FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 december 2013

Erdogan herschikt kabinetsploeg

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zijn kabinet herschikt en vervangt in totaal tien ministers. Drie ministers lieten dinsdag en woensdag weten hun ontslag in te dienen nadat bekend was geworden dat hun zoons verwikkeld zijn in een corruptieschandaal.

De departementen van deze ministers, economische zaken, binnenlandse zaken en milieu, krijgen nieuwe bewindslieden aan het hoofd. De minister die de betrekkingen met de Europese Unie in zijn portefeuille heeft, wordt eveneens vervangen. Zijn naam wordt ook genoemd in het schandaal, ook al had hij zijn ontslag niet ingediend.

De zoons van de drie opgestapte ministers zijn aangehouden in verband met een omvangrijk omkoop- en corruptieschandaal, waarin bondgenoten van Erdogan verwikkeld zijn.

Kerstwonder: Kerk vindt 120.000 euro

Ze durven zelf wel over een kerstwondertje te spreken in York, Engeland. Een lokale kerk is namelijk gezegend met een flinke zak geld. Deze prettige verrassing werd in augustus gevonden door een van de dienaren van God. Na een hoorzitting is besloten dat het gevonden geld de kerk toekomt.

100.000 Engelse pond, oftewel een kleine 120.000 euro kwam als een geschenk van boven. Dit is een bedrag dat de Parish Church of St. Thomas with St. Maurice normaal gesproken in tweeënhalf jaar binnenharkt via donaties.

Een kort onderzoek van de politie wees uit dat het geen crimineel geld betrof en een eventuele verstrooide gelovige die 100.000 pond verloren is, heeft zich ook niet gemeld. St. Thomas was in augustus nog wat ongelovig over de schenking, maar de zak die gevonden werd op het moment dat de kerk een inzamelingsactie in de buurt wilde houden, komt volgens een stokoude wet de kerk toe.

De kerk weet nog niet precies wat ze met slijk der aarde gaan doen.

BN'ers grappen over klok koning Willem-Alexander

Bekend Nederland moest woensdagmiddag gniffelen toen koning Willem-Alexander zijn eerste kersttoespraak voorlas. Op de achtergrond was een klok te zien die op 12.00 uur stond, terwijl de toespraak om 13.00 uur werd uitgezonden. "Onze koning loopt een uur achter", twitterde Jamai Loman.

Ook Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Ferry Somogyi viel de klok op. "Het is 13.00 uur, z'n klok staat op 12.00 uur." Theater- en televisiemaker Maurice Wijnen stoorde zich niet alleen aan de klok, maar ook aan de schilderijen van Willem-Alexanders kinderen die op de achtergrond te zien waren. "De ring van schilderijtjes en de kloksituatie mogen nog even geëvalueerd worden."

Georgina Verbaan was gefixeerd op de houding van de in april ingehuldigde koning. "Zijn handen bewegen niet. Ik moet de toespraak teruglezen. Te gefocust op zijn handen", twitterde de actrice tijdens de uitzending. "Een robot. Onze koning is vervangen door een robot", schreef Verbaan. Al snel zag ze toch beweging. "Zijn voet bewoog!"

Vier jaar schorsing dopingzondaar Serebryakov

Wielrenner Alexander Serebryakov zal de komende vier jaar een andere hobby moeten gaan zoeken. De 25-jarige Rus heeft vanwege dopinggebruik een lange schorsing opgelegd gekregen.

Serebryakov testte op 18 maart bij een out-of-competition-controle positief en gaf naderhand dopinggebruik toe. Het kwam hem op ontslag van zijn ploeg Euskaltel-Euskadi te staan. De schorsing gaat met terugwerkende kracht op 5 april 2013 in. Vorig jaar won de Rus, toen hij uitkwam voor Team Type 1, nog de Ronde van Korea, Ronde van China en Ronde van Hainan.

Vrouw (82) rijdt in op kerkgangers

In Vinkeveen zijn na een kerkdienst twee jonge vrouwen gewond geraakt, toen een 82-jarige vrouw per ongeluk inreed op een groep kerkgangers. Dat meldde de politie woensdagavond.

Rond 20.00 uur schoot de bejaarde plotseling vooruit met haar auto na afloop van de kerkdienst op eerste kerstdag. Ze schampte de eerste vrouw, die lichtgewond raakte. Een andere vrouw werd overreden en moest met heupletsel naar het ziekenhuis.

De bejaarde vrouw kwam er zonder schrammen vanaf. De rest van de geschrokken kerkbezoekers is opgevangen door de kerk.

Kunstrijder Plushenko niet solo in actie in Sochi

Kunstrijder Evgeni Plushenko zal de Olympische Spelen in Sochi niet solo in actie komen. Bij de Russische kampioenschappen werd de olympisch kampioen van 2006 (Turijn) tweede en dat was voor hem voldoende om af te zien van het individuele toernooi. Plushenko werd op de Spelen van 2002 (Salt Lake City) en 2010 (Vancouver) tweede. 

"Ik ga me richten op het teamonderdeel, het wordt tijd dat de jeugd een kans krijgt in het individuele toernooi", aldus de 31-jarige Plushenko. Goud bij het Russisch kampioenschap ging naar de 18-jarige Maxim Kovtun. Hij heeft de beste papieren om in eigen land het olympische ijs op te mogen. 

Het teamonderdeel is een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen. Het kunstrijden heeft nu op vijf onderdelen medailles te vergeven. 

Ophef om mishandeling Oekraïense journalist

In Oekraïne is met veel ophef gereageerd op de mishandeling van een regeringskritische journaliste uit dat land. De 34-jarige Tetjana Tsjornovil werd in de kerstnacht net buiten de hoofdstad Kiev in elkaar geslagen en ligt woensdagavond nog op de intensive care van het het ziekenhuis. Dat schrijven Oekraïense media.

Onbekende mannen achtervolgden de vrouw en sloegen de ruiten van haar auto in. Na de mishandeling lieten ze haar in haar auto in een sloot achter, waar de politie haar vond. Op sociale media circuleren foto's waarop het met bloed besmeurde en gezwollen gezicht van Tsjornovil te zien is. Ze liep onder meer een gebroken neus en een hersenschudding op.

Wie verantwoordelijk is voor de mishandeling, is niet duidelijk.

Ophef om mishandeling Oekraïense journalist
Ophef om mishandeling Oekraïense journalist (Foto: ANP)

Man dreigt met wapen, vier aanhoudingen

In Schiedam zijn op eerste kerstdag vier mannen aangehouden, waarvan er één met een vuurwapen had gedreigd. Dat meldde de politie. Het is nog niet duidelijk wat de andere drie arrestanten hebben misdaan.

De politie kreeg woensdagavond een melding dat een man naar de Hogebanweg was gekomen en daar mensen in een woning bedreigde. Hij bleek een vuurwapen bij zich te hebben. Wat er precies gebeurd is en waarom er uiteindelijk vier mannen zijn aangehouden, is niet duidelijk. Net zomin is duidelijk waar de arrestanten vandaan komen en hoe oud ze zijn.

Er is niet geschoten en er zijn geen gewonden gevallen.

Verbeek: "We hebben nog geen geluk gehad"

FC Nürnberg heeft als eerste club in de geschiedenis van de Bundesliga niet gewonnen in de eerste seizoenshelft. Trainer Gertjan Verbeek verwijt zijn ploeg niets, vertelt hij woensdag tegen Kicker. "We hebben simpelweg niet het geluk dat de scheidsrechters eens door laten spelen als een speler van ons twee centimeter buitenspel staat. We hebben in geen van onze wedstrijden geluk gehad."

Verbeek is tevreden met het spel dat zijn ploeg afgelopen zaterdag tegen Schalke 04 liet zien. "We hebben tegen een ploeg die in de achtste finale van de Champions League staat dominant gespeeld, hard gewerkt om kansen te creëren en bijna geen tegenstanders laten lopen. We moeten alleen eens scoren."

De oud-coach van onder meer Feyenoord en AZ denkt dat zijn team de kwaliteit heeft om in de Bundesliga te blijven. "Dit team heeft vechtlust, speelt goed voetbal en is mentaal sterk. De spelers hebben ondertussen gezien dat ze beter kunnen spelen dan ze dachten. De overtuiging is er en het is bijna niet te geloven dat we nog niet hebben gewonnen."

Versterkingen heeft Nürnberg niet per se nodig, denkt Verbeek. "Als we iemand halen, dan moet het iemand zijn die ons beter maakt. In de breedte hebben we genoeg kwaliteit."

Afgelopen weekeinde kondigde Verbeek aan zijn baard te laten staan totdat Nürnberg de eerste zege heeft gehaald. Daar blijft hij bij. "Ook al weet ik dat het slecht kan eindigen. Dan zie ik er volgend jaar uit als de kerstman."

'Greenpeace-activisten krijgen voor weekend visum'

De buitenlandse opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise krijgen waarschijnlijk donderdag of vrijdag al een uitreisvisum. Dat meldt Greenpeace Rusland woensdag op zijn website. Als de activisten de reisdocumenten hebben, mogen ze naar huis, zo meldt de Russische tak van de belangenorganisatie.

Van de dertig activisten kregen er 29 woensdag te horen dat Rusland de aanklacht tegen hen had laten vallen. Onder hen zijn ook de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. Alleen de Italiaan Cristian d'Alessandro moet donderdag opnieuw langs de Onderzoekscommissie. Zijn zaak is vanwege het ontbreken van een geschikte tolk nog niet gesloten.

De dertig activisten zaten meer dan drie maanden vast, nadat de Russen de Arctic Sunrise op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee enterden. Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden, die werden vervolgd vanwege hooliganisme.

Plaatsing Spelen op spel voor schaatsers

De Nederlandse schaatsers kunnen zich vanaf tweede kerstdag plaatsen voor de Winterspelen van Sochi. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf wordt bepaald wie wel en wie niet naar Rusland mag. In totaal zijn er achttien plekken bij de mannen en achttien bij de vrouwen, maar in totaal mogen er slechts tien mannen en tien vrouwen naar de Spelen.

Bij de mannen wordt de kans op medailles het grootst geacht op de lange afstanden. De nummers een en twee van de 5.000 en de 10.000 meter bezetten de eerste vier plaatsen op de prestatiematrix die door Groningse econometristen is opgesteld voor de KNSB. Bij de vrouwen zijn de middenafstanden 1.500 en 3.000 meter het best bedeeld.

De prestatiematrix wordt van boven naar beneden ingevuld tot alle achttien plaatsen bezet zijn. Als alle afstanden geweest zijn, wordt dan duidelijk welke tien schaatsers mee mogen en of alle achttien plaatsen kunnen worden ingevuld.

Voor de ploegenachtervolging zijn al teams aangewezen. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij zijn de gedroomde kandidaten bij de mannen, Marrit Leenstra, Linda de Vries en Ireen Wüst vervullen die rol bij de vrouwen. Die zes komen dan ook in aanmerking voor een aanwijsplek als ze zich niet direct weten te kwalificeren.

Op de eerste dag van het toernooi komen donderdag de mannen in actie op de 5.000 meter. Sven Kramer is daarop de grote favoriet. Bij de vrouwen wordt de 1.000 meter verreden, waarop zowel sprinters als Thijsje Oenema, middenafstandsspecialisten als Marrit Leenstra en Laurine van Riessen en allrounders als Ireen Wüst en Jorien ter Mors de strijd om de olympische tickets aangaan.

Dodental in Aleppo boven de vierhonderd

De luchtaanvallen op de Noord-Syrische stad Aleppo hebben de afgelopen elf dagen aan meer dan vierhonderd mensen het leven gekost. Dat hebben Syrische activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag gezegd. Meer dan een kwart van de slachtoffers waren kinderen.

Het dodental is een van de hoogste in de Syrische burgeroorlog en waarschijnlijk het gevolg van het lukraak bombarderen van woonwijken door het Syrische leger.

Aleppo is de grootste stad van Syrië. Opstandelingen hebben delen van de stad al maanden in handen, maar het regime van president Bashar Assad heeft het offensief sinds 15 december opgevoerd.

Mogelijk wil Assad zijn positie versterken en de zwakke plekken van de oppositie blootleggen voordat de partijen in januari om de tafel gaan zitten in Zwitserland. De Syrische Nationale Coalitie, een van de belangrijkste oppositiegroepen, heeft echter aangegeven pas naar Zwitserland te gaan als de luchtaanvallen ophouden.

