FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 december 2009

Darts: Uitslagen World Darts Championship dag 6

Michael van Gerwen heeft zich als vierde Nederlander geplaatst voor de tweede ronde van het PDC World Darts Championship. Door een 3-1-overwinning op Peter Wright voegt hij zich bij Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Co Stompé.

De Nederlander was deze wedstrijd niet bepaald scherp bij het gooien van de dubbels. De twintigjarige Brabander miste in de vierde set maar liefst 24 kansen om een dubbel te gooien. Doordat zijn tegenstander zowel op de dubbels als de triples nog minder scherp was, had dit uiteindelijk geen invloed op het eindresultaat.

De eerste set was voor Van Gerwen doordat Wright in deze set zes kansen op het gooien van een dubbel miste. Van Gerwen profiteerde met een 180 en een paar knappe finishes. De tweede set ging gelijk op, maar Van Gerwen wist de beslissende vijfde leg te winnen voor een 2-0 voorsprong.

Van Gerwen opende de derde set met een 180 goed, maar uiteindelijk wist Wright deze set te pakken nadat Van Gerwen een 140-finish miste. De laatste leg was echter weer voor de Nederlander, die daarmee ook de set en de wedstrijd won.

Uitslagen dag 5:

Voorronde:

Magnus Caris - Francisco Ruiz (Q) 4-0

Eerste ronde:

Wayne Jones* - Alex Roy 3-1
Michael van Gerwen* - Peter Wright 3-1
James Wade* - Steve Brown 3-1
Colin Lloyd - Magnus Caris 3-1

* = Door naar volgende ronde
** = Wedstrijd nog bezig

Meer dan 11.500 doden door Mexicaanse griep

Meer dan 11.500 mensen zijn inmiddels wereldwijd aan de Mexicaanse griep gestorven. Dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Het dodental is bijna vierduizend hoger dan een maand geleden.

Volgens de WHO is er vooral op het noordelijk halfrond een piek in de activiteit van het griepvirus, vanwege de winter. In vrijwel alle landen ter wereld zijn meldingen van de Mexicaanse griep, waarvan in april het bestaan bekend werd.

'Fysici zien donkere materie'

Amerikaanse fysici beweren dat ze mogelijk 'donkere materie' hebben waargenomen. Al jaren zijn natuurkundigen op zoek naar deze geheimzinnige, onzichtbare deeltjes.

De natuurkundigen hebben deze ontdekking afgelopen donderdag al bekendgemaakt. Toch is hun verhaal nog allerminst overtuigend, en dat geven ze zelf ook toe. Maar áls de waarnemingen kloppen, hebben de fysici een spectaculaire ontdekking gedaan.

Volgens huidige modellen bestaat circa 23 procent van het heelal uit de donkere materie. Bovendien bestaat het universum voor 72 procent uit 'donkere energie', die eveneens nog onbekend is. Slechts vijf procent van het heelal bestaat dus uit de materie die wij allen kunnen zien: planeten, sterren en sterrenstelsels.

De natuurkundigen hebben de 'hint' van donkere materie waargenomen met behulp van de detector van het Cryogen Dark Matter Search experiment (CDMS). Deze detector bevindt zich ondergronds in een voormalige ijzermijn in Minnesota. Het apparaat is opgebouwd uit blokken germanium en silicium, die gekoeld worden tot een honderdtse graad boven het absolute nulpunt. Passerende donkere materiedeeltjes zouden in de CDMS-detector een kleine hoeveelheid elektriciteit en warmte opwekken.

Waarnemingen in ruis
In de detector is altijd zogeheten ruis aanwezig. Hoewel een dikke laag rotsen de detector afschermt van kosmische straling, zorgt natuurlijk radioactief verval in die rotsen toch voor enige vrijkomende neutronen, die net als donkere materie elektriciteit en warmte opwekken in het materiaal van de detector.

De wetenschappers hebben nu een tweetal metingen gedaan, die afwijken van de achtergrondruis en kenmerkend zijn voor de aanwezigheid van donkere materie. De kans dat deze metingen extreme stoorsignalen zijn, is echter nog altijd twintig procent. Toch maken de wetenschappers hun resultaten nu al wereldkundig, omdat de concurrentie in het vakgebied moordend is. Diverse onderzoeksgroepen willen graag de eerste zijn die donkere materie kunnen aantonen.

Gárate start in Tour voor Rabobank

Juan Manuel Gárate lijkt nu al zeker te zijn van een plek in de Rabobankploeg voor de aankomende Tour de France. De Spanjaard heef laten weten dat hij komend jaar zowel de Tour als de Vuelta zal rijden.

Eerder werd wel al bekend dat Denis Menchov en Robert Gesink zeker zijn van een plek in de Tour. Gárate zorgde in de afgelopen Tour voor het enige Rabo-succes door de etappe naar de Mont Ventoux te winnen.

In voorbereiding op de Tour zal Gárate een hele rits wedstrijden rijden, te beginnen met de Mallorca Challenge. Daarna volgen de Ruta del Sol, Clasica de Almeria en Parijs-Nice, Volta a Catalunya en de Vuelta a Castilla y Leon.

Jol tevreden met bekerwinst Ajax

Ajax-coach Martin Jol is tevreden met de ruime winst van zijn ploeg vanavond in het bekerduel met WHC. Ajax won die wedstrijd met liefst 1-14.

"We zijn tevreden met de plaatsing voor de volgende ronde," aldus Jol na afloop. "Dit is voor ons een hele mooie avond geworden. Ook de wissels hebben goed gespeeld. Als ik toch een minpuntje moet noemen, kies ik de gele kaart van Luis Suárez". De topscorer van de Eredivisie kreeg die kaart wegens protesteren en is daardoor voor de kwartfinale geschorst.

Kerstman berooft bank om elfen te betalen

In de Amerikaanse stad Nashville heeft niemand minder dan de Kerstman gisteren een bank overvallen. Naar eigen zeggen deed de sinterklaaskloon dit om zijn elfen te kunnen betalen.

De man, gekleed in kerstmanpak compleet met muts, baard en zonnebril, liep gisterochtend een bank binnen en eiste onder bedreiging met een vuurwapen geld van een bankmedewerker. De Kerstman waarschuwde de medewerkers om vooral geen verfbommetjes in de geldpakketjes te stoppen, anders zou hij terugkomen om ze allemaal ijskoud te maken.

Toen de man eenmaal de buit kreeg overhandigd, legde hij bij het naar buiten wandelen nog even uit dat hij het geld nodig had om zijn elfen te kunnen betalen. Vervolgens liep hij naar buiten en stapte in een gereedstaande auto. 


"Hoho, hier met je geld!"

Op de bon voor een sneeuwbal

Begin deze week kreeg Sanne van Driessun een bekeuring voor het gooien van een sneeuwbal tegen een tram. De 28-jarige Amsterdamse is nog altijd woedend hierover.

De Amsterdamse liep door de sneeuw in de Amsterdamse binnenstad en kon de verleiding niet weerstaan om een sneeuwbal te gooien. "Er ligt zelden sneeuw in de Amsterdamse binnenstad. We vonden het prachtig. En iedereen was sneeuwballen aan het gooien. Ik gooide een bal tegen de zijkant van de tram: een slap balletje. Het was in niks een gevaar voor wat of wie dan ook."

Een agent in burger kon de actie echter niet waarderen, en greep meteen naar zijn bonnenboekje. De dienstklopper noteerde dat Sanne een sneeuwbal in een tram zou hebben gegooid. De Amsterdamse dacht nog dat de diender een grapje maakte, maar niets bleek minder waar.

Volgens de politie heeft Sanne zelfs twee sneeuwballen de tram in geworpen. "Dat zijn de feiten die onze agent heeft geconstateerd," meldt een politiewoordvoerder. "Hij heeft zijn getuigenis onder ambtseed verklaard. Deze dame heeft de sneeuwballen bovendien niet zachtjes, maar met flinke vaart de tram in gegooid. Dat heeft onze agent met zijn ogen gezien."

"Dat is niet waar," reageert Sanne. "Ik heb een bal tegen de zijkant gegooid. En het is heel kinderachtig om daar een boete voor uit te schrijven. Het vervelende was dat de agent nogal chagrijnig was. De irritatie groeide toen een vriend aan die agent vroeg hoeveel sneeuwbalbonnen hij al geschreven had. Toen beet hij ons toe dat hij niet verplicht was om daarop te antwoorden."

De politie stelt echter dat Van Driessun de agent na het incident gelijk heeft gegeven. "Ik wilde van de discussie af en heb toen gezegd dat het misschien niet handig was om een sneeuwbal te gooien. Meer heb ik er niet over gezegd."

Met dank aan Ole voor de submit.

Bejaarde in ziekenhuis na doe-het-zelf-castratie

Castratie is iets wat je beter aan een bevoegd chirurg kunt overlaten. Een 71-jarige man uit het Amerikaanse Cedar Rapids dacht het echter zelf wel te kunnen en wel met slechts één instrument: een scheermesje. Dat staaltje thuischirurgie kwam hem te staan op een spoedopname in het ziekenhuis.

Nadat de man de amateur-chirurg had uitgehangen en het bloeden maar niet wilde stoppen, wist hij nog net contact op te nemen met het alarmnummer. Hulpverleners vonden hem en brachten de man naar het ziekenhuis, waar hij momenteel  herstelt van zijn thuisoperatie, volgens de artsen om religieuze redenen uitgevoerd.

Met dank aan grote-zeikerd voor de submit.

Uitslagen KNVB beker

Deze week werden er vanaf eergisteren verschillende duels gespeeld in de strijd om de KNVB beker. Het duel tussen sc Heerenveen en PSV werd afgelast , van de andere duels vind je hieronder de uitslagen.

 

Heracles Almelo - Go Ahead Eagles 0-2
12’ Colak 0-1
79’ Suk 0-2


Baronie - Sparta Rotterdam 0-5
23’ Falkenburg 0-1
58’ Strootman 0-2
66’ Dissels 0-3
82’ Dissels 0-4
89’ John 0-5


Feyenoord - AZ Alkmaar 1-0
41’ Wijnaldum 1-0


WHC - Ajax 1-14
18’ Pantelic 0-1
24’ Pantelic 0-2
26’ Aissati 0-3
27’ Suárez 0-4
30’ Aissati 0-5
33’ Suárez 0-6
44’ Stel 1-6
53’ Suárez 1-7
59’ Suárez 1-8
60’ Bosch (e.d.) 1-9
67’ Bakirçioglu 1-10
83’ Bakirçioglu 1-11
85’ De Zeeuw 1-12
86’ Suárez 1-13
88’ Suárez 1-14


FC Groningen - N.E.C. Nijmegen 0-2
63’ Goossens 0-1
90’ Fejzullahu 0-2


FC Twente - Helmond Sport 3-0
36’ De Jong 1-0
80’ Ruiz 2-0
90’ De Jong 3-0


Jong De Graafschap - NAC Breda 0-2
107’ Amoah 0-1
120’ Gilissen 0-2

Zeeuwse potloodventer op heterdaad betrapt

In het Zeeuwse stadje Hulst heeft de politie gistermiddag een 68-jarige potloodventer aangehouden. De man, afkomstig uit Terneuzen, vond het zowel eergisteren als gisteren nodig om zijn apparaat te tonen aan spelende kinderen. Gisteren werd hij door politieagenten op heterdaad betrapt. 

Eergisteren sloeg de Terneuzenaar toe bij een speeltuintje in Hulst, gisteren had hij zijn werkterrein verlegd naar de binnenstad. De man, die volgens de politie al een aardige staat van dienst heeft qua openbare schennispleging, mag zich binnenkort weer voor de rechter verantwoorden voor zijn gedrag.

Met dank aan grote-zeikerd voor de submit. 

Uitslagen KNVB Beker (23/12/2009)

Vanavond stonden er in de achtste finales van de KNVB beker om 20:00 uur drie wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van de duels. De wedstrijd tussen sc Heerenveen en PSV werd afgelast.

