-eenheden in het grensgebied met Duitsland'. Dinsdag aan het einde van de middag werd een park in het Duitse Gronau door een arrestatieteam doorzocht, maar dat leverde niets op.

Het duo, de 25-jarige Antonio van der P. en de 19-jarige Enise B., zijn al langer op de vlucht voor de politie. Na elk misdrijf gingen ze er in de auto van de slachtoffers vandoor. Maandagavond zijn ze voor het laatst gezien in een blauwe Honda. Mogelijk hebben ze inmiddels andere kentekenplaten op de auto geplaatst.

De politie waarschuwt dat het gewelddadige duo mogelijk een slaapplaats zoekt en daarvoor kan aankloppen. Een andere mogelijkheid is dat ze illegaal de nacht op een camping doorbrengen.

Philips maakt All-in-One Android-computers

Philips lanceert twee All-in-One computers met touchscreen van 21,5- en 23-inch. Beide computers draaien op Android 4.2 en gaan respectivelijk 439 en 469 euro kosten zodra ze in de winkel liggen later deze week.

Qua specificaties zijn beide varianten aan elkaar gelijk: ze bezitten een Full HD-scherm en lopen op een 1,6 GHz Tegra T33 quadcoreprocessor met 2GB DDR3 RAM-geheugen. Het opslaggeheugen is 8GB.

De doelgroep van Philips gaat met deze twee all-in-ones verder dan de gewone thuisgebruiker, ook hotels, scholen en internetcafé's zouden gebruik kunnen maken van de apparaten. De schermen zijn overigens ook als losse monitor te gebruiken middels een VGA- en HDMI-kabel.


De Philips All-in-One (Beeld: Tweakers)

Matige start voor PlayStation 4 in Japan

Afgelopen week konden gamers in Japan eindelijk een PlayStation 4 in hun eigen winkel aanschaffen. Je zou verwachten dat ze daar massaal de pinpas zouden trekken, maar dat valt tegen. Er zijn de eerste twee dagen slechts 322.083 exemplaren verkocht volgens marktbureau Enterbrain.

De console komt daarmee op een zesde plaats qua releases, ruim achter onder andere PlayStation 2 en Nintendo DS maar wel iets voor de veelgeplaagde PlayStation Vita en Nintendo Wii U:

1. PS2: 630.552 
2. GBA: 611.504 
3. NDS: 441.485 
4. Wii: 371.936 
5. 3DS: 371.326
6. PSV: 321.407
7. Wii U: 308.570  

In Amerika en Europa doet PlayStation 4 het beter, daar is de console van Sony hard op weg om records te breken qua verkopen met ruim 5 miljoen verkochte exemplaren in zo'n drie maanden tijd.

Smedley naar Williams

Rob Smedley verhuist toch nog naar Williams, hiermee volgt hij zijn vriend Felipe Massa. De geruchten gingen al een tijd rond in de Formule 1-paddock, maar nu is het officieel. Smedley heeft de functie Head of Vehicle Performance gekregen bij het Britse F1-team. Williams trok tevens strateeg Richard Lockwood aan die vanaf Marussia komt.

Pat Symonds, chief technical officer, is blij met de nieuwe aanwinsten: "Williams ondergaat een metamorfose en deze nieuwe aanstellingen tonen hoe ambitieus we zijn. We hebben een aantal personele versterkingen om onze ambities waar te maken en ik verwelkom deze nieuwe krachten. 2014 is de grootste verandering op regeltechnisch vlak die ik ooit heb gezien in de Formule 1 en daarom is het belangrijk dat we in de breedte over veel kwaliteit binnen onze organisatie beschikken. Williams heeft een reputatie van uitblinken op gebied van engineering en met deze aankondigingen passen in de lijn die we ingezet hebben om dit team weer succesvol te laten zijn."

Smedley gaat niet aan de slag als race-engineer van Massa. Eind januari werd al bekend dat Andrew Murdoch dit op zich zal nemen. Smedley zal zich zowel op het circuit als in de fabriek gaan bemoeien met de ontwikkeling van de auto en wordt daarmee de schakel tussen de race-engineers van Felipe Massa en Valtteri Bottas en de rest van het team.

Raad Leiden als een blok achter burgemeester

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden hoeft niet bang te zijn dat hij na donderdag geen burgervader meer is. Zoals het er nu naar uitziet, kan hij tijdens de extra gemeenteraadsvergadering over de huisvesting van Benno L. rekenen op brede steun van de gemeenteraad. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

De Leidse gemeente laste vorige week een vergadering in nadat bekend was geworden dat de veroordeelde pedoseksueel in Leiden woont. Dit leidde tot veel onrust en verzet, binnen en buiten de buurt. Vrijdag besloot Lenferink dat L. toch kan blijven in de stad.

De lokale VVD, D66, SP, GroenLinks, PvdA, de Partij voor de Dieren en Stadspartij Leiden Ontzet staan als een blok achter de burgemeester en vinden dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Een "dapper" besluit, noemt onder meer PvdA-fractieleider Henny Keereweer de keuze van zijn partijgenoot.

Lenferink krijgt wel kritiek van Leefbaar Leiden. Daan Sloos, het enige raadslid van de lokale partij, dient donderdag een motie van wantrouwen in tegen Lenferink. "Belachelijk", zegt SP-leider Julian van der Kraats. GroenLinks dient zelfs een motie van afkeuring in tegen Leefbaar Leiden.

De motie van Sloos kan rekenen op 1 stem voor, die van Sloos zelf, en 33 tegen. Het CDA met 4 zetels sluit niet uit de motie te steunen. "De burgemeester heeft zeer solistisch gehandeld. Ik wacht zijn reactie donderdag af", aldus CDA-fractievoorzitter Patrick Meijer. De ChristenUnie (1 zetel) wil voorafgaand aan de vergadering niets zeggen.

Ondanks de steun voor Lenferink zullen de meeste partijen donderdag wel vraagtekens zetten bij zijn keuze om de komst van Benno L. geheim te houden voor omwonenden. "Het is een illusie dat je dit in deze tijd geheim kan houden", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos. De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat Lenferink had kunnen overleggen voordat hij een besluit nam. ,,Het is nu toch een beetje stiekem", zegt PvdD-leider Dick de Vos.

Bovendien heeft Benno L. op GeenStijl gestaan, dus kon Lenferink ervan uitgaan dat het bekend zou worden en dat relschoppers ,,de boel zouden verstieren", zegt Van der Kraats (SP). ,,Bereid de buurt daar dan op zijn minst op voor."

Leefbaar Leiden-leider Sloos "interesseert het allemaal niet wat de anderen ervan vinden". Lenferink had Benno L. volgens hem nooit naar Leiden mogen halen en al helemaal niet in het geheim. "Dat is ronduit gevaarlijk en neem ik hem zeer kwalijk."

South Park-spel gecensureerd in Europa

South Park: The Stick of Truth is gecensureerd in Europa, Midden Oosten en Afrika. De game heeft in de genoemde gebieden in plaats van de geanimeerde beelden een tekst met daarin de blijkbaar schokkende gebeurtenissen.

South Park: The Stick of Truth is een game voor 18 jaar en ouder, en daardoor alleen voor volwassen mensen te koop. Blijkbaar is dat niet genoeg en zijn er zeven scenes van elk twintig seconden gecensureerd. Een van de scenes is een minigame waarin een arts abortus pleegt bij de speler. Een andere scene laat juist de speler een abortus plegen op het personage Randy. De vijf overige scenes bevatten anale humor. Ubisoft heeft zelf besloten om deze stukken te censureren.

De ongecensureerde Noord-Amerikaanse versie komt 4 maart uit, mocht je willen importeren. Wil je alsnog de Europese versie kopen, dan komt deze 7 maart uit op PlayStation3, Xbox 360 en pc.

South park

Inzet lokpuber in chatbox mag straks weer

Agenten mogen zich straks op internet weer voordoen als minderjarigen om seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen aan te pakken. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat dinsdag voor advies naar de Raad van State is gestuurd.

Opstelten liet eerder al weten werk te maken van het voorstel in de hoop zedenzaken sneller op te lossen. Een nieuwe wet was nodig omdat de rechter de inzet van lokpubers eerder niet toestond. Volgens de minister moet het werk van politie en justitie straks weer makkelijker worden.

In het wetsvoorstel staan meer maatregelen om computercriminaliteit effectiever aan te pakken. Zo wil de minister dat politie en Openbaar Ministerie straks op afstand onderzoek doen in computers van criminelen en ook gegevens kunnen overnemen of ontoegankelijk maken. Ook kunnen straks verdachten verplicht worden om mee te werken aan het openen van versleutelde bestanden op hun computer.

Truecrypt kan hier een uitkomst bieden voor mensen die het minder op prijs stellen dat oom agent met een persoonlijke grudge je privézaken even door komt snuffelen.

Djokovic eenvoudig langs Istomin in Dubai

Titelhouder Novak Djokovic heeft de tweede ronde van het tennistoernooi in Dubai bereikt. De als eerste geplaatste Serviër ontdeed zich dinsdag simpel van Denis Istomin. De partij eindigde in tweemaal 6-3 voor Djokovic en nam een kleine anderhalf uur in beslag. Door zijn zege tilde de mondiale nummer twee de stand in onderlinge ontmoetingen met de Oezbeek naar 5-0.

Ook Jo-Wilfried Tsonga hoefde in zijn eersterondepartij maar zes games af te staan. De Fransman stuurde de Roemeen Victor Hǎnescu met 6-2 en 6-4 naar huis. Tsonga (5) was afgelopen weekeinde nog verliezend finalist in Marseille.

Vampieren gelanceerd

Konami heeft de launchtrailer van Castlevania: Lords of Shadow 2 online gezet. De game komt 27 februari uit voor pc, PlayStation en Xbox 360. De game eindigt het verhaal van Gabriel.

Nadat in het eerste deel duidelijk werd dat Gabriel de nieuwe Dracula is geworden, gaat het verhaal verder in Castlevania: Lords of Shadow 2. In dit deel bevindt de vampier zich hevig verzwakt in de moderne tijd. Een oude bekende biedt een manier aan om van het eeuwige leven afscheid te nemen en eindelijk eeuwige rust te vinden.

Bergsma wist niets van reserverol team pursuit

Jorrit Bergsma was onaangenaam verrast dat er tijdens de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen in Sochi helemaal geen beroep op hem werd gedaan. "De communicatie is nooit goed geweest", zei de olympisch kampioen op de tien kilometer dinsdag bij De Wereld Draait Door. "Mij is nooit door iemand verteld dat ik reserve was."

Bergsma moest in de kwartfinale en halve finale toekijken hoe Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij eenvoudig wonnen van Frankrijk en Polen. Vlak voor de finale liet Bergsma weten niet meer beschikbaar te zijn omdat hij zich 'genaaid' voelde. Ten koste van Zuid-Korea schaatste de Nederlandse ploeg vervolgens naar het goud.

"Als ze open en eerlijk waren geweest, hadden ze me gezegd dat de andere drie altijd zouden rijden, hoe zwak de tegenstander ook was", vindt Bergsma. "Dan had ik ja of nee kunnen zeggen en hadden ze naar een andere reserve op zoek kunnen gaan."

Coach Jillert Anema vermoedt dat er mogelijk iets anders in het spel is. "Ik heb Arie Koops op de man af gevraagd of Jorrit mocht rijden." Volgens Anema kreeg hij van de bondscoach het antwoord dat daar geen sprake van kon zijn omdat het 'te gevoelig zou liggen'. "En dat is vreemd, de reserve wordt altijd een keer opgesteld in de team pursuit."

Anema denkt niet dat Kramer na zijn nederlaag op de tien kilometer zijn invloed heeft aangewend om Bergsma buiten de ploeg te houden. Wel vindt hij het vreemd dat de kampioen op de 5000 meter tijdens de ploegenachtervolging zo'n fitte indruk maakte. "Als je de 1500 meter laat schieten en na de tien kilometer zegt dat je last hebt van je rug, is het wel frappant dat je drie keer start bij de team pursuit."

[CL] Uitslag Zenit St. Petersburg - Borussia Dortmund

Borussia Dortmund heeft zonder al te veel moeite gewonnen op bezoek bij Zenit Sint Petersburg. Dankzij vier uitdoelpunten lijkt de return een formaliteit. Zenit Sint Petersburg werkte voor het laatst een officieel duel af op 6 december vorig jaar. Daarna werd de Russische competitie stilgelegd en ging de ploeg van Luciano Spalletti op trainingskamp in Qatar en Turkije. Dinsdagavond stond Zenit pas weer voor het eerst op het veld voor een officieel duel en had het helemaal niets in te brengen tegen een veel te sterk Borussia Dortmund.

Al na vier minuten was het raak voor de bezoekers. Marco Reus zette goed door en drong de zestien binnen. Hij werd uiteindelijk gestuit door de verdedigers van Zenit, maar de bal bleef liggen en Henrikh Mkhitaryan kon eenvoudig scoren. De thuisploeg was nog niet van de schrik bekomen of de 0-2 lag er al in. Een minuut na de openingstreffer tekende Reus voor de 0-2. Het enige geluk dat Zenit had was dat het daarna nog ruim de tijd had om wat terug te doen. Maar naarmate de tijd verstreek bleek dat de thuisploeg geen moment aanspraak maakte op een goed resultaat.

Borussia Dortmund troefde Zenit op alle fronten af. Het was duidelijk zichtbaar dat de Russische competitie al maanden stil lag en het ontbrak bij de ploeg van Spalletti dan ook aan wedsrijdritme. Alle duels werden gewonnen door spelers van Borussia en alle kansen waren voor de bezoekers. Slechts één keer in de eerste 45 minuten moest doelman Roman Weidenfeller in actie komen. Een poging van Hulk vanaf een meter of 25 kon hij simpel oprapen.

In de tweede helft toonde Zenit iets meer lef en speelde het wat meer vooruit. De gemaakte aansluitingstreffer was niet verdiend, maar daar maalde niemand bij de thuisploeg om. Tien minuten na rust kreeg aanvaller Rondon de bal in buitenspelpositie mee en mocht gewoon door. Hij raakte de paal waarna Oleg Shatov vanuit de rebound raak schoot.

Voor even dacht Zenit terug in de wedtrijd te komen, heel even. Want in de eerstvolgende aanval van Dortmund schoot Lewandowski raak. De Poolse spits bracht de marge op twee en deed dat tien minuten later opnieuw. Want Zenit leek wederom terug in de wedstrijd te komen nadat Hulk een strafschop had benut. Vlak na de aftrap was Lewandowski weer trefzeker en scoorde de 2-4.

Met nog een kwartier op de klok zaten de spelers van Zenit er doorheen. Niet alleen het ontbreken van wedstrijdritme deed de thuisploeg dinsdagavond de das om. De complimenten mogen ook gegeven worden aan Borussia Dortmund, dat ijzersterk speelde en dodelijk was in de afronding. Mede door twee doelpunten van Lewandowski lijkt de return slechts een formaliteit.

FOK!toen: 2014

Zoals Mulisch, Reve en Hermans in de Nederlandse literatuur De Grote Drie van de (mid-)Twintigste Eeuw waren, zo waren The Big Three van Amerikaanse sciencefiction in de tweede helft van de eeuw Isaac Asimov, Arthur C. Clarke en Robert Heinlein. Zo schreef Clarke de screenplay voor 2001: A Space Odyssey en kunnen we Heinlein danken voor o.a. de term 'space marine'.

Asimov is echter wellicht de grootste van de drie: met een bizar actieve carrière van 1939 tot zijn dood in 1992 produceerde hij honderden romans, novelles, verhalen en populair-wetenschappelijke boeken. O.a. Bicentennial Man en I, Robot zijn van zijn hand.

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat deze sci-fi-eindbaas een bezoek bracht aan de New York World Fair van 1964. Op basis daarvan schreef Asimov toen een sci-fi-artikel over diezelfde Fair, maar dan 50 jaar later:Visit to the World's Fair of 2014.” Daarom vandaag in FOK!toen: 2014 bezien vanuit de ogen van een briljant schrijver in 1964.

New York World's Fair, 1964New York World's Fair, 1964

'Bezoek aan EXPO 2014', geschreven in 1964
Natuurlijk is Asimov niet de eerste geweest die probeerde de toekomst in te kijken. Jules Verne werd er bijna een eeuw eerder al een legende mee. Toch ziet Asimov een 2014 dat op veel vlakken zó dichtbij de huidige wereld ligt, dat het werkelijk verbazingwekkend is. 

We laten je niet langer wachten: vandaag een lijst met uitgekomen voorspellingen, volgende week weer verder en daarna komen nog de 'helaas nog niet'- en 'zijn we druk mee bezig'-toekomstbeelden langs. Asimov leidt zijn toekomstvoorspelling in met de woorden: “What will the World's Fair of 2014 be like? I don't know, but I can guess.” En hij gokte (meestal) goed.

Keukengadgets en hulp in en om het huis
De mens zal in de 50 jaar tot 2014 continu nieuwe gadgets en apparaten blijven uitvinden, om het leven gemakkelijker te maken en vervelend werk door machines te laten doen. 'Keukenunits' -hedendaagse inbouwapparatuur- kunnen dingen voor je klaarmaken: water koken en direct in koffie omzetten, brood roosteren, een ei bakken, spek grillen en ga zo maar door.

Asimov zit weer op het goede spoor: in de jaren zeventig waren er apparaten die getimed thee zetten, zaken als brood precies op tijd roosterden en andere eenvoudige zaken deden, maar ze sloegen nooit echt aan.

Isaac ziet een toekomst waarin 'complete lunches en diners' voorverpakt in de vriezer bewaard worden tot ze (in een handomdraai) klaargemaakt worden voor consumptie. Hij voorziet ook dat het eten vaak nog ongekookt of rauw in de verpakking zit en dat de machine het werk doet. De huidige stoommaaltijden zijn daar een goed voorbeeld van – hoewel de technologie achter magnetrons in '64 al was uitgevonden, werd het pas later een in elke keuken aanwezig product.

Robots bestaanRobots bestaan.

Robots bestaan, 3D-films vertoond
“General Electric laat in 2014 3D-films zien over haar 'robots van de toekomst', mooi en gestroomlijnd, met schoonmaakapparaten in de robot ingebouwd.” Asimov grapt: “Er zal wel een rij staan van drie uur om de film te zien, want sommige dingen veranderen nooit.”  

“Robots komen in 2014 nog niet veel voor en zijn ook niet erg goed, maar ze bestaan wel. Bij de IBM-tentoonstellingsruimte in 1964 waren geen robots, maar lag de focus op computers. Er stonden al computers die Russisch naar Engels kunnen vertalen. Als machines al zo slim zijn heden ten dage, wat zou er dan niet mogelijk kunnen zijn over 50 jaar? Zulke computers, maar dan in miniatuurformaat, zullen dienen als het 'brein' van de robots.”

“In het IBM-gebouw op de World Fair van 2014 zal één van de belangrijkste tentoongestelde technologieën, een robot zijn. Het ding is groot, onhandig en beweegt langzaam, maar kan basisopdrachten verrichten zoals dingen oppakken, neerzetten, sorteren, vegen en huishoudelijke apparaten aansturen. Het zal bezoekers van de Wereldtentoonstelling ongetwijfeld amuseren om dingen op de grond te gooien, om te zien hoe de robot het weer opraapt of opveegt en beoordeelt in de categorieën 'weggooien' of 'opzijleggen'. Ook robots die werk in de tuin kunnen opknappen, bestaan in 2014 inmiddels.”  

Dat laatste kan iedereen met een automatische stofzuiger of grasmaaier bevestigen.

Vroege 3D-film, 1951
Vroege 3D-film, 1951

Grote velden zonnepanelen in woestijngebieden
“In een aantal woestijn(achtige) gebieden zijn er in 2014 grote zonne-energiecentrales.” Als voorbeelden van locaties noemt Asimov de staat Arizona, de Sahara en Kazachstan. Klik hier voor een lijstje met in 2014 daadwerkelijk bestaande 'solar parks'. 

Ook voorziet hij dat er inmiddels fusie-energie wordt benut, maar nog wel experimenteel. “Een of twee fusie-energiecentrales zullen al bestaan.” Dat is helaas nog niet het geval – hoewel vanaf de jaren negentig succesvolle experimenten zijn gedaan, is de technologie vooralsnog niet commercieel inzetbaar.

Moderne zonne-energiecentrale, Swabingen, Beieren
Moderne zonne-energiecentrale, Swabingen, Beieren

Glas kan donkerder worden, natuur staat voorop
Glas, stelt hij, kan in 2014 op commando donker of ondoorzichtig worden, om zonlicht uit te blokken. Inderdaad is dat nu mogelijk en wordt het voornamelijk ook gebruikt voor privacy in wc's en kantoorruimtes. Ook is het volgens Asimov in 2014 mogelijk om met kunstmatig licht ongeacht donkerte of kou, in kassen groenten en fruit te kweken.