Duizend huizen zonder stroom in Geldrop

Ongeveer duizend huishoudens in het Brabantse Geldrop vieren eerste kerstdag woensdagavond in het donker. De huizen zitten sinds het begin van de avond zonder stroom, zo liet netbeheerder Enexis even voor 19.00 uur via Twitter weten. Naast de elektriciteit in woningen, doet ook de straatverlichting het niet.

Enexis heeft inmiddels monteurs naar de getroffen buurt gestuurd om de storing te verhelpen, zo meldt de beheerder. Volgens Omroep Brabant gaat het om het centrum van het Brabantse dorp en enkele buitenwijken. De oorzaak van de storing is nog onbekend.

Israel kondigt nieuwbouw Westoever aan

Een vertegenwoordiger van de Israëlische overheid heeft plannen bekend gemaakt voor nieuwe constructie op de Westoever. De aankondiging komt tegelijk met nieuws dat een groep Palestijnse gevangen wordt vrijgelaten.  De overheid wil de nieuwe constructie tegelijkertijd met de vrijlatingen uitvoeren, om zo kritiek te voorkomen.

De vertegenwoordiger zegt dat er een datum in de volgende week is geprikt, waarop de constructie begint. Israëlische nieuwsstations hebben het over duizend tot tweeduizend nieuwe woningen.

De Amerikaanse overheid is tegen nieuwbouw op de Westoever, en de Palestijnen dreigen de vredesonderhandelingen te staken ten gevolge van de nieuwbouw.

Doden door noodweer in Cariben

Hevige regenval en overstromingen hebben op het Caribische eiland Dominica aan acht mensen het leven gekost. Dat heeft de rampendienst van het eiland gezegd.

Tientallen woningen en zeker twee hotels op het eiland zijn ontruimd vanwege overstromingen. Diverse wegen zijn afgesloten door modderstromen. De meeste schade werd aangericht buiten de hoofdstad van Dominica, Roseau.

Ook het naburige eiland St. Lucia is getroffen door overstromingen en modderstromen. Er viel ten minste een dode.

Queen Elizabeth: prins George brengt hoop en geluk

De Britse koningin Elizabeth II staat in haar kersttoespraak stil bij de geboorte van prins George. De vorstin zal het woensdag in haar toespraak hebben over de veranderingen die de komst van een baby met zich meebrengt. "De komst van een kind biedt iedereen de mogelijkheid zijn toekomst met nieuw geluk en hoop te overdenken."

Tijdens de uitzending van de kersttoespraak, die eerder is opgenomen, zijn volgens de Britse krant The Daily Telegraph nog niet eerder vertoonde beelden van Georges doop te zien. Het prinsje, het eerste kind van prins William en zijn vrouw Kate, werd in oktober gedoopt.

George kwam op 22 juli ter wereld. Zijn geboorte werd wereldwijd gevolgd en gevierd. Het prinsje is het derde achterkleinkind van Elizabeth en derde in lijn van troonopvolging.

VS verplaatsen militairen richting Zuid-Sudan

De Verenigde Staten sturen extra militairen naar Oost-Afrika om snel te kunnen reageren op de strijd in Zuid-Sudan. De nieuwszender CNN berichtte dinsdag dat er 150 mariniers van een basis in Spanje naar het Oost-Afrikaanse Djibouti gaan. Vandaar zouden ze snel naar Zuid-Sudan kunnen om de ambassade daar te helpen beschermen en om Amerikanen te evacuëren.

Ongeveer 680 buitenlanders onder wie tientallen Nederlanders zijn al uit Zuid-Sudan gehaald in de afgelopen 10 dagen van etnische strijd. Er zijn nog zeker 100 Amerikanen in Zuid-Sudan.

Militaire zegslieden zeiden dat "de tragische les van Benghazi (Libië) is, dat we beter voorbereid moeten zijn om te reageren op crisissituaties in ontwikkeling". Vorig jaar werd de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens, in Benghazi vermoord in de chaotische omstandigheden na de val van dictator Muammar Kaddafi.

Verkiezing: Kwartfinale sporter van het jaar 2013

Het jaar 2013 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2013'.

Links naar vorige rondes:
1e ronde
2e ronde
3e ronde

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De kwartfinale sluit op donderdag 26 december 2013 om 20:00 uur.

De kwartfinales:
Michel Mulder - Ireen Wüst
Ranomi Kromowidjojo - Robin van Persie
Sven Kramer - Marianne Vos
Arjen Robben - Epke Zonderland

Tan neemt ook Bosnische club over

De omstreden eigenaar van Cardiff City, Vincent Tan, heeft nu ook de Bosnische club FK Sarajevo overgenomen. De vermogende Maleisiër investeert naar verluidt 3 miljoen Bosnische mark (1,53 miljoen euro) in de noodlijdende club.

Voor dat bedrag krijgt hij zeggenschap op zowel het techische als het financiele vlak. Hij gaat ook de plannen begeleiden om de schulden terug te dringen, een voorwaarde voor de overname. Tan is nu dus eigenaar van twee clubs, die daardoor nu ook samen gaan werken. Zo zullen ze spelers ruilen, onderling oefenwedstrijden spelen en een gezamelijke jeugdopleiding opzetten.

In 2010 nam Tan op dezelfde manier ook Cardiff City over. Hij kreeg veel kritiek doordat hij onder andere besloot de clubkleuren en het logo te veranderen. Hij heeft nu beloofd dat bij Sarajevo niet te doen.

Extra miljoenen voor Winterspelen Sotsji

De Russische regering trekt nog eens omgerekend ruim 35 miljoen euro uit voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het kabinet keurde het bedrag woensdag goed, meldde persbureau RIA Novosti.

In totaal is nu meer dan driehonderd miljoen euro aan subsidies uitgetrokken voor de Spelen, een fractie van de 37 miljard euro die in het sportevenement - de duurste Olympische Spelen in de geschiedenis - gestoken wordt.

De Winterspelen vinden plaats van 7 tot en met 23 februari.

Mertens: "Geen moment spijt"

Dries Mertens heeft het uitstekend naar zijn zin bij Napoli. Spijt van zijn vertrek bij PSV heeft de Belg dan ook absoluut niet.

"Toen Mark van Bommel vertrok bij PSV, vond ik het ook tijd om weg te gaan, maar mijn nieuwe team moest echt een stap hogerop zijn. Er waren Russische ploegen geïnteresseerd, maar dat vond ik geen verbetering", zegt Mertens tegen Sport/Voetbalmagazine. "Napoli voldeed als enige aan mijn voorwaarden: een trainer die me wilde, een nieuwe competitie, een financiële verbetering én Champions League. Twee maanden geleden kenden ze mijn naam niets eens, maar dat is nu wel veranderd. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze."



Bij Napoli speelde Mertens zich snel in de kijker. Hij veroverde snel een plek in het eerste elftal en is al enkele malen doorslaggevend geweest. De Belg scoorde in de toppers tegen Fiorentina en Internazionale.

De vleugelaanvaller is zijn trainer Rafael Benitez dankbaar. "Benitez is de beste coach met wie ik tot nog toe gewerkt heb. Je merkt dat hij bij de grootste clubs gewerkt heeft. De details, zijn wedstrijdvoorbereiding... Hij is veel bezig met zijn spelers. Na een interland stuurt hij bijvoorbeeld een sms om te vragen hoe het is geweest."



"Benitez is van meet af aan heel erg duidelijk tegenover mij geweest. Ook toen Callejon werd gehaald en Insigne een nieuw contract kreeg, toch twee concurrenten op mijn positie. 'Ik ga je langzaam brengen', heeft hij me gezegd. Daarom stoorde het me niet dat ik aanvankelijk zo weinig speelde. Zodra ik er klaar voor was, heeft hij me gebracht. Uiteindelijk stond ik in vier van onze zes Champions League-wedstrijden aan de aftrap", aldus Mertens.

Messi krijgt nieuw contract bij Barça

Lionel Messi zal binnenkort een salarisverhoging krijgen bij FC Barcelona. De Argentijn kan een nieuwe contractaanbieding verwachten.

Dat onthulde vicevoorzitter Josep Maria Bartomeu. "De beste voetballer van de wereld moet ook de best betaalde zijn. Dat is voor ons volkomen duidelijk", zei Bartomeu, die daarmee reageerde op een woordenwisseling tussen Messi en Javier Faus, de financiële baas van de club.

Faus was tegen een salarisverhoging van Messi. "Hij heeft zijn contract in februari met een jaar verlengd tot 2018. We gaan niet iedere keer opwaarderen", zei Faus.

Messi reageerde voor zijn doel fel. "De heer Faus heeft totaal geen verstand van voetbal. Barcelona is een van de grootste clubs ter wereld en verdient het ook door de allerbeste functionarissen vertegenwoordigd te worden."

Hij voegde daaraan toe dat hij nooit om een salarisverhoging heeft gevraagd. Messi verdient momenteel zestien miljoen euro per jaar. Zijn rivaal Cristiano Ronaldo heeft een contract van twintig miljoen euro per jaar bij Real Madrid.

Dodelijke schietpartij in stripclub VS

Een schietpartij in een stripclub in New Jersey heeft op kerstochtend aan drie mensen het leven gekost. Twee mannen raakten gewond, lieten politie en justitie weten.

De schietpartij brak uit toen een man het pand probeerde te betreden met een vuurwapen, maar werd tegengehouden.

Onder de doden zijn de zoon van de eigenaar van de stripclub en een medewerker. De identiteit van de derde dode is nog niet bekend.

Ibrahimovic: "Damesvoetbal stelt weinig voor"

Zlatan Ibrahimovic heeft een duidelijke mening over het vrouwenvoetbal. Volgens de Zweedse spits stelt het namelijk weinig voor.

"Je moet voetbalsters belonen voor wat ze financieel opbrengen en dat is vrijwel niets in vergelijking tot wat mannen binnenbrengen”, aldus Ibrahimovic in het Zweedse blad Expressen. "Met alle respect voor wat de vrouwen hebben gedaan en ze hebben het geweldig gedaan, maar je kunt mannen -en vrouwenvoetbal toch niet met elkaar vergelijken. Kom op zeg, het is zelfs niet grappig."

Aanleiding voor de uitspraken is relletje dat onlangs is ontstaan bij de Zweedse voetbalbond. Zo kreeg Anders Svensson een nieuwe auto toen hij met 143 interlands de nieuwe recordinternationals. Therese Sjögran kwam echter eerder al 187 internationals voor het Zweedse vrouwenteam, maar kreeg daar toen geen auto voor.

Ook vrijdag weer veel wind

Terwijl een deel van Europa nog zucht onder de storm die maandag en dinsdag over Nederland trok, staat de volgende mogelijk alweer voor de deur. Vrijdag gaat het opnieuw hard waaien, zo meldden weeronline.nl en het KNMI.

Het KNMI gaf op eerste kerstdag alvast code geel voor de kustgebieden. Op vrijdag kunnen daar windstoten van 80 tot in het noorden 90 kilometer per uur voorkomen.

Weeronline.nl meldde eerder al dat er een kans was op storm op de dag na kerst. Woensdag houden de meteorologen het op een harde tot stormachtige wind, oftewel windkracht 7 tot 8.

Christina Aguilera werkt aan 'iets speciaals'

Christina Aguilera doet het niet rustiger aan met de kerstdagen. De 33-jarige zangeres is druk bezig in de studio. "Ik werk aan iets speciaals", twitterde Christina woensdag bij een foto van zichzelf. "Fijne feestdagen!"

Aguilera trad onlangs samen met Lady Gaga op in de Amerikaanse editie van The Voice. De dames brachten Gaga's hit Do What U Want ten gehore. Sinds het optreden vragen fans geregeld om een remix van het nummer, meldt entertainmentzender E!. Of Aguilera daarom in de studio bezig is, is niet bekend.

De zangeres, die coach is in de Amerikaanse editie van The Voice, staat momenteel met een ander duet in de hitlijsten. Say Something van A Great Big World verscheen in februari. Een nieuwe versie waarop Aguilera te horen is, werd vorige maand uitgebracht.

Dronken man raakt man en boom

Een dronken man uit Boxtel is dinsdagnacht ingereden op een man en heeft zijn auto vervolgens tegen een boom aangereden. Het rijbewijs van de 25-jarige bestuurder was eerder al gevorderd, zo meldde de politie woensdag. De aangereden man en de inzittenden zijn bij het ongeval ongedeerd gebleven. De bestuurder is gearresteerd.

Agenten zagen rond 02.30 uur een auto wegrijden van een parkeerterrein in Veghel. Rondom de auto stond op dat moment een aantal mensen, van wie er een werd geraakt. Toen de agenten de achtervolging inzetten, zagen zij het voertuig kort daarna tegen een boom staan.