FC Groningen - N.E.C. Nijmegen 0-2
63’ Goossens 0-1
90’ Fejzullahu 0-2

Toeschouwers: Niet bekend
Scheidsrechter: Van Sichem
Stadion: Euroborg, Groningen
Gele kaart: Enevoldsen (FC Groningen), Sibum, Ntibazonkiza (N.E.C. Nijmegen)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, Granqvist, Stenman, Lachman (Koc/69), Sancoh, Bacuna, Enevoldsen, Holla, Lovre (Ajilore/86), Matavz, Pedersen

N.E.C. Nijmegen: Babos, Pothuizen (Nuytinck/53), El-Akchaoui, Van Eijden, Burgzorg (Sibum/46), Goossens (Worm/77), Davids, Radomski, Ntibazonkiza, Vleminckx, Fejzullahu


FC Twente - Helmond Sport 3-0
36’ De Jong 1-0
80’ Ruiz 2-0
90’ De Jong 3-0

Toeschouwers: Niet bekend
Scheidsrechter: Wegereef
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Gele kaart: Kuiper, Douglas (FC Twente), Kazlauskas, Mampuya (Helmond Sport)
Rode kaart: Veldmate (2xGeel/83) (Helmond Sport)

Opstellingen

FC Twente: Mihaylov, Tiendalli, Douglas (Heubach/84), Wisgerhof, Kuiper (Rajkovic/84), Brama, Akram, Vujicevic (Parker/75), Ruiz, De Jong, Stoch

Helmond Sport: Van Westerop, Mampuya (Van der Sluijs/89), Altheer, Joppen, Kazlauskas, Van Leerdam, Höcher, Guijo-Velasco, Veldmate, Voskamp, Andrade (Chida/78)


Jong De Graafschap - NAC Breda 0-2
107’ Amoah 0-1
120’ Gilissen 0-2

Toeschouwers: 2.300
Scheidsrechter: Janssen
Stadion: Vijverberg, Doetinchem
Gele kaart: Buijs (Jong De Graafschap), Amoah (NAC Breda)
Rode kaart: Kaak (2xGeel/110) (Jong De Graafschap), Kolkka (2xGeel/57) (NAC Breda)

Opstellingen

Jong De Graafschap: Amezrine, Evers, Fung a Wing, Breinburg (Cavlan/95), Buijs, Spekking, Kaak, Overgoor, Keurntjes, Coppoolse (Dos Santos/100), Terschegget

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Zwaanswijk, Elshot, Penders, Schilder, Gorter (Kwakman/61), Gilissen, De Graaf, Kolkka, Amoah (Cairo/119), Lurling (Leonardo/61)

Hoornse wijk geteisterd door reeks branden

Een nog onbekende pyromaan heeft vannacht in Hoorn vijf branden gesticht. Daarbij zijn een aantal mensen gewond geraakt. De politie heeft een onderzoek ingesteld. 

De branden woedden in een aantal straten in de wijk Grote Waal. Bij één brand moesten de bewoners met een hoogwerker uit hun huis worden bevrijd. Vijf kinderen belandden in het ziekenhuis. De branden vergden de inzet van twaalf brandweerauto's uit Hoorn, Heerhugowaard en Enkhuizen.

Vanmiddag werden er opnieuw branden gesticht in de wijk, nu in een aantal bergingen van flats. Daarvoor zijn vijf kinderen in de leeftijd tussen elf en dertien jaar aangehouden. Aangenomen wordt dat zij slechts kopieergedrag vertonen en niet achter de branden van vannacht zitten. 

Met dank aan bierspons en  tafelpoot voor de submit. 

'Pornoster Tera houdt niet van seks'

Evan Seinfeld, de ex van de Amerikaanse pornoster Tera Patrick, zegt dat zijn voormalige vrouw helemaal niet van seks houdt.

"Zij is geen seksueel persoon. In ons huwelijks hebben we nauwelijks seks gehad. Tera heeft zelfs een hekel aan de porno-industrie. Ze is dan ook wanhopig om 'mainstream' door te breken"
, zo vertelt de kleingeschapen Seinfeld vandaag aan The New York Post.

Seinfeld, die naast acteur ook voorman is van de metalcoreband Biohazard, was vanaf 2004 getrouwd met de rondborstige Tera. Het koppel is sinds september dit jaar uit elkaar.

Evan Seinfeld en Tera Patrick in 2006

'Reisleider' blijkt mensensmokkelaar

Een mensensmokkelaar die zich voordeed als reisleider is op Schiphol tegen de lamp gelopen. De man, een 38-jarige Paraguayaan, arriveerde met zijn "reisgezelschap", bestaande uit 44 landgenoten, voor het merendeel vrouwen, op de nationale luchthaven. Inmiddels zit de pseudo-reisleider vast, de "toeristen" worden zo snel mogelijk huiswaarts gestuurd. 

De marechaussee was vooraf al getipt over de komst van de groep en hield deze dan ook nauwlettend in de gaten. Al gauw was duidelijk dat het geen echte toeristen betrof: veel van de reizigers konden geen antwoord geven op de vraag wat ze hier kwamen doen. Ook zei een aantal vrouwen op doorreis te zijn naar Parijs, terwijl volgens hun reisdocumenten Spanje de werkelijke bestemming was. 

Met dank aan RNAMP voor de submit.

Nijland: "Verhuur is de bedoeling"

Stef Nijland wordt de rest van het seizoen verhuurd, al is nog niet duidelijk aan welke club. De PSV'er liet dat doorschemeren tegenover Eredivisie Live.

Nijland komt bij de Eindhovenaren amper aan spelen toe. "Het is de bedoeling dat ik verhuurd ga worden", zei de PSV'er woensdagavond. "Ik wil graag voetballen, dat is duidelijk. De club wil ook meewerken. Ik hoop dat het niet al te lang op zich laat wachten."

"Er is wel wat gaande, maar ik ben niet iemand die elk uur met mijn zaakwaarnemer aan de telefoon hangt. Ik ga er nu niet zoveel woorden aan vuil maken", aldus de aanvaller, die nadrukkelijk gelinkt wordt aan NEC. "Het lijkt me verstandig dat ik er niets over zeg."

De situatie bij PSV is vooralsnog duidelijk voor Nijland. "Je hebt een team voor je staan dat ongelooflijk goed draait. Dan heb je eigenlijk weinig te vertellen. Via een omweg ben ik bereid om mijn doel te behalen. Of ik spijt heb gehad van de overstap? Geen moment."

Prijswinnaars FOK!sport


Afgelopen week kon je kaarten winnen voor de film De Hel van '63. Het enige wat je hiervoor hoefde te doen was de volgende vraag te beantwoorden: Wie is de regisseur van deze film? Het antwoord was natuurlijk Steven de Jong.

De winnaars van twee kaarten voor de film zijn:

bastiaanuhl
ArtemisQ
sunmoonstar
FireFox1
Raii

Prijswinnaars gefeliciteerd. Niet gewonnen? Doe dan mee met onze andere prijsvraag.

Kapitein Aharonovitz van Exodus overleden

De kapitein van de Exodus, die in 1947 met het schip duizenden Joodse migranten naar Palestina wilde brengen, is overleden. Yitzhak Ike Aharonovitz stierf op 86-jarige leeftijd.

President Shimon Peres eerde hem vandaag als een man die een unieke bijdrage leverde aan de staat Israël. Aharonovitz werd in 1923 in Duitsland geboren.

De Exodus vertrok met ruim 4500 passagiers, vooral Holocaust-overlevenden, vanuit het Franse Sete. De Joden wilden zich in Palestina vestigen. Maar de Britse regering, die destijds het gebied bestuurde, stak daar een stokje voor.

De Britse marine greep in. Na weken op zee voer het schip naar Duitsland, waar de passagiers in kampen werden geplaatst. Na internationale reacties van verontwaardiging werden de Joden overgebracht naar Cyprus. Daar bleven zij tot na het ontstaan van de Joodse staat Israël in 1948.

Uruzganmissie NL: 110 burgerdoden

RTL Nieuws heeft na jaren aandringen bij het ministerie van Defensie een overzicht gekregen van het aantal burgerdoden in Uruzgan door Nederlandse militairen. Uit de cijfers blijkt dat er 110 mensen zijn omgekomen en 90 Afghaanse burgers raakten gewond. Het ministerie spreekt inmiddels zelf over 120 doden en 80 gewonden, maar "Defensie heeft niet de pretentie dat deze registratie volledig of accuraat is."

In totaal vielen er sinds 2007 volgens de Verenigde Naties 1.675 burgerslachtoffers door toedoen van de coalitietroepen. De meeste burgerslachtoffers door Nederlandse militairen vielen bij de slag om Chora in 2007. Zeventig burgers kwamen om en veertig raakten gewond.

Uit de gegevens die het ministerie heeft verstrekt blijkt ook dat er in totaal voor 350.000 euro aan schadevergoedingen is uitgekeerd. Zo krijgt de familie van een omgekomen burger 1.500 dollar, ongeveer een jaarsalaris. Defensie ziet dit niet als compensatie: "Immers binnen het Nederlandse systeem wordt een mensenleven niet geldelijk gewaardeerd, maar is veeleer bedoeld als bijdrage in het toekomstig levensonderhoud van de nabestaanden."

Ook voor andere zaken worden burgers in Uruzgan schadeloos gesteld. Zo werd er bijvoorbeeld geld uitgekeerd voor de dood van twee schapen (160 dollar), voor ingetrapte deuren (50 dollar), voor een vernield marihuanaveld (100 dollar) en voor schade aan een irrigatiekanaal (400 dollar).

De volledige lijst met burgerslachtoffers staat hier (pdf) en de lijst met vergoeding staat hier (pdf).

Ook problemen spoorwegen VS

Niet alleen in Nederland hebben de spoorwegen grote moeite met het laten rijden van de trein, ook aan de Amerikaanse oostkust moeten reizigers lang wachten op hun trein. Door een stroomstoring vanwege de kou konden er geen treinen langs de oostkust rijden, waardoor reizigers in New York, Washington en Boston urenlang gestrand waren op het treinstation.

Eén familie was al sinds zaterdag onderweg, door verschillende sneeuwstormen waren ze al gestrand in New York. Toen ze eindelijk met de trein verder konden, kwam deze storing er nog eens bij en moesten ze nog langer wachten.

2010: nettoloon omlaag

De brutolonen zullen in 2010 licht stijgen, maar netto houden werknemers in 2010 minder over dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit gegevens van salarisadministrateur Logica, die de loonstrookjes van een miljoen werknemers in Nederland verwerkt.

Het is voor het eerst in een paar jaar dat de nettolonen dalen. Er blijft minder over, omdat de zorgpremies omhoog gaan. De inkomensafhankelijke bijdrage in de Zorgverzekeringswet stijgt van 6,90 procent in 2009 naar 7,05 procent in 2010.

De nettodaling is echter wel zeer beperkt. Werknemers met het minimunloon gaan er 3 euro per maand op achteruit. Het verlies van de grootverdieners met een loonstrookje van 4500 euro is ook beperkt met zo'n 15 euro per maand.

De koopkracht zal in 2010 een stuk harder dalen dan het nettoloon. Dit komt omdat het Centraal Planbureau (CPB) een inflatie van 1 procent verwacht.

 2010: nettoloon omlaag, koopkracht omlaag

Van Kessel ploegleider vrouwen Cervélo

Egon van Kessel wordt ploegleider van de damesploeg van Cervélo. Bij de wielerploeg krijgt de voormalig bondscoach onder andere Mirjam Melchers, Regina Bruins, Kirsten Wild en Iris Slappendel onder zijn hoede.

Tussen 2001 en 2008 leidde Van Kessel, die onlangs nog in beeld was als kanidaat voor het bondscoachschap in Iran, de Nederlandse heren- en damesploeg bij diverse WK's en Olympische Spelen.

"Toen ik werd benaderd was ik meteen enthousiast. Ik kende de nieuwe algemeen manager, Joop Alberda, van de Olympische Spelen in Athene en ik was zeer onder de indruk van zijn manier van werken. Ook vond ik het indrukwekkend hoe het Cervélo TestTeam na pas één jaar op de weg is uitgegroeid tot een team van naam met daarnaast een goede uitstraling en een atmosfeer van vooruitstrevendheid. Als coach heb ik genoten van het werken met het nationale team en ik ben zeer gemotiveerd om opnieuw op hoog niveau aan het werk te gaan", aldus Van Kessel. "Mijn doel voor het aankomende seizoen is om met het team tenminste hetzelfde niveau als vorig jaar te halen en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de jonge rensters."

Bureau Jeugdzorg verliest zaak Laura

Bureau Jeugdzorg heeft de zaak om 'zeilmeisje' Laura uit het ouderlijk gezag te ontheffen, verloren. De kinderrechter bepaalde dat Laura bij haar vader mag blijven wonen.

Jeugdzorg wilde naar aanleiding van haar weglopen naar Sint Maarten afgelopen week, Laura in een netwerkgezin plaatsen. De rechter vond na constructieve gesprekken dat dit niet hoefde. "Er was sinds de uitspraak op 30 oktober sprake van miscommunicatie tussen Laura en Jeugdzorg. Beide partijen hadden de uitspraak niet goed begrepen. Nu gaan alle partijen weer samenwerken aan het welzijn van Laura", aldus een woordvoerder.

