Greenpeace-duo mogelijk zaterdag in Nederland

Chuck-N0rr1s

De Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels komen op zo kort mogelijke termijn terug naar Nederland. Donderdagavond en vrijdag boekt de milieuorganisatie tickets voor de opvarenden van de Arctic Sunrise, laat een woordvoerder van Greenpeace weten.

De eerste buitenlandse bemanningsleden kregen donderdag hun uitreisvisum uitgereikt. Ubels haalde het document donderdagmiddag op in Sint-Petersburg en Oulahsen doet dat vrijdag.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee geënterd door de Russen, die de dertig opvarenden arresteerden. Ze kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij.

"Het is een hechte groep mensen geworden, ze houden rekening met elkaar en proberen gelijktijdig te vertrekken", zegt de woordvoerder. "Als ze zaterdag zouden vertrekken in plaats van morgen is dat geen probleem." De Zweeds-Amerikaanse Dima Litvinov is inmiddels overigens per trein op weg naar naar huis.

Mogelijk wordt er iets georganiseerd op Schiphol, maar het is nog niet helemaal duidelijk of de twee Nederlanders behoefte hebben aan veel aandacht van de pers. "Ze hadden het de afgelopen dagen ontzettend druk", vervolgt de zegsvrouw. "Ik sprak Faisah vandaag terwijl ze onderweg was naar haar advocaat. Het gaat goed met haar."

Oulahsen heeft aangegeven op Schiphol eerst familie en vrienden te willen begroeten. "Misschien zegt ze dat ze het privé wil houden."

De opvarenden kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij, maar mochten Rusland niet verlaten omdat de strafzaak nog liep. Ze stonden terecht voor vandalisme. Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden. Nu de uitreisvisa zijn uitgereikt, kunnen zij het land na een onvrijwillig verblijf van ruim drie maanden eindelijk verlaten.