Ondertussen gaan we in 2014 steeds 'natuurlijker' met onze omgeving om. Qua wonen, werken en leven proberen we meer en meer de natuur de ruimte te geven. Grootschalige agricultuur afgewisseld met parken en bossen domineren daarmee meer en meer het landschap. Asimov voorzag dat men daarom ook steeds vaker ondergronds zou gaan wonen, maar vooralsnog is dat weinig het geval.

Wel waren er in de jaren zestig en zeventig overal enorme flatbouwprojecten met hetzelfde doel voor ogen: veel groen, veel ruimte, weinig grond daadwerkelijk bebouwd. Helaas (gezien het idee erachter prima is) hebben de meeste van die wijken na veertig jaar schromelijk gefaald en worden ze met hele wijken tegelijk alweer afgebroken.

Omdat we pas halverwege Asimovs artikel zijn en het huidige alweer richting de twee A4'tjes holt, breken we hier de lijst uitgekomen voorspellingen op. Volgende week meer.

Man schiet zichzelf per ongeluk dood

Tijdens een kleine demonstratie, waarin wel eventjes aangetoond zou worden hoe veilig vuurwapens zijn, schoot een man uit een dorpje in Michigan, Amerika, zichzelf dood.

De 36-jarige, wiens naam niet is vrijgegeven, liet aan zijn vriendin zien dat ongeladen vuurwapens volkomen ongevaarlijk zijn. Om een duidelijk te maken hoeveel vertrouwen hij in die stelling had, zette hij een van zijn drie schietijzers op zijn hoofd en haalde de trekker over. Hij stierf onmiddellijk.

Tijdens de instructie waren er drie kinderen van respectievelijk zeven, tien en twaalf jaar oud in de woning, maar volgens het politierapport hebben zij het incident niet gezien.

Het is niet de eerste keer dat het op deze manier verkeerd ging met dit gevaarlijke speelgoed. In het schietgrage land zijn de afgelopen jaren minstens drie gevallen opgetekend die op ongeveer dezelfde manier de mist in gingen.

Zoeken naar God met Frans en Maik

Lange Frans en Maik de Boer zijn te zien in het komende seizoen van Op Zoek naar God. Dat meldt RTL Boulevard. De heren sluiten zich op in een klooster om voor het EO-programma in stilte te ontdekken wat hun band is met God.

Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe reeks op televisie komt. De EO was dinsdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar. In het vorige seizoen waren onder anderen Kim Feenstra, Lieke van Lexmond en Christina Curry te zien. Zij konden God niet vinden, maar misschien zullen Frans en Maik succesvoller zijn.

'VS wijzen Venezolaanse diplomaten de deur'

De Verenigde Staten wijzen drie Venezolaanse diplomaten uit. Dat zegt een bron bij de Amerikaanse regering. Het drietal heeft drie dagen de tijd om de biezen te pakken, liet de ingewijde weten.

De maatregel is een tegenzet op de uitzetting, vorige week, van drie Amerikaanse ambassademedewerkers door Venezuela. De regering van de linkse president Nicolas Maduro betichtte hen ervan samenzweerders te steunen die uit zouden zijn op zijn val.

De VS en Venezuela hebben sinds 2010 geen ambassadeurs naar elkaars hoofdstad afgevaardigd. Wel zijn de wederzijdse ambassades in Washington en Caracas nog in bedrijf.

Voortvluchtig stel niet gearresteerd in Gronau

De Duitse en Nederlandse politie kregen vandaag een tip dat een voorvluchtige stel (Antonio Marcos van der P. en Enise Merve B.) zich zou verstoppen in de Duitse plaats Gronau.

De Duitse autoriteiten stuurden er verschillende speciale eenheden en arrestatieteams op af. Er gaan geruchten rond dat de Nederlandse politie ook een aantal eenheden naar de plaats had gestuurd, maar dit wil de woordvoerder niet bevestigen. Nadat de politiemacht binnenviel bleek dat het stel er niet was.  Het levensgevaarlijke stel wordt onder andere gezocht voor een gijzeling en een schietpartij. Zowel de Nederlandse als de Duitse politie hebben een klopjacht geopend om het stel te vinden.

Het laatst bekende gebruikte vluchtvoertuig is een zwarte Daihatsu Cuore met kenteken 47-JKG-4. Mocht je dit stel zien, spreek ze niet aan, maar alarmeer de politie onmiddellijk.

Frankrijk neigt naar verlenging CAR-missie

Het Franse parlement voelt wel voor verlenging van de vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De Nationale Assemblee geeft premier Jean-Marc Ayrault dinsdag naar verwachting groen licht voor een langer verblijf van de Franse troepen in het door geweld tussen christenen en moslims verscheurde land.

Frankrijk heeft sinds december zestienhonderd vredesmilitairen naar de CAR, een voormalige Franse kolonie, gezonden. In het land bevindt zich ook een Afrikaanse vredesmacht van bijna zesduizend man sterk.

De Franse troepen kregen aanvankelijk een warm onthaal. De vreugde is echter wat bekoeld, omdat de Fransen er in grote delen van de hoofdstad Bangui niet in zijn geslaagd de orde te herstellen. Naast de vele tegen moslims gerichte schuttingtaal verschijnen steeds meer anti-Franse leuzen op de gevels in de hoofdstad.

Tienduizenden islamitische inwoners van de CAR zijn op de vlucht geslagen voor christelijke milities. Die beschuldigen de moslims van steun aan de islamitische Seleka-rebellen, die vorig jaar voor korte tijd de macht wisten te grijpen.

De Franse president François Hollande beloofde in december een snelle, korte operatie, maar Parijs geeft inmiddels toe dat die voorspelling wat al te optimistisch was. Het draagvlak voor de vredesmissie in de CAR lijkt de laatste tijd wat af te brokkelen, maar volgens opiniepeilers steunt het merendeel van de Franse bevolking die nog altijd.

Groen licht voor Verlinden na hartritmestoringen

Zwemmer Joeri Verlinden heeft dinsdag de training hervat. De onderzoeken naar zijn hartritmestoringen zijn afgerond en geven geen reden om topsport af te raden, meldt de zwembond. De vlinderslagspecialist gaat zich voorbereiden op de Swim Cup in april, het laatste kwalificatiemoment voor het EK later dit jaar in Berlijn.

Bij Verlinden werden anderhalve maand geleden tijdens een reguliere sportkeuring hartritmestoringen ontdekt. Hij moest vervolgens meteen de trainingen staken en mocht niet mee op trainingskamp met de nationale zwemploeg in Thailand.

Verlinden is blij dat hij weer aan de slag mag. "Na een paar slopende weken vol spanning, frustraties en verdriet is het prettig om nu uitsluitsel te krijgen over de voortzetting van mijn zwemcarrière. Vanaf vanmiddag ga ik eindelijk weer bezig met mijn passie en dromen. Aan mijn motivatie en inspiratie zal het in ieder geval zeker niet liggen."

"Het is goed dat we uiterst zorgvuldig hebben gehandeld en het belang van Joeri voorop hebben gesteld", zegt technisch directeur Joop Alberda. "Het is ontzettend fijn voor Joeri dat hij nu zijn topsportcarrière kan vervolgen."

Weer honderden aanhangers Morsi veroordeeld

De Egyptische rechter heeft dinsdag 220 tegenstanders van de machtsgreep van het leger van vorig jaar soms jarenlange gevangenisstraffen opgelegd. Drie rechtbanken in Alexandrië bevonden hen schuldig aan aanzetten tot geweld en demonstreren zonder toestemming.

De veroordeelden droegen volgens de rechter schuld aan de in geweld ontaarde protesten tegen de afzetting van de eerste democratisch gekozen president van Egypte, Moslimbroeder Mohammed Morsi. Het machtige leger wipte Morsi in juli uit het zadel, omdat massademonstraties zouden hebben aangetoond dat die zijn legitimiteit had verspeeld.

De islamistische oud-parlementariër Sobhi Saleh en nog 133 anderen draaien voor drie jaar de cel in. Bovendien moeten ze een boete betalen van omgerekend ongeveer vijfduizend euro.

Marktmislukkingen

Een beter woord dan 'marktmislukking' kan ik er niet voor verzinnen. Kent u Betamax nog? Of Philips CD-i? Juist, stuk voor stuk producten die ooit bedacht en ontwikkeld waren maar die op de markt nooit een succes zijn geworden. Met uiteenlopende oorzaken. Betamax was een uitstekend videosysteem, veel beter dan concurrent VHS eigenlijk. Maar toch werd VHS de standaard. Overal werd VHS gebruikt. De videotheek verhuurde alleen films op VHS, en als je een lege videoband wilde kopen bij de V&D, dan was alleen VHS verkrijgbaar. Reden? VHS was ontzettend slim in de markt neergezet. De knappe koppen die het veel betere Betamax ontwikkelden, hadden het nakijken.

Dagelijkse update TwitchPlaysPokemon

Het is weer tijd voor de dagelijkse Pokemonupdate, lieve pokemonvriendjes van ons. Vandaag was het weer een productieve dag. Red heeft zijn zevende badge gehaald, heeft de Secret Key gescoorded. Cinnabar Island bereiken was een makkie, aangezien drie Pokemon Surf hebben geleerd.

Verder was er lichte paniek bij Red, hij zat namelijk vast door een ongewillige NPC die Red insloot in een smal stukje. Gelukkig zorgde Democracy ervoor dat Red eruit kwam, anders was het snel over met de pret.

PANIEK!!!1

FOK!er Typisch houdt alles in de gaten!

Verder kreeg Red weer goed advies van de andere Pokemon trainers: "Be careful out there, it's not safe to go alone". Gelukkig is Red met 41000 andere die over zijn schouders meekijken.

Wil je live meekijken, dan kan dat hier. Uitgebreid erover discussiëren kan natuurlijk op ons forum!

Jezus redt!

Jezus redt! Of beter gezegd: het boekje waarin Jezus een van de personages is doet dat in bijzondere gevallen. Een bijbel in zakformaat heeft namelijk vermoedelijk het leven gered van een 49-jarige buschauffeur in de Amerikaanse staat Ohio.

Drie jongeren schoten maandag op de chauffeur, toen hij door pech met zijn bus was gestrand in de stad Dayton. De man overleefde de aanval, omdat twee van de drie afgevuurde kogels bleven steken in de bijbel die hij in zijn borstzak had gestopt.

De chauffeur werd door de derde kogel in zijn been geraakt. Hij is daarvoor in het ziekenhuis behandeld, aldus de politie dinsdag tegen de nieuwszender CNN. Over het motief voor de aanval op de chauffeur kon de politie niets zeggen.

De daders van de schietpartij zijn voortvluchtig.

Bijbel vangt kogels voor buschauffeur op
Dit is een bijbel zonder kogelgat (Foto: ANP)

Deus Ex: The Fall naar pc

Op de tablet is Deus Ex: The Fall is al een tijdje uit en nu komt de game van Square Enix ook naar Steam.

Vanaf 25 maart zal de game te downloaden zijn op Steam voor 9,99 euro. Wanneer je de game nu alvast aanschaft, krijg je Deus Ex: Game of the Year Edition cadeau. Naast uiteraard de besturing met toetsenbord en muis of controller is de pc-versie iets veranderd. Zo heb je een verbeterde AI en geen microtransacties meer.

Bertens naar tweede ronde Florianopolis

Kiki Bertens heeft dinsdag de tweede ronde van het WTA-toernooi in Florianopolis bereikt. De Wateringse was in de Braziliaanse stad met 6-4, 1-6 en 6-2 te sterk voor de Kazachse Sesil Karatantsjeva. In de tweede ronde komt Bertens de als eerste geplaatste Spaanse Carla Suarez Navarro tegen.

Bertens begon goed aan de partij door al in de eerste game een break te plaatsen. Die hield ze echter maar twee games vast. Op 4-4 wist de Nederlandse de set te beslissen door Karatantsjeva te breken en vervolgens ook de eigen servicebeurt te houden.

Het tweede bedrijf vormde een groot contrast met het eerste. Bertens kwam er niet aan te pas en moest twee breaks incasseren. De Zuid-Hollandse verloor de set, die eventjes werd onderbroken vanwege de hitte, uiteindelijk kansloos met 6-1.

In de derde set leefde de nummer 119 van de wereld weer op pakte ze een 3-1 voorsprong en breidde die uit tot 5-2. Op de service van Karatantsjeva, 161e op de wereldranglijst, maakte Bertens vervolgens de partij af. In de tweede ronde treft de Nederlandse in Suarez Navarro de nummer vijftien van de wereld.

Miley Cyrus bijt liever tong af dan Tinkelbel spelen

Miley Cyrus wil absoluut niet de rol van Tinkelbel spelen in de musical Peter Pan. "Ik eet liever mijn eigen tong op", twitterde de zangeres en actrice maandag. Cyrus ontkracht hiermee de geruchten dat ze het elfje gaat spelen in een eenmalige televisie-uitzending van de musical die eind dit jaar in de Verenigde Staten op televisie komt.

Vorige maand werd aangekondigd dat de Amerikaanse zender NBC op 4 december live een musicalversie van Peter Pan gaat uitzenden. De directeur van de zender grapte toen al dat het hem leuk lijkt als Cyrus de rol van Peter Pan gaat spelen. Het is niet de eerste keer dat de zender een musical live uitzendt. Vorig jaar was The Sound of Music al op televisie.

U2 wordt blijer

U2 wil dat zijn dertiende studioplaat minder donker wordt dan zijn voorganger. "Ik vond het een leuke plaat, maar het was behoorlijk duister", zegt Bono in de Amerikaanse krant Los Angeles Times. "Er stonden heel veel verschillende onderwerpen op."

De band is van plan om zijn nieuwe album deze zomer uit te brengen, voorganger No Line on the Horizon verscheen in 2009. Volgens de 53-jarige Bono neemt de band voor dit album meer de tijd voor de liedjes. Zo nemen ze de nummers op in verschillende toonsoorten, tempo's en met verschillende instrumenten. "We proberen nu vast te bedenken hoe we tegen nummers aankijken en punten te bedenken die we normaal gesproken pas zien als we zes maanden aan het toeren zijn", legt de zanger uit.

De band speelde tijdens de tournee van zijn vorige plaat veel nummers anders dan op het album omdat ze erachter kwamen dat dat live beter werkte. "We willen deze veranderingen nu voor zijn zodat we de juiste versie op de plaat zetten", zegt hij. "Sommige nummers veranderen live totaal en dat is waarom de recente plaat van U2 is vertraagd."

Bankgeheim Luxemburg voor Nederlanders beperkt

Nederlanders met een rekening bij de Kredietbank Luxembourg (KBL) moeten laten weten hoeveel tegoed ze hebben, als de Belastingdienst daar om vraagt. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Wanneer de Nederlandse rekeninghouders geen inzicht verschaffen in hun saldo kan ze dat een boete van maximaal een half miljoen euro opleveren.

Wanneer blijkt dat de rekeninghouders in overtreding zijn, omdat ze in Luxemburg bijvoorbeeld belasting ontduiken, mag die informatie echter niet worden gebruikt in een strafproces, zo oordeelde het hof. Dat zou namelijk in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

De Nederlandse overheid kreeg in 2000 van België gegevens over welke Nederlanders rekeninghouder zijn bij de Kredietbank Luxembourg. Veel van die klanten hebben inmiddels alsnog inzicht gegeven in hun tegoed. Een kleine groep vermoede rekeninghouders heeft tot dusver echter geweigerd om informatie te geven.

Babytijgers in beslag genomen op Amsterdams bedrijfsfeest

Op een bedrijfsfeest in Amsterdam zijn twee weken geleden twee babytijgers in beslag genomen. De dieren waren illegaal in Nederland en gingen ter vermaak van de gasten van hand tot hand, meldt de Dierenbescherming in Amsterdam dinsdag.

Een van de genodigden verbaasde zich over de aanwezigheid van de tijgers en meldde zich bij de Dierenbescherming. Vervolgens is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld.

De beesten zijn tijdens het feest in beslag genomen en opgevangen. De eigenaar had niet de juiste papieren om de dieren te houden en te verhuren. Hij heeft een boete gekregen.

De Dierenbescherming zegt zich zorgen te maken over de handel en huur van exotische dieren en de wijze waarop ze op 'ludieke wijze' voor vermaak moeten zorgen. Mensen die dergelijke dingen zien, wordt opgeroepen dat direct te melden.

Huizen VS stijgen flink in prijs

De prijzen van Amerikaanse huizen zijn vorig jaar in het snelste tempo in acht jaar gestegen, ondanks een moeizame decembermaand. Woningen in de Verenigde Staten werden vorig jaar gemiddeld 13,4 procent duurder, zo blijkt dinsdag uit een graadmeter van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). De laatste keer dat huizen zo veel duurder werden, was in 2005.

De prijzen van huizen stegen vooral in eerdere maanden, zo meldt S&P. In de laatste twee maanden van het jaar namen de woningprijzen juist af. In december daalde de gemiddelde prijs van een Amerikaans huis met 0,1 procent ten opzichte van een maand eerder. Ook in november daalden prijzen al met 0,1 procent.

De daling is vooral het gevolg van de koude wintermaanden in de Verenigde Staten. Amerikanen wilden daardoor minder snel verhuizen. De graadmeter van S&P is een weerspiegeling van de huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden.

Europese beurzen boeken klein verlies

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met kleine verliezen gesloten. Beleggers deden het rustig aan na de recente opmars, terwijl de handel 's middags enigszins onder druk stond door een onverwacht sterke afname van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 400,77 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 658,33 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. De FTSE-index in Londen sloot 0,5 procent in de min.

KPN stond in de onderste regionen van de AEX met een min van bijna 2 procent. Telefónica Deutschland verwacht dat Brussel woensdag met een officiële mededeling komt over de voorgenomen overname van de Duitse KPN-dochter E-Plus. Naar verluidt maakt de Europese Commissie dan een formeel bezwaar bekend tegen de overname. De betrokken partijen vertrouwen erop de bezwaren uiteindelijk weg te kunnen nemen.

PostNL ging verder omlaag en leverde 1,1 procent in. Het aandeel verloor maandag al bijna 20 procent na teleurstellende resultaten en vooruitzichten van het postbedrijf.

Vastgoedonderneming Corio was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,2 procent. Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel volgde met een plus van 1,5 procent.

In de MidKap behoorde TenCate tot de sterkste stijgers met een winst van 1,7 procent. Het technisch textielbedrijf gaat koolstofvezels leveren die gebruikt worden in de Alfa Romeo 4C. Volgens SNS Securities is de overeenkomst "een belangrijke commerciële doorbraak" voor TenCate.

In Frankfurt leverde BASF 0,2 procent in. De Duitse chemiereus kampte zowel in het kwartaal als het hele jaar met negatieve wisselkoerseffecten, die bij de meeste divisies de omzetgroei tenietdeden.

Vivendi zakte ruim 1 procent in Parijs. Het Franse media- en telecomconcern zag de winst in 2013 met bijna 10 procent afnemen. De omzet ging met 2 procent omlaag.

De euro was 1,3750 dollar waard, tegen 1,3741 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde ruim 1 procent tot 101,71 dollar per vat. Brentolie werd bijna 1 procent goedkoper op 109,72 dollar per vat.

Meer oorlogen in 2013

Het aantal oorlogen in de wereld is vorig jaar gestegen. Wetenschappers van het Heidelbergse Instituut voor Internationaal Conflictonderzoek (HIIK) telden in 2013 20 conflicten die ze als oorlog bestempelden. Dat waren er 2 meer dan in 2012.

Behalve de oorlogen in Syrië en Afghanistan, telden ook Irak, Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek als oorlog. Ook het gewelddadige treffen tussen de nieuwe Egyptische regering en de Moslimbroederschap heeft oorlogsachtige proporties.

In totaal telde het instituut 414 conflicten. Daarvan gingen er 45 gepaard met veel geweld. Bepalend voor de benaming oorlog zijn de militaire middelen die worden ingezet en de gevolgen van het conflict voor mensen, zoals aantallen doden en vluchtelingenstromen.

Meer oorlogen in 2013
Meer oorlogen in 2013 (Foto: ANP)

EU gaat armoede bestrijden

Het Europees Parlement heeft dinsdag het groene licht gegeven voor een speciaal fonds om armoede in de Europese Unie te bestrijden. Het fonds, waarvoor 3,5 miljard euro is voorzien voor de periode 2014-2020, treedt meteen in werking.

Met deze pot kunnen lidstaten voedsel en basisgoederen aanbieden aan armen en daklozen, met speciale aandacht voor kinderen. Het komt in de plaats van een eerder EU-programma waarbij landbouwoverschotten werden gebruikt om de ergste nood te lenigen. Nu kunnen ook voedselvoorraden van restaurants, supermarkten en boeren gebruikt kunnen worden.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen onderhandelde mee over het voorstel, maar vindt het eigenlijk een schande voor de EU dat het nodig is. "Dat we in het rijke Europa voedselbanken subsidiëren toont dat er iets grondig mis is met het economisch beleid van de EU."

In 2012 riskeerden 125 miljoen mensen - een kwart van de EU-bevolking - armoede en uitsluiting, terwijl 50 miljoen ernstige tekorten leden, aldus de Europese Commissie.