Er gaat ook gekeken worden of Laura in de nabije toekomst de soloreis kan en mag gaan maken. ook Jeugdzorg gaat hieraan meewerken. Laura blijft overigens wél onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Als er aanleiding voor is, mag Jeugdzorg wel een nieuw verzoek voor uithuisplaatsing indienen, aldus de rechter.

Uitslag WHC - Ajax

Ajax heeft erg makkelijk de kwartfinale bereikt van het KNVB-beker toernooi. In de achtste finale werd uit in Zwolle met 1-14 gewonnen van WHC. Grote man was weer Luis Suárez, die zes keer scoorde.

Ajax had weinig moeite met de nummer elf uit de hoofdklasse C. Na een openingfase zonder goals, ging het vanaf de achttiende minuut hard. Nadat Pantelic de score opende, liep de score snel op. Na twee goals van Suárez, Aissati en één goal van alweer Pantelic stond het in de 33e minuut al 0-6.

Vlak voor rust redde WHC door een goal van Stel de eer. Na de rust was het Ajax dat de klok sloeg. Bijna elke aanval was raak en halverwege stond er 1-10 op het scorebord.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd scoorde Suárez nog twee keer en bracht zijn totaal op zes goals en de eindstand op 1-14.


WHC - Ajax 1-14
18’ Pantelic 0-1
24’ Pantelic 0-2
26’ Aissati 0-3
27’ Suárez 0-4
30’ Aissati 0-5
33’ Suárez 0-6
44’ Stel 1-6
53’ Suárez 1-7
59’ Suárez 1-8
60’ Bosch (e.d.) 1-9
67’ Bakirçioglu 1-10
83’ Bakirçioglu 1-11
85’ De Zeeuw 1-12
86’ Suárez 1-13
88’ Suárez 1-14

Toeschouwers: onbekend
Scheidsrechter: Makkelie
Stadion: FC Zwolle-stadion
Gele kaart: Te Boekhorst, Füchten (WHC), Suárez (Ajax)

Opstellingen

WHC: Verhoef, Koele (Füchten/54), Te Boekhorst, H. Daalmeijer, Bosch, Schoenmakers, Huberts (Luchtenberg/54), Mud, Bloemen (Potkamp/61), Stel, Mahmudov

Ajax: Stekelenburg, van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, De Zeeuw, Aissati (De Jong/77), Enoh, Bakirçioglu, Suárez, Pantelic (Sulejmani/61), Emanuelson

Nieuwe simulator voor Ferrari

Ferrari gaat het jaar 2010 in met een nieuwe simulator. Het Italiaanse merk is twee jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de simulator die zich nu kan meten met die van de concurrentie.

De nieuwe simulator bevindt zich in een gebouw van twee verdiepingen hoog. Er is een Formule 1-bolide in het gebouw aanwezig en de coureur heeft vijf beeldschermen voor zich. De controlekamer is ook in het gebouw aanwezig.

"Dit is een belangrijke dag. De afronding van dit project betekent dat we nu met vertrouwen een paar uitdagingen van de moderne F1 kunnen neerslaan. Ferrari is nu de voorloper van deze technologie. Daarnaast ben ik er tevreden mee dat we zo'n ingewikkeld project als dit volgens schema af konden ronden. Ik wil daarom alle medewerkers van dit project bedanken," zei Ferrari-teambaas Stefano Domenicali die trots is op de nieuwe simulator.

Uitgifte strooizout gestopt na bedreiging

De gemeente Venlo heeft besloten te stoppen met de uitgifte van gratis zakken strooizout aan haar inwoners. De aanleiding voor dit besluit is dat medewerkers die de zakken uitdelen zijn bedreigd.

Inwoners van Venlo konden één zak van vijf kilo ophalen. Diverse mensen vonden dat niet genoeg, en uitten hun ongenoegen tegenover de medewerkers. Eén persoon bedreigde een medewerker van de gemeente zelfs met een sneeuwschop.

Bos wil van spelers af

De trainer van Vitesse, Theo Bos, heeft de clubleiding van de Arnhemmers een lijst gegeven met daarop de namen van 'vijf of zes spelers' die in de winterstop mogen vertrekken.

Volgens De Gelderlander wil Bos naar een selectie van maximaal twintig veldspelers en twee of drie keepers. Julian Jenner en Anduele Pryor zouden volgens de krant op de lijst staan van spelers die mogen vertrekken. Technisch directeur Marc van Hintum is momenteel met clubs in onderhandeling over de mogelijke verhuur van spelers.

Krijsend kind uit bus gezet

In Almere is gistermiddag een kind van drie jaar oud samen met haar moeder uit een bus gezet. Dit is gebeurd omdat de chauffeur vond dat het kind te hard krijste.

Vervoerder Connexxion werd door een bezorgde reiziger ingelicht over het voorval, dat plaatsvond op de laatste halte voor Almere Buiten. Volgens deze getuige zou de chauffeur gezegd hebben dat de vrouw het meisje beter moest opvoeden.

De chauffeur is geschorst door zijn werkgever. "We vinden het onacceptabel als dit zonder verdere aanleiding is gebeurd", meldt een woordvoerster van Connexxion. De chauffeur krijgt van zijn werkgever nog de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen.

Wie de uit de bus gezette passagiers zijn, is nog niet bekend. De vrouw heeft zich nog niet bij de vervoerder gemeld.

Met dank aan nulk en tafelpoot voor de submit.

Ook regeling voor zelfstandige in AOW-plan

De regeling waarbij mensen met een zwaar beroep en die vroeg zijn gaan werken toch nog op hun 65e AOW krijgen, zal niet alleen gelden voor werknemers, maar ook voor kleine zelfstandigen.

Dit staat in een voorontwerp van een wet dat minister Piet Hein Donner vandaag presenteerde. De Tweede Kamer had erop aangedrongen dat niet alleen werknemers met een zwaar beroep en een lang arbeidsverleden toch op hun 65e met pensioen kunnen, maar ook de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).

Donner maakte vandaag een voorontwerp van de wet bekend, dat verband houdt met de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Minister Donner  (foto: ANP)

Nys zegeviert wederom in Noordzeecross

De 51e editie van de Noordzeecross is vanmiddag gewonnen door Sven Nys. De Belg bleef in Middelkerke zijn landgenoten Tom Meeusen en Klaas Vantornout voor.

Tot drie ronden voor het einde van de koers had Nys gezelschap van Meeusen, maar daarna ging de voormalig renner van Rabobank solo verder. Hij kwam alleen over de meet.

Het was voor Nys de derde keer op rij dat hij de wedstrijd won en de vijfde keer totaal.

Reker na dit seizoen weg bij PSV

Jan Reker vertrekt op 30 juni 2010 bij PSV. Dat heeft de algemeen directeur, die om persoonlijke redenen stopt, van de Eindhovense ploeg vandaag laten weten.

"Mijn persoonlijke redenen om niet door te gaan wegen zwaarder," aldus Reker, die nog wel een aanbod kreeg om langer aan te blijven. Deze wees hij echter van de hand. "Het is belangrijk om dit de organisatie in een vroeg stadium te laten weten. Ik blijf doorwerken tot het einde van het huidige seizoen. Uiteraard worden alle belangrijke beslissingen voor de club altijd genomen in overleg met de Raad van Commissarissen, dat blijft zo en dus verandert er nog niet veel."

De Raad van Commissarissen (RvC) van PSV heeft laten weten het vertrek van Reker te betreuren. De voormalig trainer van onder meer PSV en Roda JC bekleedt sinds 2007 de functie van algemeen directeur.

Naast het vertrek van Reker zal ook commercieel directeur Marcel van den Bunder stoppen. Zijn huidige contract, dat niet meer wordt verlengd, loopt op 1 mei 2010 af.

Wederom zege Huisman in Biddinghuizen

Sjoerd Huisman heeft in Biddinghuizen vanmiddag de veertiende wedstrijd in de strijd om de Marathon Cup gewonnen.

De 23-jarige rijder van de Nefit-formatie was na 75 kilometer de snelste in de massasprint. Piet Jan van Eck kwam als de nummer twee over de meet, Ingmar Berga werd derde.

Het was voor Huisman, die de leiding in het klassement verstevigde, zijn derde zege van dit seizoen. Vorige week won hij ook al in Biddinghuizen en een paar dagen daarna was hij de snelste in Haarlem.

Tussenstand 3FM Serious Request dag 5

Na vijf dagen 3FM Serious Request staat de tussenstand inmiddels op 1.740.302 euro. Dat hebben de jocks Gerard, Giel en Annemieke in het Glazen Huis in Groningen vanmiddag bekendgemaakt.

Vergeleken met vorig jaar na vijf dagen is dat bijna 400.000 euro meer. De drukte op de Grote Markt was zo groot, dat er vandaag een tweede brievenbuis is bijgekomen om alle giften, cheques en klaterende munten in ontvangst te mogen nemen.

Met nog één dag te gaan begint de moeheid en honger bij de dj's wel parten te spelen, maar de 3FM-jocks meldden dat de energie van de mensen in het land hen op de been houdt. Giel Beelen vertelde dat "het een explosie is van toffe dingen in het Glazen Huis."

Morgenavond rond 20.00 uur mogen de dj's het huis uit en wordt de eindstand bekendgemaakt. Hier komt ook nog een bijdrage van de Nederlandse regering bij, maar hoeveel maakt minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking morgenavond bekend. Dan brengt hij een bezoek aan het Glazen Huis in Groningen.

Afgelopen nacht kregen de dj's gezelschap van Angela Groothuizen. Aankomende nacht blijft zanger Waylon een nachtje slapen in Groningen. 3FM Serious Request is nog steeds te volgen via 101TV, 3FM en het internet. Op het forum wordt er ook druk gepraat over de actie in dit topic.

 

Tweede bisschop treedt af om kindermisbruik

Voor de tweede keer in korte tijd heeft een bisschop in Ierland zijn ontslag aangeboden aan paus Benedictus XVI in verband met het schandaal rond seksueel misbruik van kinderen. Het is James Moriarty, die bisschop is van Kildare en Leighlin.

Moriarty maakte zijn besluit vandaag bekend in een verklaring. Eerder op de dag had hij over de kwestie gesproken met priesters en naaste medewerkers.

Eerder deze maand stapte Donal Murray, oud-hulpbisschop van Dublin, al op. Hij was de eerste Ierse kerkelijke leider die vertrok na de publicatie van een rapport over seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en andere geestelijken in het aartsbisdom Dublin.

Moriarty was in het verleden net als Murray hulpbisschop in Dublin.

Rosberg: "Dit is fantastisch"

Nico Rosberg is blij dat hij in 2010 Michael Schumacher als teamgenoot bij Mercedes Grand Prix krijgt. De zevenvoudig wereldkampioen maakte vandaag bekend zijn rentree te maken in de Formule 1. Rosberg ziet het verslaan van zijn 40-jarige landgenoot als een uitdaging.

"Ik vind het fantastisch dat Michael terugkomt in de Formule 1 en mijn teamgenoot wordt bij Mercedes GP. Het zal een enorme uitdaging zijn om naast een van de beste coureurs ooit te rijden. Ik weet zeker dat we een zeer sterke alliantie kunnen gaan vormen, aangezien hij niets van zijn snelheid zal hebben verloren. Dit is ook geweldig nieuws voor de sport en de fans," zei Rosberg die al eerder voor de renstal tekende.

Argentinië veroordeelt eerste 'vuile' rechter

Voor het eerst is in Argentinië een rechter veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de zogenoemde vuile oorlog die de militaire dictatuur (1976-83) voerde tegen linkse tegenstanders. Een rechtbank in Santa Fe legde de jurist 21 jaar celstraf op.

Victor Brusa werd in acht gevallen schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. Justitie arresteerde hem vier jaar geleden nadat het weer mogelijk was geworden verdachten van misdrijven tijdens de vuile oorlog te vervolgen.

Brusa was na de val van de junta weer tot rechter benoemd. Hij werd in 2000 ontslagen omdat hij een onderzoek belemmerde naar een dodelijk ongeval dat hij had veroorzaakt.

De rechtbank veroordeelde tevens vijf voormalige agenten tot celstraffen van negentien tot 23 jaar voor meerdere gevallen van kidnapping en foltering.

