Medaillewinnaars naar Paleis en Ridderzaal

Frank (franklop)

De Nederlandse sporters die een medaille hebben gewonnen op de Olympische Spelen in Sochi worden dinsdag opnieuw in het zonnetje gezet. Een dag na de feestelijke ontvangst in Assen staat een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het programma. Ook is er een huldiging in de Ridderzaal.

Het koninklijk paar, dat de sporters ook al toejuichte in Sochi, ontvangt de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde. Vervolgens wordt door de olympiërs samen met coaches en begeleiders koers gezet naar het ministerie van Algemene Zaken, waar minister-president Mark Rutte hen ontvangt.

De huldiging in de Ridderzaal vormt het sluitstuk van de dag. De sporters worden daar toegesproken door onder meer Rutte, minister van Sport Edith Schippers (VVD) en chef de mission Maurits Hendrik.

De winnaars van olympisch goud mogen traditiegetrouw rekenen op een koninklijke onderscheiding. Voor Sven Kramer en Ireen Wüst moet een alternatief worden gezocht. Beide kampioenen kregen al een lintje voor hun eerdere olympische prestaties.

Nederland keerde met 24 medailles terug uit Rusland. Daarmee waren het voor Oranje de succesvolste Winterspelen ooit.