Honderdduizenden Canadezen nog steeds zonder stroom

MarcusViridis

Nog altijd zitten honderdduizenden Canadezen en Amerikanen zonder stroom na de ijsstorm van afgelopen weekeinde. Hoewel onderhoudsploegen dag en nacht doorwerken om de stroomvoorziening te herstellen wordt het voor veel mensen dit jaar een koude kerst. Inmiddels zijn al 24 mensen omgekomen.

De stroomuitval en de lage temperaturen - in Toronto werd het min 15 graden - leiden ertoe dat mensen op andere manieren proberen hun huis te verwarmen. Ze gebruiken een generator of steken bijvoorbeeld een barbecue aan in huis. Dat dit niet zonder gevaar is blijkt wel uit het grote aantal telefoontjes naar de hulpdiensten over koolmonoxidevergiftiging. In Toronto, waar driehonderdduizend mensen zonder stroom zitten, werd in 24 uur tijd 110 keer melding gemaakt van een vermoedelijke koolmonoxidevergiftiging, terwijl dit aantal melding normaal rond de twintig ligt.

"We krijgen ongeveer zes keer zo veel telefoontjes", aldus burgemeester van Toronto Rob Ford. "Ik begrijp dat mensen warm willen blijven, maar dit kan niet, dit is dodelijk." De brandweer waarschuwt om geen apparaten te gebruiken die door verbranding het huis verwarmen. Zelfs het gebruik van grote hoeveelheden kaarsen wordt afgeraden.

Niet alleen in Canada, maar ook in de VS zijn nog altijd problemen met de stroomvoorziening. Een kwart miljoen mensen is verstoken van stroom en volgens het energiebedrijf Consumers Energy in de Amerikaanse staat Michigan zijn er sinds de oprichting 126 jaar geleden niet zoveel problemen met de stroomvoorziening rond Kerst geweest.

Het is nog maar de vraag of de problemen snel kunnen worden opgelost. In Canada waarschuwen energiebedrijven dat het herstel misschien wel tot zaterdag kan duren.