Stauff naar Quick Step

Andreas Stauff vertrekt naar Quick Step. Hij tekende een contract voor twee seizoenen bij de wielerploeg.

Stauff is één van de meest getalenteerde sprinters van zijn generatie. De 22-jarige renner won in de Tour de l`Avenir van dit jaar de zevende etappe en de groene trui van het puntenklassement.

"Ik ben erg trots dat ik bij Team Quick Step getekend heb. Het is voor mij een grote kans die ik zeker niet wil missen. Ik wil groeien binnen deze groep en in de toekomst voor mooie resultaten zorgen. De Belgische klassiekers spreken mij ook erg aan, Team Quick Step is het beste team voor dat soort wedstrijden. Ik ben er zeker van dat ik veel zal leren bij dit team", aldus Stauff.

Del Potro verslaat Messi in sportverkiezing

Niet Lionel Messi maar Juan Martín del Potro is Sportman van het Jaar in Argentinië geworden. Messi won dit kalenderjaar zes prijzen met FC Barcelona en werd afgelopen week uitgeroepen tot Europees en Wereldvoetballer van het jaar.

Del Potro won in september de US Open. Hij versloeg in de finale Roger Federer na een spannende strijd. Daarnaast won hij toernooien in Auckland en Washington en tenniste hij zich naar de vijfde plaats op de wereldranglijst.

Prominente moslimprediker komt met kerstfatwa

Een invloedrijke moslimgeleerde uit Egypte heeft een decreet (fatwa) uitgevaardigd tegen de viering van kerst. Dat meldde het Duitse opinieblad Der Spiegel vandaag in de online-editie.

"Arabieren en moslims moeten geen kerstvieringen meer toestaan", meent de aartsconservatieve 83-jarige sjeik Yusuf al-Qaradawi. Hij stelt dat het christelijke feest 'haram' (onrein) is en dat er een eind moet komen aan bijvoorbeeld de verkoop van kerstbomen. Die vinden in de aanloop naar kerst in vrijwel de hele Arabische wereld gretig aftrek, ondanks het feit dat er slechts twintig miljoen christenen wonen.

De soenniet Qaradawi leidt het islamitische onderzoekscentrum in Doha en geniet populariteit bij veel mensen in de Arabische wereld en in andere islamitische landen. Hij staat bekend vanwege zijn rappe tong en boude uitspraken. Autoriteiten in veel Arabische en islamitische landen vrezen zijn controversiële stellingnames en proberen Qaradawi zo veel mogelijk te negeren.

Prominente moslimprediker komt met kerstfatwa  (foto: ANP)

[Oproep] Kerst bij FOK!kers

Toen het begon te sneeuwen hebben we jullie opgeroepen je mooiste sneeuwfoto's te sturen. Door jullie overweldigende enthousiasme zijn ook wij enthousiast geworden en het leek ons leuk te zien hoe jullie kerstboom of huis versierd is. Wij vragen jullie dan ook opnieuw je mooiste, leukste of meer opmerkelijke foto's in te sturen, maar nu van je kerstverlichting en kerstversiering. De mooiste foto's zullen wederom een plekje verdienen in onze special.

Stuur je leukste, mooiste of meest bijzondere foto van je kerstversiering naar ons op. Eisen waaraan de foto's moeten voldoen:
- .jpg-formaat
- maximaal 430 px breed
- eigen foto's

Stuur de foto's onder vermelding van je naam of nickname naar mpg@fok.nl. De inzendingen moeten voor 24 december 12.00 uur binnen zijn en zullen op Eerste Kerstdag in een special op de frontpage geplaatst worden.

NS rijdt vanaf morgen weer normaal

De Nederlandse Spoorwegen hanteren vanaf morgen weer een normale dienstregeling. Het is wel een vakantiedienstregeling, zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Maar er rijden dus meer treinen dan vandaag, aldus een woordvoerster van het spoorbedrijf.

Vandaag reden de treinen nog volgens een 80-procent-dienstregeling. Dat gebeurde nadat het treinverkeer door de winterse omstandigheden drie dagen lang was ontregeld.


Morgen laat de NS geen reizigers meer in de kou staan  (foto: ANP)

'Astana overtrad tijdens Tour wet'

De Franse krant Le Monde meldt dat Astana tijdens de Tour de France van dit jaar de wet heeft overtreden. Volgens de krant zou dat de eerste conclusie zijn van een onderzoek dat half oktober al bekend werd.

Astana zou tijdens de Tour de France medische artikelen bij zich hebben die verboden zijn volgens een Franse wet tegen dopinghandel. Er werden tijdens een onderzoek bij de Kazachstaanse wielerploeg injectienaalden en benodigheden voor infusen in beslag genomen.

Aanvankelijk werd onderzocht of bij de in beslag genomen spullen sporen van doping waren te vinden, maar daar wordt nu niet meer over gesproken. Le Monde meldt dat de gevonden infuusmaterialen ook op de zwarte lijst staan van verboden middelen van het WADA.

De volgende stap van de onderzoekers is dat ze nu verschillende renners van Astana wil horen.

Zorgverlener STN Zorg failliet gegaan

STN Zorg, een stichting die in grote delen van het land thuiszorg aanbiedt, is failliet. De curatoren van de zorgverlener maakten dat vandaag bekend.

Eerder deze maand vroeg STN Zorg uitstel van betaling aan. De rechter besloot begin deze week dat de zorgverlener in zijn huidige vorm niet meer levensvatbaar is. Het is niet bekend hoe groot de omvang van de schuldenlast is.

Bij STN Zorg werken 1150 mensen. De curatoren onderzoeken hoe zo veel mogelijk activiteiten met bijbehorende medewerkers van STN Zorg kunnen worden overgenomen of voortgezet. Inmiddels is al bekend dat Thuiszorg Service Nederland (TSN) in Almelo in ieder geval de thuiszorg- en kraamzorgactiviteiten van STN Zorg overneemt.

Laura wilde zeilboot kopen

Laura Dekker was niet alleen gevlucht omdat ze bang was voor Bureau Jeugdzorg, zoals haar advocaat vandaag meldde, ze wilde ook nog eens een boot kopen op Sint Maarten.

Haar advocaat heeft gezegd dat Laura een zeilboot wilde kopen, een tweedehands om op te knappen. Vanaf daar wilde het puberende meisje alsnog gaan zeilen. Eerder dit jaar besloot de rechter dat ze vooralsnog geen solo-wereldreis mocht maken als eerste 14-jarige. Vandaag besluit de rechter of Laura uit huis wordt geplaatst. Laura woont bij haar vader.

Eerder vandaag werd al bekend dat ze hoe dan ook niet onder toezicht van haar moeder wordt geplaatst. Uitspraak is om 18.00 uur.

Hamilton wenst Schumacher succes

Lewis Hamilton heeft Michael Schumacher veel succes toegewenst, nadat bekend was geworden dat de Duitser in 2010 voor Mercedes GP zou gaan rijden. Het is voor de Brit de eerste keer dat hij tegen de zevenvoudig wereldkampioen zal gaan rijden.

"Dit is fantastisch nieuws," aldus Hamilton. "Het is geweldig om Michael weer terug in de Formule 1 te hebben. Toen ik nog in de lagere klasses reed, hoopte ik altijd dat ik in de F1 tegen hem kon gaan racen. Ik kijk ernaar uit om hem op het circuit te zien."

"Michael is een legende en een erg aardige kerel. Ik ben erg blij voor hem dat hij de kans heeft gekregen om weer het mooiste beroep ter wereld uit te oefenen: het racen in de Formule 1. Ik wens hem veel succes toe bij zijn comeback."

Silva op huurbasis naar Brazilië

Bruno Silva gaat komend jaar op huurbasis voor Club Internacional uit Brazilië spelen. Dit heeft Ajax, de huidige werkgever van de verdediger, vandaag bekend gemaakt.

"Internacional is een topclub, die tweede is geworden in de Braziliaanse competitie," liet Silva in een eerste reactie weten. "Ik wil met Uruguay het WK in Zuid-Afrika halen. Dat is mijn grote doel. Natuurlijk weet ik niet of ik het met speeltijd bij Internacional ga redden, maar nu heb ik er in elk geval wel alles aan gedaan. Ik ga de lol en de humor in de Ajax-kleedkamer natuurlijk wel missen. Ook Luis Suárez zal ik natuurlijk missen. Maar vanuit Brazilië blijf ik Ajax komend jaar zeker volgen."

Silva kan onder trainer Martin Jol niet rekenen op een basisplaats, aangezien de oefenmeester de voorkeur aan Gregory van der Wiel geeft. Het contract van de Uruguayaan loopt nog door tot medio 2012.

In de winter van het seizoen 2007/2008 vertrok Silva bij FC Groningen en ging voor Ajax spelen. In eerste instantie weigerde de ploeg uit Groningen aan een vertrek mee te werken. De verdediger forceerde uiteindelijk alsnog een transfer door niet langer voor de club uit te komen.

Meer optredens op oudejaarsfeest Museumplein

Niet alleen Marco Borsato treedt op tijdens het oudejaarsfeest op het Museumplein in Amsterdam. Ook de finalisten van de televisietalentenjacht Popstars en sopraan Barbara Hannigan zijn van de partij. Danser Timor Steffens, die een rol had in de This is it-productie van Michael Jackson, voert een dansact op. Dat maakte organisator De Staatsloterij vandaag bekend.

De presentatie van het evenement is in handen van Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas. Het feest begint om 21 uur en duurt tot een uur 's nachts. Bezoekers mogen geen vuurwerk, alcoholische dranken en glaswerk meenemen op het plein.

Het oud en nieuw-feest vindt dit jaar voor het eerst plaats op het Museumplein. Andere jaren vierde Amsterdam de jaarwisseling groots op de Dam. Die was met rond de 30.000 bezoekers echter overvol, waarop de gemeente besloot uit te wijken naar een grotere locatie.

Meer optredens op oudejaarsfeest Museumplein  (foto: ANP)

Rugblessure Bob de Jong

Nog een paar dagen en dan gaat het olympisch kwalificatietoernooi voor de langebaanschaatsers van start. Voor Bob de Jong ziet het er niet goed uit omdat hij rugklachten heeft.

Bart Schouten, de coach van de regerend olympisch kampioen op de 10.000 meter, noemt de situatie van zijn pupil "Niet zo goed." Morgen zal De Jong worden behandeld door een fysiotherapeut van VPZ. "Het is in zijn rug geschoten. Hij had er al wat last van na een krachttraining afgelopen week, maar zaterdag reed hij in Berlijn nog een baanrecord op de drie kilometer," aldus Schouten tegenover Sportweek.

[upd] Uitspraak in zaak bende loverboys

De rechtbank in Amsterdam doet vandaag uitspraak in het proces tegen een vermeende bende loverboys en pooiers. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder celstraffen tot dertien jaar geëist.

De verdachten zouden meer dan twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Justitie eiste tegen de drie hoofdverdachten de hoogste straf. Youssef O. (38) moet, als het aan het OM ligt, dertien jaar de cel in, Megmet O. (28) tien jaar en diens broer Murat O. (23) zes jaar. Drie handlangers hoorden vier, twee en een jaar cel tegen zich eisen, waarvan respectievelijk een jaar, zes maanden en nog eens zes maanden voorwaardelijk.

De 'pooierboys', zoals justitie hen noemde, zouden hun slachtoffers hebben ingepalmd en een relatie met hen zijn begonnen. In sommige gevallen zouden ze contact met de vrouwen hebben gezocht via internetsites. Vervolgens zouden ze hen hebben gedwongen als prostituee te werken.

Volgens het OM hebben de verdachten enorm veel geld verdiend met hun activiteiten. Ze zouden dat hebben witgewassen via het autobedrijf van de broers O. of door grote bedragen cash op de rekeningen van familieleden te storten. De officier van justitie zei dat ze gaat proberen het geld af te pakken.

update: 15.30 uur 

De rechtbank heeft celstraffen tot zes jaar opgelegd aan de bende. De hoogste straffen gingen naar Youssef O., die zes jaar cel kreeg, Megmed O., vijf jaar, en zijn broer Murat O., vier jaar.

De rechter achtte bewezen dat de mannen meerdere vrouwen hebben misleid of gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.

Het vonnis van de rechtbank valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat pleitte eerder voor straffen tot dertien jaar celstraf. Aan de straf die kan worden opgelegd is volgens de rechtbank echter een maximum verbonden. Ook heeft ze bij het bepalen van de straffen rekening gehouden met onder meer de duur van de uitbuiting en het aantal slachtoffers.