Spanje wil belastingen verlagen

Ruim zeventig procent van de Spaanse belastingbetalers krijgt vanaf volgend jaar een kleinere belastingaanslag. Dat zei premier Mariano Rajoy dinsdag in het Spaanse parlement. Rajoy wil het belastingtarief voor maar liefst twaalf miljoen Spanjaarden verlagen, terwijl mensen met een bruto-inkomen van minder dan twaalfduizend euro helemaal geen inkomstenbelasting hoeven te betalen.

Hoeveel Rajoy de belasting voor de overige Spanjaarden wil verlagen, maakte hij niet bekend. Wel liet de premier weten in juni met het uitgebreidere belastingplan te komen. "De tijd is gekomen om de eisen te verlagen, nu de offers van het Spaanse volk hun vruchten afwerpen", zo zei hij volgens financieel persbureau Bloomberg.

Kort na zijn aantreden, 26 maanden geleden, verhoogde Rajoy de belasting in Spanje in een poging de begroting en financiën van het land op orde te krijgen. Dat leidde tot veel frustraties bij zijn aanhangers, omdat de premier tijdens zijn verkiezingscampagne nog had beloofd de belastingen niet te verhogen.

CDA klaagt over graffiti

Het CDA wil dat de graffiti rond stations beter wordt aangepakt. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe presenteert daartoe woensdag een initiatiefnota. De CDA'er vindt dat de huidige aanpak tekortschiet waardoor graffiti soms jaren blijft zitten. Dat vergroot het gevoel van onveiligheid.

De Rouwe wijst erop dat veel mensen zich ergeren aan de graffiti rond stations. Reizigers voelen zich niet veilig en gemeentebesturen vinden het station geen mooi visitekaartje, stelt hij. Het is belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen op het station en dat de omgeving geen verloederde indruk maakt. Een schoon station draagt bij aan een veiliger gevoel.

"Met deze initiatiefnota wil het CDA bereiken dat de verspreiding van graffiti op stations afneemt, zodat treinreizigers zich veiliger voelen en Nederland er weer wat mooier uitziet", zo stelt hij.

In de initiatiefnota pleit het CDA onder meer voor een aanpak waarbij veel partijen worden betrokken bij het bestrijden van de graffiti, dus ook reizigers en omwonenden. Daarnaast vindt De Rouwe dat bij verbouwingen van stations moet worden gekozen voor 'graffiti-voorkomende technieken'.

Ook moeten betere afspraken worden gemaakt voor het verwijderen van graffiti en moeten degenen die met de verfbus rondgaan harder worden aangepakt. "We gaan uit van een Nederland waarbij fatsoenlijke mensen de norm zijn", aldus De Rouwe.

De politicus geeft zelf het goede voorbeeld, door bij de presentatie van zijn initiatiefnota een spoortunneltje van graffiti te ontdoen.

Peter Jan Rens stelt bruiloft uit

Peter Jan Rens en zijn verloofde Virginia hebben besloten om hun bruiloft in Las Vegas op donderdag uit te stellen. De zwangere Virginia werd dinsdag met spoed in het ziekenhuis opgenomen omdat ze pijn had in haar buik. "Ze had stuwing in haar nieren en dat deed erg pijn", zegt de 63-jarige Rens tegen Novum Nieuws. "Ik schrok daar erg van."

Met de 43 jaar jongere Virginia en de baby gaat alles goed. "Het is gelukkig helemaal goed", zegt de presentator. De twee stellen hun bruiloft in Las Vegas nu uit naar 1 januari volgend jaar. "Het is veel te veel voor Virginia om nu ook te vliegen." Naar verwachting mag de verloofde van Peter Jan Rens woensdag naar huis.

Het koppel, dat de baby in juli verwacht, vindt het belangrijk om voorzichtig te zijn met de baby omdat Virginia vorig jaar al een miskraam heeft gehad. Ook willen Rens, die al een dochter heeft, en Virginia, die een zoon heeft, graag dat hun baby bij de bruiloft in Las Vegas is. "Dat wordt fantastisch."

Lange file door verloren puin op A13

Een verloren lading puin met asbest zorgt dinsdagmiddag voor grote vertraging op de A13 bij Rotterdam. Voor knooppunt Kleinpolderplein stond op het hoogtepunt meer dan twaalf kilometer file, meldt de ANWB.

Het puin kwam vlak voor de spits terecht op de verbindingsweg naar de A20 richting Gouda. Door opruimwerkzaamheden is maar een rijstrook open. Rijkswaterstaat verwacht dat dat nog zeker tot 18.00 uur duurt. Weggebruikers van Den Haag naar Rotterdam kunnen voorlopig beter omrijden via de A12 en de A20.

Hovenier komt om tijdens snoeien boom

Een 71-jarige man is dinsdag in het Gelderse Hurwenen om het leven gekomen tijdens het snoeien van een boom. De hovenier werd geraakt door een vallende tak, laat de politie weten.

Het ongeluk gebeurde rond 13.45 uur op de Waaldijk in de Gelderse plaats. De man, een inwoner van Hurwenen, overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie in de Inspectie SZW onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Concertgebouworkest komt met bioscoopfilm

In september gaat in filmhuizen een bioscoopfilm in première over het Koninklijk Concertgebouworkest. De ongeveer 100 minuten durende film is gemaakt door documentairemaakster Heddy Honigmann. "De film gaat over overleven door muziek en het leven voor muziek", zei zakelijk directeur David Bazen dinsdag bij de presentatie van het programma voor het nieuwe seizoen.

Honigmann heeft de film gedraaid tijdens de wereldtournee van het orkest afgelopen jaar. De musici gaven meer dan 50 concerten in ruim 30 steden in zes werelddelen ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum. De montage moet volgende maand klaar zijn.

Concertgebouworkest komt met bioscoopfilm
Concertgebouworkest komt met bioscoopfilm (Foto: ANP)

Pellè ontloopt schorsing na woede-uitbarsting

Graziano Pellè wordt niet geschorst voor zijn woede-uitbarsting na afloop van de wedstrijd van zondag tegen FC Twente. De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft de topscorer van Feyenoord een schikkingsvoorstel gedaan van één wedstrijd voorwaardelijk en een boete van vijfduizend euro. Pellè kan daardoor zondag gewoon meedoen in de klassieker tegen Ajax.

Pellè trapte na afloop van het duel met FC Twente uit woede over de verspeelde zege tegen de dug-out en in de catacomben tegen een tv-lamp. Indien Pellè akkoord gaat met het voorstel heeft dat geen consequenties voor het thuisduel met koploper Ajax van zondag. Het ligt in de lijn der verwachting dat Pellè het voorstel zal accepteren. Zo niet, dan wordt de zaak donderdag bij de tuchtcommissie behandeld.

Stieg Larsson onderzocht moord op Zweedse premier

Stieg Larsson heeft onderzoek gedaan naar de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Dat schrijft de Zweedse krant Syd Nyheter dinsdag. Volgens de schrijver van de Millenium-trilogie werd Palme vermoord om zijn kritiek op apartheid in Zuid-Afrika. Larsson werkte tot aan zijn dood aan het onderzoek.

Larsson had ongeveer vijftien verhuisdozen met informatie die hij had verzameld over de moord. De sociaaldemocratische Palme werd in Stockholm op straat in zijn rug geschoten. De dader werd nooit gepakt. Het onderzoek van Larsson leidde naar Bertil Wedin, een Zweedse medewerker van de geheime dienst van Zuid-Afrika.

Larsson gaf de politie de tip dat Wedin achter de moord zat en stuurde de informatie door. De betrokkenheid van Wedin werd onderzocht, maar volgens de krant werd Wedin nooit verhoord. De oud-agent zegt niet de moordenaar van Palme te zijn. "Ik mocht Olof Palme totaal niet, maar ik haatte hem niet", zegt Wedin in de krant.

Larssons vriendin Eva Gabrielsson hielp hem bij het onderzoek. "Stieg ging kort nadat Palme werd doodgeschoten aan de slag", vertelt Gabrielsson. Larsson stortte zich op het onderwerp en zijn vriendin hielp waar ze kon. "Het eerste jaar na de moord brachten we een groot deel van onze vrije tijd door om de puzzel om te lossen", vertelt de weduwe van Larsson.

Larsson werkte voor een persbureau toen hij de moord onderzocht. De Zweedse schrijver overleed in 2004 op 50-jarige leeftijd. Hij heeft het succes van zijn thrillers over Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist nooit meegemaakt.

Justitie onderzoekt belastende 'opnamen' Erdogan

De hoofdofficier van justitie in Ankara heeft een onderzoek ingesteld naar geluidsopnamen waarop een gesprek tussen premier Recep Tayyip Erdogan en zijn zoon over verduisterde contanten te horen zou zijn. Het is nog onduidelijk of het hoofdstedelijke OM slechts wil toetsen of het echt om Erdogan senior en junior gaat of dat het een gerechtelijk onderzoek in gang wil zetten.

De premier ontkent in alle toonaarden dat de geluidsopnamen echt zijn. De fragmenten zouden zijn vervalst door 'verraders'. Turkse media berichtten dat Erdogan direct na het uitlekken van de berichten contact heeft opgenomen met het hoofd van de Turkse inlichtingendiensten. De premier kondigde aan de personen die de opnames gemaakt en verspreid hebben voor de rechter te dagen.

De gewraakte opnamen verschenen maandag op internet. Twee personen, van wie de stemmen erg lijken op die van Erdogan en zijn zoon, bespreken in een van de fragmenten hoe ze grote sommen contant geld hun huis uit kunnen krijgen. Het gesprek zou hebben plaatsgevonden op 17 december, dezelfde dag dat de zoons van drie ministers werden vastgezet voor corruptie.

De grootste Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, zegt de authenticiteit van de opnamen via 'drie of vier verschillende kanalen' te hebben bevestigd. De partij kwam maandag in spoedberaad bijeen en riep Erdogan op om zijn ontslag in te dienen 'of het land per helikopter te ontvluchten'. De nationalistische oppositievoorman Devlet Bahceli noemde de opnamen dinsdag 'verbijsterend' en riep op tot gerechtelijke vervolging van de premier.

Martijn Keizer stapt over naar Belkin

Martijn Keizer zal het komende jaar in het shirt van Belkin Pro Cycling Team te zien zijn. De 25-jarige Nederlander tekende eerder al contract bij het continentale Veranclassic-Doltcini Flanders, maar kon via een clausule in zijn contract alsnog aan de slag gaan bij Belkin. 

Keizer zat zonder ploeg nadat Vacansoleil-DCM er vorig jaar mee stopte. Het Belgische Veranclassic-Doltcini pikte hem op, maar als er een WorldTour-ploeg langs kwam dan kon hij alsnog weg. "Dit is voor zowel ons als voor Martijn een buitenkansje", aldus ploegleider Nico Verhoeven. "Wij hebben ondanks het feit dat het seizoen nog pril is, gemerkt dat we vanwege het drukke programma af en toe vrij krap in onze renners zitten. Met Martijn halen we een sterke coureur binnen die ons helpt dit probleem op te lossen. We hadden hem vorig jaar ook al in het vizier, maar toen kozen we uiteindelijk voor anderen."

Keizer zelf is ook zeer blij. "Dit is een enorme kans en heel gaaf", aldus de Groninger. “Nadat Vacansoleil-DCM ermee ophield, twijfelde ik over doorgaan. Uiteindelijk besloot ik een jaar als amateur aan de slag te gaan om op die manier te proberen weer prof te worden. Dat het zo snel zou lukken, had ik niet verwacht. Ik kijk er naar uit om de ploeg dit jaar te helpen.”

Keizer kan zeer waarschijnlijk aankomend weekend al zijn debuut maken voor Belkin. Hij is direct opgenomen in de selectie voor de Classic Sud Ardèche en de Drôme Classic. 

'Australië blaast vluchtelingenschip op'

De Australische autoriteiten hebben het schip opgeblazen waarop 26 asielzoekers vanuit Indonesië de oversteek naar Australië probeerden te maken en de opvarenden in een reddingsbootje teruggestuurd. Dat heeft de groep asielzoekers volgens de Indonesische immigratiedienst verklaard.

De migranten uit Pakistan, Bangladesh, Nepal en Iran waren woensdag van West-Java vertrokken naar het Australische Kersteiland. Toen ze na een zeereis van drie dagen Australische bodem naderden, werden ze onderschept door een oorlogsbodem. Die bracht hun houten bootje tot ontploffing.

De Australische marine bracht de bootvluchtelingen over in een reddingsvaartuig en zond hen daarin terug naar Indonesië. De teruggekeerde migranten en de Indonesische bemanning worden verhoord door de Indonesische immigratiedienst.

Duizenden asielzoekers proberen jaarlijks per boot Australië te bereiken. De Australische regering treedt steeds strenger tegen hen op. Australië onderschept de migranten op zee en heeft twee kampen gebouwd om hen vast te houden.

De Australische minister van immigratie Scott Morrison wilde het terugsturen van de asielzoekers niet bevestigen.

België wil dubbele achternaam voor baby's

Een meerderheid in het Belgische parlement wil dat baby's voortaan zowel de achternaam van hun vader als hun moeder meekrijgen. Dat staat in een amendement voor een wetsvoorstel dat dinsdag werd ingediend door de coalitiepartijen, schrijven Belgische media. Alleen als ouders daar expliciet om vragen krijgt een baby enkel de achternaam van de vader.

Het amendement dat nu is ingediend is een compromis. De christendemocratische coalitiepartij CD&V loopt niet warm voor andere keuzeopties, maar was wel voorstander van de dubbele achternaam als standaard.

De christendemocraten willen niet dat dat kinderen enkel de achternaam van hun moeder kunnen krijgen, of een dubbele achternaam beginnend met de achternaam van de moeder. Dit zou volgens de CD&V tot problemen kunnen leiden op het gebied van rechtszekerheid en onduidelijkheid over afstammingsbanden. Het amendement laat die mogelijkheden intact, maar de ouders moeten daarvoor dan wel eensgezind kiezen.

Medaillespiegel Sochi 2014

#Land
1Rusland1311933
2Noorwegen1151026
3Canada1010525
4Verenigde Staten971228
5Nederland87924
6Duitsland86519
7Zwitserland63211
8Wit-Rusland5016
9Oostenrijk48517
10Frankrijk44715
11Polen4116
12China3429
13Zuid-Korea3328
14Zweden27615
15Tsjechië2428
16Slovenië2248
17Japan1438
18Finland1315
19Verenigd Koninkrijk1124
20Oekraïne1012
21Slowakije1001
22Italië0268
23Letland0224
24Australië0213
25Kroatië0101
26Kazachstan0011

'Politie heeft voortvluchtig duo in vizier'

Het voortvluchtige Nederlandse duo dat maandag naar Duitsland is gevlucht, zit mogelijk in de stad Gronau. Arrestatieteams zouden zich rond het Stadtpark verzamelen, meldt RTV Oost. De politie wil niets zeggen over mogelijke politie-inzet of de mogelijke verblijfplaats van de 25-jarige man en de 19-jarige vrouw.

Het vuurwapengevaarlijke duo is al een tijdje op de vlucht voor de politie. De man en vrouw zouden eerder betrokken zijn geweest bij een gewelddadige woninginval in Meppel. De vrouw werd achtergelaten in een bos in Lelystad. Ook zouden ze in het Brabantse Lage Mierde een overval hebben gepleegd.

Maandag schoten de man en de vrouw een campinggast neer in Enschede. Daarna vluchtten de twee in de auto van het slachtoffer, om kort daarna een gezin te gijzelen. Daarna reden ze met de vader van het gezin en zijn auto weg naar het Duitse Ahaus, waar ze de vader lieten gaan.

Twitch komt op 11 maart naart Xbox One

Vanaf 11 maart kun je op Xbox One jouw gameplay live streamen via Twitch.

Dat deze functie op 11 maart uitkomt is geen toeval, want Titanfall komt ook op 11 maart uit in de Verenigde Staten. Zo kan men Twitch-streaming mooi uitproberen terwijl ze Titanfall delen met de rest van de wereld. Twee vliegen in één klap voor Microsoft dus.

Microsoft geeft aan dat de Twitch-app op Xbox One verder gaat dan die van PlayStation 4. Zo is het mogelijk om snel en makkelijk iemand die aan het streamen is via Twitch te joinen en zo een party te vormen.

Lul verbrand tijdens seks met pizza

Op Twitter is momenteel een bizarre berichtenwisseling gaande. Een Brit uit zijn woede over Domino's Pizza. De paarsgepunte lans van de beste man is namelijk pijnlijk verbrand toen hij seks had met een pizza.

LAD_VIGO begon zijn woordenwisseling gisteravond. Hij schreef de pizzaboer aan omdat hij de liefde had bedreven met een pizza. Hierbij had zijn familiewapen naar eigen zeggen flinke averij opgelopen. Hij eiste dan ook een schadevergoeding.

Domino''s probeerde de man af te poeieren dat hij zich maar moest melden bij het hoofdkantoor, maar daar wilde het slachtoffer niets van weten. De pizzaneuker eist dat het personeel klanten voortaan informeert over de gevaren van pizza.

Uiteindelijk heeft de pizzagigant toch zijn excuses aangeboden. Zij zullen de mogelijkheden bekijken om klanten hier voortaan op te attenderen.

De tweetwisseling lees je hieronder:

Moleculaire werking levende hersenen waargenomen

Onze hersenen bestaan uit biljoenen neuronen, die een complex netwerk vormen. Ieder neuron bevat weer miljarden eiwitten. Hoe verschillende eiwitten precies interageren, weten we niet precies. Dat gaat wellicht snel veranderen, want onderzoekers hebben een manier gevonden om het te observeren.

De eerste stap die onderzoekers van de Universiteit van Miami deden, was om twee proteïnen van Drosophila melanogaster - beter bekend als de fruitvlieg - een zogenaamd fluorescent label te geven. Dat betekent dat er een zogenaamde fluorofoor, een stofje dat licht terug kan zenden, aan de proteïnemolecuul gebonden werd.

Vervolgens werden de fruitvliegjes, die zich nog in hun larvale stadium bevonden, onder een zogenaamde fluorescentielevensduur-microscoop te leggen, die een beeld kan maken aan de hand van fluorescentie. Door het kleine en doorzichtige lichaam van de fruitvliegjes kan de microscoop de fluorescente proteïnen in de gaten houden.

De beelden die daaruit voortkwamen, gaven weer hoe de twee proteïnen met elkaar reageren. De waarneming werd bevestigd doordat die samenviel met een belangrijke indicator van de interactie tussen twee fluorescente moleculen, de Förster-resonantie-energietransfer.

De ontwikkelde methode is een belangrijke stap vooruit. Er waren al methodes om eiwitinteracties in de hersenen te observeren, maar die methodes beschadigden of doodden de hersencellen meestal. Daardoor konden de interacties niet in hun natuurlijke omgeving bekeken worden.

Hoewel het onderzoek initieel uitgevoerd is bij fruitvliegjes, biedt het ook perspectief voor de mens. De methoden zijn namelijk ook toe te passen op het menselijke brein. De gebruikte eiwitten zijn ook niet willekeurig gekozen: gelijkaardig eiwitten bestaan ook in de hersenen van een mens.

Professor Akira Chiba wil met haar onderzoek een ambitieus doel bereiken: "Nu het genoomproject voltooid is, is de volgende stap om te begrijpen wat de proteïnen die door onze genen gecodeerd zijn, doen in ons lichaam."

Neil Young pent tweede memoires

Neil Young klimt opnieuw in de pen voor zijn memoires. De 68-jarige singer-songwriter, wiens autobiografie Waging Heavy Peace in 2012 in de winkels lag, zoomt dit keer in op zijn liefde voor auto's. Dat maakte de uitgever, Blue Rider, bekend.

Het nog titelloze boek moet dit najaar verkrijgbaar zijn. Naast verhalen over auto's is er ook ruimte voor teksten over Youngs muzikale carrière. Het boek zal illustraties van Youngs hand bevatten en de singer-songwriter deelt zijn ideeën over politiek en het milieu.

Paleis Het Loo koopt schilderij Wilhelmina

Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft een schilderij aangekocht van de hand van koningin Wilhelmina. Dat heeft het paleismuseum dinsdag bekendgemaakt. De overgrootmoeder van koning Willem-Alexander schonk het kleine werk getiteld Studie van Viooltjes aan een van de hoveniers die de tuin van het Gelderse paleis onderhield.

Naast het doek van koningin Wilhelmina is ook een portret gekocht van prins Willem IV gemaakt door hofschilder Johann Valentin Tischbein. Ook kocht het paleis een portret van koning Willem-Alexander van Judith Steenkamer. De collectie van het paleis is verder uitgebreid met een reiskistje uit 1875, dat koning Willem III gaf aan een operazangeres Dorothea Catharina de Rooij. Het koffertje is geschonken door de kleinzoon van de zangeres.

Het paleis heeft nog een reisartikel gekregen. Het eerste blauw-witte likeurhuisje dat de KLM als relatiegeschenk aan businessclasspassagiers geeft. Van verzamelobjecten, waarvan ruim negentig modellen bestaan, werd in 2013 een exclusief miniatuurmodel van Paleis Het Loo ontwerpen.

