Bitcoinsite uit de lucht na vermeende miljoenenroof

De website van bitcoinplatform Mt. Gox is niet meer bereikbaar na aanhoudende technische problemen en berichten over miljoenendiefstal. Volgens een wijdverspreid en onbevestigd intern bericht zouden meer dan zevenhonderdduizend virtuele munten spoorloos zijn. Dat zou het Japanse bedrijf 350 miljoen dollar (255 miljoen euro) hebben gekost.

Volgens het document, waarvan de authenticiteit niet kan worden bevestigd, hebben hackers de afgelopen twee jaar door een programmeerfout ongestraft bitcoins kunnen stelen. Daardoor zou Mt. Gox aan de rand van een faillissement zijn komen te staan.

De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat het wisselkantoor voor virtuele valuta in zwaar weer verkeert. De dienst werd geteisterd door technische problemen en wisselde bitcoins niet langer om in dollars of euro's. Zondag stapte topman van Mt. Gox Mark Karpelès uit het bestuur van koepelorganisatie Bitcoin Foundation.

In reactie op de problemen bij Mt. Gox brachten diverse andere bitcoindiensten een verklaring uit om de veiligheid van hun platforms te beklemtonen. De val van Mt. Gox is een klap voor de sector. De Japanse wisseldienst was de grootste in zijn soort.