  (foto: ANP)

Rutten niet blij met niet doorgaan wedstrijd

Vanmorgen besloot de KNVB, na overleg met de gemeente, de brandweer én de clubs, om de bekerwedstrijd sc Heerenveen- PSV, die vanavond zou worden gespeeld, af te lasten.

De trainer van de Eindhovenaren, Fred Rutten, die gisteren met zijn selectie al naar Friesland vertrok, was daar niet echt blij mee. "Ik vind het belachelijk dat de KNVB dinsdag geen beslissing heeft durven nemen over het wel of niet doorgaan van deze wedstrijd. De weersomstandigheden zijn onveranderd en dat was ook al bekend, zo ook de situatie van het stadion. Wij hebben met de selectie voor de tweede keer voor niets af moeten reizen”, aldus Rutten.

Afgelopen weekend reisde PSV voor niets naar Kerkrade voor de competitiewedstrijd tegen Roda JC.

[Prijsvraag] Win de dvd van Rudo Y Cursi!

De twee broers Tato en Beto werken hard op het platteland van Mexico. Ze hebben samen een simpele droom, namelijk genoeg geld sparen om het droomhuis van hun moeder te bouwen. Maar het lot heeft andere plannen. Tijdens een onschuldig potje voetbal worden beide broers ontdekt door de nationale toptalenten scout, Batuta.

Het plattelandsleven ruilen ze in voor een decadent leven vol met beroemdheden, rijkdom, snelle auto’s en mooie vrouwen. Maar elke droom heeft zijn schaduwkant en de band die de broers eens hadden, wordt onder druk gezet als ze tegen elkaar moeten spelen. Het vertrouwen in elkaar, wordt vervangen door bedrog en afschuw. Niet alleen hun band staat op het spel, maar ook de veiligheid van hun familie. Uiteindelijk staan ze tegenover elkaar op het veld, tijdens de belangrijkste wedstrijd die gespeeld moet worden. Tato en Beto moeten elkaar niet alleen onder ogen komen op het veld, ze moeten ook hun verbondenheid terug vinden, voordat ze alles verliezen waar ze ooit van gedroomd hebben.

Bekijk ook de trailer!

FOK! mag in samenwerking met A-Film 5 DVD's weggeven van de film! Om kans te maken op een exemplaar hoef je enkel antwoord te geven op de onderstaande prijsvraag:

Wat is de naam van de regisseur?

Het antwoord op deze vraag kan je hier invullen!

De prijsvraag loopt tot 24 december.

'Grote sierpotten volksverlakkerij'

Vuurwerkexperts raden consumenten af om zeer grote sierpotten te kopen. De cakes zien er indrukwekkend uit, maar ze bevatten evenveel gram kruit als de kleinere sierpotten. Wel zijn ze flink duurder. Volgens de nieuwe regelgeving mogen de cakes maximaal 500 gram kruit bevatten. Inmiddels is er een breed assortiment aan 500 grams sierpotten.

"Je betaalt bijna honderd euro voor een sierpot van meer dan een meter van het merk ProLine. Maar, en dit zal de fabrikant vast niet leuk vinden, ik beveel het niemand aan. Drie potten van 35 euro met eveneens 500 gram kruit geven een mooiere show", aldus Eric Richeloven van T&T Vuurwerk uit Doetinchem.

Zijn collega van Wagenvoort Vuurwerk uit Wapenveld denkt er hetzelfde over. "Voor 99,50 euro heb je een 500-grams pot. Een leuk ding, maar niet voor dat geld", zegt John Wagenvoort. "Probleem is dat de overheid weliswaar zwaardere potten toestaat, maar ze nog steeds maar 15 gram lading per buisje toestaan. Het is niet zwaarder, maar vooral meer van hetzelfde. Ik vind het volksverlakkerij. Het drijft mensen alsnog naar het illegale spul"

Beide vuurwerkhandelaars verwachten wel goede verkoopcijfers. Consumenten kiezen voor een gevarieerd assortiment aan vuurwerk. "Vuurwerk als troostaankopen voor het beroerde economische jaar, zo vermoed ik", aldus John Wagenvoort.

Venetië getroffen door zware overstromingen

Venetië heeft te kampen met de zwaarste overstromingen in een jaar tijd. De waterstand in de lagune waarin de Noord-Italiaanse stad ligt, is 1,43 meter hoger dan normaal, meldde de Italiaanse autoriteiten vandaag.

Meer dan de helft van de stad, 56 procent, staat op dit moment onder water. Reden is een combinatie van hoogtij, wind en hevige neerslag in de afgelopen dagen. Het roemruchte hoogwater wordt in het Italiaans 'acqua alta' genoemd.

Zoals gebruikelijk zijn in delen van de stad verhoogde houten platformen geplaatst om enig voetgangersverkeer mogelijk te maken. Wanneer de inwoners van Venetië hun voeten weer droog kunnen houden, is nog niet duidelijk. Meteorologen verwachten pas na de kerst een daling van het waterpeil.

Een jaar geleden stonden grote delen van de stad ook blank en steeg het waterpeil tot 1,56 meter boven het normale niveau.

Venetië getroffen door zware overstromingen  (foto: ANP)

Consumentenuitgaven VS opnieuw gestegen

De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten zijn in november met een half procent gestegen ten opzichte van oktober. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel vandaag bekendmaakte.

Analisten rekenden op een stijging met 0,6 procent. Het is de tweede maand op rij dat de consumentenuitgaven toenemen. In oktober namen de bestedingen volgens een herzien cijfer met 0,6 procent toe. De consumentenuitgaven zijn goed voor twee derde van de Amerikaanse economie.

De persoonlijke inkomens in de VS stegen vorige maand met 0,4 procent. Hier werd door analisten gerekend op een toename met 0,5 procent. Een maand eerder gingen de persoonlijke inkomens met een herziene 0,3 procent omhoog.

Consumentenuitgaven VS opnieuw gestegen  (foto: ANP)

sc Heerenveen - PSV naar 16 januari

De afgelasting van het bekerduel tussen sc Heerenveen en PSV heeft er voor gezorgd dat het speelschema van de twee ploegen opnieuw moest worden aangepast.

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft de bekerwedstrijd tussen sc Heerenveen en PSV nu vastgesteld op 16 januari. De aftrap zal dan om 19:45 uur plaats vinden.

Deze wijziging heeft echter ook weer gevolgen voor de inhaalronde van beide ploegen. PSV zou aanvankelijk op 17 januari tegen Roda JC spelen, maar deze wedstrijd wordt nu op 19 januari ingehaald. sc Heerenveen gaat een dag later op bezoek bij FC Groningen, aangezien ook zij hun wedstrijd afgelast zagen worden.

De laatstgenoemde duels zouden eigenlijk afgelopen weekend al gespeeld moeten worden, maar door de extreme sneeuwval was dit niet mogelijk.

Digitale expositie: 'Achter de feestvreugde'

Vorige week werd een nieuwe digitale expositie over de Tweede Wereldoorlog ‘Achter de feestvreugde’ geopend. Deze tweede expositie laat zien op welke verwoesting de bevrijding van 1945 werd gevierd. Want toen de feestvlaggetjes aan de kant waren gelegd, begon voor velen pas de bittere realiteit van verlies en verdriet.

In een omgeving met een driedimensionale uitstraling geeft de expositie informatie over de bevrijdingsstrijd van Nederland. Die duurde van 12 september 1944 met de bevrijding van Mesch (Limburg) tot de bevrijding van Schiermonnikoog op 11 juni 1945.

Aan de hand van vijf thema’s (feestvreugde, gevangenschap, verwoesting, terugkeer en het vervolg) krijgt de bezoeker inzicht in deze vreugdevolle maar ook verwarrende periode na de bevrijding. Er is veel aandacht voor minder bekende verhalen van de bevrijding. Zoals het feit dat in Nederland in die periode het grootste aantal oorlogsslachtoffers is gevallen. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de onderwaterzetting van Walcheren en de hongerwinter. Speciale aandacht is er tevens voor de gevechten op Texel en Schiermonnikoog die na 5 mei 1945 nog steeds bezet waren. Van al deze onderwerpen is origineel film- en fotomateriaal te zien.

Digitale kijkdoos
‘Achter de feestvreugde’ is gebouwd met een nieuwe techniek. De digitale tentoonstelling werkt als een kijkdoos. Op de voorgrond zien we de meer bekende beelden van de bevrijding. Letterlijk ‘achter de feestvreugde’, zien we de sporen van verwoesting. Hoe verder je wegkijkt, hoe dieper je in het verhaal komt. In de panorama’s worden op speciale ‘hotspots’ verschillende verhalen uitgelicht. Door op onderwerpen te klikken, start de bezoeker getuigenverhalen, polygoonjournaal en radiofragmenten.

Volg de bevrijdingsroute!
Een apart onderdeel van de expositie is een landkaart waarop van dag tot dag de bevrijding in Nederland is te volgen. Hierbij is aandacht voor de militaire strijd van de bevrijding. Ook wordt stilgestaan bij wat dit betekende voor de bevolking. Onderwerpen die uitgelicht worden zijn bijvoorbeeld de aankomst van de eerste Amerikanen in Limburg, de stagnatie van de bevrijding met als gevolg de vreselijke periode van de hongerwinter, het onderlopen van de polders en uiteindelijk de totale bevrijding.

 

[upd] Zorgen over islamconferentie Eindhoven

Geheime diensten uit binnen- en buitenland zijn in de hoogste staat van paraatheid vanwege een islamconferentie die momenteel plaatsvindt in Eindhoven. Het congres, dat 'integratie van moslims in Nederland en de uitdagingen' als doelstelling heeft, zou voor hele andere doeleinden zijn georganiseerd, zo wordt gevreesd.

De onderliggende gedachte van het congres in de omstreden Al Fourqaan-moskee is 'het tegenhouden van de integratie van moslims in Nederland en het werven van geld voor islamitische strijdfondsen', zo denken de inlichtingendiensten.

Diverse personen, waaronder een lid van de organiserende stichting Al Waqf al-Islami en een radicale imam uit Saoudi-Arabië, zullen aanwezig zijn tijdens het congres. Het bestuurslid van Al Waqf al-Islami is in het verleden in verband gebracht met de financiering van Al-Qaida. De Saoudische imam zou op een zwarte lijst van het Saoudische koningshuis staan.

De inlichtingendiensten zijn met name geïnteresseerd in ontmoetingen buiten het congres om. Een woordvoerder van de organisatie zegt dat zij daar niet voor verantwoordelijk is. Verder worden er geen geheime zaken besproken en is iedereen welkom. "Iedereen mag erbij, we hebben geen deurbeleid."

Nederlandse imams die voor de intergratie van moslims zijn, moeten niets van de conferentie hebben. "Een imam die woont, werkt en leeft in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, heeft een heel ander referentiekader, ervaringen en meningen over zaken die in Nederland heel normaal zijn. Als Nederlandse moslims op zo'n conferentie vragen of hun vrouw auto mag rijden, zal zo'n buitenlandse imam dat uitdrukkelijk verbieden, want hij woont en leeft in Saoedi-Arabië, waar dat absoluut niet kan. Zoiets werkt desintegratie in de hand. Dit soort conferenties frustreert alle goede bedoelingen van Nederlandse imams volledig."

Update 14.36 uur:
Omroep Brabant meldt dat volgens de Al Fourqaan-moskee de berichtgeving over de zorgen omtrent de islamconferentie, in eerste instantie door De Telegraaf, complete onzin is. De moskee wil nu De Telegraaf aanklagen voor smaad en laster. Ook de AIVD zegt dat er niets van het bericht klopt.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

'Telegraaf blundert met berichtgeving over islamconferentie'

'Vrouw en kinderen Bin Laden in Iran'

Naaste familieleden van terroristenleider Osama bin Laden wonen al jaren in Iran. Een van zijn vrouwen, zes kinderen en elf kleinkinderen verblijven er in een geheim oord, meldde The Times vandaag.

De Britse krant citeert de 29-jarige Omar bin Laden, de vierde zoon van de voortvluchtige leider van al-Qaeda. Volgens Omar, die in Qatar leeft, werd hij onlangs door een van zijn broers uit Iran opgebeld om hem op de hoogte te stellen van hun verblijf in de Islamitische Republiek.

De familieleden verdwenen in 2001 uit een kamp van Bin Laden in Afghanistan na de aanslagen van 11 september. Acht jaar lang was het niet duidelijk wat er met hen gebeurd was. Sommige berichten stelden dat de kinderen omgekomen waren bij bombardementen, anderen meldden dat ze bij hun vader waren om nieuwe terroristische aanslagen voor te bereiden.

