Bouterse dreigt met uitzetten ambassadeur VS

Harry

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft dinsdagochtend tijdens een toespraak in Paramaribo aangekondigd de Amerikaanse ambassadeur op het matje te roepen en eventueel zelfs het land uit te zetten. Bouterse beschuldigde voor enkele honderden aanwezigen 'een vrijpostige ambassadeur' - zonder letterlijk naam of nationaliteit te noemen - ervan de parlementsverkiezingen van 2015 te proberen dwarsbomen. Tegen journalisten bevestigde hij achteraf de Amerikaanse ambassadeur te bedoelen.

Bouterse uitte zijn ongenoegen tijdens de jaarlijkse herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980, op het Plein van de Revolutie in het hart van de hoofdstad. Op die dag, vandaag exact 34 jaar geleden, nam een groep militairen onder leiding van Bouterse de macht in de Nederlandse ex-kolonie over.

"Er schuilt heel veel gevaar. Jullie hebben er geen idee van wat anderen allemaal aan het bekokstoven zijn. Mensen moeten echter niet denken dat ik niet weet wat er achter de schermen gebeurt. Een vrijpostige ambassadeur wil er alles aan doen om de komende verkiezingen niet door te laten gaan, omdat hun favoriete presidentskandidaat nog niet klaar is voor de verkiezingsstrijd. Die ambassadeur krijgt morgen een brief, om zich te verweren. Kan hij dat niet, dan mag hij zijn koffers pakken en het land verlaten", zo sprak Bouterse. Hij voegde eraan toe helemaal klaar te zijn voor de verkiezingen van 25 mei 2015, en zijn politieke tegenstanders 'te willen vermorzelen'.

Uit zijn taalgebruik - Bouterse schakelde tijdens zijn toespraak onder meer over op het Engels - viel al op te maken dat het Surinaamse staatshoofd het had over ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten.

Ambassadeur Anania bezocht vorige week het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken en de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, om daar te informeren naar de stand van zaken van de aankomende verkiezingen. Een dag later liet de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau op de radio al weten de plotse Amerikaanse interesse in de Surinaamse parlementsverkiezingen verdacht te vinden.

Sinds de uitlevering van Dino Bouterse, de zoon van president Desi Bouterse, aan de Verenigde Staten, eind augustus vorig jaar op verdenking van drugssmokkel, wapenhandel en internationaal terrorisme, is het snel bergafwaarts gegaan met de relatie tussen Paramaribo en Washington. Bouterse noemde de aanhouding van zijn zoon eerder al 'een perfect getimed Amerikaans complot, uitgevoerd door tegenstanders'.

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.