'Australië blaast vluchtelingenschip op'

De Australische autoriteiten hebben het schip opgeblazen waarop 26 asielzoekers vanuit Indonesië de oversteek naar Australië probeerden te maken en de opvarenden in een reddingsbootje teruggestuurd. Dat heeft de groep asielzoekers volgens de Indonesische immigratiedienst verklaard.

De migranten uit Pakistan, Bangladesh, Nepal en Iran waren woensdag van West-Java vertrokken naar het Australische Kersteiland. Toen ze na een zeereis van drie dagen Australische bodem naderden, werden ze onderschept door een oorlogsbodem. Die bracht hun houten bootje tot ontploffing.

De Australische marine bracht de bootvluchtelingen over in een reddingsvaartuig en zond hen daarin terug naar Indonesië. De teruggekeerde migranten en de Indonesische bemanning worden verhoord door de Indonesische immigratiedienst.

Duizenden asielzoekers proberen jaarlijks per boot Australië te bereiken. De Australische regering treedt steeds strenger tegen hen op. Australië onderschept de migranten op zee en heeft twee kampen gebouwd om hen vast te houden.

De Australische minister van immigratie Scott Morrison wilde het terugsturen van de asielzoekers niet bevestigen.