De nieuwe aanwinsten zijn te zien in de Oostvleugel van het paleis.

'Rechterhand Janoekovitsj beschoten en verwond'

De voormalige stafchef van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is maandag beschoten. Janoekovitsj' vertrouweling Andrij Kljoejev is met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen, zegt zijn woordvoerder.

Wat er precies is voorgevallen en waar Kljoejev wordt verpleegd wist woordvoerder Artem Petrenko niet. Volgens Petrenko heeft zijn baas zondag ontslag genomen. De rechterhand van Janoekovitsj staat hoog op de lijst van meestgehate personen van de protestbeweging die de president afgelopen week ten val bracht.

Van diefstal verdacht raadslid op vrije voeten

Het raadslid van de Twentse gemeente Dinkelland dat ervan wordt verdacht tonnen te hebben gestolen uit de kas van de plaatselijke begrafenisvereniging is vrijgelaten. Hij mag de behandeling van zijn rechtszaak thuis afwachten, meldt de rechtbank in Almelo dinsdag.

De 51-jarige Arwin van G. uit Denekamp moet zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij geen andere misdrijven plegen en moet hij zich melden als justitie en politie daarom vragen. Ook moet hij altijd beschikbaar zijn voor het OM en de politie. Als hij zich niet aan de regels houdt, gaat hij alsnog de cel in.

Van G. was naast raadslid ook penningmeester van begrafenisvereniging Helpt Elkander in Denekamp. Hij zou begin dit jaar de kas van de club hebben geplunderd en ervandoor zijn gegaan. Begin deze maand werd hij aangehouden in een hotel in de Portugese kustplaats Milfontes, vorige week werd hij uitgeleverd aan Nederland.

De Denekamper heeft waarschijnlijk een half miljoen euro buitgemaakt. Begin januari deed de begrafenisvereniging aangifte tegen de man.

West-Afrikanen vast voor gijzeling Groningen

De Groningse politie heeft dinsdagochtend twee mannen uit West-Afrika aangehouden. Het duo wordt verdacht van de gijzeling van vier Vietnamezen eind vorig jaar. Daarnaast zouden ze een krantenbezorger hebben beschoten en zich bezighouden met hennepteelt en -handel. Ook zijn vier andere mannen aangehouden.

De politie vermoedt dat het duo behoort tot een groep mannen uit West-Afrika die in Groningen in verschillende panden hennepkwekerijen inricht. Ze zouden daar vervolgens Vietnamezen laten werken voor het onderhoud en de oogst van de hennep.

Door het onderzoeken van verschillende incidenten kwam de politie uit bij het tweetal. Eind vorig jaar kreeg de politie melding van een gijzeling, waarbij vier Vietnamezen in augustus drie dagen tegen hun wil waren vastgehouden in een woning aan de Grote Beerstraat. Ze wisten weg te komen en schakelden een paar maanden later alsnog de politie in.

Een krantenbezorger werd vervolgens in januari beschoten aan het Hoendiep. De 35-jarige man raakte gewond, maar maakt het inmiddels goed. Ook bij dit onderzoek kwamen de twee aangehouden mannen naar voren. Als laatste wordt een brandstichting aan de Kleine Haddingestraat meegenomen in het onderzoek, waarbij de bewoner werd bedreigd.

Een 42-jarige man werd dinsdag aangehouden in de Grote Beerstraat, een 35-jarige man werd op zijn werk opgepakt. In een ander pand werden spullen gevonden die gebruikt worden bij het opzetten van een hennepkwekerij. Bij een derde inval aan de Adriaan Pauwstraat werd een hennepkwekerij aangetroffen. Twee mannen uit Guinee en twee Vietnamezen, zijn in het pand aangehouden, waaronder een minderjarige.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus de politie.

Tennisser Del Potro geeft op in Dubai

Juan Martin del Potro heeft dinsdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Dubai opgegeven. De Argentijnse tennisser kampte met een polsblessure en kon niet verder spelen. Door de opgave van de nummer vijf van de wereld ging de Indiër Somdev Devvarman een ronde verder.

Del Potro was als derde geplaatst bij het toernooi in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Nadat hij de eerste set met 7-6 had verloren, zag de Argentijn geen heil meer in verder spelen en gaf hij nog voor het begin van de tweede set op.

De Tsjech Tomas Berdych (2) plaatste zich wel voor de tweede ronde. De Roemeense qualifier Marius Copil werd met 6-3 en 6-4 verslagen.

Wassen beeld Steve Jobs naar Amsterdam

Madame Tussauds in Amsterdam biedt tijdelijk onderdak aan het wassen beeld van Apple-oprichter Steve Jobs. Het museum krijgt het beeld te leen van Madame Tussauds in Shanghai, waar het in 2012 werd onthuld.

Jobs komt in Amsterdam te staan tussen de kunstenaars. "Wij vinden hem een kunstenaar in techniek", licht een woordvoerder dinsdag toe.

Jobs draagt ook als wassen beeld zijn typerende zwarte coltrui. Het beeld van de overleden miljardair is gemaakt op basis van onderzoek en de beroemde foto van Jobs op de voorpagina van Fortune Magazine uit 2009. Eind april gaat het beeld terug naar China.

Rutte prijst doorzettingsvermogen medaillewinnaars

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag het doorzettingsvermogen van de Nederlandse olympische medaillewinnaars geprezen. Dat deed hij tijdens de huldiging van de sporters in de Ridderzaal. "We hebben gezien dat doorzettingsvermogen zich uitbetaalt. We hebben ook gezien dat het onmogelijke mogelijk kan worden."

"Jullie waren gewoon beter dan de rest. Dat is een kwestie van talent, keihard werken, een ijzeren discipline en veel doorzettingsvermogen", vatte de premier samen. "Reken maar dat er veel jongeren zijn die met een stijve nek naar jullie opkijken."

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis was ook trots, maar vertelde ook wat hij van andere landen had gehoord in Sochi. "De winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen", waarschuwden die. "Laten we oppassen." Ook chef de mission Maurits Hendriks was het daar mee eens. "De komende jaren wordt er gejaagd op jullie."

Minister van Sport Edith Schippers zag het positieve in van de medailleoogst van Sochi. "Jullie hebben de lat lekker hoog gelegd voor de volgende Spelen."

Hendriks nam de gelegenheid meteen ter harte om de politiek en het bedrijfsleven op te roepen om de sport te blijven ondersteunen. "Ik roep iedereen op om die waardering om te zetten in daadkracht. Dat geldt voor ons allen hier, want de uitdagingen die op ons pad komen zullen niet gering zijn."

Andy: rondkomen van 5000 per week

Andy van der Meijde, in een ver verleden profvoetballer, heeft het financieel zwaar. Zo erg dat hij wel mee moet doen aan een reallifesoap die van de week ergens start (als je interesse hebt, zoek zelf even op waar en wanneer).

Dat Andy samen met zijn vrouw, die ooit in vieze blaadjes stond, onder het minimum bestaan van een voetballer moet leven bleek bij de Wereld Draait Door waar hij een reclamepraatje mocht houden. Wat bleek,  Van der Meijde moet rondkomen van slechts 5000 euro per week. Je leest het goed, 5000 euro. Per Week. Dat is Godsgeklaagd als je weet dat in zijn hoogtijdagen hij 45000 euro per week had te besteden. Dat geld ging op aan drank, drugs, gokken en hoeren, al dan niet in die volgorde. De samenwerkende hulporganisaties overwegen Giro 555 te openen voor Help  Andy van der Meijde De Winter Door.

'Dode kat uit vriezer gestolen'

In Den Helder is een overleden kat gestolen uit een vriezer in een schuur. Het diertje lag daar in afwachting van het juiste moment voor de begrafenis, laat haar baasje Romy Huyges dinsdag weten. Bij de opvallende diefstal is ook een frituurpan ontvreemd, maar bleven de snacks in de vriezer juist onaangeroerd.

"Vera was een paar weken geleden overleden en me heel dierbaar. Ik wilde haar graag in het bijzijn van de kinderen en mijn ex begraven, maar mijn ex werkt op een booreiland. Ik kan dat niet alleen", legt Huyges uit. De uitvaart werd daarom uitgesteld tot na de terugkeer van de man.

Maandagavond ontdekte Huyges dat de frituurpan uit de schuur was gestolen. In de vriezer ontbrak de Albert Heijn-tas met daarin de dode poes in een doosje. De vrouw heeft aangifte gedaan.

'Dode kat uit vriezer gestolen'
'Dode kat uit vriezer gestolen' (Foto: ANP)

Geen duels voor 'drukke' arbiter Gözübüyük

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük fluit komend weekeinde geen wedstrijd. De arbiter kreeg geen aanstelling vanwege een meer dan gemiddeld aantal wedstrijden in de Nederlandse en Europese competities, meldt de KNVB dinsdag. Gözübüyük kwam onder vuur te liggen door zijn optreden in het duel tussen FC Twente en Feyenoord afgelopen zondag.

Gözübüyük gaf in het duel geen penalty aan Feyenoord, waar de ploeg uit Rotterdam die wel verdiend had, zo gaf de scheidsrechter na afloop toe. Ook zou Twente-speler Luc Castaignos hinderlijk buitenspel hebben gestaan bij de gelijkmaker (2-2) van zijn club in de laatste seconden van het duel. De KNVB liet maandag weten dat Gözübüyük de juiste beslissing nam door de goal goed te keuren.

De scheidsrechter met Turkse roots floot dit seizoen 23 wedstrijden in de Nederlandse competities. Aan het eind van het seizoen 2011-2012 ontving Gözübüyük de Gouden Kaart voor de beste scheidsrechter van het seizoen.

Sijsling ondanks matchpunten onderuit

Tennisser Igor Sijsling is dinsdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Dubai uitgeschakeld. Na een uitstekende eerste set boog de Amsterdammer voor Malek Jaziri uit Tunesië: 6-0, 4-6 en 6-7 (4). In de tweede ronde neemt Jaziri het op tegen Somdev Devvarman uit India. Die won de eerste set van de als tweede geplaatste Juan Martin del Potro met 7-6 (3) en zag de Argentijn toen opgeven.

Sijsling, de nummer 53 van de wereld, had in de eerste set geen moeite met Jaziri. De Tunesische nummer 137 van de wereldranglijst won geen game en stond na ruim 21 minuten op achterstand. Aan het begin van de tweede set profiteerde Jaziri echter direct van een verslapping bij Sijsling en die break was genoeg om de stand weer gelijk te trekken.

De derde set leek ook weer even spannend te worden, maar Sijsling brak in de derde game en liep vervolgens uit naar 5-3. Op die stand lukte het hem echter niet de partij uit te serveren en Maliki bracht de spanning terug. Sijsling kwam vervolgens echter op 6-5 en kreeg toen een reeks break- en dus matchpunten. Die waren niet aan hem besteed en Jaziri benutte in de tiebreak zijn eerste matchpunt.

Dijsselbloem: positief bericht uit Brussel

De cijfers van de Europese Commissie over de Nederlandse economie zijn een bevestiging dat Nederland uit het dal klimt. Dat laat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten in reactie op de raming die eurocommissaris Olli Rehn dinsdag presenteerde.

"Dit is een positief bericht en een bevestiging dat we uit het dal komen. Maar we zijn er nog niet", reageert Dijsselbloem. "De komende jaren blijven we werken aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën." Het belangrijkste voor nu is om het economisch herstel de ruimte te geven, zodat de werkgelegenheid kan aantrekken, aldus de minister.

Rehn verhoogde de groeiverwachting voor Nederland. De Nederlandse economie groeit dit jaar waarschijnlijk niet met 0,2 maar met 1,0 procent. Voor 2015 is de groeiverwachting verhoogd tot 1,3 procent. In het najaar ging de Europese Commissie nog uit van 1,2 procent groei.

Het kabinet betrekt deze cijfers bij de voorbereiding van de begroting dit voorjaar. Dan zijn ook de nieuwste cijfers beschikbaar van het Centraal Planbureau, dat volgende week met een nieuwe raming komt.

Kuipers aangesteld voor klassieker

Björn Kuipers fluit zondag de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. Het wordt de derde keer dat de Oldenzaler de klassieker gaat leiden. Het duel tussen de koploper van de Eredivisie uit Amsterdam en de nummer vier van de ranglijst uit Rotterdam begint om 14.30 uur.

Tom van Sichem is aangesteld voor het duel tussen FC Utrecht en FC Twente, dat zondag om 12.30 uur aanvangt. Vitesse - Roda JC op zaterdagavond wordt geleid door Richard Liesveld. Go Ahead Eagles - PSV, eveneens op zaterdag, staat onder leiding van Reinold Wiedemeijer. ?

Kuipers fluit donderdag al een duel in de Europa League. Eintracht Frankfurt - FC Porto staat onder leiding van de Twentse arbiter. De andere Nederlandse scheidsrechter die donderdag in actie komt in het Europese toernooi, Pol van Boekel, hoeft komend weekeinde niet aan de bak in eigen land.

Rosales stevent af op vertrek bij Twente

Roberto Rosales lijkt bezig te zijn aan laatste seizoen bij FC Twente. Zijn zaakwaarnemer heeft tot drie keer een afspraak met de clubleiding geannuleerd. Rosales (25) heeft nog een contract tot komende zomer.

De Venezolaan kreeg een nieuwe aanbieding van FC Twente, maar de clubleiding kreeg vooralsnog geen reactie. Rosales kan een meerjarige verbintenis tekenen in Enschede, waar hij sinds de zomer van 2010 speelt.

"Zijn zaakwaarnemer heeft tot drie keer toe een afspraak met ons geannuleerd", zei voorzitter Joop Munsterman tegen Voetbal International. "Wij stellen ons nu op het standpunt van: Laat maar. De aanbieding is gedaan en we willen best doorpraten, maar wíj bellen niet meer."

Rosales miste dit seizoen geen competitieduel voor FC Twente, nummer twee in de Eredivisie. De rechtsback scoorde één keer en gaf twee assists. De 49-voudig international van Venezuela kwam ruim drie jaar geleden over van AA Gent.

FC Twente verwacht deze week wel duidelijkheid te krijgen van het management van aanvaller Quincy Promes. De vleugelspeler (22) heeft een verbintenis tot medio 2015. Het gaat om een contract dat nog dateert uit de periode dat Promes bij Jong FC Twente speelde.

De clubleiding hoopt dat de aanvaller een verbeterd contract gaat tekenen in Enschede. Promes is dit seizoen een vaste waarde bij FC Twente. In 22 competitieduels vond hij tien keer het net. Vorige week kreeg Promes te horen dat hij tot de voorselectie van het Nederlands elftal behoort voor het oefenduel met Frankrijk (5 maart).

Olympisch kampioenen geridderd in Den Haag

De Nederlandse sporters die in Sochi olympisch goud hebben gewonnen, zijn dinsdag in Den Haag geridderd. Michel Mulder, Stefan Groothuis, Jorrit Bergsma, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Lotte van Beek werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sven Kramer en Ireen Wüst wonnen bij eerdere olympische optredens al goud en konden daarom geen lintje meer krijgen. Om ze niet met lege handen te laten vertrekken, kregen ze uit handen van minister Edith Schippers een speciaal beeldje.

Ook coaches Gerard Kemkers en Jac Orie werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Kemkers is de drijvende kracht achter de successen van onder anderen Wüst en Kramer. Orie leidde Groothuis in Sochi naar goud op de 1000 meter.

De sporters en coaches ontvingen hun koninklijke onderscheiding dinsdag in de Ridderzaal, waar ze ook door onder anderen minister-president Mark Rutte en NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis werden toegesproken. Later dinsdag staat nog een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het programma.

Bergkamp: "Wel eens terug naar Arsenal"

Dennis Bergkamp wil in de toekomst terugkeren bij Arsenal. De huidige assistent-coach van Ajax onthulde zaterdag een standbeeld bij de Engelse topclub. Bergkamp (44) speelde tussen 1995 en 2006 met veel succes voor Arsenal.

De aanvaller won met de club uit Londen onder meer drie landstitels en vier keer de FA Cup. Bergkamp groeide uit tot ware een publiekslieveling. De clubleiding van The Gunners besloot The Non-Flying Dutchman te eren voor zijn loopbaan.

Buiten het Emirates Stadium staat sinds zaterdag een standbeeld van Bergkamp. De oud-international onthulde het sculptuur zelf en sprak onder grote belangstelling zijn dankwoord uit. De vele aanwezige supporters zongen Bergkamp toe en verzochten hem terug te komen naar Arsenal.

"Geweldig om te horen, maar het is nu niet de tijd om zo'n stap te maken", zegt de Amsterdammers in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik heb een gezin met vier kinderen. Zoals je weet zijn we bij Ajax iets opgestart. Ik heb geen haast, maar uiteindelijk wil ik wel eens terugkomen bij Arsenal om van betekenis te zijn."

Bergkamp heeft nog contact met oud-teamgenoten van Arsenal. Onder hen ook Patrick Vieira, nu werkzaam bij Manchester City, en Thierry Henry, die nog onder contract staat bij New York Red Bulls. Henry was jarenlang de vaste aanvalspartner van de Nederlander.

Henry sprak recentelijk uit binnen niet al te lange tijd terug te willen keren naar Londen. Bergkamp weet dat die gedachte ook bij voormalig Arsenal-captain Vieira speelt. "Misschien komen we uiteindelijk allemaal wel weer terug. Ja, net als nu bij Ajax", besluit Bergkamp.

'Negen maanden eerder dood door crisis'

In een land dat in een financiële crisis belandt daalt de levensverwachting in de eerste zes jaar met ongeveer negen maanden. Ook de geboortecijfers lopen sterk terug, concludeert hoogleraar financiële markten Mathijs van Dijk van de Erasmus Universiteit in een onderzoek.

Voor het onderzoek gebruikt Van Dijk gegevens van 187 bankencrises die zich voordeden tussen 1970 en 2009 in 126 landen.

De daling van de levensverwachting is volgens Van Dijk een gevolg van een toename van stress, wat leidt tot een stijging van het aantal hart- en vaatziekten. Ook zijn er over het algemeen meer zelfmoorden en drugs- en drankverslavingen dan in economisch rustiger vaarwater.

Het aantal besmettingen met hiv neemt tijdens een crisis bovendien toe. Verder wordt in tijden van armoede minder gezond gegeten. Van Dijk wijst er ook op dat bezuinigingen die tijdens een crisis worden doorgevoerd vaak de gezondheidszorg treffen. Dat zou de beschikbaarheid en de kwaliteit van de zorg schaden. Ook privé-uitgaven voor de zorg dalen. Zo wordt een bezoek aan de dokter bijvoorbeeld uitgesteld.

Een crisis zorgt er volgens de professor ook voor dat het gemiddeld aantal geboorten afneemt met zo'n 5,5 procent. Het aantal tienerzwangerschappen neemt juist toe met 4,5 procent ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde. Het aantal schoolgaande kinderen daalt met 3,5 procent, maar dat geldt vooral voor minder ontwikkelde landen. Daar worden de kinderen van school gehaald om ze te laten helpen bij de kostwinning.

Uitstoot auto's aan banden

De uitstoot van Europese personenauto's wordt verlaagd. Er komen strengere CO2-normen voor nieuwe voertuigen. Dinsdag stemde het Europees Parlement in met het eerder bereikte akkoord hierover met de EU-lidstaten.

Nieuwe auto's mogen vanaf 2021 nog maar 3,9 liter brandstof per 100 kilometer verbruiken of wel 95 gram CO2-uitstoot per kilometer. Nu ligt het verbruik hoger. In 2020 moet al 95 procent van alle nieuwe auto's deze nieuwe norm halen.

In totaal 2667 dopingcontroles in Sochi

Bij de Olympische Spelen in Sochi zijn in totaal 2667 dopingcontroles uitgevoerd. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag bekendgemaakt. Het aantal is een nieuw record voor de Winterspelen. Vier jaar geleden in Vancouver werden er 2149 controles uitgevoerd. Het IOC was van plan om in Sochi 2453 tests uit te voeren.

Vanaf de opening van het olympisch dorp op 30 januari tot het eind van de Spelen op 23 februari zijn 2190 urinemonsters en 477 bloedstalen afgenomen. Tijdens de Spelen zijn tenminste zes atleten positief bevonden. Daar kunnen in de toekomst nog sporters bij komen, aangezien het IOC alle monsters 10 jaar lang in ingevroren toestand wil bewaren. Alle stalen kunnen dus tot 2024 met nieuwe onderzoeksmethoden opnieuw worden geanalyseerd.

In totaal 2667 dopingcontroles in Sochi
In totaal 2667 dopingcontroles in Sochi (Foto: ANP)

Koers bitcoin blijft extreem instabiel

De gemiddelde prijs van bitcoins koerst dinsdagmiddag rond de 500 dollar (364 euro) na een waardedaling tot 420 dollar dinsdagochtend. Volgens handelaren in de virtuele munt hebben beleggers de afgelopen weken al rekening gehouden met de ondergang van wisselkantoor Mt. Gox, dat dinsdagochtend offline ging.

