Paki-Taliban houden verkiezingen

De Pakistaanse Taliban zijn zaterdag bijeengekomen om een nieuwe leider te kiezen. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendiensten en de Taliban gezegd. De Shura-raad is op een onbekende locatie in Noord-Waziristan bijeengekomen om overleg te voeren. Volgens Talibanwoordvoerder Azam Tariq nemen de beraadslagingen enkele dagen in beslag.

Er zijn twee kandidaten die kans maken om Hakimullah Mehsud, die vrijdag bij een drone-aanval in Noord-Waziristan om het leven kwam, op te volgen als leider van Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), zoals de organisatie formeel heet. Het gaat om Khan Sayed en Mullah Fazlullah.

Sayed is een geestverwant van de in 2009 omgekomen oprichter van TTP, Baitullah Mehsud. Hij is lid van de Mehsud-stam, komt uit Zuid-Waziristan en zijn leeftijd wordt geschat tussen eind 30 en begin 40. Sayed geeft op dit moment leiding aan de Taliban in Zuid-Waziristan. Mazlullah is de leider van de Taliban in de Swat-vallei, in het noordwesten van Pakistan. Ook Omar Khalid Khurasani is in de race, maar volgens bronnen bij de Taliban maakt hij weinig kans.

De drone-aanval op Hakimullah Mehsud had plaats op het moment dat de Pakistaanse regering net begonnen was met onderhandelingen over een vredesakkoord met de Taliban. De aanval viel dan ook niet in goede aarde bij Islamabad. Sommige politici, waaronder minister van binnenlandse zaken Chaudar Nisar Ali Khan, spraken zelfs van een poging de gesprekken te saboteren.

Hoewel de Pakistaanse regering geregeld kritiek heeft op de drone-aanvallen, is bekend dat Islamabad in het verleden heeft ingestemd met dergelijke aanvallen. TTP heeft de Pakistaanse regering er eerder van beschuldigd samen te werken met de Verenigde Staten door de drone-aanvallen toe te staan. Bovendien stelde de organisatie als voorwaarde voor vredesoverleg dat er een eind zou worden gemaakt aan de drone-aanvallen. Het lijkt dan ook zeker dat een vredesakkoord vooralsnog niet in het verschiet ligt.

Hakimullah Mehsud en vier anderen die bij de drone-aanval omkwamen zijn zaterdag begraven. Het is niet bekend waar ze ter aarde zijn besteld. Hakimullah Mehsud zou onder meer het brein zijn geweest achter de mislukte autobomaanslag op Times Square in New York in 2010. Lange tijd zongen er verhalen rond dat hij in 2010 was omgekomen, maar hij dook later toch weer op. Hij stond op de lijst van meest gezochte terroristen van de FBI en er was een beloning van vijf miljoen dollar voor hem uitgeloofd.