Eerste gipsvlucht op Rotterdam gearriveerd

Op Rotterdam Airport zijn vandaag de eerste twee gipsvluchten van het seizoen geland. Het eerste toestel bracht negen skiërs met gebroken ledematen naar Nederland terug. In het tweede toestel zaten zes onfortuinlijke wintersporters.

Traditiegetrouw komen de eerste gipsvluchten uit Innsbruck. Tyrol Air Ambulance, een specialist in medisch luchtvervoer, voerden de vlucht uit. Door speciale voorzieningen kunnen in het toestel patiënten met voet- of beenletsel worden vervoerd. Ook is er een stretcher voor mensen die liggend moeten worden getransporteerd.

In de loop van de winter zal Tyrol Air naar verwachting een groot aantal vluchten uitvoeren. Het merendeel is afkomstig uit Innsbruck in Oostenrijk en Chambéry in Frankrijk.

Brawn: "Schumacher kan het nog"

Ross Brawn, de teambaas van Mercedes GP, heeft tegenover Autosport gezegd dat Michael Schumacher nog steeds Grands Prix kan winnen. Vandaag werd bekend dat de zevenvoudig wereldkampioen volgend seizoen weer terug zal keren in de Formule 1.

"Ik vroeg Michael of hij nog kan winnen en hij kan het beste beoordelen waartoe hij nog in staat is. Hij vertelde dat hij het nog kan en ik vertrouw hem volledig," aldus Brawn. "Hij is altijd kritisch op zichzelf en weet wat hij kan en wat niet. Ik voel me goed bij zijn terugkeer en ik weet zeker dat dat niet misplaatst is."

Brawn spreekt overigens tegen dat Jenson Button weg moest bij het team om plaats te maken voor Schumacher. Dat is niet het geval. We hebben geprobeerd om Jenson bij het team te houden en dat is niet gelukt. Het was uiteindelijk zijn besluit om weg te gaan, ondanks onze inspanningen om hem te laten blijven," aldus de Brit. "Om eerlijk te zijn overlapte het elkaar enigszins. Toen Jenson dreigde te vertrekken begon ik met Schumacher te praten en van het een kwam het ander."

Brawn en Schumacher werkten in het verleden lang samen en er is daarna een sterke band tussen de twee blijven bestaan. "Ik zag dat hij teleurgesteld was toen hij afgelopen zomer niet bij Ferrari kon invallen. Michael heeft nog steeds veel passie voor de sport. Daarom zijn heel erg blij dat hij deel gaat uitmaken van ons team".

Internetpoll voor naam kind

Een stel jonge ouders in het Noord-Belgische Beringen heeft een internetpoll gehouden om een naam te bepalen voor hun kind. Ze konden zelf niet kiezen. Voor de geboorte lieten ze vrienden en familie stemmen op twintig namen voor zowel een jongen als een meisje.

Uiteindelijk werd het Felice Charlotte voor de dochter, die zondag ter wereld kwam. "Om eerlijk te zijn: de laatste weken voor de geboorte hadden die twee namen ook onze voorkeur. We zijn dolgelukkig dat bijna de hele familie er net zo over dacht", zeggen Kiona en Gerard Valkenet vandaag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Het paar had al drie kinderen, waaronder een jongen met de ongewone naam 'cièn.

Boek: Chuck Palahniuk - Rant

Chuck Palahniuk vergaarde grote bekendheid toen zijn eerste roman Fight Club verfilmd werd met Brad Pitt en Edward Norton in de hoofdrollen. Hoewel de film geen groot succes was in de bioscoop, is het in de loop van de jaren een echte culthit geworden en prijkt de film op plaats 18 van de IMDB top 250. De schrijfstijl van Palahniuk kenmerkt zich door de aanwezigheid van geweld, seks en drugs en zijn boeken spelen zich vaak af in een absurde, surrealistische wereld. Ook zijn laatste boek Rant is hierop geen uitzondering.


Borstbeeld Annie M.G. Schmidt gestolen

Het onlangs onthulde borstbeeld van Annie M.G. Schmidt in de Zeeuwse gemeente Kapelle is gisteren van de sokkel verdwenen. Het beeld is waarschijnlijk gisteren tussen 0.30 uur en 12.30 uur gestolen. De gemeente heeft aangifte van ontvreemding gedaan.

Men sluit uit dat het om een nieuwjaarsgrap gaat, want het beeld is met geweld verwijderd. Ruim een maand geleden, op 12 november, werd het beeld dat tegenover hotel De Zwaan stond onthuld in de geboorteplaats van de schrijfster van onder meer Jip en Janneke.

Met dank aan Sc0rPi0n voor de submit.


De onthulling op 12 november

[Upd] Jong De Graafschap - NAC Breda gaat door

Na de afgelasting van sc Heerenveen - PSV staat ook het bekerduel tussen Jong De Graafschap en NAC Breda op losse schroeven. Het veld op De Vijverberg wordt aan nog een keuring onderworpen.

Deze tweede keuring volgt om 13.15 uur, nadat de KNVB vanochtend ook al aanwezig was in het stadion om het veld van De Graafschap te testen.

De Graafschap is met man en macht, waaronder een vrijwillig sneeuwteam dat werd opgeroepen, bezig om het veld speelklaar te krijgen voor de bekerwedstrijd.

Update:

Het duel tussen Jong De Graafschap en NAC Breda gaat gewoon door. Het veld werd om 13:00 uur goedgekeurd.

Rebellin kan onschuld bewijzen

Davide Rebellin heeft vandaag laten weten dat hij zijn onschuld kan bewijzen. De dopingzondaar moest zijn zilveren plak van de Olympische Spelen in Peking afstaan, nadat hij was betrapt op het gebruik van CERA.

"Met mijn advocaten heb ik ontdekt dat er te veel onopgeloste mysteries in dit verhaal zijn," aldus Rebellin, die inmiddels in beroep is gegaan bij het internationale sporttribunaal (CAS). "Ik heb nooit CERA genomen. Een van de vreemde dingen is dat er zeven monsters aan mij zijn toegeschreven. Maar hoe kan dat als ik slechts drie dopingtesten heb ondergaan?"

Schorsing Vleminckx gehalveerd

NEC is met succes in beroep gegaan tegen de schorsing van Björn Vleminckx. De straf van twee wedstrijden schorsing, is door de beroepscommissie van de KNVB teruggebracht tot twee duels waarvan één voorwaardelijk.

Aangezien de Belgische aanvaller al een wedstrijd schorsing er heeft opzitten, kan hij vanavond in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen weer in actie komen voor de Nijmegenaren.

Supporters HFC Haarlem in gesprek met selectie

Een dag na de verloren thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (0-4) ging een dertigtal supporters van HFC Haarlem in gesprek met de spelers en trainersstaf van de club. Dit initiatief werd genomen na de wedstrijd op vrijdagavond, toen supporters in gesprek gingen met Jan Zoutman.

In dat gesprek bleken de supporters de directe binding met de spelers te missen, waarop een overleg tijdens de zaterdagtraining werd voorgesteld.

"Sinds we geen supportershome meer hebben, na die dramatische brand in de zomer van 2008, is er minder contact tussen spelers en trainers", vertelt Haarlems waarnemend voorzitter Piet Hooft. "Juist voor onze club is het van groot belang dat iedereen persoonlijk benaderbaar is, en er direct contact is tussen supporters en spelers."

"Sommige berichten in de media suggereren dat de supporters het trainingsveld zouden hebben bestormd of de training hebben stilgelegd", vervolgt Hooft. "Dat beeld willen we rechtzetten. Een en ander is in goed overleg met de technische staf gepland. In het gesprek is ook duidelijk naar voren gekomen dat iedereen zijn uiterste best wil doen om de club door deze moeilijke periode te helpen en zijn er afspraken gemaakt om daarin meer acties in overleg en samenwerking met de spelers op te zetten."

[Upd] Mercedes GP: Schumi bevestigd

Om half twaalf vanmorgen zal het Formule 1-team van Mercedes Grand Prix bekendmaken wie komend seizoen zijn tweede coureur wordt in de koningsklasse van de autosport.

Mercedes contracteerde eerder Nico Rosberg. Het tweede stoeltje gaat naar verwachting naar Michael Schumacher, die volgens Bild al een contract bij het team heeft getekend.

Update
Mercedes Grand Prix heeft nu ook bevestigd dat Michael Schumacher een contract met de Duitse renstal heeft getekend. De zevenvoudig wereldkampioen zal naast Nico Rosberg plaatsnemen, waarschijnlijk als tweede coureur met startnummer 4.

De doktoren hebben de nek van Schumacher 'goedgekeurd'. De Duitser gaat opnieuw samenwerken met Ross Brawn, die teambaas is gebleven toen Brawn GP omgedoopt werd tot Mercedes Grand Prix.

Update 13:30

Op zijn eigen website zegt Michael Schumacher dat hij een verbintenis voor drie jaar bij Mercedes Grand Prix heeft getekend. Er werd aanvankelijk gemeld dat hij een contract voor een seizoen zou tekenen.

Mercedes bevestigt komst Schumacher

Mercedes Grand Prix heeft vanochtend bevestigd dat Michael Schumacher een contract met de Duitse renstal heeft getekend. De zevenvoudig wereldkampioen zal naast Nico Rosberg plaatsnemen, waarschijnlijk als tweede coureur met startnummer 4.

De doktoren hebben de nek van Schumacher 'goedgekeurd'. De Duitser gaat opnieuw samenwerken met Ross Brawn, die teambaas is gebleven toen Brawn GP omgedoopt werd tot Mercedes Grand Prix.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Huishouden houdt hand op de knip

Nederlandse huishoudens blijven voorzichtiger met uitgaven aan goederen en diensten ten opzichte van vorig jaar. Ten aanzien van kleding en schoeisel was de consument minder terughoudend, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In oktober hebben huishoudens 2,6 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2008. In september waren de bestedingen 3,0 procent lager. De consumptie ligt al tien maanden op rij onder het niveau van een jaar eerder, aldus het CBS. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De bestedingen aan goederen waren 4,0 procent lager dan in oktober vorig jaar. Aan duurzame goederen werd 3,3 procent minder uitgegeven, de kleinste afname tot nog toe in 2009. Volgens het CBS waren consumenten vooral minder terughoudend bij de aanschaf van kleding en schoenen.

Huishouden houdt hand op de knip  (foto: ANP)

Ouders 'ballonjongetje' moeten geld betalen

De Amerikaanse ouders die eerder dit jaar valselijk beweerden dat hun zoontje in een op drift geraakte heliumballon zat, moeten diep in de buidel tasten voor hun leugen. Ze moeten de 42.000 dollar (29.500 euro) terugbetalen die de massale 'reddingsoperatie' destijds heeft gekost, meldden Amerikaanse media vandaag.

Het stel alarmeerde in oktober de reddingsdiensten, nadat hun zesjarige zoontje Falcon Heene per ongeluk met een heliumballon zou zijn opgestegen. Helikopters volgden de ballon, terwijl ondertussen met man en macht werd geprobeerd om het gevaarte veilig aan de grond te krijgen. Na de landing van de ballon op een grasveld werd het jongetje niet aan boord aangetroffen. Hij bleek zich thuis in Fort Collins (Colorado) te hebben verstopt in een doos.

De ouders, Richard en Mayumi Heene, moesten enkele weken daarna toegeven dat de ballonvlucht een mediastunt was.

RTL mag DSB-stukken laten staan op website

RTL hoeft geen vertrouwelijke stukken over de DSB Bank, waaronder een advies van de advocaat van De Nederlandsche Bank (DNB), van zijn website te verwijderen. De Nederlandsche Bank had dat gevorderd in een tegen RTL aangespannen kort geding. Daarin heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam vandaag uitspraak gedaan.

Volgens de rechtbank heeft een belangenafweging plaatsgevonden die in het voordeel van RTL is uitgevallen. De uitwerking van het verkorte vonnis volgt op 7 januari.

Valverde naar Tour Down Under

Caisse d’Epargne heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Tour Down Under. De Spaanse wielerformatie verschijnt met Alejandro Valverde en Luis Léon Sanchez aan de start.

Voor Valverde zal het voor het eerst zijn dat hij deelneemt aan de rittenkoers. Sánchez won de Tour Down Under in 2005. Naast het tweetal selecteerde Caisse d'Epargne de Fransen Mathieu Drujon en Mathieu Perget en de Spanjaarden Vicente Garcia Acosta, Ivan Gutierrez en José Joaquin Rojas.