De wisselkoers van de bitcoin halveerde de afgelopen maand nadat problemen bij wisselkantoor Mt. Gox steeds duidelijker aan de oppervlakte kwamen. Jouke Hofman van bitcoinbank Bitonic ziet de vraag naar de virtuele munt dinsdagmiddag weer aantrekken. "Wij zien vandaag meer klanten bitcoins kopen dan verkopen. De koers gaat naar beneden en dat is voor veel handelaren een instapmomentje."

Volgens Hofman is de wisselkoers van de bitcoin 'relatief stabiel'. "Dit is niet de meest extreme beweging die we hebben gezien. De val van Mt. Gox komt niet uit de lucht vallen en mensen hielden er in hun koopgedrag rekening mee. De dienst had al een halfjaar grote problemen."

De website van bitcoinplatform Mt. Gox ging dinsdagochtend uit de lucht na aanhoudende technische problemen en berichten over miljoenendiefstal. Volgens een wijdverspreid en onbevestigd intern bericht zouden meer dan zevenhonderdduizend virtuele munten spoorloos zijn.

De koers van de bitcoin zakte vandaag een kleine tien procent.

Feyenoord laat het bij berisping Pellè

Feyenoord gaat Graziano Pellè niet bestraffen voor zijn woede-uitbarsting na het duel met FC Twente. De Italiaan is wel aangesproken op zijn gedrag. Pellè (28) ging zondag door het lint na het uitduel bij FC Twente. Feyenoord zag de Tukkers in de vijfde minuut van de blessuretijd op gelijke hoogte komen (2-2).

De captain van de Rotterdammers was zeer geëmotioneerd en trapte op weg naar de kleedkamer tegen de dug-out, een reclamebord en een lamp in de catacomben. De aanklager van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar de woede-aanval van Pellè. De aanvaller liet na afloop weten geen spijt te hebben. Pellè vond zijn reactie menselijk, vertelde hij voor de camera's van de NOS en FOX Sports. Er was ook niemand gewond geraakt, verklaarde de spits.

Feyenoord neemt zelf geen maatregelen na het incident in De Grolsch Veste. "We wachten het vooronderzoek af, tot die tijd zeg ik er niets over", zegt technisch directeur Martin van Geel tegen het Algemeen Dagblad. "Een boete voor Pellè? Nee, dan had ik het nu wel geweten."

Pellè lijkt zondagmiddag tegen Ajax gewoon inzetbaar te zijn. Mocht de KNVB de spits een schorsing opleggen, dan gaat Feyenoord in beroep. De beroepszaak dient dan na het weekend, waardoor de Italiaan in het cruciale duel met de koploper in de Eredivisie in actie kan komen.

Feyenoord is tegen rivaal Ajax alleen gebaat bij een overwinning als de Rotterdammers nog mee willen doen om de landstitel. Het gat met de lijstaanvoerder is negen punten na 25 wedstrijden. Pellè is met negentien goals in 23 competitiewedstrijden topscorer van de ploeg van trainer Ronald Koeman.

Werkloosheid stijgt minder dan verwacht

De werkloosheid in Nederland loopt dit jaar verder op, maar veel minder sterk dan verwacht. Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste economische ramingen van de Europese Commissie. Waar Brussel drie maanden geleden nog rekende op een werkloosheid van acht procent in 2014, is dat nu bijgesteld naar 7,4 procent van de beroepsbevolking.

Het bijgestelde percentage is echter minder positief dan op het eerste oog lijkt. De werkloosheid stijgt dit jaar vooral minder sterk doordat veel mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Zij behoren daardoor niet langer tot de beroepsbevolking en worden zodoende niet meegenomen in het werkloosheidspercentage, waarschuwt de commissie.

Het dalende aanbod op de arbeidsmarkt heeft ook vorig jaar al geleid tot een lagere werkloosheid dat verwacht. In de vorige raming van november ging eurocommissaris Olli Rehn nog uit van zeven procent werkloosheid in 2013. Dat getal is in de winterraming van dinsdag bijgesteld naar 6,7 procent.

Vooral voor ambtenaren en mensen die werkzaam zijn in de zorg zijn de vooruitzichten somber, aldus de commissie. Pas volgend jaar loopt de werkloosheid in Nederland weer iets terug, zo verwacht Brussel. In 2015 is nog 7,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. In de vorige raming was dat nog 7,7 procent.

De werkloosheidspercentages die de Europese Commissie gebruikt, verschillen sterk van die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat maakte vorige week bekend dat de werkloosheid in oktober licht is gestegen naar 8,6 procent. Het CBS maakt echter gebruik van een eigen definitie voor werkloosheid, terwijl Brussel de internationale ILO-definitie gebruikt.

Ook voor de eurozone stelde de Europese Commissie het verwachte werkloosheidspercentage naar beneden bij. Brussel verwacht nu dat dit jaar twaalf procent van de beroepsbevolking zonder werk zit. In de raming van november sprak de commissie nog van een werkloosheid van 12,2 procent in 2014.

Voor 2015 gaat Brussel uit van een werkloosheid van 11,7 procent in de eurozone. Dat is iets minder hoog dan in de 11,8 procent in de novemberraming.

[Eregalerij] De Nederlandse medaillewinnaars

De Olympische Winterspelen in Sochi waren uitermate succesvol voor Nederland. De Nederlandse sporters haalde een recordoogst aan medailles binnen. We zetten voor jullie nog één keer alle medaillewinnaars uit ons land op een rijtje.

Lotte van Beek
goud - ploegenachtervolging schaatsen
brons - 1500 meter schaatsen

Jorrit Bergsma
goud - 10000 meter schaatsen
brons - 5000 meter schaatsen

Margot Boer
brons - 500 meter schaatsen
brons - 1000 meter schaatsen

Margot Boer met één van haar bronzen medailles (PRO SHOTS/ANP)
Margot Boer met één van haar bronzen medailles (PRO SHOTS/ANP)

Jan Blokhuijsen
goud - ploegenachtervolging schaatsen
zilver - 5000 meter schaatsen

Stefan Groothuis
goud - 1000 meter schaatsen

Bob de Jong
brons - 10000 meter

Carien Kleibeuker
brons - 5000 meter schaatsen

Sjinkie Knegt
brons - 1000 meter shorttrack

Sjinkie Knegt is na zijn 1000 meter shorttrack finale dolblij met de bronzen medaille (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Sjinkie Knegt is na zijn 1000 meter shorttrack finale dolblij met de bronzen medaille (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Sven Kramer
goud - 5000 meter schaatsen
goud - ploegenachtervolging schaatsen
zilver - 10000 meter schaatsen

Marrit Leenstra
goud - ploegenachtervolging schaatsen

Jorien ter Mors
goud - 1500 meter schaatsen
goud - ploegenachtervolging schaatsen

Michel Mulder
goud - 500 meter schaatsen
brons - 1000 meter schaatsen

Ronald Mulder
brons - 500 meter schaatsen

Jan Smeekens
zilver - 500 meter schaatsen

Koen Verweij
goud - ploegenachtervolging schaatsen
zilver - 1500 meter schaatsen

Ireen Wüst
goud - 3000 meter schaatsen
goud - ploegenachtervolging schaatsen
zilver - 1000 meter schaatsen
zilver - 1500 meter schaatsen
zilver - 5000 meter schaatsen

De dames van de ploegenachtervolging met hun gouden medailles (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
De dames van de ploegenachtervolging met hun gouden medailles (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Celbioloog pleegde wetenschapsfraude

Een oud-medewerker van de Universiteit Utrecht heeft zich schuldig gemaakt aan wetenschapsfraude. Hij heeft gegevens gefabriceerd en die gepresenteerd als werkelijke onderzoeksbevindingen. De universiteit spreekt dinsdag in een verklaring van onregelmatigheden in afbeeldingen in onder andere publicaties in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Cell.

In vier artikelen zou celbioloog Pankaj Dhonukshe gegevens gemanipuleerd hebben. De co-auteurs van de celbioloog treffen volgens de universiteit geen blaam.

Een commissie die naar het werk van de wetenschapper heeft gekeken, concludeert dat er sprake is van schending van de wetenschappelijke integriteit. Omdat de man niet meer in dienst is van de universiteit, kunnen er geen sancties worden opgelegd, aldus een woordvoerster dinsdag.

Celbioloog sjoemelde met afbeeldingen
Drie vlaggen van de Universiteit Utrecht  (Foto: ANP)

Geen boete, want dikke tieten

Een Britse vrouw heeft zich onder een stevige boete uitgeluld. De vrouw heeft namelijk enorme tieten.

De politie van Lincolnshire zag onlangs een vrouw over de weg rijden in Grantham die haar gordel niet goed om had. De bobby, nooit te beroerd om een flinke prent uit te delen, zette de bestuurster hierop aan de kant.

De beste man stond al klaar om een bekeuring van maar liefst 500 pond, ruim 600 euro, uit te delen. De vrouw had echter een goede reden: "Het doet zeer aan mijn tieten", luidde haar excuus. Hierop besloot de koddebeier zijn boeteboekje dicht te klappen.

"Vrouw aan de kant gezet in Grantham met haar gordel onder haar arm", twitterde de politie. "Advies gegeven, want deed mevrouw zeer aan haar voorgevel. Een gordel onjuist dragen telt even zwaar als geen gordel dragen. Bovendien veroorzaakt het veel letsel."

Op twitter is fel gereageerd op het oordeel van Oom Agent. Volgens een doet het koppen van een voorruit meer zeer dan een gordel aan je tieten. Een ander is van mening dat de geile glimknoop zich heeft laten verleiden door de flinke boezem van de dame in kwestie.

Wielrenner Breschel gevloerd door matras

Het wielerseizoen 2014 is nog maar net onderweg of renner Matti Breschel zit al in de lappenmand. De Deense coureur van Tinkoff-Saxo werd afgelopen zondag na de slotetappe van de Ronde van Oman gevloerd door een matras.

Breschel ging na afloop van de koers op weg naar zijn hotel, waarbij in een afdaling een verdwaald matras voor zijn fiets vloog. De 29-jarige Deen reed op het moment 70 kilometer per uur. De gevolgen vallen met wat schaafwonden en enkele hechtingen in zijn knie wel mee. "Het is misschien nog wat vroeg om te zeggen, maar dit zal mijn voorbereiding op de klassiekers niet beïnvloeden."

Breschel hoopt op 9 maart bij de start van de rittenkoers Parijs-Nice zijn rentree te beleven. Dit weekend zou hij tijdens de wedstrijden Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne al niet in actie komen.

Moslimextremisten dagen moslimextremisten uit

De aan Al-Qaida gelieerde moslimextremistenbeweging Jabhat al-Nusra waarschuwt dat leden van de rivaliserende moslimextremistenbeweging Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) vijf dagen de tijd hebben om deel te nemen aan bemiddelingsgesprekken met geestelijken. Als ze dit niet doen, waarschuwt Abu Mohammed al-Golani in een audioboodschap, worden zij uit Syrië en zelfs uit Irak verdreven.

Twee dagen geleden werd Abu Khaled al-Suri in Syrië gedood. Al-Suri was de vertegenwoordiger van Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahri in Syrië. Vermoed wordt dat hij door zelfmoordterroristen van ISIS is gedood. Eerder deze maand zei Al-Zawahri dat Al-Qaida alle banden met ISIS verbroken had. Daarvoor noemde ISIS zich nog 'het filiaal van Al-Qaida in Syrië en Irak'.

Koters spelen Oscargenomineerden na

Als je Oscargenomineerde films als American Hustle en 12 Years a Slave nog niet gezien hebt, dan hebben CineFix en Mom.me een mooie en leuke oplossing. In onderstaande (spoiler) trailer spelen een stel getalenteerde kinderen de belangrijkste scènes na van de genomineerde films. 

De enige film die in de lijst hieronder 'mist' is Philomena. De andere films; Her, Captain PhillipsThe Wolf Of Wall StreetGravityNebraska en Dallas Buyers Club zijn wel nagespeeld.

De Oscaruitreiking vindt plaats op 2 maart in Los Angeles.

AzG: Afghaans zorgstelsel ver onder de maat

Het Afghaanse zorgstelsel verkeert in een deplorabele toestand. Dat schrijft hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in een rapport dat dinsdag is verschenen. Misleidende succesverhalen van de Afghaanse regering verhullen de enorme problemen waar de Afghaanse gezondheidszorg mee kampt.

AzG schrijft dat de afgelopen tien jaar wel enige vooruitgang is geboekt, maar dat toegang tot medische zorg zeer beperkt blijft. Mensen lopen grote risico's bij de reis naar het ziekenhuis. Het onderzoek werd gehouden onder achthonderd patiënten en hun families in de vier ziekenhuizen in Helmand, Kabul, Khost en Kunduz.

"Het is schokkend hoe zeer de verhalen van gewone Afghanen verschillen van de rooskleurige berichten die we meestal te horen krijgen", aldus AzG. Een op de vijf ondervraagden heeft een bekende verloren omdat die persoon geen medische hulp kon krijgen. Veertig procent van de mensen die wel erin slaagden het ziekenhuis te bereiken, kregen onderweg te maken met gevechten, landmijnen, controleposten of intimidatie.

Klinieken kampen met tekorten aan medicijnen, medisch personeel en elektriciteit. Hierdoor moeten patiënten vaak langere afstanden afleggen, met alle risico's van dien. De misstanden wijt AzG deels aan het feit dat de landen die betrokken zijn bij de oorlog in Afghanistan beslissen over waar en hoe medische hulp verleend wordt.

De regeringen van deze landen werken volgens AzG vooral aan 'stabilisatie, strategieën om opstand te onderdrukken en het winnen van hoofden en harten'. Hierdoor zouden zij zich niet direct richten op de behoeften van de Afghaanse bevolking.

AzG roept internationale donoren, hulpverleners en de Afghaanse autoriteiten op om de gapende gaten in de gezondheidszorg vullen. Met het rapport hoopt AzG de internationale gemeenschap met de neus op de feiten te drukken.

"Nu het conflict zich verspreidt naar voorheen stabiele regio's en met vooruitzichten dat de oorlog op sommige plaatsen alleen maar erger zal worden, kan de humanitaire situatie in Afghanistan niet worden genegeerd", zei AzG-directeur Christopher Stokes.

'Akkoord tussen Bieber en aanklager van de baan'

Het is vrijwel zeker dat Justin Bieber zich toch voor een rechter moet verantwoorden voor rijden onder invloed. Eerder werd gezegd dat het 19-jarige tieneridool het mogelijk op een akkoordje zou gooien met aanklagers, maar ingewijden vertellen aan TMZ dat zo'n overeenkomst er niet in zit als Bieber zich niet aan bepaalde voorwaarden wil houden.

Het voorstel hield onder meer in dat Bieber zich regelmatig op niet vooraf aangekondigde momenten moest laten testen op drugsgebruik en een taakstraf moest vervullen. De zanger zag vooral de drugstests niet zitten, aldus bronnen.

Bieber werd vorige maand opgepakt in Miami Beach nadat hij had geblowd en medicijnen had gebruikt. Hij is aangeklaagd voor rijden onder invloed, verzet bij zijn arrestatie en rijden met een verlopen rijbewijs. In het ergste geval verdwijnt de zanger, die maandag voor de rechter moet verschijnen, voor tweeënhalf jaar achter de tralies.

Broers Hemsworth wellicht in remake The Raid

Enkele dagen geleden werd bekend dat The Expendables 3-regisseur Patrick Hughes de regie zal doen voor de remake van The Raid. De website The Wrap meldt nu dat filmstudio Screen Gems de broers Chris en Liam Hemsworth op het oog heeft om de hoofdrollen te gaan spelen.

De originele Indonesische film focust zich op de twee broers Rama en Andi. De één is agent en de ander zit in de top van een misdaadorganisatie. Mochten de broers Hemsworth tekenen voor de rollen, dan zou dit nog wel eens verrassend uit kunnen pakken.

De producent van de remake is Gareth Evans, regisseur van het origineel en de binnenkort te verschijnen opvolger The Raid 2: Berandal.

Chris & Liam Hemsworth

Klitsjko wil president Oekraïne worden

De Oekraïense oppositieleider en oud-bokser Vitali Klitsjko wil zich kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen in zijn land. Dat heeft hij dinsdag gezegd tegen persbureau Interfax. De presidentsverkiezingen staan voor 25 mei op de agenda.

"Ik ga me verkiesbaar stellen voor de functie van president van Oekraïne, omdat ik er van overtuigd ben dat de regels van het spel volledig moeten worden veranderd", aldus de voormalig bokskampioen. "Er moet gerechtigheid zijn en ik ben ervan overtuigd dat dat kan."

Klitsjko verklaarde tevens geen rol te willen spelen in de regering van nationale eenheid die het land moet gaan besturen. Het is waarschijnlijk dat hij zijn handen vrij wil hebben voor zijn campagne.

Klitsjko moet het naar alle waarschijnlijkheid opnemen tegen onder anderen oud-premier Joelia Timosjenko, een politiek rivaal van de afgezette president Viktor Janoekovitsj. Ze werd zaterdag vrijgelaten uit de gevangenis en volgens de kiescommissie kan zij zonder problemen deelnemen aan de verkiezingen.

Verdachte doden echtgenote op vrije voeten

Een 54-jarige man uit Drachten die eerder deze maand werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw komt op vrije voeten. Er zijn onvoldoende gronden om hem langer vast te houden, heeft het Openbaar Ministerie dinsdag laten weten. De man blijft wel verdachte.

De 55-jarige vrouw van de Fries raakte twee weken geleden in Drachten met haar scootmobiel te water en overleed. Na een schouw werd aanvankelijk geconcludeerd dat de vrouw een natuurlijke dood was gestorven.

Later rezen echter vragen over wat er was gebeurd, waarop de politie een onderzoek instelde. Dat leidde tot de aanhouding van de echtgenoot.

Het OM vindt het ook niet langer van belang dat de man in voorarrest blijft. De officier van justitie beslist later of hij wordt vervolgd.

Aangespoelde haai eet nog niet

De gevlekte toonhaai die zondag aanspoelde op het strand van Vlieland eet nog niet. "Maar vreemd is dat niet, ze was bijna dood en door alle stress is de spijsvertering van het dier tot stilstand gekomen. Daardoor heeft ze nu ook geen hongergevoel", zegt directeur Marc ter Ellen van natuurcentrum De Noordwester dinsdag.

De haai van ongeveer een meter lang moet volgens Ter Ellen eerst tot rust komen voor ze weer gaat eten. "Daarom houden we haar afgezonderd van het publiek." Het is volgens de directeur voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een gevlekte toonhaai van deze grootte levend is aangespoeld.

Dinsdagmiddag komen deskundigen van het Dolfinarium in Harderwijk naar de toonhaai kijken. "Wij hebben zelf een aquarium met vissen die in de Noordzee leven, maar we hebben geen ervaring met de toonhaai", legt Ter Ellen uit. "We willen dit dier de verzorging geven die de meeste kans op overleven geeft en het dolfinarium heeft veel meer ervaring met deze dieren."

Het liefst zou de directeur de haai terug zien keren naar de zee, maar het is volgens hem nog maar de vraag of dat mogelijk is. De haai kan in ieder geval niet lang in De Noordwester blijven. "Wij doen met onze middelen al het mogelijke om het dier in leven te houden, maar we zijn hier niet op berekend. Ze kan een week of anderhalf blijven, maar niet permanent. Dat is ook niet onze doelstelling want daar is het beestje niet mee geholpen."

Als het dier langere tijd moet worden opgevangen, betekent dat niet per se dat het naar het Dolfinarium gaat. "Er zijn tientallen mogelijkheden in Nederland, bijvoorbeeld Ecomare op Texel. Maar Burgers Zoo in Arnhem heeft ook een groot aquarium. Wel willen we haar zo min mogelijk vervoeren."

Aanvankelijk was niet duidelijk of het dier een mannetje of een vrouwtje is. "We wilden zo min mogelijk onderzoek doen om onnodige stress te voorkomen. Maar inmiddels heeft ze bij het zwemmen haar buik laten zien en daardoor weten we nu dat het om een vrouwtje gaat."

De haai heeft geen naam gekregen om juridisch getouwtrek zoals met potvis Johannes die in 2012 op Texel aanspoelde. "We willen absoluut voorkomen dat we dit weer persoonlijk maken", zegt directeur Ter Ellen. "Daar zou niemand bij gebaat zijn en de haai zeker niet."

Bij Johannes werd geprobeerd het dier los te trekken, maar dat lukte niet. Hierop boden andere organisaties aan een poging te wagen, maar dat werd verboden. Uiteindelijk kreeg het dier een dodelijke injectie, maar hij ging pas een dag later dood. Eerder kreeg een door het Dolfinarium opgevangen orka de naam Morgan. Een organisatie pleitte ervoor het dier terug in zee te zetten, maar deskundigen ontraadden dat. Uiteindelijk werd Morgan verkocht aan Loro Parque op Tenerife, waar shows met orka's worden opgevoerd.

