Cruciale dag voor 50Plus

Voor bejaardenlobby 50Plus is zaterdag een doorslaggevende dag. Na een zeer turbulente maand, waarin de partij zich geconfronteerd zag met het vertrek van partijleider Henk Krol en hoogoplopende ruzies in het partijbestuur, vindt in Hilversum een ledenvergadering plaats waar orde op zaken moet worden gesteld.

Zo moet onder meer een nieuw bestuur worden gekozen. Hiervoor hebben zich 74 kandidaten aangemeld, onder wie voormalig DSB-baas Dirk Scheringa. Hij wil een gooi doen naar het voorzitterschap, maar ook oprichter van 50Plus en senator Jan Nagel is geïnteresseerd in die functie. Volgens de reglementen mag de voorzitter niet ook Eerste Kamerlid zijn, maar volgens Nagel kunnen de regels worden aangepast.

Een plek in het bestuur is al vergeven. Adriana Hernandez, die onlangs werd geroyeerd vanwege een vermeende chantagepoging, legde donderdag bij de rechter een geschil met de bejaardenlobby bij. Ze had een kort geding aangespannen om te voorkomen dat zaterdag een compleet nieuw partijbestuur zou worden gekozen. Ze wilde meer tijd om aan te tonen dat ze geschikt is. Afgesproken is dat ze sowieso in het bestuur blijft.

Toine Manders wordt zaterdag benoemd tot lijsttrekker voor 50Plus bij de Europese verkiezingen. De 57-jarige Manders zit sinds 1999 voor de VVD in het Europees parlement maar maakt nu de overstap naar 50Plus.

Nagel noemde de ledenvergadering van zaterdag in Hilversum in een interview met De Telegraaf de laatste kans voor de partij. "We staan voor een keerpunt. Het zal lastig en moeilijk worden, maar we moeten zaterdag de club weer op een lijn zien te krijgen."