Frankrijk neigt naar verlenging CAR-missie

Het Franse parlement voelt wel voor verlenging van de vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De Nationale Assemblee geeft premier Jean-Marc Ayrault dinsdag naar verwachting groen licht voor een langer verblijf van de Franse troepen in het door geweld tussen christenen en moslims verscheurde land.

Frankrijk heeft sinds december zestienhonderd vredesmilitairen naar de CAR, een voormalige Franse kolonie, gezonden. In het land bevindt zich ook een Afrikaanse vredesmacht van bijna zesduizend man sterk.

De Franse troepen kregen aanvankelijk een warm onthaal. De vreugde is echter wat bekoeld, omdat de Fransen er in grote delen van de hoofdstad Bangui niet in zijn geslaagd de orde te herstellen. Naast de vele tegen moslims gerichte schuttingtaal verschijnen steeds meer anti-Franse leuzen op de gevels in de hoofdstad.

Tienduizenden islamitische inwoners van de CAR zijn op de vlucht geslagen voor christelijke milities. Die beschuldigen de moslims van steun aan de islamitische Seleka-rebellen, die vorig jaar voor korte tijd de macht wisten te grijpen.

De Franse president François Hollande beloofde in december een snelle, korte operatie, maar Parijs geeft inmiddels toe dat die voorspelling wat al te optimistisch was. Het draagvlak voor de vredesmissie in de CAR lijkt de laatste tijd wat af te brokkelen, maar volgens opiniepeilers steunt het merendeel van de Franse bevolking die nog altijd.