Alleen in het zwembad

Na de laatste slagen tikt de man het startblok aan. Pieter haalt diep adem en kijkt op de klok. Vandaag geen persoonlijk record op zijn gebruikelijke baantjes, maar hij ligt toch redelijk op schema om zijn conditie op peil te houden. Hij laat het startblok los om met lome slagen de kant te bereiken. Daar drukt hij zich op de rand van het zwembad om op adem te komen. Zijn lijf voelt altijd zo zwaar na het zwemmen. De gewichtloosheid van het water verhult hoe moe hij eigenlijk is.

UEFA stelt vooronderzoek in naar Ajax om bierblik

De UEFA is een vooronderzoek begonnen naar Ajax. Dat heeft de Amsterdamse club dinsdag bekendgemaakt. Tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Red Bull Salzburg afgelopen donderdag gooide een van de bezoekers een blikje bier op het veld. Ajax verwacht dat de UEFA een straf oplegt.

Om de straf zo laag mogelijk te houden is Ajax op zoek naar de biergooier. Die gooide het projectiel direct na de 2-0 van Salzburg de grasmat op. Ajax verloor de wedstrijd uiteindelijk met 3-0. Komende donderdag is de return in Oostenrijk.

Boko Haram doodt 29 kinderen

Door een aanval van de islamitische terreurbeweging Boko Haram zijn in het noordoosten van Nigeria 29 kinderen omgekomen. Dat hebben de autoriteiten in de stad Damaturu dinsdag gemeld. De kostschool waar ze sliepen, werd midden in de nacht aangevallen door gewapende terroristen en vervolgens in brand gestoken.

Boko Haram is een extremistische beweging die strijdt voor islamitische wetgeving in de afgelegen landelijke gebieden in het noordoosten van Nigeria. Geregeld worden christenen en kerken aangevallen. Ook de strijdkrachten, politie en politieke tegenstanders zijn vaak het doelwit.

De afgelopen jaren zijn er door aanslagen van Boko Haram duizenden mensen omgekomen.

17% kantoorruimte staat leeg

Een op de zes kantoren in Nederland stond eind vorig jaar leeg. Volgens de kantorentak van makelaarsvereniging NVM liep de leegstand tussen 2012 en 2013 op van 15,8 naar 16,8 procent, zo werd dinsdag bekendgemaakt. De stijging in de leegstand kwam volgens de NVM vooral door een toename van het beschikbare aanbod.

Het aanbod steeg tussen eind 2012 en 2013 met zes procent tot 8,32 miljoen vierkante meter. Vooral in de grote steden was sprake van een toename. Zo kwamen er in Den Haag flink wat vierkante meters bij doordat enkele grote overheidsgebouwen in de verhuur gingen. In Rotterdam en Amersfoort nam het aanbod toe door het vertrek van Nationale-Nederlanden en Achmea.

Het nieuwe aanbod bestond overigens grotendeels uit al bestaande kantoorpanden. Volgens de NVM zijn er vrijwel geen meters kantoor gebouwd.

Lichtpuntje was volgens de makelaarsorganisatie wel dat er meer kantoorpanden van de markt werden gehaald door sloop of herbestemming dan een jaar eerder. In totaal was 385 duizend vierkante meter minder beschikbaar. "Het feit dat beleggers en financiers bereid waren flink af te schrijven op hun leegstaande panden droeg in belangrijke mate bij aan het grote aantal onttrekkingen", denkt de NVM.

Naast het stijgende aanbod speelt ook de teruglopende vraag mee in de leegstand. In de vrije markt daalde het aantal nieuw verhuurde vierkante meters van 930 duizend tot 830 duizend. Bedrijven en instellingen hebben minder animo om te verhuizen, ziet de NVM.

De NVM bevestigt de eerdere berichten van onder meer ING dat er onder vooral buitenlandse beleggers, ondanks de leegstand, weer belangstelling is in Nederlands kantorenvastgoed. Beleggers verkochten vorig jaar 1,48 miljard euro aan kantoorgebouwen. In 2012 was dat nog 1,04 miljard. Vooral beleggers uit Duitsland en de Verenigde Staten wisten Nederland te vinden. Zij richtten wel zich vooral op de Randstad.

Voortvluchtig crimineel duo in Opsporing Verzocht

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan het criminele duo dat maandag naar Duitsland is gevlucht. Dat laat een politiewoordvoerder weten.

De 25-jarige man en de 19-jarige vrouw zijn al enkele weken op de vlucht voor de politie. Ze zouden eerder deze maand het huis van een 52-jarige vrouw uit Meppel zijn binnengedrongen. Daar hebben ze haar mishandeld, gekneveld en bedreigd. De vrouw werd achtergelaten in een bos in Lelystad. Ook zouden ze in het Brabantse Lage Mierde een gewelddadige overval hebben gepleegd.

Maandag schoten de man en de vrouw volgens de politie een campinggast neer toen hij hen betrapte op een poging in te breken in een caravan op een camping in Enschede. Daarna vluchtten de twee in de auto van het slachtoffer, om kort daarna een gezin te gijzelen. Daarna reden ze met de vader van het gezin en zijn auto weg naar het Duitse Ahaus, waar ze de vader lieten gaan. Sindsdien zijn ze spoorloos.

Oppositie Utrecht boos over online vragenlijst

Oppositiepartijen in Utrecht zijn boos over een digitale vragenlijst die de gemeente heeft verstuurd naar leden van een bewonerspanel. Hierin wordt onder meer gevraagd naar de politieke voorkeur van mensen. Dat blijkt dinsdag uit vragen van het CDA, de VVD en ChristenUnie.

De partijen eisen dat het gemeentebestuur de enquête direct intrekt. CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren zegt op de website van de partij: "Dit is schandalig, de verkiezingen gaan over de politieke aansturing van de gemeente. Dan moet de gemeentelijke organisatie zich juist terughoudend en afwachtend opstellen."

Het college vraagt Utrechters of ze zichzelf progressief, conservatief, links of rechts vinden. Tot slot wil het gemeentebestuur weten aan welke partijen burgers denken als het gaat om standpunten zoals belasting op vlees of verbreding van snelwegen.

Van Waveren: "Dit zijn thema's waar de gemeente niet over gaat. Het is onzinnig om zulke vragen bij bewoners neer te leggen en te suggereren dat die relevant zijn voor gemeentelijke verkiezingen. Het kan toch niet de bedoeling van het college zijn om met verkeerde informatie de uiteindelijke afweging van de kiezer te beïnvloeden?"

De oppositie noemt de gestelde vragen 'agendasettend' en 'daarmee sturend voor de verkiezingsuitslag' van de raadsverkiezingen van 19 maart. Verder vinden het CDA, de VVD en ChristenUnie het niet de taak van het college of ambtenaren om bewoners naar hun politieke voorkeur te vragen.

Britse politie arresteert vier jihadisten

De Britse politie heeft drie mannen en een vrouw opgepakt die verdacht worden van terrorisme. Dat heeft de politie dinsdag bekend gemaakt.

De terreuraanklachten houden verband met de oorlog in Syrië. Een verdachte zou een trainingskamp voor terroristen hebben bezocht. De anderen worden verdacht van het faciliteren van terrorisme in het buitenland. De politie ondervraagt de verdachten en doorzoekt hun huizen. De afgelopen maanden is het aantal Britten dat naar Syrië afreist om tegen het leger van de Syrische president Bashar Assad te vechten toegenomen.

Erdogan noemt twijfelachtige opnamen nep

De opnamen van afgeluisterde gesprekken tussen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn zoon zijn vervalst. Dat heeft het kantoor van Erdogan maandag bekendgemaakt. In de opnamen, die maandag op internet verschenen, bespreken twee personen, van wie de stemmen lijken op die van Erdogan en zijn zoon, hoe ze grote sommen geld hun huis uit kunnen krijgen.

Het gesprek zou hebben plaatsgevonden op 17 december, dezelfde dag dat de zoons van drie ministers werden vastgezet voor corruptie. De afgelopen week lekten meer gesprekken tussen Erdogan en zijn kinderen, medewerkers en ondernemers uit. Vorige maand werd Erdogans zoon Bilal Erdogan ondervraagd door aanklagers die de zaak onderzoeken.

Turkse media berichtten dat Erdogan direct na het uitlekken van de berichten contact opnam met het hoofd van de Turkse inlichtingendiensten. Later liet het kantoor van Erdogan een verklaring uitgaan dat de opnamen 'op immorele wijze' gefabriceerd en 'volledig nep' waren. De premier onderneemt juridische stappen tegen de personen die de opnames gemaakt en verspreid hebben.

De nationalistische oppositieleider Devlet Bahceli noemde de opnamen dinsdag 'verbijsterend' en riep op tot juridische stappen. Volgens Bahceli moet Erdogan 'het niet in zijn hoofd halen' om te denken dat hij zijn straf kan ontlopen door te beweren dat de opnamen in scène zijn gezet.

De Turkse politie pakte in december 24 mensen op in verband met corruptie. Ze worden beschuldigd van het aannemen of betalen van steekpenningen. Onder de verdachten zijn de zoons van drie ministers. De ministers zijn inmiddels opgestapt. Volgens Erdogan is het schandaal een internationaal complot van aanhangers van een islamitische beweging die in de politie en het juridisch apparaat zijn geïnfiltreerd. De beweging zou zich ten doel hebben gesteld de regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering heeft diverse politiechefs die bij het onderzoek betrokken zijn ontslagen.

Minder groene stroom geproduceerd

De productie van groene stroom is vorig jaar in Nederland teruggelopen van 12,5 tot 11,8 miljard kilowattuur. Het was voor het eerst in vijf jaar dat stroombedrijven minder hernieuwbare energie opwekten. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Het aandeel van hernieuwbare elektriciteit in het totale stroomverbruik liep terug van 10,5 tot 10,1 procent.

De afname van de groenestroomproductie kwam vooral doordat elektriciteitsbedrijven minder stroom opwekten uit biomassa. De productie van stroom uit biomassa nam met ongeveer een vijfde af door het aflopen van subsidieregels voor elektriciteitscentrales.

Windmolens brachten vorig jaar juist acht procent meer stroom op. Dat kwam vooral doordat enkele grote windmolenparken in gebruik kwamen. De regering wil de capaciteit van het windmolenpark het komende decennium verviervoudigen tot ruim tien megawatt. In 2020 moet veertien procent van de stroom groen zijn.

'Betere scholing, niet meer geld voor raadsleden'

De kwaliteit van gemeenteraadsleden kan worden opgekrikt door ze beter op te leiden. De meeste kiezers vinden een betere betaling echter niet nodig. Dat blijkt dinsdag uit een enquête van onderzoeksbureau I&O Research onder bijna 10.500 Nederlanders.

Een op de acht kiezers vindt de kwaliteit van gemeenteraden slecht tot zeer slecht, blijkt uit het onderzoek. Een kwart van de ondervraagden is daarentegen wel positief en bijna de helft heeft geen uitgesproken mening.

Van de kiezers vindt 85 procent dat een betere opleiding een geschikt middel is om de kennis en kunde van de gemeenteraad te vergroten. Een hogere onkostenvergoeding voor raadsleden, die nu een betrekkelijk laag bedrag krijgen, is volgens veertien procent een goed instrument om de kwaliteit een impuls te geven.

Overigens vindt 41 procent dat verkleining van gemeenteraden ook een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de kwaliteit van de lokale politiek. Slechts negen procent van de ondervraagden vindt dat er nu geen maatregelen nodig zijn om het niveau te verhogen.

Kaartfraude neemt weer toe in Europa

Voor het eerst sinds 2008 is er in Europa meer fraude met creditcards en bankpassen gepleegd dan een jaar eerder. Fraudeurs waren vooral online actief. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van de Europese Centrale Bank over 2012. De stijging is een gevolg van het toegenomen aantal internetaankopen.

De schade in 2012 was 14,8 procent groter dan het jaar ervoor en kwam uit op 1,33 miljard euro. Dat komt neer op één euro schade per 2635 euro die met een creditcard of bankpas werd uigegeven. In totaal werd er in de Europese Unie en de overige SEPA-landen Zwitserland, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Monaco 3500 miljard euro via betaalkaarten uitgegeven, blijkt uit het onderzoek.

Aanvullende maatregelen om fraude tegen te gaan zijn wenselijk, volgens het ECB. Statistieken wijzen wel uit dat fraude buiten Europa vaker voorkomt. Volgens vicepresident van de ECB Vitor Constancio komt dat door de strenge regels die de regio hanteert.

In zestig procent van de gevallen waar sprake was van fraude kwam geen fysieke kaart aan de betaling te pas, maar werd de betaling via internet, telefoon of post gedaan. Een zesde van de fraude gebeurde bij geldautomaten, een kwart bij betaalautomaten.

In vergelijking met 2008 werd wel 9,3 procent minder fraude gepleegd in 2012, terwijl de totale som aan transacties met zeventien procent toenam. Ook dat is volgens de ECB te danken aan verbeterde veiligheidnormen.

Contra-expertise wielrenner Breyne ook positief

Wielrenner Jonathan Breyne is ook in de contra-expertise schuldig bevonden aan het gebruik van clenbuterol. Dat meldde de Belgische krant Het Nieuwsblad dinsdag. De 23-jarige renner werd begin november tijdens de Ronde van Taihu Lake in China betrapt op het verboden middel. Zelf houdt Breyne vol onschuldig te zijn.

Er werd 0,000000005 gram clenbuterol per milliliter urine gevonden, zo zegt de renner zelf tegen de Belgische krant. "Enerzijds ben ik ongelukkig, anderzijds opgelucht dat ik eindelijk de uitslag ken van de tegenexpertise. Ik hoop dat het proces bij de disciplinaire commissie (het Vlaams dopingtribunaal) snel begint en dat mijn advocaat de rechters kan overtuigen van mijn onschuld."

Breyne is voorlopig geschorst door de internationale wielerunie UCI. De Belgische wielerbond beslist nu verder over het lot van de Vlaming die vorig jaar uitkwam voor Crelan-Euphony, maar nu bij To Win-Josan onder contract staat. Volgens de renner is de positieve test te wijten aan besmet vlees. Eerder werd onder meer Alberto Contador geschorst vanwege clenbuterol in het lichaam.

Een aantal dagen na zijn eerste positieve test, kwam Breyne nogmaals in het nieuws toen hij zelfmoord had geprobeerd te plegen. De renner had een grote hoeveelheid pillen geslikt, maar werd op tijd gevonden. Zijn maag werd leeggepompt en Breyne mocht al vrij snel het ziekenhuis verlaten.

Juf (28) doet jochies in klaslokaal

Het 'geile juffen'-bericht van vandaag neemt ons mee naar Fullerton. Daar in het altijd zonnige Californië heeft een 28-jarige lerares seks gehad met zeker twee kereltjes. De geile onderonsjes vonden plaats in haar klaslokaal in Nicolas Junior High School aldaar.

Vrijdag meldden zich twee tweedeklassers bij de politie van Fullerton. Zij vertelden in geuren en kleuren hoe zij in de klas Melissa Lindgren een veeg hadden gegeven. De knaapjes, die door Buzz Mustache dapper worden genoemd, hadden eerst hun beklag gedaan bij de schoolleiding.

Het bleef niet bij seks alleen. Nee, de botergeile lerares had de jongetjes ook een paar naaktfoto's gestuurd.

Binnen enkele uren na de aangifte werd Lindgren in de boeien geslagen. Zij heeft inmiddels bekend seks te hebben gehad met haar leerlingen. De politie sluit niet uit dat de jongedame, die zes jaar werkzaam was op de school, nog meer slachtoffertjes heeft gemaakt.


Een nieuwsfilmpje over het vergrijp, met daarin een lekker wijf

Arbiters Kuipers en Van Boekel in Europa League

Scheidsrechters Björn Kuipers en Pol van Boekel mogen donderdag een duel in de Europa League fluiten. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. Kuipers leidt in Duitsland de wedstrijd tussen Eintracht Frankfurt en FC Porto. Van Boekel fluit in Oekraïne de wedstrijd tussen Shakhtar Donetsk tegen Viktoria Plzen.

Kuipers, lid van de Elitegroep van de UEFA, komt voor de achttiende keer in actie in de Europa League. Voor Van Boekel, ingedeeld in categorie 1 van de Europese voetbalbond, wordt het de zestiende wedstrijd in het kleine broertje van de Champions League.

Shakhtar en Plzen speelden afgelopen donderdag in de heenwedstrijd in Tsjechië met 1-1 gelijk. Frankfurt wist uit bij Porto een 2-0 achterstand goed te maken en hield de Portugezen op een 2-2 gelijkspel.

COC wil consul Oeganda op matje roepen

De Oegandese consul moet op het ministerie van Buitenlandse Zaken worden ontboden om de antihomowet in het land aan de kaak te stellen. Ook moet net als bij Rusland ieder contact met Oeganda worden benut om de situatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het land aan de orde te stellen, zegt een woordvoerder van COC Nederland dinsdag.

Nederland besloot maandag in een eerste reactie al de hulp aan de Oegandese overheid op te schorten. Nederland geeft jaarlijks zeven miljoen euro ontwikkelingsgeld aan de Oegandese justitiesector. De hulp aan maatschappelijke organisaties in het land wordt wel voortgezet. "Wij hebben niets te klagen over de Nederlandse reactie", zegt de woordvoerder.

De stap van Nederland is volgens de belangenorganisatie een voorbeeld voor andere landen. "Wij hopen dat meer landen deze stap zetten. Door de steun voor maatschappelijke organisaties in stand te houden, voorkom je dat bepaalde groepen als zondebok worden gezien. 'Door homo's krijg ik nu geen voedselhulp meer', zeggen mensen dan."

Verder hoopt het COC dat Nederland samenwerkt met andere Europese landen. "Een land dat protesteert is mooi, maar zal alleen geen wereld van verschil maken." Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct op de verzoeken van de belangenorganisatie reageren. "De minister is aan de andere kant van de wereld dus het kan even duren voor ik een reactie heb."

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde dinsdag op Radio 1 aan dat het asielbeleid voor homo's uit Oeganda wordt versoepeld. Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen in het land veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid.

Sportschoolhouder zet overval in scène

Een Groningse sportschoolhouder is dinsdagochtend opgepakt omdat hij in mei een overval in scène zou hebben gezet. Daarbij heeft hij mogelijk zelf brand in zijn sportschool gesticht, waarna hij zichzelf beschoot met een pistool. Hij wordt verdacht van brandstichting en verboden wapenbezit. Dat meldt de politie.

De 40-jarige man heeft zelf steeds verklaard dat hij in de nacht van 23 mei werd gekneveld en beschoten door onbekende daders. Ze zouden daarna brand hebben gesticht in zijn sportschool. De brandweer trof de man aan op het dak van de sportschool, nadat de hij de politie had gealarmeerd en zei dat hij werd overvallen.

Na onderzoek bleek dat een aantal zaken moeilijk te rijmen is met het verhaal van de man, stelt de politie. Een analyse door het Nederlands Forensisch Instituut wees bijvoorbeeld uit dat sporen op een plek zaten waar deze, op basis van de verklaringen van de man, niet hadden kunnen zitten.

Waarom de man zo zou hebben gehandeld, is niet bekend. Hij zit vast voor verhoor.

Buitenlanders mogen onbeperkt aandelen Qantas kopen

De Australische regering versoepelt de regels die buitenlandse aandeelhouders bij luchtvaartmaatschappij Qantas buiten de deur houden. Dat heeft minister van transport Warren Truss dinsdag aan Australische media laten weten. Door de maatregelen moet Qantas, dat in zwaar weer verkeert, meer kapitaal kunnen ophalen.

De regering wil volgens Truss de wetgeving opheffen die bepaalt dat buitenlandse aandeelhouders maximaal 49 procent van de aandelen in Qantas kunnen bezitten. De luchtvaartmaatschappij klaagt over de wet, die inging na de privatisering van het bedrijf in 1992. Qantas zegt moeilijker kapitaal te kunnen ophalen dan concurrenten als Virgin Australia.

Behalve kapitaal aantrekken wil Qantas de komende jaren ook 2 miljard Australische dollar (1,31 miljard euro) op de kosten besparen. Het bedrijf stuurt daarom volgens Australische media vijfduizend mensen de laan uit.

Analisten verwachten dat Qantas donderdag een verlies van driehonderd miljoen dollar meldt over de laatste zes maanden van vorig kalenderjaar. Qantas boekte in september een bescheiden winst van 4,5 miljoen dollar over het gebroken boekjaar, na een recordverlies van 245 miljoen dollar een jaar eerder.

'Russen gebruikten xenongas als dopingmiddel'

Russische atleten gebruiken al ruim tien jaar het edelgas xenon als dopingmiddel. Dat beweert de Duitse televisiezender WDR. Het televisieprogramma Sport Inside vond bewijzen dat xenongas al tijdens de Spelen van Athene in 2004 werd ingezet. Door beademing met het gas maakt het lichaam meer erytropoëtine (epo) en testosteron aan.

Het gebruik van xenon is niet verboden volgens de regels van de mondiale antidopingwaakhond WADA. Een Russisch laboratorium, het Atom-Med Centrum, beweert daarom dat het niet om doping gaat. Voormalig WADA-baas Dick Pound is echter duidelijk. "Het is een middel dat specifiek is ontworpen om prestaties te bevorderen. Laten we daar duidelijk over zijn. Voor mij is dat doping."