Aanvankelijk leek een van de inzittenden ernstig gewond te zijn geraakt, maar na onderzoek door ambulancepersoneel bleek dat mee te vallen. Ook hij werd aangehouden, omdat hij zich niet wilde legitimeren. De bestuurder bleek op het politiebureau een alcoholpromillage van 1,70 in zijn bloed te hebben.

Rudolph juicht gourmetten toe

Rudolph van Veen vindt het totaal geen schande als mensen besluiten om tijdens de kerstdagen te gourmetten. "Ik juich het alleen maar toe", zegt de 46-jarige tv-kok. Een van de voordelen is volgens Van Veen dat het bakken in pannetjes weinig stress oplevert.

"Mensen willen geen stress met de feestdagen", vertelt Van Veen aan Novum Nieuws. "Gourmetten is heel goed voor te bereiden en het is ook leuk voor kinderen." De minder chique uitstraling van het gourmetstel is wat Van Veen betreft onterecht. "Wij proberen iedereen de keuken in te krijgen", zegt hij over zichzelf en zijn collega's van tv-kanaal 24Kitchen. "Als je gaat gourmetten, is iedereen z'n eigen chef. Je kunt zelf bepalen wat je gaat bakken."

Volgens Van Veen zijn er legio mogelijkheden om het gourmetten een feestelijk tintje te geven. "Laat plastic flessen sowieso achterwege. Dus als je je sausjes niet zelf maakt, doe ze dan tenminste in een mooi schaaltje met een takje groen eroverheen. Zorg ook voor verschillende groentesalades en groenten, zoals boontjes, sugarsnaps en broccoli. Die kook je even en zet je dan op tafel, zodat je gasten er meteen van kunnen eten."

"Wees ook niet bang om koude gerechtjes op tafel te zetten, zoals cranberrycompote en peertjes", raadt Van Veen aan. "En als je vlees, gevogelte en vis van tevoren marineert met verse tuinkruiden en olie ziet het er heel mooi en smakelijk uit en hoef je ook geen olie meer in je pannetje te doen."

De tv-kok vindt dat mensen het kerstmaal niet belangrijker moeten maken dan het is. "Ik heb het de afgelopen tijd al heel vaak gezegd: probeer geen restaurantje te spelen. De mensen die met kerst bij je op visite komen, houden van je en zijn vergevingsgezind. Je hoeft geen examen te doen voor je familieleden."

Veel migranten dood bij bootongeluk

Een vaartuig met Haïtiaanse bootmigranten is in de buurt van de Turks- en Caicoseilanden gekapseisd. Daarbij zijn ten minste achttien Haïtianen om het leven gekomen, zei een woordvoerder van het Britse overzeese gebiedsdeel.

De overvolle boot bevond zich op zo'n 150 meter van de kust van het eiland Providenciales toen die plots slagzij maakte.

Dertig opvarenden zijn gearresteerd op verdenking van het illegaal willen betreden van de Turks- en Caicoseilanden. Sommigen wisten aan land te komen en de benen te nemen. Er is een reddingsoperatie op touw gezet.

Veel Haïtianen ondernemen de hachelijke oversteek naar de Turks- en Caicoseilanden, ten zuidoosten van de Bahama's, in de hoop armoede te ontvluchten. Zij hopen in het Britse gebiedsdeel werk te vinden in de bouw of de toeristensector.

1,5 miljard voor Wit-Rusland

Rusland leent zijn buur en bondgenoot Wit-Rusland volgend jaar anderhalf miljard euro. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag na overleg met zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko gezegd.

De banden tussen beide landen zijn nauw. Rusland heeft in het buurland meerdere militaire faciliteiten en de twee landen beheren gezamenlijk een luchtafweersysteem. Wit-Rusland is voor de stabiliteit van zijn economie afhankelijk van Russische subsidies.

Na het overleg woensdag werden onder andere ook overeenkomsten getekend voor samenwerking op militair-technologisch vlak en informatieveiligheid.

'Ik ben God' op blote borsten

Een 20-jarige activiste van de feministische protestgroep Femen heeft woensdag tijdens een kerstmis in de Dom van Keulen topless geprotesteerd tegen de aartsbisschop van Keulen. Filosofiestudente Josephine Witt sprong met ontblote borsten op het altaar toen aartsbisschop Meisner zijn preek wilde beginnen.

Op haar lichaam stond 'lk ben God' geschreven, zo meldt de Duitse krant Die Welt. "Ik geloof in de gelijkheid van alle mensen", riep Witt nog voordat ze werd opgepakt. Meisner zette de mis onverstoorbaar voort.

Volgens het dagblad protesteerde ze tegen de vermeende 'seksistische en patriarchale houding' van de aartsbisschop, maar ook tegen de Russische president Vladimir Poetin en tegen de 'sportmaffia'. Na afloop van de mis werd ze weer vrijgelaten.

'Moslimbroederschap is terreurgroep'

De interim-regering van Egypte heeft de Moslimbroederschap bestempeld als terreurorganisatie. Dat verkondigde minister van hoger onderwijs Hossam Eissa woensdag.

Door het besluit worden leden, financiers en aanhangers van de beweging buiten de wet gesteld.

De verdreven president van Egypte Mohammed Morsi is lid van de Moslimbroederschap. Sinds hij op 3 juli van de troon werd verstoten organiseert de beweging vrijwel dagelijks protestacties tegen de interim-regering die door het leger werd geïnstalleerd.

Het landsbestuur houdt de Broederschap verantwoordelijk voor aanslagen in Egypte, ook al wordt dat door de beweging ontkend.

Syrische extremisten willen VN-medewerkers ontvoeren

De leider van het Nusra Front, een aan Al-Qaida gelieerde rebellengroep in Syrië, is van plan medewerkers van de Verenigde Naties te ontvoeren. Dat is de Iraakse inlichtingendienst te weten gekomen na de arrestatie van leden van een andere Al-Qaida-beweging, lieten bronnen weten.

De arrestanten overhandigden een foto van Abu Mohammad al-Golani en brieven van zijn hand. Het is de eerste foto die bekend is van de schimmige leider van het Nusra Front.

Associated Press ontving de foto en fragmenten van de brieven van de Iraakse bronnen. Wanneer de brieven zijn geschreven is niet bekend.

In Syrië werd in oktober een VN-medewerker vrijgelaten die acht maanden eerder was ontvoerd. Nog eens ruim twintig blauwhelmen werden eerder dit jaar korte tijd vastgehouden.

14-jarige uit Hoorn vermist

De 14-jarige Esmeralda van Doorn, afkomstig uit Hoorn, wordt sinds 21 december vermist. Het meisje droeg op het moment dat zij vertrok een lichtblauwe spijkerbroek, een donkere trui, een zwarte bodywarmer en zwarte hoge gympen.

Het blonde meisje van 1 meter 60 lang en blauwe ogen is voor het laatst gezien op het station in Hoorn waar zij de trein heeft genomen richting Arnhem. Haar eindbestemming was Hoenderloo, waar zij op dit moment woonachtig is. Hier is ze echter nooit gearriveerd. De tiener is gewend om alleen te reizen.

Esmeralda heeft dringend medicatie nodig, haar ouders maken zich ernstig zorgen om haar. Mocht u haar gezien hebben of weten waar zij verblijft, neemt u dan contact op met de politie op telefoonnummer 0800-6070.

Paus spreekt hoop op betere wereld uit

Paus Franciscus heeft in zijn kersttoespraak de hoop op een betere wereld uitgesproken. Hij vroeg met name om vrede tussen Israël en de Palestijnen en vrede in Syrië en Afrika. Ook bad hij voor de waardigheid van migranten en vluchtelingen die de armoede en de strijd in hun eigen land ontvluchten. Franciscus sprak de tienduizenden toeristen, pelgrims en inwoners van Rome toe vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

Ondertussen vierden gelovigen in de Geboortekerk in Bethlehem de geboorte van Christus. De opkomst in Bethlehem, waar Jezus Christus volgens de overlevering ter wereld kwam, is de grootste in jaren. Dit is vooral het gevolg van de hervatting van de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Lange tijd liepen de bezoekersaantallen terug als gevolg van de strubbelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Veel vuurwerkoverlast op kerstavond

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast van vijftien lokale GroenLinks-fracties heeft op kerstavond relatief veel meldingen binnengekregen. Ook op kerstochtend stroomde het aantal meldingen binnen, zo meldt initiatiefnemer Arno Bonte, die in de Rotterdamse gemeenteraad fractievoorzitter van GroenLinks is. Na vier dagen is inmiddels meer dan achtduizend keer melding gemaakt van overlast.

Het aantal meldingen ligt daarmee ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar, zo meldt RTV Rijnmond. Aan het einde van eerste kerstdag ging de teller toen de tienduizend voorbij. "Ik verwacht dat we vandaag ook ruim over die tienduizend meldingen heen gaan", aldus de fractievoorzitter. Bij het sluiten van het meldpunt na de vorige jaarwisseling waren in totaal 82 duizend meldingen gedaan.

Vooral dinsdagavond kwamen veel meldingen binnen, aldus Bonte. Het ging daarbij om meldingen van 'grote knallen, vernielde bushokjes en gesloopte postbussen'. "Overdag was het gisteren erg rustig, waarschijnlijk vanwege het slechte weer", aldus Bonte. Toen het opklaarde, nam ook de overlast toe.

Hoger dodental door noodweer Brazilië

Overstromingen en modderstromen in Brazilië hebben inmiddels aan 32 mensen het leven gekost. Twee staten in het zuidoosten van het land worden al dagen gegeseld door hevige slagregens. Meer dan vijftigduizend mensen hebben door het noodweer huis en haard moeten verlaten.

In de staat Minas Gerais vielen zeventien doden en hebben zo'n vierduizend mensen onderdak gezocht in openbare gebouwen of bij vrienden en familie, zei de burgerbescherming. In de buurstaat Espirito Santo liet de burgerbescherming weten dat er vijftien doden zijn gevallen en bijna vijftigduizend mensen ontheemd zijn geraakt.

Hypermoslims achter aanslag Egypte

De aanslag op een politiebureau in de Egyptische stad Mansoura, waarbij dinsdag zestien mensen om het leven kwamen, is opgeëist door de hyperislamitische beweging Ansar Beit al-Maqdis. Met de aanslag wilden de militanten 'het vergieten van bloed van onschuldige moslims' door 'het afvallige regime' wreken. Daarmee doelt de beweging vermoedelijk op de harde aanpak van de Moslimbroederschap sinds het afzetten van president Mohammed Morsi.

De aanslag van dinsdag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist met een bomauto, aldus een bron bij de veiligheidsdiensten. De explosie was zo heftig dat een deel van het bureau instortte en een zijmuur van het vier verdiepingen tellende gebouw naar beneden kwam. Tientallen auto's die geparkeerd stonden brandden volledig uit en diverse gebouwen in de omgeving liepen schade op. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

De bron bij de veiligheidsdiensten wilde geen details over de zelfmoordterrorist kwijt. Hij zei wel dat er dinsdagavond een lid van de Broederschap is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. De verdachte, de 22-jarige Adel Younis Rashid, probeerde naar Turkije te vluchten met zijn moeder en een vriend. Hij is de zoon van een belangrijk lid van de Broederschap.

Ansar Beit al-Maqdis heeft al meermaals grote aanslagen opgeëist. Ook deden de hypermoslims in september een mislukte poging om de minister van binnenlandse zaken te liquideren.

Koning krijgt 8 voor eerste kerstspeech

Koning Willem-Alexander heeft zich bij zijn eerste kersttoespraak goed staande gehouden. Taal- en royaltykenners geven hem eenduidig een 8 als rapportcijfer voor de speech en de voordracht, hoewel er stiekeme hoop was op iets meer vernieuwing.

Justine Marcella, hoofdredacteur van royaltyblad Vorsten, noemde het een warme toespraak met persoonlijke noten, zoals een bedankje aan zijn oom en tante prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De koning krijgt van haar een 'dikke 8', al was het jammer dat zijn dochters, op geschilderde portretten op de achtergrond na, geen rol speelden.

Veel royaltywatchers hadden gehoopt dat Amalia, Alexia en Ariane te zien zouden zijn, zegt Marcella. "Ik dacht, we zien de prinsesjes in beeld of bij de kerstboom of zo, dus het is jammer dat dat niet gebeurde." Het was volgens haar wel al persoonlijker doordat het in een zetel bij de open haard in de woonvilla van de koning en koningin Máxima was.

