Kritiek op Nintendo vanwege 'conflictmineralen'

The Enough Project, een actiegroep die zich richt op conflictmineralen, heeft een onderzoek gepubliceerd waarin zij Nintendo een lage score hebben geven: nul. Nintendo controleert niet waar hun grondstoffen vandaan komen. De kans bestaat dat Nintendo paramilitaire eenheden in Congo financieert.

Conflictmineralen zijn mineralen zoals tin, tantaal en wolfraam. Deze worden vaak gewonnen in onrustige gebieden waarin mensenrechten veelvuldig worden geschonden, vaak gepaard met geweld. Militante groepen vechten om mijnen waarin grondstoffen worden gewonnen en de inkomsten van de verkoop van mineralen zorgen ervoor dat het geweld blijft doorgaan.

"Nintendo is, volgens mij, het enige bedrijf dat gewoonweg weigert de problemen te erkennen, of om te laten zien dat ze stappen nemen om het op te lossen", vertelde Sasha Lezhnev, senior policy analyst van The Enough Project, tegen CNN. "En wij proberen ze al twee jaar te bereiken."

Nintendo is het enige bedrijf dat een score van nul punten heeft gekregen. Er stonden in totaal 24 bedrijven op de lijst. Nintendo gaf een uiterst diplomatiek antwoord: "Nintendo besteedt de productie en montage van alle Nintendo-producten uit aan onze productiepartners, en is daarom niet betrokken bij het winnen van ruwe grondstoffen die worden gebruikt in onze producten. Toch nemen wij onze sociale verantwoordelijkheden erg serieus en wij verwachten dat onze productiepartners hetzelfde doen."

Andere bedrijven scoorden wat beter. Apple en Microsoft kregen allebei 38 punten omdat zij proactief stappen nemen om te volgen waar hun grondstoffen vandaan komen, en hun toeleveringsketens controleren. Zij dragen bij aan de ontwikkeling van handel in Congo. Sony kreeg 27 punten omdat zij meer moeite moeten stoppen in hun controles, certificaten en het volgen van het productieproces.