Zelfs als xenon op de dopinglijst terechtkomt, moet er nog een test worden ontwikkeld. Omdat het de lichaamseigen aanmaak van epo en testosteron stimuleert, zijn die hormonen moeilijker als doping aan te tonen. Ondertussen beweert het Atom-Med Centrum volgens Sport Inside dat meer dan zeventig procent van de Russische medaillewinnaars uit Athene (2004) en Turijn (2006) met xenon werd behandeld.

Bitcoinsite uit de lucht na vermeende miljoenenroof

De website van bitcoinplatform Mt. Gox is niet meer bereikbaar na aanhoudende technische problemen en berichten over miljoenendiefstal. Volgens een wijdverspreid en onbevestigd intern bericht zouden meer dan zevenhonderdduizend virtuele munten spoorloos zijn. Dat zou het Japanse bedrijf 350 miljoen dollar (255 miljoen euro) hebben gekost.

Volgens het document, waarvan de authenticiteit niet kan worden bevestigd, hebben hackers de afgelopen twee jaar door een programmeerfout ongestraft bitcoins kunnen stelen. Daardoor zou Mt. Gox aan de rand van een faillissement zijn komen te staan.

De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat het wisselkantoor voor virtuele valuta in zwaar weer verkeert. De dienst werd geteisterd door technische problemen en wisselde bitcoins niet langer om in dollars of euro's. Zondag stapte topman van Mt. Gox Mark Karpelès uit het bestuur van koepelorganisatie Bitcoin Foundation.

In reactie op de problemen bij Mt. Gox brachten diverse andere bitcoindiensten een verklaring uit om de veiligheid van hun platforms te beklemtonen. De val van Mt. Gox is een klap voor de sector. De Japanse wisseldienst was de grootste in zijn soort.

Oegandese krant publiceert 'homo top 200'

De Oegandese tabloid The Red Pepper heeft op zijn voorpagina een lijst afgedrukt van wat het zelf de 'top 200 homoseksuelen' noemt. Maandag tekende de Oegandese president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet, waaronder homoseksuelen lange gevangenisstraffen kunnen krijgen.

In het artikel werden de namen van tweehonderd homoseksuelen genoemd onder de vetgedrukte kop 'Ontmaskerd!'. Ook werden er enkele foto's geplaatst. Op de lijst staat de prominente homoactivist Pepe Julian Onziema, die herhaaldelijk heeft gewaarschuwd dat de nieuwe wet geweld tegen homoseksuelen in de hand kan werken.

Volgens politiewoordvoerder Patrick Onyango zijn er nog geen homo's of lesbiennes gearresteerd sinds de wet is aangenomen. Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Oorspronkelijk wilde het Oegandese parlement in de wet opnemen dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan. Dit werd na internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda.

Haas presenteert F1-plannen aan FIA

Gene Haas wil deze week zijn plannen over het opzetten van een Formule 1-team aan autosportfederatie FIA gaan presenteren. Volgens FOX Sports zal de Amerikaan naar Europa reizen om de keuzeheren te gaan overtuigen dat zijn ideeën haalbaar zijn en dat er budget voor is.

Haas is oprichter van Haas Automation dat machines bouwt. Daarnaast heeft hij een NASCAR-team opgezet dat tegenwoordig onder de naam Stewart-Haas Racing actief is. De Amerikaan heeft nu zijn oog op de Formule 1 laten vallen. De FIA heeft een tender uitgeschreven voor een twaalfde team op de grid. Ook Colin Kolles en Zoran Stefanovich hebben zich gemeld. De autosportfederatie zal waarschijnlijk nog deze week een keuze gaan maken welk team er volgend jaar of in 2016 op de grid zal staan. Er bestaat echter ook de mogelijkheid dat de tender helemaal niets oplevert.

Formatie Oekraïne loopt vertraging op

De vorming van de regering van nationale eenheid in Oekraïne moet donderdag zijn afgerond. Dat heeft voorzitter van het parlement en interim-president Oleksandr Toertsjinov dinsdag gezegd. Eerder zei hij nog te hopen dat het overleg dinsdag kon worden afgerond, maar de partijen hebben meer tijd nodig. Toertsjinov maande alle partijen tot spoed.

Ondertussen worden in Oekraïne voorbereidingen getroffen voor vervroegde presidentsverkiezingen. Kandidaten voor de functie kunnen zich tot 30 maart melden. De verwachting is dat onder anderen voormalig premier Joelia Timosjenko, een politiek rivaal van de afgezette president Viktor Janoekovitsj, deelneemt aan de verkiezingen.

Toertsjinov werd benoemd tot interim-president nadat Janoekovitsj Kiev was ontvlucht. Waar Janoekovitsj zich nu bevindt is niet duidelijk. Tegen de oud-president is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij wordt gezocht in verband met de moord op 82 mensen, waaronder een groot aantal betogers.

Israël bombardeert grensregio Libanon en Syrië

De Israëlische luchtmacht heeft maandagavond twee bombardementen uitgevoerd in de grensregio tussen Libanon en Syrië. Dat heeft het Libanese staatspersbureau gemeld.

De luchtaanvallen werden uitgevoerd vlakbij het afgelegen Libanese dorp Nabi Sheet. Er werd niet gemeld welke doelwitten werden gebombardeerd. Moslimextremisten en smokkelaars gebruiken de grensregio regelmatig om wapens en mensen de grens over te krijgen. Het Libanese Hezbollah, dat in de Syrische burgeroorlog aan de zijde van de Syrische president Bashar Assad meevecht, heeft een sterke invloed in de regio.

Een Libanese legerwoordvoerder kon het bericht niet direct bevestigen, maar zei de zaak wel te onderzoeken. Inwoners van Nabi Sheet hoorden maandag enkele explosies. De Israëlische krijgsmacht weigerde zoals gebruikelijk om op het bericht te reageren. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten hebben Israëlische vliegtuigen een raketinstallatie van Hezbollah bij twee grensdorpen gebombardeerd. Het Observatorium kon niet zeggen niet of de bommen op Syrisch of op Libanees grondgebied terecht zijn gekomen.

Pakistaanse hypermoslims gebombardeerd

Gevechtsvliegtuigen en -helikopters hebben dinsdag aanvallen uitgevoerd op schuilplaatsen van agressieve hypermoslims bij de grens met Afghanistan. Dat hebben bronnen bij het Pakistaanse leger en de veiligheidsdiensten gezegd. Bij de aanvallen in Noord- en Zuid-Waziristan zijn ten minste 25 terreurmoslims om het leven gekomen.

Tienduizenden Pakistanen zijn de afgelopen tien jaar om het leven gekomen in de strijd van de Taliban tegen de Pakistaanse regering. De extremistische religieuzen willen dat de sharia wordt ingevoerd. Veel van hen hebben in de tribale regio Waziristan een veilig heenkomen gezocht. Het gebied is ook de plek waar veel hypermoslims verblijven die aanslagen uitvoeren op de internationale troepenmacht in Afghanistan.

'Stagiaire weg bij rechtbank om criminele broer'

Een mbo-stagiaire wil bijna negentienduizend euro schadevergoeding van de Amsterdamse rechtbank omdat die haar zou hebben weggestuurd vanwege haar criminele broer. De twee partijen staan dinsdag tegenover elkaar in een kort geding in Den Haag. De 20-jarige vrouw wist niet van haar broers verleden en werd door de rechtbank ook niet naar haar familie gevraagd, zegt haar advocaat Richard Korver.

De vrouw was sinds eind januari aan de slag bij de rechtbank in Amsterdam na een uitgebreid sollicitatiegesprek en een beëdiging. Ook leverde ze een verklaring van goed gedrag in, zegt Korver. Toen de rechtbank erachter kwam dat haar broer in Amsterdam moest voorkomen voor afpersing, oordeelde de rechtbank dat ze een bedreiging vormde.

"Iets wat je niet weet, kun je niet melden", reageert Korver. "Zij wist wel dat haar broer politiecontacten heeft, maar niet dat hij op de Amsterdamse veelplegerslijst staat." Niemand heeft haar gevraagd naar haar familie, zegt de advocaat. "Ik snap heel goed dat ze dan niet zelf denkt: kom, laat ik eens even de vuile was buiten hangen. Ze probeert zich juist los te maken van haar achtergrond."

Als eventuele criminele familieleden een probleem waren geweest voor de rechtbank, had die doortastender moeten zijn, redeneert Korver. "Als iemand op mijn kantoor wordt aangenomen, vraag ik altijd naar hun familie en of er politiecontacten zijn. Dit is een screeningsprocedure van niks."

Daarnaast liep de vrouw stage bij de afdeling familierecht, die niks met strafrechtelijke zaken te maken heeft, zegt Korver. "Inmiddels is haar broers strafzaak naar Haarlem verwezen, omdat de rechtbank Amsterdam hier onmogelijk onpartijdig naar kan kijken. Er worden grote organisatorische missers gemaakt."

De schadeclaim van de vrouw is bijna negentienduizend euro, onder meer voor een extra jaar collegegeld en een jaar aan gederfd salaris. Het liefst wil de vrouw gewoon haar stage kunnen afmaken, zegt Korver. "Ze is verrassend moedig en principieel en is vastberaden om hier alsnog een goed einde aan te maken."

De rechtbank Amsterdam wil niet inhoudelijk reageren voordat de zaak voor de rechter is gekomen, aldus een woordvoerder.

Oegandese homo's makkelijker naar Nederland

Het asielbeleid voor homo's uit Oeganda wordt versoepeld. "Ik zal de Kamer daar vandaag of morgen over berichten", zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag op Radio 1.

De Oegandese president Yoweri Museveni tekende maandag een omstreden antihomowet. Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen vanwege hun seksuele geaardheid. Het kabinet liet maandag al weten de hulp aan de Oegandese overheid op te schorten.

Teeven schreef vorige week al aan de Kamer dat Oegandese asielzoekers wier homoseksualiteit 'geloofwaardig' is, voorlopig niet worden uitgezet. Nu wordt dat definitief. Teeven zei op Radio 1 dat het beleid ten aanzien van homoseksuele asielzoekers uit Oeganda 'zeer soepel' wordt.

Hij lichtte niet concreet toe hoe wordt beoordeeld of iemand homoseksueel is. "Mensen moeten het aannemelijk maken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft daar ervaring mee. Het wordt per zaak bekeken."

Depeche Mode vindt Kiev te eng

Het concert van Depeche Mode in Kiev van woensdagavond gaat niet door. De Britse band, bekend van nummers als People are People en Enjoy the Silence, vindt de situatie in Oekraïne te onveilig om op te treden.

"De veiligheid van de band, crew en de fans staat voorop en op dit moment kan een veilig en aangenaam concert niet worden gegarandeerd", schrijft Depeche Mode op zijn website. Mensen die een kaartje hadden, kunnen hun geld terugkrijgen.

Depeche Mode steekt verder alle inwoners van Oekraïne, waar grote politieke onrust heerst, een hart onder de riem. "De bandleden leven mee met alle Oekraïners in deze uitdagende periode en kijken oprecht uit naar de volgende keer dat ze kunnen optreden voor alle fans in Kiev en Oekraïne."

Verdachte Schipholbrand krijgt halve ton

Schipholbrand-verdachte Ahmed Al-J. moet een schadevergoeding van bijna vijftigduizend euro van het Openbaar Ministerie krijgen omdat hij onrechtmatig vastzat. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdagochtend bepaald. De Libiër had ruim 650 duizend euro schadevergoeding geëist omdat hij anderhalf jaar vastzat.

Toen de man vastzat werd een vergoeding van 95 euro per dag gehanteerd voor het onterecht vastzitten in voorlopige hechtenis onder zwaardere omstandigheden. De man zat in totaal 504 dagen in voorarrest, wat neerkomt op een totaal van 47.880 euro. Behalve dat bedrag moet het OM ook een deel van de kosten betalen die deskundigen voor de verdachte maakten.

De Libiër had veel hogere dagvergoedingen gevraagd voor zijn tijd in de cel. Het geëiste bedrag van ruim 650 duizend euro is echter niet redelijk, oordeelde het hof. In dat oordeel is meegewogen dat Al-J. dan wel vrijgesproken is van schuld, maar toch verantwoordelijk was voor het aansteken van de brand.

Het OM betoogde eerder dat zijn vrijspraak niet betekent dat zijn voorlopige hechtenis onterecht was. De verdenking zou ernstig genoeg zijn geweest om de man vast te houden. Die ontstond mede door zijn eigen verklaringen dat hij vlammen in zijn eigen cel zag ontstaan na het wegschieten van een sigaret naar het voeteneinde van zijn matras.

Al-J werd jarenlang vervolgd voor brandstichting in het cellencomplex op Schiphol, maar werd vorig jaar maart na een lange juridische strijd door de Hoge Raad vrijgesproken, omdat hij niet opzettelijk handelde. De brand kostte in oktober 2005 elf mensen het leven.

De Schipholbrand leidde in 2006 tot het aftreden van minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) en minister van VROM Sybilla Dekker (VVD). Ze stapten op toen uit een rapport bleek dat de brandveiligheid van het complex niet op orde was.

'Verdwenen gevangene is moordenaar Melanie Sijbers'

De gevangene die maandag enige tijd zoek was in het gevangeniscomplex in Vught is de man die in 2006 werd veroordeeld voor de moord en verkrachting van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Dat schrijven het Brabants Dagblad en Omroep Brabant dinsdag op basis van ingewijden.

Bij het openen van de cellen bleek de gedetineerde, de 41-jarige Peter H., verdwenen. Hij werd uiteindelijk in een soort tuinhuisje binnen de poorten van de gevangenis gepakt. Hij zou uit zijn cel zijn gekomen door een raam los te schroeven.

H. werd in 2007 veroordeeld tot vijftien jaar cel. In dat jaar deed hij ook al een vluchtpoging terwijl hij in voorarrest zat in Maastricht. Toch zat H. nu in een regulier deel van de gevangenis, maar inmiddels zit hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) voor vluchtgevaarlijke gevangenen.

[NBA] Clippers zetten goede vorm door

Los Angeles Clippers heeft maandag in de NBA de overwinning op Oklahoma City Thunder een goed vervolg gegeven. De nummer vier van de Western Conference won uit bij New Orleans Pelicans met 123-110. Zondag versloegen de Clippers koploper in het westen Oklahoma City.

Zeven driepunters zorgden ervoor dat Jamal Crawford op 24 punten eindigde voor Los Angeles. Zondag was hij al goed voor 36 punten. Alle vijf de basketballers die in de basisopstelling stonden van de Clippers, scoorden meer dan tien punten. New Orleans maakt een kleurloos seizoen door en staat twaalfde in de Western Conference.

New York Knicks verloor met 110-108 van Dallas Mavericks. Dirk Nowitzki maakte na de zoemer het winnende punt. De Duitser gooide met nog minder dan een seconde op de klok de bal op de rand van de ring, waarna het leer na de zoemer uiteindelijk toch in het net viel. De Mavericks staan zevende in de Western Conference, de Knicks elfde in de oosten.

Overige uitslagen
Philadelphia - Milwaukee 110-130
Detroit - Golden State 96-104
Utah - Boston 110-98

Seyfried heeft hoofdrol in Ted 2

Amanda Seyfried gaat de vrouwelijke hoofdrol spelen in Ted 2. Dat meldt de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Seyfried neemt het stokje over van Mila Kunis, die in het eerste deel van de film over een man en zijn grofgebekte teddybeer de hoofdrol speelde.

Kunis heeft waarschijnlijk slechts een kleine rol in het vervolg omdat schrijver en regisseur Seth MacFarlane een andere richting op wil. Mark Wahlberg, die in het eerste deel van de komedie de hoofdrol speelde, keert terug in het vervolg. Ook MacFarlane spreekt in het vervolg wederom de stem in van knuffelbeer Ted. De film draait vanaf volgend jaar zomer in de bioscoop.

Amanda Seyfried in westernkomedie MacFarlane (Foto: Novum)

TV-serie over Cruijff trapt af met miljoen kijkers

De televisieserie over Johan Cruijff is maandagavond op Nederland 1 van start gegaan met ruim een miljoen kijkers. Dat blijkt dinsdagochtend uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Johan: Logisch is Anders is een vierdelige VPRO-serie over Johan Cruijff en wil 'een menselijk gezicht geven aan de mythe'. Reinout Scholten van Aschat speelt Cruijff in zijn jonge jaren, terwijl Ian Bok de oude Cruijff vertolkt. De oud-voetballer liet zelf eerder weten niet te gaan kijken naar de serie omdat deze zonder zijn goedkeuring werd gemaakt.

Reinout Scholten van Aschat

Marussia gehinderd door computervirus

Het Formule 1-team Marussia kwam tijdens de eerste testweek in Bahrein weinig in actie. De Russisch/Britse renstal kwam in vier dagen tijd maar tot 29 ronden door allerlei problemen. Teambaas John Booth is dan ook bezorgd over de start van het seizoen 2014.

Booth: "Het begon met de eerste ramp, een Trojan computervirus dat ons het grootste gedeelte van de eerste dag heeft gekost. Dat zette de toon voor de rest van de week. Op de tweede dag reden we 17 ronden, wat vrij okee was, doordat we enkele problemen op wisten te lossen. Op vrijdag verloren we het grootste gedeelte van de dag door een probleem met de motor die we moesten vervangen."

Het vervangen van de motorische onderdelen kost in 2014 vanwege de toegenomen complexiteit veel meer tijd dan in de afgelopen jaren. Ferrari klaagde er al over dat het tweemaal zo lang duurde en Booth sluit zich hierbij aan.

De Brit hoopt dat de derde en laatste wintertestweek minder problemen oplevert, waardoor zijn team nog wat meer baantijd kan krijgen. "Ik zou liegen als ik zei dat ik me geen enkele zorgen maak. Ik ben echter hoopvol dat we de problemen kunnen verhelpen. We hebben nog niets aan de set-up gedaan, maar de eerste reacties van de coureurs zijn gematigd positief. We hebben nog vier testdagen, waar we simpelweg het maximale uit moeten zien te halen."

Bono hielp Neeson met verlies vrouw

Bono heeft Liam Neeson erg gesteund toen de acteur in 2009 zijn vrouw Natasha Richardson verloor. "Bono is een maat en hij kwam langs om te komen eten", zegt de acteur in het Amerikaanse programma 60 Minutes. Richardson overleed op 45-jarige leeftijd na een skiongeluk. De twee hebben samen zoons Micheál en Daniel.

"Bono zat naast Micheál en vroeg hem uit het niets hoe oud hij was en Micheál zei: dertien. Toen zei Bono: dat is hoe oud ik was toen ik mijn moeder verloor." De 61-jarige Neeson kon de U2-zanger door deze vraag 'wel zoenen'. "Hij zei: ik was zo oud toen ik mijn moeder verloor en het gaat goed met me en met jou gaat het later ook goed."

Neeson vond het na de dood van zijn vrouw, met wie hij in 1994 trouwde, erg moeilijk om zijn twee zoons alleen op te voeden. Wel zegt de acteur dat het goed met hem gaat. "Het had veel slechter met me kunnen gaan."

Op 27 februari verschijnt de actiethriller Non-Stop met Liam Neeson bij ons in de bioscopen.

Liam Neeson tekent toch voor Taken 3 (Foto: Novum)

Giant-Shimano met vijf Nederlanders naar de Omloop

Giant-Shimano heeft vijf Nederlanders geselecteerd voor Omloop Het Nieuwsblad, de opening van het Noord-Europese wielerseizoen. De belangrijkste renners zijn echter Dries Devenyns en Reinardt Janse van Rensburg. De wedstrijd wordt zaterdag verreden.

Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Tom Stamsnijder en Albert Timmer zullen starten namens de Nederlandse ploeg aan de start en krijgen naast Devenyns en Janse van Rensburg ook Bert De Backer met zich mee. "Iedereen die zal rijden in België verkeert in goede vorm", aldus ploegleider Marc Reef.

"Het doel is om met zoveel mogelijk jongens in de finale te arriveren. Van daaruit kunnen we Devenyns en Janse van Rensburg lanceren."

Bouterse dreigt met uitzetten ambassadeur VS

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft dinsdagochtend tijdens een toespraak in Paramaribo aangekondigd de Amerikaanse ambassadeur op het matje te roepen en eventueel zelfs het land uit te zetten. Bouterse beschuldigde voor enkele honderden aanwezigen 'een vrijpostige ambassadeur' - zonder letterlijk naam of nationaliteit te noemen - ervan de parlementsverkiezingen van 2015 te proberen dwarsbomen. Tegen journalisten bevestigde hij achteraf de Amerikaanse ambassadeur te bedoelen.

Bouterse uitte zijn ongenoegen tijdens de jaarlijkse herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980, op het Plein van de Revolutie in het hart van de hoofdstad. Op die dag, vandaag exact 34 jaar geleden, nam een groep militairen onder leiding van Bouterse de macht in de Nederlandse ex-kolonie over.