Het aangehaalde thema van verbinding past volgens Marcella goed bij de koning. "Hij verbindt mensen. Ik zie het hem ook doen, op de voormalige Antillen of waar dan ook. Dat is echt een van zijn sterkere punten, zoals ook het WK en EK voetbal verbinden."

Een minder punt was volgens Marcella dat de zenuwen aan Willem-Alexander af te zien waren. "Zelfs bij het deel over 30 april verkrampte zijn mond nog een beetje." Begrijpelijk volgens haar, want het was zijn eerste keer. "Maar het was praktisch en toegankelijk. Mijn buurvrouw heeft dit ook kunnen kijken."

Een goede toespraak binnen de lijnen van het genre en die van Beatrix, zo beoordeelt de Leidse hoogleraar Taalbeheersing Jaap de Jong. De Jong had geen grote veranderingen verwacht en zag die ook niet. Zo gebruikte Willem-Alexander dezelfde symbolen van het christelijke kerstfeest als zijn moeder in zijn speech.

Over het algemeen heeft de koning zich in zijn eerste kersttoespraak goed staande gehouden, vindt De Jong, al scoorde hij op het vlak van originaliteit minder. Daarvoor krijgt hij een 6,5. Voor het totaalplaatje geeft De Jong een 7,5 tot een 8. "Het is een optimistische toespraak met nadruk op hoop. Hij komt actief over en niet moralistisch, zoals Beatrix soms was."

Willem-Alexander stipte het leed aan van mensen die een dierbare hebben verloren. "Met zijn subtiele verwijzing naar de dood van prins Friso komt hij over als een vorst die zijn emoties onder controle heeft, maar zeker niet gevoelloos is", zegt De Jong.

Bij het genre hoort volgens De Jong ook een verwijzing naar iemand. Zo roemde de Belgische koning onder meer de prestaties van de Rode Duivels en noemde de Britse koningin Elizabeth II ook prestaties van sporters van eigen bodem. Willem-Alexander bedankte zijn oom en tante voor hun steun aan zijn moeder tijdens haar regeerperiode.

Of het aangehaalde Afrikaanse spreekwoord "Mensen zijn mensen door andere mensen" een verwijzing is naar de onlangs overleden voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela is, verdeelt de meningen. Volgens Marcella zeker niet; De Jong twijfelt. Beiden herkenden er in ieder geval de eigen hand van de koning, die in navolging van zijn vader prins Claus Afrikakenner is.

Van der Haar derde op wereldranglijst

Veldrijder Lars van der Haar is geklommen naar de derde positie op de wereldranglijst. De Nederlander haalde de Belg Kevin Pauwels in en heeft nu nog diens landgenoten Niels Albert en Sven Nys af. Deze twee wisselden ook stuivertje, in het voordeel van Albert.

Van der Haar is leider in het wereldbekerklassement. Op Tweede Kerstdag staat in Heusden-Zolder de vijfde wedstrijd uit dit klassement op het programma. Van der Haar start hier gewoon, ondanks twee gekneusde ribben. In de Superprestige staat de Nederlander na vijf wedstrijden gedeeld vierde.

Bij de vrouwen leidt de Amerikaanse Katherine Compton, voor Marianne Vos en de Belgische Sanne Cant.

[PL] Koppositie Engeland inzet op Boxing Day

Op tweede kerstdag staat de koppositie in de Premier League op het spel. Koploper Liverpool gaat dan op bezoek bij nummer drie Manchester City. Het verschil tussen beide clubs bedraagt slechts één punt. Nummer twee Arsenal gaat op bezoek bij West Ham United. De Gunners hebben evenveel punten als Liverpool.

Van de topper tussen City en Liverpool mag het nodige vuurwerk worden verwacht. Met respectievelijk 51 en 42 doelpunten uit de voorgaande zeventien duels zijn de twee teams verreweg het meest productief. Luis Suarez (Liverpool) en Sergio Agüero (City) staan met negentien en dertien doelpunten dan ook bovenaan de topscorerslijst.

De statistieken lijken in het voordeel van City. Die ploeg zette namelijk de laatste zes thuisduels, waaronder een 4-1 zege op Manchester United, een 6-0 zege op Tottenham Hotspur en een 6-3 zege op Arsenal, in winst om. Liverpool is ook thuis goed in vorm, maar heeft uit nog al eens moeite. Van de laatste zes thuisduels werden er twee gewonnen, twee gelijkgespeeld en twee verloren.

Arsenal was tot enkele weken geleden de onbetwiste koploper, maar liet de laatste weken punten liggen. Er was een gelijkspel tegen Everton en Chelsea en dus een nederlaag bij City. De Londense derby tegen West Ham moet evenwel geen probleem opleveren. De Hammers staan zeventiende en net boven de degradatiestreep.

Met 34 punten kunnen ook Chelsea en Everton de koppositie donderdag veroveren. Chelsea ontvangt Swansea City, dat zonder de geblesseerde doelman Michel Vorm speelt. Everton krijgt nummer laatst Sunderland op bezoek.

Manchester United opent zondag het bal met een uitwedstrijd tegen Hull City. Voor het wisselvallig acterende United is winst noodzakelijk om de net verworven aansluiting bij de subtop te behouden. Trainer David Moyes hoopt dat Robin van Persie snel herstelt van een beenblessure en mogelijk alweer inzetbaar is.

Dit weekeinde staan ook Aston Villa - Crystal Palace, Newcastle United - Stoke City, Norwich City - Fulham en Tottenham Hotspur - West Bromwich Albion op het programma. Cardiff City, waar de toekomst van trainer Malky Mackay vanwege een dispuut met clubeigenaar Vincent Tan nog altijd onduidelijk is, ontvangt tenslotte Southampton.

Bliksem sloopt kerk

Een eeuwenoud kerkje in het Spaanse pelgrimsoord in Muxía is op kerstochtend na een blikeminslag grotendeels afgebrand en ingestort. Het kerkje A Virxe da Barca stamt oorspronkelijk uit de 11e of 12e eeuw en is een belangrijk gebedshuis in de noord-westelijke regio Galicië.

De schade aan de kerk is niet meer te repareren, zei burgemeester Felix Porto van het nabijgelegen Muxía. Binnen 2 uur was er bijna niets meer over van de kerk, die pal naast de zee staat. Alleen de buitenmuren staan nog overeind. Het is een zwarte dag voor de hele regio, zei Porto.

Woensdag trok zwaar weer over de hele regio, met veel regen en onweer.

Bliksem treft kerk in Spaans pelgrimsoord
Enorme vlag treft Madrid (Foto: ANP)

Montenegro verder met bondscoach Brnovic

Branko Brnovic zal ook de komende twee jaar bondscoach zijn van Montenegro. Hij heeft zijn contract met twee jaar verlengd. Dat meldde de voetbalbond die sinds 2007 aangesloten is bij de UEFA. Brnovic is sinds oktober 2011 in dienst bij de Montenegrijnse voetbalbond. Hij blijft nu aan tot het EK van 2016. 

De bond is tevreden over het werk van Brnovic. Hij loodste Montenegro naar de play-offs voor het EK van 2012. De ploeg haalde het eindtoernooi niet omdat er verloren werd van Tsjechië. In de kwalificatiegroep van het WK in Brazilië moest het Engeland en Oekaïne boven zich dulden. 

Ecclestone hekelt organisatie New Jersey GP

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft het helemaal gehad met de organisatie van de Grand Prix van New Jersey. Volgens journalist Christian Sylt hebben Leo Hindery jr. en zijn bedrijf Port Imperial Racing Associates (PIRA) contractbreuk gepleegd en Ecclestone sinds 2011 nog geen cent betaald.

De race in New Jersey zou oorspronkelijk dit jaar al op de F1-kalender staan, maar door financiële problemen werd dat een jaar uitgesteld. Ook in 2014 staat de wedstrijd echter niet op de kalender en Ecclestone twijfelt of het met organisator PIRA ooit zal gaan gebeuren, te meer omdat het met tien miljoen dollar aan geleend geld niet gelukt is om andere investeerders aan te trekken. Daarom kijkt de Brit naar anderen die in willen stappen.

Ecclestone: "Ik heb het project in leven gehouden opdat er iemand in zou kunnen stappen en er zijn twee of drie partijen geweest die geïnteresseerd waren en mogelijk wel erin wilden investeren. Als zich nu iemand aandient dan mag hij het project gaan leiden. Het enige dat nodig is, is een serieuze partij die zich achter het project schaart en het voor elkaar wil krijgen. Ik heb Hindery te veel speelruimte gegeven. Ik wilde geloven dat hij het zou kunnen doen."

Kersttoespraak 2013 van koning Willem-Alexander

Hieronder volgt de integrale weergave van de kersttoespraak van 2013 van koning Willem-Alexander:

"In de gejaagdheid van het dagelijks leven vaak gericht op het hier en nu, is Kerstmis een rustpunt. Een moment voor bezinning op ons bestaan. En op onze relatie met anderen, dichtbij en verder weg.

Juist met Kerst, toch het feest van het licht, worden we herinnerd aan persoonlijk verlies en verdriet. Wie een dierbare heeft verloren voelt in deze dagen de pijn extra scherp. Het besef opgenomen te zijn in een groter verband van familie en vrienden kan troost en kracht geven. Hun steun, vaak in stilte en op de achtergrond, stemt tot dankbaarheid.

Zo ook stonden prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven mijn moeder gedurende 33 jaar bij. Mijn oom en tante hebben zich naast hun eigen werkzaamheden met verve ingezet ten dienste van haar koningschap. In lichte en donkere perioden. Zij verdienen een bijzonder woord van dank.

In het jaar dat achter ons ligt, is een sterk beroep gedaan op de veerkracht en het doorzettingsvermogen van grote groepen Nederlanders. Veel mensen maken zich zorgen over hun werk en hun inkomen. Zij voelen zich afhankelijk van maatschappelijke krachten waarop zij geen greep hebben. Wie zijn baan of bedrijf verliest geen baan kan vinden of niet meer kan werken raakt meer kwijt dan alleen financiele zekerheid.

Ons werk maakt ook deel uit van wie we zijn. Het bepaalt mede het beeld dat mensen van zichzelf en van hun plaats in de samenleving en de wereld hebben. Werk hebben heeft invloed op de sociale contacten en het gevoel te worden gewaardeerd. De behoefte aan erkenning en begrip verbindt ons mensen niet alleen met Kerst, maar het hele jaar door.

Wezenlijk in ons leven zijn onze relaties met anderen. In de eerste plaats de mensen dichtbij: De leden van het gezin, de familie, vrienden en collega's op het werk. 'Mensen zijn mensen door andere mensen', luidt een Afrikaans spreekwoord. Vanuit die beleving zoeken velen met Kerst het gezelschap van degenen die hun lief zijn.

Maar die mogelijkheid is er niet voor iedereen. Honderdduizenden Nederlanders zijn vandaag niet thuis om het feest mee te vieren. Zij dienen de publieke zaak. In ziekenhuizen, in instellingen, bij nutsbedrijven in vervoer en transport, bij de politie of verder weg, op zee of in verre landen, werkend aan vrede en veiligheid. Zij allen verdienen onze steun. Honderdduizenden Nederlanders brengen Kerstmis alleen door. Dat kan heel goed een positieve, eigen keuze zijn. Alleen is immers niet hetzelfde als eenzaam.

Voor velen is de afzondering echter niet vrijwillig. Hetzij omdat ze geen directe verwanten meer hebben. Hetzij omdat contacten zijn weggevallen. Zij zijn op zichzelf teruggeworpen en wachten vaak op een uitgestoken hand of een luisterend oor. Hoezeer mensen ook in een isolement kunnen leven diep van binnen blijft de hoop op waardering en contact levend. Die hoop dooft nooit.

Kerstmis is het feest van de verwachting van 'vrede op aarde in de mensen een welbehagen'. Het zingen van die regels als uiting van een persoonlijk geloof kan tegelijkertijd een gevoel van ongemak geven.

De wereld is zo groot. De problemen zijn zo wijdvertakt. Belangen zijn zo tegengesteld. En het leed dat mensen treft is vaak huiveringwekkend. Natuurgeweld slaat gemeenschappen uiteen. We zien beelden van mensen in geimproviseerde opvangkampen, op de vlucht voor honger en terreur. We horen woorden van haat die van generatie op generatie worden doorgegeven waardoor verzoenende geluiden van goedwillenden geen kans lijken te krijgen. Het grote geheel lijkt zich aan onze invloed te onttrekken. Dat kan een gevoel van machteloosheid oproepen.

