Ruim honderd schademeldingen na aardbeving

Redactie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft tot vrijdag 15.30 uur 115 schademeldingen ontvangen na de aardbeving donderdagavond in de provincie Groningen. Dat meldt de NAM vrijdagmiddag.

De aardbeving houdt zeer waarschijnlijk verband met de aardgaswinning van de NAM in Groningen. Burgers met schade na een aardbeving kunnen sinds 2003 een schadevergoeding vragen aan de NAM.

De beving van donderdagavond had volgens het KNMI een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Loppersum. De beving werd volgens de NAM gevoeld in grote delen van de provincie, van Oudeschip, net boven Delfzijl, tot in Haren, dat net boven Groningen ligt.

Woensdag vond in de omgeving van Leermens, zes kilometer ten westen van Delfzijl, ook een aardbeving plaats. De kracht van deze beving is door het KNMI vastgesteld op 2,4 op de schaal van Richter.

De NAM stelt zich te realiseren dat de aardbevingen voor overlast zorgen en soms zelfs schade kunnen veroorzaken. "Dat betreuren wij vanzelfsprekend."

Eerder op de dag was er overigens nog kritiek op de hoogte van de schadevergoedingen na aardbevingen die de NAM uitdeelt. Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) vindt dat inwoners recht hebben op een hogere schadevergoeding. Nu wordt volgens hem vaak oppervlakkig naar schade gekeken waarna enkele honderden euro's worden uitgekeerd. Rodenboog wil dat ook naar de bouwkundige staat van een woning wordt gekeken.