"Er schuilt heel veel gevaar. Jullie hebben er geen idee van wat anderen allemaal aan het bekokstoven zijn. Mensen moeten echter niet denken dat ik niet weet wat er achter de schermen gebeurt. Een vrijpostige ambassadeur wil er alles aan doen om de komende verkiezingen niet door te laten gaan, omdat hun favoriete presidentskandidaat nog niet klaar is voor de verkiezingsstrijd. Die ambassadeur krijgt morgen een brief, om zich te verweren. Kan hij dat niet, dan mag hij zijn koffers pakken en het land verlaten", zo sprak Bouterse. Hij voegde eraan toe helemaal klaar te zijn voor de verkiezingen van 25 mei 2015, en zijn politieke tegenstanders 'te willen vermorzelen'.

Uit zijn taalgebruik - Bouterse schakelde tijdens zijn toespraak onder meer over op het Engels - viel al op te maken dat het Surinaamse staatshoofd het had over ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten.

Ambassadeur Anania bezocht vorige week het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken en de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, om daar te informeren naar de stand van zaken van de aankomende verkiezingen. Een dag later liet de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau op de radio al weten de plotse Amerikaanse interesse in de Surinaamse parlementsverkiezingen verdacht te vinden.

Sinds de uitlevering van Dino Bouterse, de zoon van president Desi Bouterse, aan de Verenigde Staten, eind augustus vorig jaar op verdenking van drugssmokkel, wapenhandel en internationaal terrorisme, is het snel bergafwaarts gegaan met de relatie tussen Paramaribo en Washington. Bouterse noemde de aanhouding van zijn zoon eerder al 'een perfect getimed Amerikaans complot, uitgevoerd door tegenstanders'.

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

'Regelwirwar laden en lossen aangepakt'

Ondernemers hoeven zich in de toekomst in minder bochten te wringen om hun winkel te bevoorraden. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) hebben in een brief aan de Tweede Kamer beloofd de talrijke regels omtrent laden en lossen te verminderen, schrijft dagblad Metro dinsdag.

Gemeenten hebben hun eigen regels voor vervoer van goederen naar winkels. Daardoor zijn er nu 408 handboeken met in totaal 1600 verschillende regels, meldt de krant. In veel gemeenten moeten ondernemers bijvoorbeeld ontheffing voor een bepaald gebied aanvragen op kenteken. Als winkeliers zich door verschillende auto's laten bevoorraden, moeten zij per kenteken ontheffing aanvragen en daarvoor betalen. Versimpeling van dergelijke regels kan volgens Metro een besparing van een half miljard euro opleveren.

Verladersorganisatie EVO is tevreden met het voornemen. "Regionale overheden vullen details van wet- en regelgeving nu vaak zelf in. Daardoor hebben bedrijven te maken met verschillende regels die uit dezelfde wet of richtlijn voortkomen. Dit moet veranderen", zegt algemeen directeur Machiel van der Kuijl in de krant.

Schiedamse 'bombrieven' Oeganda zijn campagnefolders

De autoriteiten in Oeganda hebben onderzoek verricht naar vermeende 'bombrieven' uit Schiedam. De brieven, die alarmbellen deden rinkelen, waren gericht aan president Yoweri Museveni en andere politici in het Afrikaanse land. Het Algemeen Dagblad schreef maandag nog dat het 'onduidelijk' is of de verdachte zendingen 'verband houden met de invoering van een omstreden anti-homowet' door Museveni.

De brieven zijn in werkelijkheid informatiebrochures van een campagne voor onafhankelijkheid van de Spaanse regio Catalonië. "Het ziet er volslagen onschuldig uit, een keurige folder in vijf kleuren", zegt de Nederlandse ambassadeur in Oeganda, Alphons Hennekens, tegen Novum Nieuws. "Er zit zelfs een cd'tje bij." Volgens Hennekens heeft onderzoek in Oeganda uitgewezen dat de brieven geen explosieven, chemicaliën of andere schadelijke materialen bevatten. "De inkt geurt, dat kan een beetje stinken ja. Sommige mensen hebben daar misschien eerder last van dan anderen."

Nederland gaat nu uitzoeken waarom de brieven, die klaarblijkelijk in Barcelona zijn geschreven, in Schiedam op de post zijn gedaan.

De brieven komen van 'Catalonia Calling', een crowdfunding campagne voor bewustzijn over het streven naar zelfstandigheid van de Spaanse regio. Sympathisanten worden opgeroepen informatiefolders te versturen naar politici wereldwijd. Catalonië plant later dit jaar een referendum over onafhankelijkheid. De regering in Madrid weigert de volksraadpleging te erkennen.

Oegandese anti-terreureenheden met speurhonden en detectoren voor bommen en radioactieve straling rukten vorige maand uit nadat een medewerker de parlementsvoorzitter een brief had geopend. Volgens mediaberichten ontplofte de brief in het gezicht van de medewerker. "Iedere leider in dit land is een doelwit", verklaarde de parlementsvoorzitter, Rebecca Kadaga. Naderhand bleek dat haar medewerker niet gewond was.

'Weer een Nederjihadist minder'

Een Nederlandse jihadist is in Syrië omgekomen. Het gaat om de Marokkaans-Nederlandse jongen Abu Hamza, schrijft De Telegraaf dinsdag zonder een bron te noemen. De jihadist zou de elfde Nederlander zijn die in de Syrische oorlog is omgekomen.

Ruim honderd Nederlandse jihadisten zijn naar Syrië afgereisd, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid maandag. Van ruim zeventig jihadisten zou vaststaan dat zij daar nog altijd vechten.

Met verschillende maatregelen probeert de overheid het afreizen naar Syrië te ontmoedigen. Zo worden paspoorten ingenomen van mensen van wie wordt vermoed dat ze als jihadist naar Syrië willen. Van alle bekende jihadisten worden eventuele uitkeringen stopgezet. Ook lopen strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke ronselaars.

Weer 80 km/u op A13 en A10

De maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie en de A10 ten westen van Amsterdam gaat eind volgende maand terug van 100 naar 80 kilometer per uur. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in een Kamerbrief.

De snelheid op deze snelwegen werd enkele jaren geleden verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Milieudefensie stelde daarop dat de vervuiling niet binnen de normen bleef en stapte naar de rechter. Die bepaalde vorige maand in een zaak over de A10 dat de minister de snelheidsverhoging niet zorgvuldig heeft voorbereid en de risico's niet goed heeft ingeschat.

In november bepaalde de rechter al dat de snelheid op de A13 omlaag moet. De minister ging daartegen in beroep, maar wil die zaak niet afwachten.

Op de A13 blijft de vervuiling volgens de minister begin volgend jaar nog maar net binnen de gestelde normen. Maar als de werkelijke vervuiling iets hoger uitpakt dan berekend wordt de norm al overschreden. Daarom grijpt de minister 'uit voorzorg' toch in.

Over twee jaar gaat de A4 Delft-Schiedam open. De minister rekent erop dat dit tot een forse afname van het verkeer op de A13 leidt. Ze gaat dan na of de snelheid weer kan worden verhoogd.

Op de A10 zou de vervuiling te hoog zijn bij twee flats die aan beide zijden van de snelweg staan. De vervuiling hoopt zich bij de onderste verdiepingen op. Daarom wordt de snelheid daar ook verlaagd. Maar ook dan blijft de vervuiling de norm overschrijden. Het verlagen van de snelheid heeft volgens de minister niet veel effect. In de avond en nacht geldt al een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Andere snelheidsverhogingen, op de A12 bij Voorburg, de A2 door Maastricht en de A28 bij Zeist, blijven wel in stand. Over deze verhogingen heeft de rechter ook niet geoordeeld dat ze moeten worden teruggedraaid.

Britse durfkapitalist wil NL hypotheken verpatsen

De Britse investeerder Venn heeft zijn zinnen gezet op de Nederlandse hypotheekmarkt. De durfkapitaalmaatschappij heeft gemerkt dat steeds meer niet-banken hypotheken gaan aanbieden en wil meegaan in die trend, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

Waar met name verzekeraars hun marktaandeel vorig jaar vergrootten, zijn banken juist terughoudender geworden, schrijft de krant. Sinds de crisis moeten banken aan strengere kapitaaleisen voldoen. Partijen als Venn hoeven zich niet naar die regels te voegen.

De ontwikkeling levert meer concurrentie en lagere hypotheekmarges op, zegt bestuursvoorzitter van De Hypotheker Paul van der Meijs tegen het FD. "Het wordt een goed jaar voor consumenten".

Venn wil hypotheken financieren en vervolgens bundelen om ze daarna aan beleggers door te verkopen. De investeringsmaatschappij wil een half miljard euro aan nieuwe hypotheken aanbieden in 1,5 jaar tijd. De totale hypotheekmarkt omvat 36,7 miljard euro.

'Telco's blijven afronden op minuten'

Het overgrote deel van de telecomproviders rondt de beltijd nog steeds af op minuten in plaats van secondes. De enige positieve uitzondering is Ziggo. Dat maakte de Consumentenbond dinsdag bekend op basis van eigen onderzoek. De bond wil dat de politiek de Telecomwet aanpast om een eind te maken aan het "oneerlijk afronden".

"Providers die ook abonnementen aanbieden waarbij telefoongesprekken worden afgerond op secondes, verstoppen die vaak tussen allerlei andere abonnementsvormen of ze hebben allerlei beperkingen", aldus de organisatie.

Volgens de Consumentenbond wordt bij slechts 14 procent van de abonnementen afgerond op secondes. Bij 35 procent worden gesprekken korter dan een minuut afgerond op een hele minuut en bij 51 procent worden alle gesprekken op hele minuten naar boven afgerond.

'Levensgevaarlijk duo' op de vlucht

De politie waarschuwt campings en hotels in de grensregio voor een vuurwapengevaarlijk crimineel duo dat maandag met een gegijzelde vader naar Duitsland is gevlucht. Campingeigenaren doen er goed aan om na te gaan of er op hun camping iets verdachts is te zien, zei een politiewoordvoerder dinsdag op Radio 1.

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de twee hebben ingebroken in een caravan om daar de nacht door te brengen. "Als je iets verdachts ziet, bel dan 112, onderneem zelf niets", zei de woordvoerder.

Het tweetal, een 25-jarige man en een 19-jarige vrouw, werd al verdacht van een ontvoering in Meppel en een gewelddadige overval in het Brabantse Lage Mierde. Maandag probeerden ze volgens de politie in te breken in een caravan op een camping in Enschede. Toen een man hen betrapte, schoten ze hem neer. Vervolgens gijzelden ze een gezin. De vader van het gezin werd in zijn auto meegenomen naar het Duitse Ahaus. Toen hij werd vrijgelaten, sloeg hij alarm.

De Duitse en de Nederlandse politie hebben nu een uitgebreid onderzoek ingesteld. "De duisternis heeft in hun voordeel gespeeld", zei de woordvoerder. "We hoopten hen voor de ochtend aan te houden, maar dat is niet gelukt."

DayZ-maker verlaat studio

Dean Hall, het meesterbrein achter de succesvolle Arma II-mod DayZ, verlaat het DayZ-ontwikkelteam en gamestudio Bohemia Interactive. Dit heeft Hall bevestigd tegen website Eurogamer. Hij gaat in Nieuw-Zeeland een nieuwe studio beginnen in een zoektocht naar de ultieme multiplayergame.

Tegen Eurogamer zegt Hall dat hij weggaat bij Bohemia omdat hij heeft gedaan waar hij goed in is.

"I am a grenade. I have a specific use. I’m really good at risk-taking and making other people take risks, I’ve always been good at that in my life. Like you say, maybe I’ve got the gift of the gab, so I can talk, I can explain something, I can talk people up to the ledge and get them to jump off it."

"That’s what I did with DayZ; I’ve done it twice now [once with the mod, again with the standalone] – two new code teams have separately done it. But eventually, that’s the bad person to have. Eventually, you don’t want the guy telling you to go over the top and get through. So at some point I’ll be a disaster for the project, at least in a leadership role."

Hall geeft verder aan dat hij nooit had verwacht dat DayZ het zo goed zou doen. De game draait sinds half december in een soort early acces-bèta en had na een maand al een miljoen spelers.

Brazilië niet op kalender MotoGP

Brazilië ontbreekt op de maandag aangepaste MotoGP-kalender voor 2014. Het zou de eerste race in de koningsklasse in 10 jaar zijn geweest in dit Zuid-Amerikaanse land. De motorcoureurs doen wel Argentinië aan. Daar werd sinds 1999 geen WK-race meer gereden. De lijst voor dit seizoen telt nu 18 wedstrijden.

De organisatie van de MotoGP gaf geen verklaring voor het schrappen van Brazilië. Mogelijk hebben het WK voetbal en de gerezen problemen ermee te maken. Door het besluit is de GP van Aragon in Spanje een week opgeschoven, naar 28 september.

Gran Turismo 5-servers binnenkort offline

Gran Turismo 5 duurde misschien lang om te maken, de servers zijn een relatief kort leven gegund. De servers gaan eind mei over de eindstreep en gaan daarna offline.

De online services voor het racespel Gran Turismo 5, waaronder de online lobby, seizoenseventementen, het museum, nieuws, community, race op afstand, inlogbonus, online-dealer en downloadbare content zullen vanaf 31 mei 2014, 04.00 uur offline gaan. Alle downloadbare content voor het spel wordt op 30 april 2014 verwijderd uit de PlayStation Store.

Gran Turismo 5 kwam eind 2010 uit. Voor mensen die online willen racen is Gran Turismo 6 ondertussen in recordtempo uitgekomen op PlayStation 3.

GT5

Medaillewinnaars naar Paleis en Ridderzaal

De Nederlandse sporters die een medaille hebben gewonnen op de Olympische Spelen in Sochi worden dinsdag opnieuw in het zonnetje gezet. Een dag na de feestelijke ontvangst in Assen staat een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het programma. Ook is er een huldiging in de Ridderzaal.

Het koninklijk paar, dat de sporters ook al toejuichte in Sochi, ontvangt de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde. Vervolgens wordt door de olympiërs samen met coaches en begeleiders koers gezet naar het ministerie van Algemene Zaken, waar minister-president Mark Rutte hen ontvangt.

De huldiging in de Ridderzaal vormt het sluitstuk van de dag. De sporters worden daar toegesproken door onder meer Rutte, minister van Sport Edith Schippers (VVD) en chef de mission Maurits Hendrik.

De winnaars van olympisch goud mogen traditiegetrouw rekenen op een koninklijke onderscheiding. Voor Sven Kramer en Ireen Wüst moet een alternatief worden gezocht. Beide kampioenen kregen al een lintje voor hun eerdere olympische prestaties.

Nederland keerde met 24 medailles terug uit Rusland. Daarmee waren het voor Oranje de succesvolste Winterspelen ooit.

FOK! wat een weer... Later wat regen

Ook vandaag hebben we weer buitengewoon aangename temperaturen in ons land. De zachte lucht heeft zich zelfs een weg gebaand naar landen waar het normaal gesproken nog winter is. In Noorwegen liep het kwik de afgelopen dagen op tot ruim 15 graden.

Het weerbeeld was op veel plaatsen vrij zonnig, maar uitgerekend boven onze omgeving kwam er soms ook dikke sluierbewolking voor. Vanmiddag komt er uiteindelijk ook lagere bewolking binnensluipen waar vervolgens ook wat regen uit gaat vallen. Voor het zo ver is, beginnen we de de dag nog met veel zon. De temperatuur vliegt weer omhoog om uiteindelijk rond de 12 graden te gaan stranden. De wind komt vandaag uit zuidelijke richtingen en is matig van kracht. Zeker in het oosten van het land kan men best wel weer even op het terras gaan lunchen.

Morgen verloopt dan overwegend droog met een afwisseling van wolkenvelden en een beetje zon. De maxima leveren wel iets in, alhoewel 10 graden ook nog prima is. Later in de week ligt de temperatuur rond de 9 graden. Met name op donderdag valt er ook weer af en toe regen.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 MD1
Een heerlijk zonnetje scheen er bij D-tje die vrijwilliger was...

MD2
...bij de motorcross.

 MD3
De rozenstruiken staan bij hem thuis nog steeds in bloei!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villarreal boekt gelukkige zege bij Espanyol

Villarreal heeft aan de uitwedstrijd tegen Espanyol met het nodige geluk drie punten overgehouden. Omdat de aanvoerder van Espanyol, Sergio Garcia, in de laatste minuut een penalty miste, wonnen de bezoekers met 2-1. Villarreal staat vijfde in de Spaanse Primera Division, Espanyol is de nummer tien.

Moises en Jérémy Perbet zetten Villarreal binnen vijftig minuten op een 2-0 voorsprong. De aansluitingstreffer van Jhon Cordoba kwam een kwartier voor tijd, waarna Garcia de uitgelezen kans om Espanyol alsnog een punt te bezorgen verprutste.

Geen succes Robin Haase in Brazilië

Robin Haase is er niet in geslaagd de tweede ronde van het ATP-toernooi van Sao Paulo te bereiken. De nummer 45 van de wereld verloor verrassend met 5-7 en 4-6 van thuisspeler Joao Souza, die met zijn 129e plaats beduidend lager staat. Haase was in Brazilië als vijfde geplaatst, Souza mocht meedoen dankzij een wildcard.

Haase dwong vier breakpoints af, maar wist er geen een van te benutten. Zelf leverde hij in beide sets een keer zijn service in. Na een uur en drie kwartier spelen was de zege voor de Braziliaan, die eerder in Kitzbühel (2011) en Gstaad (2013) nog van Haase had verloren, een feit.

Diablo III krijgt extra preorderbonussen

De uitbreiding Diablo III: Reaper of Souls is bijna af, dus Blizzard heeft de testservers uitgezet, de accounts gereset en de fora op read-only gezet. De uitgever heeft daarnaast extra bonussen voor de preorder bedacht om de twijfelaars over de streep te trekken.

Als je Diablo III: Reaper of Souls preordert op battle.net of een key invult op of voor 31 maart dan krijg je de volgende bonusitems:

  • Wings of Valor: ingame vleugels van de Archangel of Valor op elke klasse die je speelt in Diablo III. Het is alleen uiterlijk vertoon, er zijn geen gameplaybonussen aan verbonden
  • Valla the Demon Hunter wordt beschikbaar in Heroes of the Storm : de aankomende gratis MOBA van Blizzard met bekende personages uit hun eerdere spellen.

Je krijgt de Wings of Valor vanaf 20 maart ingame, maar Valla the Demon Hunter zal logischerwijs pas beschikbaar komen als Heroes of the Storm uit is gekomen. Daarvan is nog geen releasedatum van bekendgemaakt.

Diablo III: Reaper of Souls komt 25 maart op pc en Mac uit. De PlayStation 4-versie is aangekondigd, maar zonder een releasedatum.

Bonussen

The making of The Last of Us

Naughty Dog heeft een 'making of' van de hit The Last of Us online gezet. De documentaire duurt anderhalf uur en bevat spoilers, dan ben je vast gewaarschuwd mocht je de game om de een of andere reden nog niet gespeeld hebben.

De documentaire 'Grounded' was eerder alleen beschikbaar voor seizoenspashouders, maar iemand heeft besloten het uitgebreide verhaal gratis op YouTube te zetten. Volgens het persbericht komt er nog meer aan voor seizoenpashouders, al is de verwachting dat dat vooral multiplayer-items zijn. De eerste en meteen laatste singleplayer-DLC Left Behind is onlangs uitgekomen.

Lief dagboek van Dark Souls II

Dagboeken van ontwikkelaars zijn ondertussen gemeengoed geworden, dus ook de Dark Souls II-ontwikkelaars moeten er aan geloven. In onderstaande video praten ze over de verschillende aspecten in de game.

De makers willen gamers het gevoel geven dat je als speler iets bereikt hebt, vandaar dat je zo vaak dood zal gaan tijdens de vele gevaren in de game.

Dark Souls II komt 14 maart uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

VS herzien band met Oeganda om homowet

De Verenigde Staten zijn "diep teleurgesteld" dat de Oegandese president Yoweri Museveni de wet heeft getekend waardoor homo's in zijn land levenslang kunnen krijgen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag laten weten in een verklaring.

De VS gaan de betrekkingen met het land herzien, waaronder de hulpgelden die Washington overmaakt naar het Afrikaanse land. Dat geld gaat voor een groot deel naar de strijd tegen hiv/aids.

De VS noemen de Oegandese antihomowet een gevaarlijk stap terug in het beschermen van de mensenrechten.

VS herzien band met Uganda om homowet
VS herzien band met Oeganda om homowet (Foto: ANP)

Postbode hield duizenden brieven achter

Een postbode uit het Brabantse Zundert is ontslagen omdat hij in anderhalf jaar tijd 3200 poststukken heeft achtergehouden. Dat schrijft BN De Stem maandagavond. De Brabander had de poststukken bewaard. Ze waren onbeschadigd en zijn alsnog bezorgd.

De man hield sinds de zomer van 2012 allerlei soorten poststukken achter, waaronder condoleances, rekeningen, felicitaties en juridische documenten. PostNL besloot de man aan de tand te voelen nadat het bedrijf klachten had gekregen over vermiste post.

Waarom de man de poststukken achterhield is niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.