En toch is 'vrede op aarde' meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel. Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad. Ieder kan, op zijn of haar eigen manier aan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken. Dat vraagt soms een beetje moed en zelfoverwinning. Soms moet weerstand worden overwonnen. Maar het overwinnen van weerstanden geeft meer voldoening dan willoos en doelloos meedrijven met de stroom.

Het afgelopen jaar, maar ook in de jaren daarvoor hebben mijn vrouw en ik het voorrecht gehad veel mensen te ontmoeten die daadwerkelijk de verbinding zoeken met anderen. Mantelzorgers en vrijwilligers. Gastouders die hun huis openstellen voor kinderen die in de knel zitten. Buddy's die zich bekommeren om mensen met een ernstige ziekte. Innovatieve ondernemers die een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen en daarnaar handelen. Buurtbewoners die niet afwachten maar samen naar oplossingen zoeken bij het verbeteren van hun woonomgeving. En ook: artsen, hulpverleners, ontwikkelingswerkers en militairen die ver van huis, onder de zwaarste omstandigheden concreet trachten het leed van anderen enigszins te verzachten.

Zij allen zoeken de verbinding, vanuit hun persoonlijke overtuiging dat een betere toekomst mogelijk is. En daarin ligt voor veel mensen de inspiratie vanuit het Kerstverhaal dat van generatie op generatie wordt doorverteld. Met het Kind in de kribbe herleeft de hoop op een nieuw begin.

De tijding van Kerstmis is een boodschap van hoop en van licht in de donkerste dagen: Het leven doet ertoe, wij samen doen ertoe. Onafhankelijk van geloof of levensovertuiging voelen mensen zich door die boodschap aangesproken. Door verbindingen aan te gaan kunnen mensen samen een kracht ontwikkelen die bergen kan verzetten. Iets van die gezamenlijke kracht werd voelbaar op 30 april van dit jaar.

Voor velen, en ook voor mij, was dat een onvergetelijke ervaring. In die geest mogen we het jaar dat voor ons ligt met vertrouwen tegemoet zien. Er is veel en mooi werk te doen.

Ik wens u allen, waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn een gezegend Kerstfeest."

Gijs Staverman vindt vuurdoop bij Top 2000 spannend

Gijs Staverman vindt zijn eerste klus voor Radio 2 meteen een spannende. De dj mag op eerste kerstdag het eerste nummer in de lijst draaien en de jaarlijkse hitmarathon op 31 december ook afsluiten. "Het is meteen een superspannend begin", zegt Staverman tegen Novum Nieuws. "Ik heb er heel veel zin in."

"Om mee te doen aan zo'n prestigieus project is wel heel bijzonder", vervolgt Staverman. "Je hebt natuurlijk maar een paar van dat soort projecten." Om de Top 2000 te bestempelen als het hoogtepunt van zijn carrière gaat hem weer te ver. "Maar ik voel wel dat ik een klein beetje zenuwachtig ben. Ik vind het ook wel een beetje spannend. Zenuwachtig is misschien niet het juiste woord, spannend is beter."

Ook toen Staverman nog niet werkte bij Radio 2 galmde de hitlijst van de concurrent aan het eind van het jaar altijd uit zijn speakers. "Ik vind de Top 2000 echt de ultieme manier om het jaar af te sluiten", zegt hij. "Als ik in de auto zit of ik ben dingen aan het doen waarbij ik de radio heb aanstaan, dan staat die aan het eind van het jaar sowieso steevast op de Top 2000."

Dat de ontknoping van de lijst niet echt spannend is, maakt Staverman niets uit. Bohemian Rhapsody van Queen staat voor de dertiende keer van de vijftien edities bovenaan. "We leven in een democratisch land en de Top 2000 is natuurlijk ook een democratische lijst", motiveert de dj. "Mensen mogen zelf stemmen en blijkbaar is het toch een van de belangrijkste platen die er ooit zijn gemaakt."

Het nummer behoort niet tot zijn persoonlijke top tien van beste nummers aller tijden. "Mijn gedroomde nummer één zou een nummer van Coldplay zijn", zegt Staverman na lang nadenken. "Ik denk dat The Scientist een van de mooiste platen is die Coldplay gemaakt heeft, dat zou mijn gedroomde nummer één zijn. Dat duurt nog wel een tijdje, maar wie weet."

Wintersporters Alpen krijgen veel sneeuw voor Kerst

Wintersporters in het zuiden van de Alpen doen er goed aan hun auto te markeren met een lange stok, want er wordt erg veel sneeuw verwacht. Dat meldt weeronline.nl. Lokaal kan er anderhalf tot twee meter sneeuw vallen. Op andere plaatsen in de Alpen in Frankrijk, Noord-Italië en Zwitserland moet rekening worden gehouden met een vers sneeuwdek van een meter dik.

Het vriest momenteel boven de tweeduizend meter hoogte, maar het nulgradenniveau zakt op Eerste Kerstdag naar duizend meter. Hierdoor valt er tot in de dalen sneeuw. Op Tweede Kerstdag valt er ook meer sneeuw in Oostenrijk.

Een witte kerst is in Nederland erg ver weg. Met 9 graden is het warm voor de tijd van het jaar. Temperatuurrecords zijn met kerst niet in zicht; in 2006 werd het maar liefst 15 graden in de Bilt. De koudste kerst werd geregistreerd in 1921. Toen werd het min 15,9 graden.

De kerstdagen vallen precies tussen twee depressies in. Na de storm van dinsdag wacht vrijdag mogelijk een nieuwe storm en ook de jaarwisseling zal gepaard gaan met regen en wind.

Op Eerste Kerstdag breekt in de loop van de ochtend de zon door. De zon laat zich op Tweede Kerstdag waarschijnlijk niet zien en het wordt met 7 graden ook iets frisser.

Politici slijmen over kersttoespraak koning

Politici reageren woensdag vanzelfsprekend met lovende woorden op de eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander.

PvdA-leider Diederik Samsom laat het ANP in een reactie weten: "Warme persoonlijke boodschap van de koning, waarin hij begrip toont voor het belang van werk in het leven van mensen. Veel waardering voor zijn expliciete steun aan de harde werkers voor de publieke zaak. Onze koning benadrukt terecht het belang van een zorgzame samenleving waar mensen naar elkaar omkijken."

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik zegt tegen het ANP: "Het was een mooie eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Hij zet hiermee, zowel wat betreft toon als inhoud van de toespraak, de mooie traditie van zijn moeder voort."

Andere politici reageren op Twitter. "Mooie verbindende kersttoespraak van onze koning", twittert ChristenUnie-leider Arie Slob. En Kees van der Staaij (SGP): "Warme en waardige kersttoespraak van koning Willem-Alexander!"

Lof van politici voor kersttoespraak koning
Wereldvrede. Kom er maar op! Briljant! (Foto: ANP)

Vos gaat veel veldritten rijden

Wielrenster Marianne Vos zal deze winter regelmatig te vinden zijn bij veldritten. De Nederlandse zal op 1 februari in Hoogerheide haar wereldtitel verdedigen en komt voor die tijd nog acht maal in actie op de onverharde wegen.

Vos zal Tweede Kerstdag rijden in het Belgische Heusden-Zolder, waarna een dag later in hetzelfde land de cross in Loenhout volgt. Op Nieuwjaarsdag staat de Grote Prijs Sven Nys op de kalender, waarna nog Surhuisterveen, Rome, Gieten (NK), Rucphen en Nommay volgen voor het WK op het programma staat. Tussendoor maakt Vos nog ruimte voor een trainingskamp met haar wegteam van Rabobank-Liv.

[Upd] Uitgelekt: Kersttoespraak Willem-Alexander

De eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander is uitgelekt. Vorig jaar lag de laatste kersttoespraak van koningin Beatrix ook al vroegtijdig op straat. De tekst van de Teletekst-ondertiteling lekte dit jaar uit.

Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld, die vorig jaar ook al de fout ontdekte op de server van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) waardoor de speech van Beatrix te zien was. De RVD kondigde destijds aan de beveiliging aan te scherpen. Dat de speech nu weer op straat belandt noemt Roeleveld op de nieuwssite daarom 'erg pijnlijk'.

De RVD wil niet reageren en verwijst voor een reactie naar de NOS. Die heeft inmiddels een reactie gepubliceerd: "De NOS betreurt het buitengewoon dat de tekst van de kersttoespraak is uitgelekt. De tekst is in de loop van de ochtend naar de NPO, Nederlandse Publieke Omroep, gestuurd om te kunnen zorgen voor een ondertiteling voor pagina 888 ten behoeve van doven en slechthorenden. Zoals het er nu jaar uitziet is de tekst uit dat systeem gehackt. Nogmaals we betreuren dit heel erg en zullen verder uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Update 14:05 uur:
Anne Jan Roeleveld, die de tekst van de kersttoespraak ontdekte en publiceerde, heeft inmiddels op zijn weblog uitgelegd waarom hij de tekst publiceerde: "Vanmorgen ontdekte ik opnieuw dat de kersttoespraak voor 25 december 2013 13.00 uur te lezen was op een onbeveiligde link. De reden dat ik dit openbaar heb gemaakt is dat ik aan wil geven dat dit nog steeds niet goed is beveiligd. Ik vind het erg pijnlijk voor Koning Willem-Alexander die voor het eerst zijn kersttoespraak gaat houden."

Ook staat in het artikel te lezen hoe hij de tekst heeft gevonden.


Willem-Alexander zegt wel vaker rare dingen (Video: Lucky TV)

All You Need is Love blijft populair op kerstavond

Traditiegetrouw stemden op kerstavond miljoenen mensen af op de kerstspecial van All You Need is Love. Het programma trok dinsdag bijna 2,7 miljoen kijkers naar RTL 4, blijkt woensdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. All You Need is Love is daarmee het best bekeken programma van kerstavond.

Het programma van Robert ten Brink werd ook de afgelopen jaren door ruim twee miljoen Nederlanders bekeken. Vorig jaar trok de kerstspecial van All You Need is Love 2,6 miljoen kijkers. In 2011 keken 2,1 miljoen Nederlanders, in 2010 2,8 miljoen, somt Mediacourant op.

Ook Goede Tijden, Slechte Tijden, dat voor All You Need is Love werd uitgezonden, werd goed bekeken. Voor de soap zaten ruim 1,5 miljoen Nederlanders voor de buis. GTST staat op de tweede plek van best bekeken programma's van dinsdagavond. Het achtuurjournaal maakt de top drie compleet met ruim 1,4 miljoen kijkers.

Andere kerstspecials scoorden ook aardig wat kijkers. Hoe Heurt het Eigenlijk met Kerst trok 923.000 kijkers, de uitzending van het Kerstfeest op de Dam werd door 888.000 Nederlanders bekeken. De ontknoping van Serious Request, dat dit jaar wederom een recordbedrag ophaalde, werd op Nederland 3 gevolgd door ruim een miljoen kijkers.

Monique Sluyter sexy onder de kerstboom

Monique Sluyter maakt zich op voor een sexy kerst. De blondine, die afgelopen jaar de kalender van Panorama sierde met pikante kiekjes, is van plan om met feestelijk gelakte teennagels onder de kerstboom te gaan liggen. "Dat is dan ook echt het enige wat ik draag", verklapt de 46-jarige Sluyter voor de camera van Novum Nieuws.

Sluyter weet verder al precies wat ze op tafel gaat zetten met kerst. "Zoete aardappelen en een mooie rollade. En ik ben gek op groentes." Een dieetplan voor na de kerstdagen heeft Sluyter, die in het verleden als presentatrice en model werkte en tegenwoordig een modellenbureau runt, naar eigen zeggen niet nodig. "Ik doe aan poweryoga, dus ik kan eten wat ik wil."

Als het kan, eet de blondine liefst twee keer per dag een warme maaltijd. "Bij mij vliegen de kilo's eraf en ik wil graag mijn rondingen behouden. Ik doe wat ik leuk vind, maar ik moet eten om het er aan te houden."

Koning ziet vrede op aarde als bereikbaar ideaal

Koning Willem-Alexander noemde in zijn eerste, kort vooraf uitgelekte kersttoespraak vrede op aarde 'meer dan een onbereikbaar ideaal'. Volgens hem ligt de sleutel daarvoor heel dichtbij, in de eigen omgeving. "Ieder kan, op zijn of haar eigen manier aan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken."

