Dijsselbloem: positief bericht uit Brussel

De cijfers van de Europese Commissie over de Nederlandse economie zijn een bevestiging dat Nederland uit het dal klimt. Dat laat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten in reactie op de raming die eurocommissaris Olli Rehn dinsdag presenteerde.

"Dit is een positief bericht en een bevestiging dat we uit het dal komen. Maar we zijn er nog niet", reageert Dijsselbloem. "De komende jaren blijven we werken aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën." Het belangrijkste voor nu is om het economisch herstel de ruimte te geven, zodat de werkgelegenheid kan aantrekken, aldus de minister.

Rehn verhoogde de groeiverwachting voor Nederland. De Nederlandse economie groeit dit jaar waarschijnlijk niet met 0,2 maar met 1,0 procent. Voor 2015 is de groeiverwachting verhoogd tot 1,3 procent. In het najaar ging de Europese Commissie nog uit van 1,2 procent groei.

Het kabinet betrekt deze cijfers bij de voorbereiding van de begroting dit voorjaar. Dan zijn ook de nieuwste cijfers beschikbaar van het Centraal Planbureau, dat volgende week met een nieuwe raming komt.