Amalur-MMO zou free-to-play worden

Project Copernicus, een MMO met de wereld van Amalur, zou vanaf het begin free-to-play zijn. En dit terwijl de meeste MMO's die nu gelanceerd worden eerst betaald beginnen en later pas overschakelen naar free-to-play. 38 Studios, de ontwikkelaar van de MMO, is echter failliet gegaan.

"Wij zouden de eerste AAA-titel van meer dan honderd miljoen dollar maken, wat uiteindelijk een free-to-play MMO met microtransacties moest worden. Dat was ons grote geheim", vertelt Schilling, oprichter van 38 Studios. "Toen we de game voor het eerst vertoonden, dachten we dat het free-to-play aspect zou inslaan als een bom. Als we het uiteindelijk gingen aankondigen moest het de wereld schokeren."

Schilling was eerst tegen het free-to-play model, maar veranderde van mening toen geldschieters weigerde mee te werken. Zij zagen geen geld meer in MMO's met maandelijkse kosten. "Je kunt geen fellere tegenstander vinden van free-to-play dan ik, en ik maakte een draai van 180 graden", voegt Schilling toe. "De meeste investeerders willen niets te maken hebben met producten met abonnementen. Ze denken nu alleen maar over social media en free-to-play games als het gaat om inkomsten."