De koning deed ook een beroep op de veerkracht en het doorzettingsvermogen van Nederlanders. Hij deed dat in verwijzing naar de economische crisis. In dat verband vroeg hij ook aandacht voor de honderdduizenden mensen die tijdens kerst niet met familie zijn, maar in eenzaamheid thuis of op het werk.

Willem-Alexander stond ook stil bij het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag, zoals het verliezen van dierbaren. Kerst is volgens hem 'een moment voor bezinning op ons bestaan'. Hij dankte ook de inzet van zijn oom en tante, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die zijn moeder Beatrix 33 jaar lang bij hebben gestaan in haar regeerperiode als koningin.

[OKT] Smeekens wil broertjes Mulder weer voorbij

Jan Smeekens was vorig seizoen de beste Nederlandse schaatser op de 500 meter. De 26-jarige sprinter won, mede dankzij zes achtereenvolgende zeges, het toernooi om de wereldbeker. Een primeur voor een Nederlandse rijder op de kortste schaatsafstand. Bij de wereldkampioenschappen afstanden voegde Smeekens daar in maart een bronzen medaille aan toe. Dat de kleur van die medaille tot teleurstelling leidde bij de favoriet, zei voldoende over zijn veranderde status in het internationale veld.

De pupil van coach Jac Orie heeft die goede vorm in het nieuwe seizoen nog maar weinig kunnen laten zien. Smeekens won eind oktober bij de Nederlandse afstandskampioenschappen nog wel zijn vijfde titel, maar daar bleef het bij. De sprinter kwam bij de navolgende wereldbekerwedstrijden in Calgary, Salt Lake City en Astana niet verder dan de vierde, zesde, zevende (twee maal), tiende en zestiende plaats.

Smeekens werd voorbijgestreefd door Ronald en Michel Mulder. De broertjes uit Zwolle pakten veel medailles en staan hoog geklasseerd in de wereldbekerstand. Het is nu aan Smeekens om een inhaalslag te maken. "Ik weet zeker dat ik het niveau weer kan halen", zegt hij. "Vorig seizoen was ik het eerste gedeelte ook niet zo goed. Ik reed mijn beste wedstrijden daarna."

In vergelijking met 4 jaar geleden wordt de 500 meter door de KNSB hoog gewaardeerd op de prestatiematrix. Dat komt vooral door de goede prestaties van Smeekens en de broers Mulder in de voorbije twee seizoenen. De schaatsbond gebruikt de matrix bij het olympisch kwalificatietoernooi met als uitgangspunt om zoveel mogelijk medailles in Sochi te winnen. Zo krijgen bepaalde afstanden de voorkeur boven anderen, omdat volgens het rekenmodel de kans op succes groter is.

De nummers 1 en 2 op de 500 meter gaan sowieso naar de Olympische Spelen. Zij staan op plaats 5 en 10 op de matrix. Nederland mag 10 schaatsers naar Sochi sturen. Ook de nummer 3 lijkt zich weinig zorgen te hoeven maken, want hij neemt plek 12 in en schuift op in de matrix als er in het bovenste gedeelte dubbele namen zitten. Dat is vermoedelijk het geval met Sven Kramer en Jorrit Bergsma, die dit seizoen bijna altijd als eerste en tweede eindigen op de langste afstanden.

"Ik weet dat de 500 meter er nu beter voorstaat dan in de matrix van 4 jaar geleden voor de Spelen van Vancouver", aldus Smeekens, die net is hersteld van een buikgriep. "Maar heel goed heb ik er niet naar gekeken. Ik moet uitgaan van eigen kracht."

Poetin: economische unie in 2015

Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland treden in 2015 toe tot een hechte economische unie. De Russische president Poetin liet weten dat "de laatste bouwstenen" voor de samenwerking al zijn geïnstalleerd. De meldden woensdag verscheidene Russische media.

Poetins opmerkingen volgen op een ontmoeting met de Kazachse president Nursultan Nazarbajev op dinsdag, waarbij de twee leiders verscheidene samenwerkingsovereenkomsten tekenden. De economische unie die over een jaar in werking moet treden komt in plaats van een veel lossere douane-unie waarin de drie landen al jarenlang participeren.

Rusland hoopt dat ook Oekraïne op den duur lid zal worden van het nieuwe samenwerkingsverband. De kans daarop lijkt te zijn toegenomen nu de regering van dat land deze maand een pact met de Europese Unie heeft afgewezen en in plaats daarvan zich heeft laten trakteren op een lening van zo'n 11 miljard euro van Moskou.

Poetin: economische unie in 2015
Poetin: economische unie in 2015 (Foto: ANP)

Ook derde minister Turkije weg om schandaal

De Turkse minister van milieu en stedenbouw Erdogan Bayraktar heeft woensdag zijn ontslag ingediend. De minister maakte zijn vertrek bekend in een interview met de Turkse tv-zender NTV.

Eerder traden ook al minister van economische zaken Zafer Caglayan en minister van binnenlandse zaken Muammer Güler af. Hun zoons werden vorige week gearresteerd in verband met een corruptie- en omkoopschandaal. De zoon van Bayraktar werd ook opgepakt, maar werd later weer vrijgelaten.

In totaal werden vorige week 24 mensen opgepakt. Ze worden beschuldigd van het aannemen of faciliteren van steekpenningen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan blijft er bij dat het schandaal een internationaal complot is om zijn regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering heeft diverse politiemensen die bij het onderzoek betrokken zijn ontslagen.

Tweede minister Turkije weg na schandaal

De Turkse minister van economische zaken Zafer Caglayan is woensdag afgetreden. Eerder al nam minister van binnenlandse zaken Muammer Güler ontslag. De zonen van beide ministers werden vorige week aangehouden in verband met een corruptie- en omkoopschandaal.

In totaal werden vorige week 24 mensen opgepakt. Ze worden beschuldigd van het aannemen of faciliteren van steekpenningen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan blijft er bij dat het schandaal een internationaal complot is om zijn regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering heeft diverse politiemensen die bij het onderzoek betrokken zijn ontslagen.

[KPV] Winnaars 24 december

Eerste Kerstdag en we zijn nog maar net begonnen met de prijsvraag en vandaag mag ik wel vijf gelukkige winnaars bekendmaken. FOK!games wenst jullie allemaal veel plezier de komende dagen!

  • De winnaar van Injustice: Gods Among us: Monsie
  • De winnaars van het MOH Warfighter t-shirt bruin medium zijn: SweetLakeFlasher en Ken_X 
  • De winnaars van het MOH Warfighter t-shirt bruin large zijn: xantip en noizEkick

Allemaal bedankt en succes de komende dagen met de prijsvragen!

Drie gewonden bij aanrijding in centrum Rotterdam

Bij een aanrijding in een voetgangersgebied in het centrum van Rotterdam zijn drie mensen gewond geraakt. Een dronken automobilist reed op de hoek van de Lijnbaan en de Kruiskade in op de drie voorbijgangers. De 30-jarige Rotterdammer rende weg, maar werd gegrepen door agenten die toevallig in de buurt waren en het ongeluk zagen.

De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een woordvoerder van de politie raakten ze niet ernstig gewond. Het gaat om een 21-jarige man uit Dordrecht en twee meisjes van 18 uit Voorburg en Den Haag.

De Lijnbaan is verboden gebied voor auto's. De automobilist reed een paar paaltjes omver voor hij op de voetgangers inreed. De toedracht van het ongeluk wordt onderzocht. Er worden camerabeelden opgevraagd.

Naakte motorrijder rijdt over kerstmarkt

Het is koud, en weinig weggebruikers merken dat zo goed als motorrijders. De snijdende kou komt zelfs dwars door de beschermende kleding heen. Veel van hen zullen hun motor dan ook laten staan. Maar één Duitser maakt het wat bonter: hij reed naakt over een kerstmarkt heen.

De man, die zich identificeert als een lid van de 'BallerBoyz', zette een weddenschap op Facebook: als hij duizend likes zou krijgen, zou hij naakt over een kerstmarkt rijden en een burnout doen. De likes waren snel verzameld en de man besloot zich aan zijn woord te houden.

In een filmpje wordt getoond hoe hij, slechts gekleed in een helm en laarzen, uit een ondergrondse parkeergarage komt en over de kerstmarkt in het Duitse Münster rijdt. Vervolgens stopt hij en laat hij zijn achterband draaien terwijl hij de voorrem inhoudt: een burnout. Grote rookpluimen zijn het gevolg. Dan vertrekt hij weer.

De politie is er niet zo blij mee. "We gaan ervan uit dat het om een overtreding gaat." Helaas voor de politie valt de motorrijder waarschijnlijk niet meer te identificeren. Buiten twee stickers met daarop 'BallerBoyz' waren er geen herkenningstekens te zien. De nummerplaat was verwijderd en de helm maakte de rijder onherkenbaar.

Eén passante vond het evenwel niet zo heel erg. Birgit Weusthoff-Schulze ging juist uit eten, toen ze de man aan zag komen: "Het was helemaal niet onsmakelijk om te zien." Volgens Birgit was het enige nadeel de rook door de burnout. Daardoor zag ze namelijk niets meer.

Een burnout door een coole motor met een naakte man erop. I have the weirdest boner right now.

Schaap leverde Jan Kooijman kersttrauma op

Jan Kooijman heeft een heus trauma overgehouden aan het kerstspel op de basisschool. "Ik kreeg geen leuke rol, maar was een schaap", herinnert de 32-jarige presentator en acteur zich als de dag van gisteren.

"Ik was niet de bode of Jezus - o nee, dat is een baby - maar een schaap. En ik had ook nog een hoedje van een ander kind met een te klein hoofd, dus dat zat te strak en sneed in mijn oor", vertelt Kooijman voor de camera van Novum Nieuws. "Dus ik was een schaap met oorpijn. Dat zal ik nooit meer vergeten."

Zelfs de vaak gehate rol van ezel, zoals in 1990 bezongen in het Kinderen voor Kinderen-liedje De Kerstezel, had Kooijman als kind liever gehad. "Die is belangrijker in het spel. Een schaap is maar een schaap. Dan zit je met z'n zessen in een weide, nou dat is verder niet heel spannend om te spelen. Die ezel gaat tenminste nog bovenop baby Jezus zitten."

VN ontkennen bericht over massagraf

De missie van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan ontkent de berichten over de vondst van een massagraf in Bentiu in de deelstaat Unity. Dinsdag zei mensenrechtencommissaris Navi Pillay van de Verenigde Naties nog dat er 34 lichamen in het massagraf waren gevonden en dat 75 mensen nog altijd vermist worden.

Volgens de VN-missie (UNMISS) is een bericht over schermutselingen waarbij vijftien mensen om het leven kwamen opgeblazen. Desalniettemin is UNMISS naar eigen zeggen nog altijd diepbezorgd over buitengerechtelijke moorden. Er is een onderzoek ingesteld.

'Luis Léon Sanchez naar Caja Rural'

De Spaanse wielrenner Luis Léon Sanchez rijdt volgend jaar voor Caja Rural, een Spaanse Procontinental-ploeg. Dat meldt de Spaanse wielerwebsite Biciciclismo woensdag. Beide partijen zouden dinsdag tot een akkoord zijn gekomen. Sanchez had nog een contract tot en met 2015 bij Belkin maar mocht daar weg.

De 30-jarige Sanchez reed sinds 2011 voor Rabobank en opvolgers Blanco en Belkin. Hij won voor de Nederlandse formatie onder meer twee touretappes en de Clasica San Sebastian.

Afgelopen februari werd Sanchez op non-actief gesteld door de ploeg nadat zijn naam in verband was gebracht met het dopingschandaal Operacion Puertos. Vanaf mei mocht hij weer fietsen omdat er niet genoeg bewijs was dat hij daadwerkelijk betrokken was.

Scheur in sleutelbeen Marc de Maar

Wielrenner Marc de Maar heeft dinsdag een scheurtje in zijn sleutelbeen opgelopen. De Curaçaoënaar liep de blessure op na een val van zijn fiets, schrijft hij op Twitter waar hij ook een foto plaatst van zichzelf met zijn arm in een mitella. De ernst van de blessure valt mee. De Maar hoopt volgende week alweer te mogen fietsen.

De 29-jarige De Maar rijdt voor de Amerikaanse Procontinental-ploeg UnitedHealthcare. In 2010 besloot de geboren Drent voor de Nederlandse Antillen uit te komen en een jaar later werd dat Curaçao nadat de Antillen waren opgeheven.

De Maar werd een keer Antilliaans kampioen tijdrijden en op de weg en won beide titels op Curaçao tweemaal. In 2011 won hij goud op de Pan-Amerikaanse Spelen.

