Minder barrières VS voor Curaçaose producten

De export van Curaçaose producten naar de Verenigde Staten moet in de toekomst een stuk makkelijker worden. Door een besluit van de Amerikaanse president Barack Obama is het land dinsdag toegetreden tot het zogeheten Caribbean Basin Initiative. Landen die onder dat programma vallen genieten handels- en belastingvoordelen in de relatie met de VS.

De VS heffen op bepaalde goederen uit de Caribische regio geen invoerrechten of andere belastingen wanneer een land lid is van CBI. Welke goederen dat zijn voor Curaçao is nog niet bekend.

De VS zijn na Venezuela de belangrijkste handelspartner van Curaçao. De waarde van de export naar het land bedroeg in 2013 ongeveer 386 miljoen dollar; bijna geheel verdiend door de export van olieproducten. Maar ook landbouwproducten, zoals aloë vera, sorghum en pinda's worden uitgevoerd.

Curaçao is het achttiende land dat toetreedt tot het CBI. Onder andere Aruba, Barbados, Haïti en Jamaica gingen Curaçao voor. Voordat het besluit van Obama in werking treedt moet wel worden voldaan aan een aantal eisen op het gebied van douaneproceduers.