Afrikaanse bemiddelingspoging in Zuid-Sudan

De presidenten van Kenia en Ethiopië zijn donderdag in Zuid-Sudan aangekomen om te proberen te bemiddelen tussen de president van dat land en zijn politieke rivalen. Hun conflict heeft tot etnisch geweld geleid dat het in 2011 onafhankelijk geworden Zuid-Sudan dreigt te verscheuren.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta en de Ethiopische president Hailemariam Desalegn worden later donderdag door president Salva Kiir ontvangen, zei minister van informatie Michael Makuei Lueth. Kiir heeft in een kerstboodschap gezegd dat hij open staat voor een 'dialoog' met al zijn tegenstanders, maar volgens Lueth is er nog altijd geen formeel contact gewest met de vroegere visepresident Riek Machar. De regering beschuldigt hem van een poging tot staatsgreep en staat er op dat 'de rebel' eerst geweld afzweert. "Wat ons betreft, wij praten niet met hem", zei de minister van informatie.

Van Machar, die eerder dit jaar door Kiir werd ontslagen, is nog altijd niet bekend waar hij zich ophoudt. Regeringstroepen hebben eerder deze week Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, op opstandige troepen heroverd en trekken nu op naar Bentiu, de hoofdstad van de deelstaat Unity. Volgens Lueth werd er ook gevochten om Malakal, de hoofdstad van de staat Upper Nile. Beide deelstaten vormen het hart van de oliewinning in Zuid-Sudan, nagenoeg de enige bron van inkomsten voor de regering.

De politieke strijd is ook verweven met een etnisch conflict tussen de Dinka, de bevolkingsgroep waar Kiir toe behoort en de Nuer van Machar. Volgens de humanitaire gezant van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan, Toby Lanzer, was het dodental maandag de duizend al gepasseerd. Hoewel het in de hoofdstad Juba nu weer rustig is, lijkt de strijd zich over het land te verspreiden. Hulporganisaties komen handen tekort en hebben extra geld nodig, volgens de VN ruim 120 miljoen euro.

Door het geweld zijn volgens de VN ruim 92 duizend mensen op de vlucht geslagen, van wie 58 duizend toevlucht hebben gezocht bij VN-bases in het land. De Veiligheidsraad besloot vorige week de vredesmacht in Zuid-Sudan uit te breiden.