Amnestie voor Nederlandse Greenpeace-activisten

Rusland heeft de aanklacht tegen de twee Nederlandse Greenpeace-opvarenden van de Arctic Sunrise laten vallen. Mannes Ubels en Faiza Oulahsen waren woensdag onder de activisten die voor een onderzoekscommissie moesten verschijnen, waar ze een amnestieaanbod aanvaardden. Dat melden Greenpeace en Oulahsen via Twitter.

Volgens Greenpeace zijn vooralsnog twaalf mensen aan de beurt gekomen bij de commissie, maar de organisatie maakt nog geen melding van de vrijlating van Oulahsen. Een dag eerder kreeg de eerste van de zogenoemde Arctic 30 al officieel amnestie aangeboden.

Oulahsen laat weten verheugd te zijn. "Ik moonwalkte naar buiten."

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee door de Russen geënterd. De dertig opvarenden werden opgepakt en het schip werd aan de ketting gelegd. Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden, die werden vervolgd vanwege vandalisme. De dertig werden in eerste instantie aangeklaagd voor piraterij.

Veel doden bij kerkaanslag

Bij een aanslag met een autobom op een kerk in Bagdad, waar net een kerstviering aan de gang was, zijn woensdag zeker vijftien doden gevallen. Dat hebben de Iraakse autoriteiten bekendgemaakt. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

De explosie had plaats in de zuidelijke wijk Dora, waar een kleine christelijke gemeenschap woont. Het aantal christenen in Irak loopt terug. Naar schatting wonen er tussen vierhonderd- en zeshonderdduizend christen in het land. Zij zijn vaak het doelwit van Al-Qaida en andere opstandelingenbewegingen.

'De Bieber draait door'

Justin Bieber had dinsdagavond een opmerkelijke kerstboodschap voor zijn fans. De 19-jarige zanger kondigde weer aan te stoppen met muziek. "Mijn lieve Beliebers ik ga officieel met pensioen", twitterde het tieneridool op kerstavond naar zijn fans.

Hoe serieus Bieber deze keer is, is nog maar de vraag. De Canadees kondigde eerder deze maand ook al aan zijn microfoon aan de wilgen te hangen. Een paar dagen later zei zijn manager echter dat Bieber een grapje maakte en slechts een pauze inlast.

Ook dinsdagavond was Bieber vaag over zijn toekomstplannen. "Wees lief voor elkaar, vergeef elkander zoals ook God ons vergeven heeft. Ik ben hier voor eeuwig", twitterde Bieber vlak nadat hij zijn pensioen aankondigde.

Ook wees hij met een beschuldigende vinger naar de media. "Er wordt veel over me gesproken. De media verzinnen erg veel leugens en willen dat ik faal. Maar ik verlaat jullie nooit, een Belieber ben je voor het leven."

Toeristen vast in ijs bij Antarctica

Zo'n 70 mensen moeten Kerstmis noodgedwongen doorbrengen in metersdik ijs bij Antarctica. Hun schip de MV Akademik Shokalskiykan zit gevangen tussen de ijsschotsen. Het duurt zeker twee dagen voordat een ijsbreker te plekke is.

Aan boord van het schip zijn 20 bemanningsleden en ongeveer 50 toeristen en wetenschappers. Woensdag zonden ze een noodsignaal uit. Drie schepen zijn op weg om hulp te verlenen. Het gestrande schip zou geen direct gevaar lopen.

De MV Akademik Shokalskiykan was vertrokken uit Nieuw-Zeeland. Het zit vast op ongeveer 1500 zeemijl ten zuiden van de plaats Hobart op Tasmanië, meldden Australische media.

Toeristen vast in ijs bij Antarctica
Toeristen vast in ijs bij Antarctica (Foto: ANP)

Honderdduizenden Canadezen nog steeds zonder stroom

Nog altijd zitten honderdduizenden Canadezen en Amerikanen zonder stroom na de ijsstorm van afgelopen weekeinde. Hoewel onderhoudsploegen dag en nacht doorwerken om de stroomvoorziening te herstellen wordt het voor veel mensen dit jaar een koude kerst. Inmiddels zijn al 24 mensen omgekomen.

De stroomuitval en de lage temperaturen - in Toronto werd het min 15 graden - leiden ertoe dat mensen op andere manieren proberen hun huis te verwarmen. Ze gebruiken een generator of steken bijvoorbeeld een barbecue aan in huis. Dat dit niet zonder gevaar is blijkt wel uit het grote aantal telefoontjes naar de hulpdiensten over koolmonoxidevergiftiging. In Toronto, waar driehonderdduizend mensen zonder stroom zitten, werd in 24 uur tijd 110 keer melding gemaakt van een vermoedelijke koolmonoxidevergiftiging, terwijl dit aantal melding normaal rond de twintig ligt.

"We krijgen ongeveer zes keer zo veel telefoontjes", aldus burgemeester van Toronto Rob Ford. "Ik begrijp dat mensen warm willen blijven, maar dit kan niet, dit is dodelijk." De brandweer waarschuwt om geen apparaten te gebruiken die door verbranding het huis verwarmen. Zelfs het gebruik van grote hoeveelheden kaarsen wordt afgeraden.

Niet alleen in Canada, maar ook in de VS zijn nog altijd problemen met de stroomvoorziening. Een kwart miljoen mensen is verstoken van stroom en volgens het energiebedrijf Consumers Energy in de Amerikaanse staat Michigan zijn er sinds de oprichting 126 jaar geleden niet zoveel problemen met de stroomvoorziening rond Kerst geweest.

Het is nog maar de vraag of de problemen snel kunnen worden opgelost. In Canada waarschuwen energiebedrijven dat het herstel misschien wel tot zaterdag kan duren.

Vrouw op kerstavond beroofd in eigen huis

Een vrouw uit Loenen aan de Vecht is op kerstavond in haar woning beroofd door twee gewapende mannen. De donker geklede overvallers drongen de woning binnen en bedreigden de bewoonster. Ze gingen er met een onbekende buit vandoor.

De overvallers drongen de woning aan de Oud Over rond 20.00 uur binnen. Ze vluchtten in onbekende richting en werden niet meer gevonden. Ambulancepersoneel heeft de vrouw onderzocht.

De politie zoekt getuigen.

Wilshere geeft uitleg over middelvinger

Jack Wilshere heeft dinsdag naar buiten gebracht waarom hij eerder deze maand tegen fans van Manchester City zijn middelvinger liet zien.

De middenvelder van Arsenal beweert dat hij van het thuispubliek in het Etihad Stadium beledigende opmerkingen te horen kreeg over zijn kinderen. "Teleurgesteld dat ik er gisteren niet bij kon zijn! Ik had niet moeten reageren zoals ik heb gereageerd, maar ik weet zeker dat alle vaders die dit lezen net zo veel van hun kinderen houden als ik..." schreef Wilshere op Twitter.

"Blijkbaar moet ik beledigingen over mijn kinderen in de toekomst maar accepteren... Hoe dan ook, nog één wedstrijd te gaan. Kan niet wachten om weer terug te zijn!" Wilshere, die twee kinderen heeft, werd voor het incident voor twee competitiewedstrijden geschorst.

Voor Arsenal kwam de schorsing van de 21-jarige spelverdeler slecht uit, want The Gunners kennen net als iedere Engelse ploeg een drukke kerstperiode. Maandag miste Wilshere de teleurstellende topper tegen Chelsea (0-0) en ook op Boxing Day (donderdag) is hij er niet bij. Dan gaat Arsenal op bezoek bij West Ham United.

Wüst: "Een beetje spanning voel ik wel"

Redelijk ontspannen leeft Ireen Wüst toe naar het olympisch kwalificatietoernooi, dat donderdag begint. "Maar een beetje spannend is het toch wel", bekende de schaatsster van TVM tijdens de voorbereiding. "Ik kan me eerlijk gezegd geen foutje permitteren. Maar ik ben ook niet van plan om die te maken."

Wüst lijkt zeker voor de 1.500 en de 3.000 meter, de 1.000 meter moet eigenlijk ook wel lukken. De 5 kilometer reed ze nog niet dit seizoen, maar ook daar is het maar de vraag of iemand er beter in is. "Ik maak me er geen zorgen over", zegt de olympisch kampioene van Turijn (2006) en Vancouver (2010). "Dat zou verkeerd zijn. Ik zal er echter wel flink voor moeten schaatsen. Dat is goed. Het houdt me scherp."

Wüst wijst er op dat ze in het voorseizoen af en toe toch wat meer concurrentie had dan ploeggenoot Sven Kramer, die heerste op de lange afstanden. Zo was Jorien ter Mors bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn sneller op de 1500 meter, zij het dat de shorttrackster in een andere groep reed. Wüst won derhalve de afstand, maar was niet de snelste van de dag. "Ik verheug me op een 'echt' duel met haar", aldus Wüst. "Tijden vergelijken die onder andere omstandigheden zijn gereden is zinloos. We zullen zien wie in Heerenveen de snelste is."

Eigenlijk vindt Wüst dat ze geen OKT zou hoeven te rijden. In elk geval niet op alle afstanden. "Er is een prestatiematrix gemaakt op basis van in het verleden behaalde resultaten. Die bepaalt mede wie straks naar de Winterspelen van Sochi gaan. Er is echter geen rekening gehouden met wie die prestaties hebben neergezet. Dat is meten met twee maten en misbruik maken van je topschaatsers."

Toch lijken er voor de voornaamste medaillekandidaten nog voldoende 'escapes' te zijn, al ziet Wüst dat niet zo. "Stel ik word ziek, of ik word achtste op een afstand. Gaan ze me dan nog meenemen? Ik denk het niet. Daarom had men mij beter op voorhand kunnen aanwijzen. Verder vind ik de competitie altijd leuk. Het maakt me sterk. Maar ik ben wel gedwongen een extra inspanning te doen die voor de buitenlandse concurrentie niet op het programma staat. Het is er op of er onder."

Ireen Wüst: een beetje spanning voel ik wel
Ireen Wüst: een beetje spanning voel ik wel (Foto: ANP)

Rus verzamelt resten Duitse soldaten

De resten van 11 gesneuvelde Duitse militairen uit de Tweede Wereldoorlog zijn bij een Rus in huis teruggevonden. Dat meldden Russische media woensdag.

De politie kwam in november bij de Rus in een dorp in de regio Brjansk, omdat hij werd verdacht van diefstal. Daar troffen agenten de menselijke resten aan. Uit identificatieplaatjes is gebleken dat het gaat om Duitse soldaten. Ze zijn waarschijnlijk omgekomen bij de gevechten in de buurt van Brjansk.

De identificatieplaatjes zijn overgedragen aan een Duitse organisatie die oorlogsgraven onderhoudt.

Nieuwe brand verwoest bowlingcentrum Venhuizen

In het bowlingcentrum in Venhuizen is woensdagochtend voor de tweede keer in twee weken brand uitgebroken. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen, maar in welke mate en of die gevaar oplevert is nog onduidelijk. Omwonenden zijn geëvacueerd en worden opgevangen in het gemeentehuis, meldt de Veiligheidsregio.

De brandweer is nog bezig het vuur onder controle te krijgen. Het pand is volgens de veiligheidsregio niet meer te redden.

Het Party World Centrum was sinds de vorige brand gesloten, maar zou na de kerstvakantie weer opengaan. Hoe nu opnieuw brand heeft kunnen ontstaan in het bowlingcentrum is nog onduidelijk.

Usher brengt volgend jaar nieuwe muziek uit

Usher wil volgend jaar nieuwe muziek uitbrengen. "Jullie gaan begin volgend jaar nieuwe muziek horen", beloofde de 35-jarige zanger, die zijn laatste album Looking 4 Myself vorig jaar uitbracht, aan muziekzender MTV.

Scooter Braun, een vriend van Usher en de manager van Justin Bieber, zegt dat het nieuwe materiaal erg goed is. "Ik heb het gehoord, zet je schrap", vulde Braun aan. Het is nog niet duidelijk wat Usher uit gaat brengen. Wel plaatste hij eerder deze maand foto's van zichzelf met producent Pharrell Williams en rapper T.I. in de studio op Instagram.

Usher is de afgelopen tijd bezig geweest met de opnames van de film Hands of Stone, die volgend jaar uitkomt. De zanger kroop voor de film in de huid van bokser Sugar Ray Leonard. "Jullie hebben me de afgelopen tijd vast gezien met een afro en een wasbordje", omschrijft de zanger zijn transformatie voor de rol. "Ik ga nu uit Sugar Ray-modus en weer in Usher Ray-modus."