De rittenkoers gaat op 19 januari van start.

Toch bekervoetbal van koploper op tv

RTL7 was eigenlijk van plan om vanavond de wedstrijd Heerenveen-PSV uit te zenden. Maar omdat die wedstrijd om de KNVB-beker is afgelast, wijkt de commerciële zender uit naar het bekerduel van de koploper in de eredivisie. FC Twente speelt vandaag tegen Helmond Sport. Het commentaar wordt verzorgd door Wilfred Genee, meldde een RTL-woordvoerder vandaag.

RTL7 begint zijn voetbalprogrammering om 18.00 uur met het bekerduel WHC-Ajax. Rond 20.15 uur begint FC Twente-Helmond Sport. Omstreeks 22.30 uur zijn vervolgens de samenvattingen van de resterende bekerduels te zien.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport!

Schumi: "We gaan voor de titel"

Tijdens de persconferentie na afloop van de bekendmaking dat Michael Schumacher in 2010 voor Mercedes Grand Prix zou rijden, gaf de Duitser te kennen om de wereldtitel te gaan strijden.

"Mercedes Grand Prix is een team dat vorig jaar gedomineerd heeft. En met Mercedes als een sterke partner willen we dat dit jaar herhalen", aldus Schumacher. "Er is veel concurrentie en ik ben blij daarin mee te mogen strijden."

"Toen ik eind november door Ross Brawn gebeld werd met de vraag om terug te keren in deze omstandigheden was voor mij doorslaggevend. Ik heb nooit het circuit verlaten. Eind 2006 was ik de Formule 1 beu, maar na drie jaar afwezigheid heb ik er weer zin in. Ik heb in de tussentijd wel op motoren gereden, maar nu wil ik weer serieus aan de slag."

"Mijn nek was wel een probleem, dus wilde ik zeker zijn dat ik het aan kan. Ik kan nu zeggen dat ik zeker weet dat mijn nek geen probleem gaat vormen. Helaas kwam de terugkeer bij Ferrari vorig seizoen te vroeg voor mijn nek, maar hij is nu volledig hersteld", aldus de Duitser.

'Simons op huurbasis naar sc Heerenveen'

Er bestaat een mogelijkheid dat Timmy Simons in de winterstop naar sc Heerenveen vertrekt. Dit is in het blad Voetbal International te lezen. Volgens de Friese formatie zou de Belg voor de rest van het seizoen gehuurd gaan worden.

Op dit moment kan Simons niet op een vaste plek in de basis rekenen. "In de winterstop wil de club wel eens met een verrassing op de proppen komen," liet Yme Kuiper, voorzitter van sc Heerenveen, weten. "Of dat een Vlaamse voetballer is die uitkomt voor een club uit Eindhoven? Dan maak ik het wel heel specifiek. Wacht maar af."

CD: Jay-Z - The Blueprint 3

Omdat de sound van de eerste twee Blueprint-albums op het derde deel niet is terug te horen, is de titelverklaring van Jay-Z’s elfde plaat volstrekt onduidelijk. Het eerste, en in mindere mate het tweede, deel lieten zich vooral kenmerken door de op soulsamples gebaseerde beats van Kanye West en Just Blaze. Hoewel Kanye West op het derde deel zowel als producer als als uitvoerend artiest prominent terug te vinden is, herkennen we op deze zeven nummers de West van 2001 nauwelijks terug. In plaats daarvan horen we op The Blueprint 3 een potpourri van stijlen die momenteel populair zijn en wordt en passant gedateerde muziek genadeloos afgeserveerd.

FC Den Bosch: "Berichtgeving VI onjuist"

Gisteren kwam Voetbal International met het bericht dat er voor 30.000 euro een exacte uitslag van de Jupiler League kon worden aangevraagd. Hierbij waren ook drie wedstrijden van FC Den Bosch betrokken.

De Bossche formatie is logischerwijs niet blij met de berichten in het voetbalblad en heeft inmiddels een persverklaring doen uitgaan. Hierin staat onder meer het volgende vermeld: "Voetbal International beweert te kunnen bewijzen dat onder meer uitslagen van een drietal wedstrijden van FC Den Bosch (Eindhoven - FC Den Bosch, BV Veendam - FC Den Bosch en VVV-Venlo - FC Den Bosch) van tevoren al vast stonden, hetgeen het gevolg zou zijn van transacties die in Thailand zouden hebben plaatsgevonden en waarbij de betreffende uitslagen voor bedragen 30.000 euro gekocht zouden zijn."

"FC Den Bosch betwist met groots mogelijke klem betrokken te zijn (geweest) bij dergelijke transacties. De club heeft naar aanleiding van de beweringen contact opgenomen met de KNVB. Bij de KNVB maakte FC Den Bosch nog geen deel uit van het onderzoek. FC Den Bosch heeft Voetbal International gesommeerd het bewijs te overleggen."

De verklaring werd met de volgende woorden afgesloten: "De club wordt door de in haar optiek volstrekt onjuiste en ongegronde berichtgeving ten zeerste geschaad en stelt Voetbal International daarvoor aansprakelijk."

Angelina: buiten de deur neuken is oké

Goed nieuws voor mannen en vrouwen die met Angelina Jolie en/of Brad Pitt het nest in willen duiken. Angelina Jolie vindt buitenechtelijke seks namelijk oké. Ze gelooft niet in monogamie en heeft er dan ook geen moeite mee als er in haar relatie buiten de deur wordt geneukt.

"Brad en ik claimen elkaar niet. Dat je samenwoont wil nog niet zeggen dat je je aan elkaar vast moet ketenen", vertelt ze. "We zorgen ervoor dat we elkaar niet beperken", aldus de actrice aan The Daily Mirror. Volgens Jolie zijn er belangrijkere dingen in een relatie. "Ik betwijfel of trouw echt essentieel is voor een relatie. Het is erger om je partner te verlaten en hem daarna zwart te maken."

Piquet jr.: "Besluit komt zeer spoedig"

Naar eigen zeggen zal Nelson Piquet jr. binnenkort zijn besluit omtrent zijn toekomst bekend maken. In het seizoen 2009 werd de Braziliaan ontslagen bij Renault F1, omdat hij 'crashgate' naar buiten had gebracht.

De FIA verleende de Braziliaanse coureur immuniteit zodat hij volledige medewerking kon verlenen, maar bij zijn collega-rijders kon hij geen goed meer doen.

Waar Nelsinho wel heen zou gaan, was lange tijd van speculatie. Zelfs oud-coureur Martin Brundle dacht niet dat Piquet nog een stoeltje zou kunnen krijgen. Halverwege november was er nog sprake van dat Piquet jr. naar Force India zou gaan.

Nu verbreekt Piquet jr. zelf de stilte door op zijn Twitter-pagina te schrijven: "Godzijdank lijkt het erg goed te gaan voor volgend jaar. Ik zal zeer spoedig een besluit nemen."

Bakens weg bij Sparta Rotterdam

Tim Bakens en Sparta Rotterdam gaan per direct uit elkaar. Het verzoek tot ontbinding van het contract was afkomstig van de verdediger zelf.

Bakens zou volgens de tweede club van Rotterdam geen toekomst meer voor zichzelf op Het Kasteel zien. Afgelopen juni vertrok de verdediger bij FC Volendam en ging voor Sparta Rotterdam spelen. Hij kwam sindsdien tien keer in actie.

De speler had nog een doorlopend contract tot medio 2011.


Praat ook op het forum mee over Sparta Rotterdam!

Veolia-bus weer terecht

De vloot van streekvervoerder Veolia is weer compleet. De Veolia-bus die gisteren in Nijmegen werd gestolen toen de chauffeur even naar het toilet was, is vannacht teruggevonden in een weiland bij een industrieterrein in Huissen. De bus, die licht beschadigd is, kwam daar vast te zitten en is vervolgens achtergelaten.

Onduidelijk is nog wie de bus heeft meegenomen. Veolia denkt dat de bus gebruikt is voor joyriding. De streekvervoerder heeft bij de politie aangifte van diefstal gedaan.

Met dank aan Meddo voor de submit.

Geen verschil tussen CGI en realtime in Final Fantasy Vs. XIII

Het team wat wij kennen van de Kingdom Hearts-serie, onder leiding van Tetsuya Nomura, is al min of meer sinds 2003 bezig met Final Fantasy Versus XIII, maar er is nog bitter weinig bekend over het spel. Toch, nu Final Fantasy XIII uitgekomen is in Japan (en over een paar maanden ook in de rest van de wereld) lijkt het erop dat 2010 het jaar van Versus XIII gaat worden. De hype is namelijk al een beetje aan het opstarten omdat momenteel steeds meer kleine beetjes informatie worden vrijgegeven over dit spel.

Zo zijn er pas geleden op de Jump Festa (manga en anime beurs in Tokyo), achter gesloten deuren, de eerste gameplay beelden getoond van Versus. Helaas is deze trailer niet publiekelijk uitgebracht, dus zullen we het alleen even moeten doen met een korte omschrijving. De trailer begint met de tekst "Real or Fantasy?" en de tekst blijft uiteindelijk kort hangen op het woord "Fantasy", daarna zien we hoofdfiguur Noctis vanaf de zijkant van een snelweg in een auto stappen. We zien hem even in de auto zitten, waarna de korte trailer eindigt met de tekst "Revelation will come next time". Op zich niet heel interessant, maar de beelden waren wel in realtime. De trailer werd namelijk niet getoond als een CGI-filmpje zoals vaak gebruikelijk is bij Square Enix. Ook zou er een rode gloed vanonder Noctis zijn schoenen komen, terwijl je hem ziet zitten in de auto. Of het daadwerkelijk een belangrijk iets is voor het spel moeten we nog maar gaan zien, maar omdat die rode gloed onder zijn schoenen zo specifiek wordt getoond kan je verwachten dat het misschien een belangrijk gameplay-element kan zijn voor Versus.

Tetsuya Nomura (regisseur van het spel) vertelde onlangs ook in een interview dat de in-game beelden van Versus nauwelijks te onderscheiden zullen zijn van de CGI-filmpjes. Wat betekent dat Versus nog weleens mooier kan gaan worden qua graphics dan Final Fantasy XIII. Je kan je afvragen hoe Nomura en zijn team dit heeft bewerkstelligd omdat Versus in feite met dezelfde engine wordt ontwikkeld als FFXIII, namelijk met Square's eigen Crytal Tools engine. Toch beloofd het een hoop goeds voor dit aankomende deel in de Fabula Nova Crystallis-serie (dit zijn alle delen uit de Final Fantasy XIII-wereld bijelkaar, zoals bijvoorbeeld ook Final Fantasy Agito XIII voor de PSP). Er is helaas nog niks bekend over een releasedatum, maar met een beetje geluk hoeven we niet tot 2011 te wachten op dit spel.

Laura sloeg op vlucht voor Jeugdzorg

De reden dat Laura Dekker alias 'het zeilmeisje' op de vlucht sloeg was vanwege Bureau Jeugdzorg. Die dreigde Laura uit huis te laten te zetten. Dit meldt haar advocaat.

Door de aanhoudende druk sloeg Laura op de vlucht, echter zonder te laten weten aan haar ouders waar ze was. Ze wist op haar tweede paspoort via Parijs naar Curaçao te reizen, waar ze op Sint Maarten werd aangehouden.

Vandaag beslist de rechter, op verzoek van Bureau Jeugdzorg, of Laura inderdaad uit huis geplaatst moet worden. Laura was naar verluidt van plan om volgend jaar maart mee te doen met de Heineken Regatta die in Sint Maarten plaatsvindt en was om die reden al naar het Caraïbische eiland gevlogen.

Van Gessel geen aanvoerder Sparta meer

Sander van Gessel heeft aangegeven dat hij zijn aanvoerdersband inlevert. Dit omdat hij geen vaste basisspeler bij Sparta is.

"En ik vind dat een aanvoerder elke week hoort te spelen", aldus Van Gessel in het Algemeen Dagblad. "Ik vind het prima zo. Aan mijn instelling en de manier waarop ik me in de groep gedraag, zal niets veranderen. Dat heb ik de trainer ook gezegd."

Trainer Frans Adelaar heeft nu Kevin Strootman verkozen tot aanvoerder van de club uit Rotterdam.

Dertiende warme jaar op rij

Met nog een week te gaan, komt de jaargemiddelde temperatuur uit op 10,5 graden in De Bilt. Het langjarig gemiddeld is 9,8 graden. Het jaar 2009 is daarmee het dertiende warme jaar op rij. Dat liet het KNMI vandaag weten.

