[PL] Koppositie Engeland inzet op Boxing Day

Op tweede kerstdag staat de koppositie in de Premier League op het spel. Koploper Liverpool gaat dan op bezoek bij nummer drie Manchester City. Het verschil tussen beide clubs bedraagt slechts één punt. Nummer twee Arsenal gaat op bezoek bij West Ham United. De Gunners hebben evenveel punten als Liverpool.

Van de topper tussen City en Liverpool mag het nodige vuurwerk worden verwacht. Met respectievelijk 51 en 42 doelpunten uit de voorgaande zeventien duels zijn de twee teams verreweg het meest productief. Luis Suarez (Liverpool) en Sergio Agüero (City) staan met negentien en dertien doelpunten dan ook bovenaan de topscorerslijst.

De statistieken lijken in het voordeel van City. Die ploeg zette namelijk de laatste zes thuisduels, waaronder een 4-1 zege op Manchester United, een 6-0 zege op Tottenham Hotspur en een 6-3 zege op Arsenal, in winst om. Liverpool is ook thuis goed in vorm, maar heeft uit nog al eens moeite. Van de laatste zes thuisduels werden er twee gewonnen, twee gelijkgespeeld en twee verloren.

Arsenal was tot enkele weken geleden de onbetwiste koploper, maar liet de laatste weken punten liggen. Er was een gelijkspel tegen Everton en Chelsea en dus een nederlaag bij City. De Londense derby tegen West Ham moet evenwel geen probleem opleveren. De Hammers staan zeventiende en net boven de degradatiestreep.

Met 34 punten kunnen ook Chelsea en Everton de koppositie donderdag veroveren. Chelsea ontvangt Swansea City, dat zonder de geblesseerde doelman Michel Vorm speelt. Everton krijgt nummer laatst Sunderland op bezoek.

Manchester United opent zondag het bal met een uitwedstrijd tegen Hull City. Voor het wisselvallig acterende United is winst noodzakelijk om de net verworven aansluiting bij de subtop te behouden. Trainer David Moyes hoopt dat Robin van Persie snel herstelt van een beenblessure en mogelijk alweer inzetbaar is.

Dit weekeinde staan ook Aston Villa - Crystal Palace, Newcastle United - Stoke City, Norwich City - Fulham en Tottenham Hotspur - West Bromwich Albion op het programma. Cardiff City, waar de toekomst van trainer Malky Mackay vanwege een dispuut met clubeigenaar Vincent Tan nog altijd onduidelijk is, ontvangt tenslotte Southampton.