Eerste kerstavondmis paus Franciscus in Rome

In zijn eerste mis op kerstavond als kerkvorst heeft paus Franciscus de mensen opgeroepen hun harten open te stellen voor God en hun medemens. De paus zei in de Sint-Pietersbasiliek in Rome dat de mensen trots en egoïsme moeten mijden.

Hij zei dat mensen zich gerust voor God kunnen openstellen. "Wees niet bang. Onze Vader is geduldig. Hij houdt van ons. Hij geeft ons Jezus om ons te leiden op de weg die naar het beloofde land leidt."

De Argentijnse paus is in maart dit jaar gekozen als opvolger van Benedictus XVI. Net als zijn voorganger zal paus Franciscus op eerste kerstdag vanaf 12 uur op het balkon van het pauselijke paleis de zege Urbi et Orbi uitspreken over de stad en de wereld.

Eerste kerstavondmis paus Franciscus in Rome
Eerste kerstavondmis paus Franciscus in Rome (Foto: ANP)

V-raad breidt troepenmacht Zuid-Sudan uit

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag ingestemd met tijdelijke uitbreiding van de vredesmissie in Zuid-Sudan tot 12.500 man. Momenteel bestaat de troepenmacht uit zevenduizend militairen.

Onder de aangenomen resolutie wordt het internationale contingent politiemensen van de VN eveneens uitgebreid, van negenhonderd tot 1323.

De extra militairen worden overgeheveld uit Congo, Darfur, Abyei, Ivoorkust en Liberia. De VN willen verder gevechtshelikopters inzetten in Zuid-Sudan.

De Veiligheidsraad sprak zijn veroordeling uit over de strijd en het geweld tegen burgers en tussen etnische groepen onderling. Het geweld heeft in Zuid-Sudan naar schatting al honderden levens gekost. Alle partijen zouden zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen.

Meer tieners verhoord na vuurwerkongeluk

De Gelderse politie heeft nog eens vier tieners gehoord en een partij illegaal vuurwerk in beslag genomen in het onderzoek naar een vuurwerkongeval van afgelopen zondag in Twello. Er wordt nog overlegd over wat verder met deze jongeren wordt gedaan, meldt de politie dinsdag.

Bij het ongeluk raakte een 17-jarige jongen uit Twello enkele vingers kwijt. Een 15-jarige plaatsgenoot raakte lichter gewond. In het onderzoek dat hierop volgde zijn 240 nitraten, dertig kanonslagen en twintig cobra's in beslag genomen. Het gaat volgens de politie om zeer zwaar en vaak illegaal vuurwerk.

FOK! wat een weer... Kerstweer

Goedemorgen! Als eerste wil ik jullie allemaal heel fijne kerstdagen toewensen. Ik hoop dat jullie er allemaal van zullen genieten en een paar heerlijke dagen tegemoet gaan met lekker eten en het genieten van elkaar.

Toch wil ik ook even stilstaan bij het feit dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Er zijn ongetwijfeld veel users en crewleden die een ellendig jaar hebben gehad met veel verdriet of andere narigheid. Ook zullen er mensen zijn die de Kerst eenzaam zullen doorbrengen of de middelen niet hebben om iets met deze feestdagen te doen. Voor deze personen kunnen deze dagen heel moeilijk zijn en ik wens hem of haar dan ook heel veel sterkte toe deze dagen.

Ook heb je nog een grote groep die gewoon moet werken, zoals onze hulpverleners, de zorg en het OV. Bij dezen zeg ik van mijn kant: zet hem op, en de (meeste) mensen zullen jullie dankaar zijn! 

En als klap op de vuurpijl heb je nog een gezelschap dat helemaal niets viert en voor wie het 'gewoon' twee vrije dagen zijn. Tegen die mensen zeg ik: goedemorgen!

Wat gaat het weer doen? De wind is inmiddels tot rust gekomen, want meer dan een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind staat er niet. De regen zijn we echter nog niet meteen kwijt. In het hele zuiden en oosten regent het vanochtend nog en deze neerslag trekt maar langzaam weg. Als het even meezit trekt die storing iets sneller naar Duitsland toe dan dat ik nu nog verwacht. In het westen is het ondertussen al een tijdje droog en de eerste opklaringen zullen daar al snel arriveren. Vanmiddag breiden die opklaringen zich langzaam uit en in de kustprovincies kan het zelfs vrij zonnig worden. In het midden breekt de zon  er uiteindelijk ook door en ik hoop dat ook het oosten nog bereikt gaat worden. Het blijft nog steeds erg zacht.

Morgen ziet het er ook niet heel onaardig uit. De zon schijnt af en toe, maar er kan ook een enkele bui vallen. Het zal beslist niet kletsnat worden, maar van dat ene buitje kan je wel nat worden. De temperatuur levert met 6 graden toch een aantal graden in.

Ondertussen loopt een nieuwe diepe depressie zich warm...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Feestdagen
Fijne feestdagen!

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Eerste kersttoespraak Willem-Alexander

De allereerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander is woensdag op tv te zien. Zijn speech, die al eerder is opgenomen, wordt eerste kerstdag om 13.00 uur op Nederland 1 uitgezonden. Tegelijkertijd is de koning ook op Radio 1 te horen.

Toen prinses Beatrix nog op de troon zat, gaf ze haar toespraken altijd een persoonlijk karakter. Haar speech van vorig jaar stond voor een groot deel in het teken van vertrouwen, wat ze onder meer in Europa had. Die toespraak lekte echter een dag van tevoren uit. Internetmarketeer Anne Jan Roeleveld ontdekte de link naar de video en plaatste die een avond van tevoren al op internet. Het ministerie van Algemene Zaken nam daarna extra veiligheidsmaatregelen om herhaling te voorkomen.

De kersttoespraak van koning Willem-Alexander wordt om 17.50 uur herhaald op Nederland 1. De integrale tekst is na te lezen op de website van het Koninklijk Huis.

Eerste kersttoespraak koning Willem-Alexander
Eerste kersttoespraak Willem-Alexander (Foto: ANP)

Utah moet homohuwelijk aanvaarden

Homostellen kunnen blijven trouwen in de Amerikaanse staat Utah. Dat heeft een federaal hof van beroep dinsdag (lokale tijd) bepaald, meldden verschillende Amerikaanse media.

Een rechter bepaalde vrijdag al dat het verbod op het homohuwelijk in strijd was met de grondwet. Utah ging daarop in hoger beroep en wilde dat tot die tijd een verbod van kracht bleef.

Ongeveer 700 homostellen zijn sinds vrijdag getrouwd in Utah, waar veel mormonen wonen.

De hoofdzetel van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de mormonen eigenlijk heten, is in Salt Lake City in de staat Utah. Het conservatieve geloof drukt er een zwaar stempel op de samenleving. Mormonen zien, naast de geschriften van hun eigen profeet, de Bijbel als het onfeilbare woord van God. Ze zijn in godsdienstig en maatschappelijk opzicht conservatief.

Homohuwelijk Utah blijft van kracht
Utah moet homohuwelijk aanvaarden (Foto: ANP)

Top 2000 van start op Radio 2

Op eerste kerstdag om 12.00 uur begint Radio 2 met de uitzending van de 15e editie van de Top 2000. Tot en met 31 december worden nieuwe, maar vooral oude hits gedraaid. De oude hits Bohemian Rhapsody (1975) van Queen en Hotel California (1977) van Eagles staan op respectievelijk de eerste en tweede plaats, gevolgd door Stairway to Heaven (1971) van Led Zeppelin.

Dit jaar is door luisteraars het recordaantal van 3,3 miljoen stemmen uitgebracht. Luisteraars hadden tot 6 december de tijd om te stemmen. Tijdens de 156 uur durende marathonuitzending wordt gewerkt volgens een strak schema. "Het is elk jaar een hele kunst om op oudejaarsavond vlak voor middernacht met de gongslag mooi uit te komen bij de terechte nummer 1 van Queen", zegt presentator Hans Schiffers, die betrokken was bij de presentatie van alle edities.

In het Top 2000 Café in Beeld en Geluid te Hilversum is publiek welkom tussen 8 uur in de ochtend en 2 uur 's nachts. Vorig jaar waren er 18.000 bezoekers.

Maandag meldde entertainmentpersbureau BuzzE overigens nog opgetogen dat de nummers die de Top 2000 bereiken, ieder jaar jonger worden. De totale verjonging is volgens BuzzE tien jaar: dit jaar is het gemiddelde releasejaar 1984, bij de eerste editie was dat 1975. Maar gezien de Top 2000 in 1999 van start ging is de muziek relatief gezien natuurlijk juist ouder geworden: de gemiddelde leeftijd van de nummers is dan immers gestegen van 24 naar 29 jaar.

Radio 2 begint met jaarlijkse Top 2000
Top 2000 van start op Radio 2 (Foto: ANP)

Kerstpakket voor uitgeprocedeerden

De uitgeprocedeerde 'We Are Here'-asielzoekers die nog altijd in Amsterdam verblijven zijn allemaal met een kerstpakket verblijd. Het gaat om een initiatief van vrijwilligers en een aantal schrijvers.

De actie is op touw gezet door de Amsterdamse Fabiola Veerman. Ze stelde samen met andere vrijwilligers pakketten samen met onder meer chocolade, shampoo en dadels. Die werden dinsdag afgeleverd bij de 'Vluchtbajes', waar de gemeente een deel van de groep heeft ondergebracht in ruil voor medewerking aan een definitieve oplossing. Diegenen die dat niet kunnen of willen en in een kraakpand in Zuidoost zitten, werden niet vergeten en kregen ook een pakket.

Veerman steekt sinds afgelopen voorjaar haar vrije tijd in het welzijn van de groep vluchtelingen en migranten. "Ik weet hoe dankbaar ze zijn met alles wat je geeft", zegt Veerman tegenover AT5. De asielzoekers zijn inderdaad blij met hun kerstpakket. "Zo'n eenvoudig gebaar geeft een goed gevoel, je merkt dat mensen je niet vergeten zijn", aldus Vluchtbajesbewoner Ahmed. Het pakket bevat ook een boekje met 'hoopgevende teksten' van een aantal auteurs, waaronder Abdelkader Benali, Arnon Grunberg en Theodor Holman.


Kerstpakket voor vluchtelingen Havenstraat (AT5)

Iggy Pop: rare kerstboodschap

Iggy Pop heeft een bizar filmpje opgenomen om zijn fans een fijn kerstfeest te wensen. De 66-jarige zanger geeft in de video, die slechts 21 seconden duurt, een rondleiding door zijn huis.

Pop is onder meer te zien terwijl hij met een kerstmuts op in een bubbelbad zit. Ook kletst hij op de bank met een papegaai en kijkt hij televisie terwijl er twee kleine honden op zijn buik liggen. De kerstboodschap eindigt met de zanger die naast zijn zwembad zit en met stoute blik 'vrolijk kerstfeest' in de camera zegt.

Pop bracht begin dit jaar met zijn band The Stooges het vijfde studioalbum van de rockband uit. De zanger, bekend van hits als Lust for Life en Candy, bracht solo zestien studioplaten uit.


We wish you an Iggy Christmas

Marihuanaplanwet getekend in Uruguay

De Uruguyaanse president José Mujica heeft maandagavond het plan van de regering voor een gereguleerde, legale markt voor marihuana tot wet getekend. Dat deelde zijn presidentieel secretaris Diego Canepa dinsdag mee.

Het ambtelijk apparaat heeft nu tot 9 april de tijd de details van de nieuwe wetgeving uit te werken, van de marihuanamarkt tot het telen en verhandelen door een netwerk van apotheken. Medio volgend jaar moet het nieuwe systeem in werking zijn.

Momenteel is de thuisteelt van marihuana al legaal in Uruguay. Per huishouden mogen zes planten worden gehouden en jaarlijks mag 480 gram worden geoogst.

[KPV] 25 december, dag 3

Natuurlijk is iedereen vandaag druk bezig met familie, lekker eten, zijn console(s), handheld(s) of op de pc. Maar ook vandaag hebben wij een leuke prijs voor jullie, een heus FIFA-pakket!

Vandaag, 25 december, is er een heus FIFA-pakket te winnen met daarin;

- FIFA 14, Collector's Edition voor PS3
- FIFA-sjaal
- FIFA-t-shirt maat M
- EA beker 

Wil je hier kans op maken, ga dan snel naar deze pagina en beantwoord de prijsvraag! Meedoen kan alleen vandaag!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.