West-Afrikanen vast voor gijzeling Groningen

De Groningse politie heeft dinsdagochtend twee mannen uit West-Afrika aangehouden. Het duo wordt verdacht van de gijzeling van vier Vietnamezen eind vorig jaar. Daarnaast zouden ze een krantenbezorger hebben beschoten en zich bezighouden met hennepteelt en -handel. Ook zijn vier andere mannen aangehouden.

De politie vermoedt dat het duo behoort tot een groep mannen uit West-Afrika die in Groningen in verschillende panden hennepkwekerijen inricht. Ze zouden daar vervolgens Vietnamezen laten werken voor het onderhoud en de oogst van de hennep.

Door het onderzoeken van verschillende incidenten kwam de politie uit bij het tweetal. Eind vorig jaar kreeg de politie melding van een gijzeling, waarbij vier Vietnamezen in augustus drie dagen tegen hun wil waren vastgehouden in een woning aan de Grote Beerstraat. Ze wisten weg te komen en schakelden een paar maanden later alsnog de politie in.

Een krantenbezorger werd vervolgens in januari beschoten aan het Hoendiep. De 35-jarige man raakte gewond, maar maakt het inmiddels goed. Ook bij dit onderzoek kwamen de twee aangehouden mannen naar voren. Als laatste wordt een brandstichting aan de Kleine Haddingestraat meegenomen in het onderzoek, waarbij de bewoner werd bedreigd.

Een 42-jarige man werd dinsdag aangehouden in de Grote Beerstraat, een 35-jarige man werd op zijn werk opgepakt. In een ander pand werden spullen gevonden die gebruikt worden bij het opzetten van een hennepkwekerij. Bij een derde inval aan de Adriaan Pauwstraat werd een hennepkwekerij aangetroffen. Twee mannen uit Guinee en twee Vietnamezen, zijn in het pand aangehouden, waaronder een minderjarige.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus de politie.