CDA klaagt over graffiti

Het CDA wil dat de graffiti rond stations beter wordt aangepakt. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe presenteert daartoe woensdag een initiatiefnota. De CDA'er vindt dat de huidige aanpak tekortschiet waardoor graffiti soms jaren blijft zitten. Dat vergroot het gevoel van onveiligheid.

De Rouwe wijst erop dat veel mensen zich ergeren aan de graffiti rond stations. Reizigers voelen zich niet veilig en gemeentebesturen vinden het station geen mooi visitekaartje, stelt hij. Het is belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen op het station en dat de omgeving geen verloederde indruk maakt. Een schoon station draagt bij aan een veiliger gevoel.

"Met deze initiatiefnota wil het CDA bereiken dat de verspreiding van graffiti op stations afneemt, zodat treinreizigers zich veiliger voelen en Nederland er weer wat mooier uitziet", zo stelt hij.

In de initiatiefnota pleit het CDA onder meer voor een aanpak waarbij veel partijen worden betrokken bij het bestrijden van de graffiti, dus ook reizigers en omwonenden. Daarnaast vindt De Rouwe dat bij verbouwingen van stations moet worden gekozen voor 'graffiti-voorkomende technieken'.

Ook moeten betere afspraken worden gemaakt voor het verwijderen van graffiti en moeten degenen die met de verfbus rondgaan harder worden aangepakt. "We gaan uit van een Nederland waarbij fatsoenlijke mensen de norm zijn", aldus De Rouwe.

De politicus geeft zelf het goede voorbeeld, door bij de presentatie van zijn initiatiefnota een spoortunneltje van graffiti te ontdoen.