Spanje wil belastingen verlagen

Ruim zeventig procent van de Spaanse belastingbetalers krijgt vanaf volgend jaar een kleinere belastingaanslag. Dat zei premier Mariano Rajoy dinsdag in het Spaanse parlement. Rajoy wil het belastingtarief voor maar liefst twaalf miljoen Spanjaarden verlagen, terwijl mensen met een bruto-inkomen van minder dan twaalfduizend euro helemaal geen inkomstenbelasting hoeven te betalen.

Hoeveel Rajoy de belasting voor de overige Spanjaarden wil verlagen, maakte hij niet bekend. Wel liet de premier weten in juni met het uitgebreidere belastingplan te komen. "De tijd is gekomen om de eisen te verlagen, nu de offers van het Spaanse volk hun vruchten afwerpen", zo zei hij volgens financieel persbureau Bloomberg.

Kort na zijn aantreden, 26 maanden geleden, verhoogde Rajoy de belasting in Spanje in een poging de begroting en financiën van het land op orde te krijgen. Dat leidde tot veel frustraties bij zijn aanhangers, omdat de premier tijdens zijn verkiezingscampagne nog had beloofd de belastingen niet te verhogen.