Het jaar begon koud, maar daarna volgden tien maanden met een hogere gemiddelde temperatuur dan het langjarig gemiddelde. Het was vooral zacht in april en november. De zomermaanden waren fraai. In Ell (Limburg) werd dit jaar niet alleen de laagste temperatuur (-20,8 graden), maar ook de hoogste (37 graden) gemeten.

Het jaar was zonnig met gemiddeld 1885 zonuren tegen normaal 1550. Vooral in het Waddengebied en Zeeland scheen de zon vaak. Het regende iets minder dan normaal. De minste neerslag viel in het noordwesten van het land. Opvallend was de sneeuwval tussen 17 en 20 december. In grote delen van het land lag wel 10 tot 30 centimeter.

Dertiende warme jaar op rij  (foto: ANP)

Armoede bekort het leven

Mensen met een inkomen onder de armoedegrens leven gemiddeld vijf jaar korter dan mensen die meer geld te besteden hebben. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2007, die vandaag zijn bekendgemaakt. Het verschil is bij mannen en vrouwen ongeveer gelijk.

Als gekeken wordt naar de gezonde jaren die mensen gemiddeld hebben, is het verschil tussen arm en rijk veertien jaar.

Ingame beelden Dead Space 2

Dead Space 2 is volop in ontwikkeling, zoals we jullie in eerdere berichten al hebben laten weten. Intussen zijn ook de eerste ingame screenshots vrijgegeven waarin Isaac een mensachtig wezen van zich af probeert te houden (of tenminste één screenshot vanuit verschillende hoeken bekeken). Het pak van Isaac lijkt wat moderner en minder log te zijn dan de outfits van deel 1. Wel zijn de energiebalken achterop het pak te zien waardoor in ieder vrijwel zeker is dat het weer een third-person view gaat worden.

Ook is de lijst met runes al te zien, zodat straks net als in deel 1 de boodschappen die her en der op de muren staan te ontcijferen zullen zijn.







'Gemeenten reageren slecht op brieven'

Op bijna 20 procent van de brieven die naar gemeenten zijn gestuurd, komt geen antwoord. Vanuit Amsterdam komt vaak geen antwoord. Gouda en Rijnwoude (Zuid-Holland) reageerden op alle brieven. Dat blijkt uit een steekproef (samenvatting, pdf) van onderzoeksbureau EFDRIE onder zestig gemeenten, waaronder de 27 grootste.

Elke gemeente kreeg elf eenvoudige vragen met het verzoek die schriftelijk of soms telefonisch te beantwoorden. De vragen varieerden van 'Hoe vraag ik een invalideparkeervergunning aan?' en 'Hoe krijg ik toestemming voor een straatfeest?' tot 'Kunt u mij informatie geven over scholen in mijn buurt?'. De Amsterdamse deelgemeenten Centrum en Zuideramstel beantwoorden samen 50 procent van de brieven niet.

Veel gemeenten hanteren een termijn van zes weken waarbinnen een vraag moet worden beantwoord. In 5 procent van de gevallen kwam het antwoord na afloop van deze termijn. Bij de brieven waarop geen antwoord kwam, werd in een aantal gevallen wel een ontvangstbevestiging gekregen waarin de gemeente aangaf de vraag in behandeling te nemen. EFDRIE voert constant onderzoek uit naar de serviceverlening door gemeenten aan burgers. De brieven met vragen werden verstuurd in de periode februari-september.

Politie Iran treedt hard op tegen oppositie

De Iraanse politie heeft vandaag in de stad Isfahan hard opgetreden tegen een grote groep mensen die de zondag overleden grootayatollah Hossein Ali Montazeri gezamenlijk herdachten. Montazeri bekritiseerde sinds de jaren tachtig de machthebbers in Qom en Teheran fel. Hij wordt daarom gezien als "de ayatollah van de oppositie".

Leden van de oppositie meldden via websites dat in Isfahan de politie onder meer met traangas de bijeenkomst uiteen heeft gedreven. Veel mensen zijn gewond geraakt en er zijn ook arrestaties verricht.

Nederlandse economie groeit 0,5 procent

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat bleek uit de tweede raming van de economische groei, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde.

Bij de eerste raming, in november, ging het CBS nog uit van een groei met 0,4 procent. Vergeleken met het derde kwartaal van 2008 ging de economie met 3,7 procent achteruit. Die krimp is even fors als in november werd gemeld.

Een uitgebreid overzicht staat op de site van het CBS.

Forse daling van aantal banen

In het derde kwartaal van dit jaar waren er in Nederland 140.000 banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dat is de grootste daling in meer dan 25 jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar waren er, rekening houdend met seizoensinvloeden, 50.000 banen minder.

Een uitgebreid overzicht staat op de site van het CBS.

Star Trek Online featuring Leonard Nimoy

Star Trek Online is de titel van een MMORPG, gebaseerd op de Star Trek serie geschreven door Gene Roddenberry. De game zal zich zo'n 30 jaar na het verhaal van Star Trek: Nemesis afspelen. De ontwikkeling van Star Trek Online is al in 2004 begonnen door de developer Perpetual Entertainment, maar nadat deze in 2008 failliet ging is de licentie overgenomen door Cryptic Studios.

In de game zal iedere speler kapitein zijn van zijn of haar eigen ruimteschip. Hoewel nog niet precies bekend is welke facties er beschikbaar zullen zijn, zijn de Federation en de Klingons al wel expliciet genoemd als keuzemogelijkheden. Het zal mogelijk zijn om planeten te bezoeken om elkaar daar persoonlijk tegen te komen.

Om de hele Star Trek ervaring zo compleet mogelijk te maken is de hulp ingeroepen van niemand minder dan Leonard Nimoy, Spock dus. In een kijkje achter de schermen is alvast een voorproefje te zien.

Advocaat "goed ziek" van uitschakeling

Het AZ van trainer Dick Advocaat werd gisteren in de Kuip door Feyenoord uitgeschakeld in de strijd om de KNVB Beker.

Na afloop van het duel zei Advocaat dat hij "goed ziek" was van de uitschakeling. "Maar de spelers ook. Ze hebben goed gevoetbald en hard gewerkt. Maar we hebben de kansen niet benut. En dan verlies je."

Advocaat zei dat hij een "uitzonderlijke goede" tweede helft van zijn ploeg had gezien. "Ons middenveld kon toen de wedstrijd wel naar de hand zetten. We speelden uitstekend en agressief. We kregen ook enkele uitgespeelde kansen, in tegenstelling tot Feyenoord. Maar we kwamen helaas niet tot scoren. Dat is het enige verwijt dat ik mijn ploeg kan maken. Want qua voetbal en inzet kan ik alleen maar tevreden zijn."

Weer ontwenningskliniek Steven Tyler

Aerosmith-zanger Steven Tyler is voor de tweede keer opgenomen in een ontwenningskliniek. De andere leden van de band waren zo bezorgd over de gezondheid van hun frontman, dat ze besloten die zorgen openbaar te maken. Daaruit trok Tyler (61) zijn conclusies. Hij zocht professionele hulp voor zijn medicijnverslaving.

De zanger is verslaafd aan pijnstillers. Die medicijnen zegt hij te gebruiken wegens "verwondingen die de afgelopen tien jaar zijn ontstaan als gevolg van optredens". Tyler staat bekend om zijn wilde manier van optreden.

[Boekrecensie] De Hel van '63

Dick van den Heuvel schreef in het verleden scenario's voor onder andere de tv-series Van Speijk en Russen. Ook bewerkte hij boeken tot succesvolle theatervoorstellingen en schreef hij meerdere romans, waaronder een detectiveserie rond het personage Wulffers. Twee weken voor de première van de film De Hel van '63 kwam zijn boek gebaseerd op die film al uit.

Ontbering, wilskracht en liefde
Het is 1963 en doordat het al geruime tijd vriest, heerst de Elfstedenkoorts. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van de stemmen, dat de Elfstedentocht toch doorgaat. Soldaat Henk, arbeider Kees, boerenzoon Sjoerd en verpleegkundige Annemiek zijn vier van de duizenden mensen die een startbewijs weten te bemachtigen voor de Tocht der Tochten. Allevier hebben ze hun eigen redenen om de barre tocht te rijden.

Het vriest ruim achttien graden en de sterke wind maakt de gevoelstemperatuur nog veel kouder. In de duisternis zijn de scheuren in het ijs amper te zien en de schaatsers vallen bij bosjes. Door de komst van koningin Juliana en prinses Beatrix is het echter onmogelijk om de tocht te staken, ondanks het enorme aantal uitvallers. De tocht wordt een hel voor de deelnemers en dus ook voor de vier hoofdpersonen in het boek.

Naast het verhaal zijn er zestien pagina's met foto's uit de film te vinden. Ook staat er in het boek een uitgebreid historisch verslag in over de Elfstedentocht en interviews met acteurs en regisseur.

In het boek beleef je de film nog een keer helemaal. Maar ook als je de film niet hebt gezien, is het een aanrader om te lezen. Naast het verhaal, dat ook als niet-schaatsfan interessant is om te lezen, is het uitgebreide historische verslag een aanvulling. De foto's en de interviews met de acteurs en regisseur zijn een leuk extraatje voor als je de film ook hebt gezien. Toch krijgt het boek geen vijf sterren. Daarvoor is het verhaal zelf met 166 pagina's wat aan de korte kant. Voordat je echt in het verhaal zit, is het alweer afgelopen. Maar dat is het enige minpunt aan het boek waarvan de eerste druk overigens al na twee dagen was uitverkocht.


Uitgever: Plateau ISBN: 978 90 8504 047 3 Pagina's: 206
Waardering:

Meer reviews? Kijk dan snel hier.

'Busby babe' Scanlon overleden

Oud-voetballer Albert Scanlon, één van de 'Busby babes', is op 74-jarige leeftijd overleden.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw maakte Scanlon deel uit van een legendarisch team van Manchester United dat samen de jeugdopleiding doorliep en onder leiding speelde van Matt Bushby.

Na het spelen van een Europa Cup-wedstrijd in 1958 was het elftal betrokken bij een vliegtuigongeluk in München waarbij acht spelers en drie officials om het leven kwamen. Scanlon liep daarbij een been- en schedelbreuk op, en maakte in het seizoen 1958/1959 zijn rentree.

Scanlon, die in de zes jaar dat hij voor United speelde 35 treffers scoorde in 127 wedstrijden, vertrok in 1960 bij de club. Daarna speelde hij onder meer nog voor Newcastle, Mansfield en Lincoln.

'Positie FNV-voorzitter Jongerius wankelt'

De positie van FNV-voorzitter Agnes Jongerius is erg onzeker. FNV-leden zijn woedend dat Jongerius de strijd tegen het verhogen van de AOW-leeftijd heeft opgegeven. Ze heeft daarmee haar geloofwaardigheid verloren.

Zeker de helft van de kaderleden heeft geen vertrouwen meer in het leiderschap van Jongerius, zou blijken uit interne e-mails. De afdeling Bouw overweegt een motie van wantrouwen. De afdeling Vervoer vindt dat ze haar conclusies moet trekken.

Volgens het AD is er vandaag een spoedoverleg tussen het bestuur en de afdelingsvoorzitters van de vakbonden.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de toenemende ontevredenheid over allochtonen.

Steeds meer Nederlanders beschouwen immigranten als bedreiging voor de Nederlandse cultuur. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tien jaar geleden was een kwart van de Nederlanders deze mening toegedaan, nu is dat al opgelopen tot 39%. Opvallend is, dat in het afgelopen decennium veel meer allochtonen beter zijn opgeleid en het goed doen op de arbeidsmarkt, maar dit dus geen positieve gevolgen heeft voor de mening van de Nederlanders. Vraagje:

'CDA is tegen belastingverhogingen'

Premier Jan Peter Balkenende vindt het niet verstandig om de belastingen te verhogen om daarmee het financiële gat van de overheid te dichten. Balkenende staat hiermee lijnrecht tegenover de PvdA die meer belastingen wil ophalen en minder wil bezuinigen.

Balkenende doet zijn uitspraken in een interview met De Telegraaf. Over de lastenverzwaring zegt de premier: "Daar kun je ideologisch over denken, maar laat ik het even puur economisch bekijken. Economen zijn het erover eens dat belastingverhogingen contraproductief werken." 

Ook het idee van de PvdA, om een toptarief van 60 procent inkomstenbelasting in te voeren vindt de premier niets. "Met een belastingschijf van 52 procent zitten we in Nederland al bij de hoogste tarieven in Europa. En dat niveau wordt in Nederland ook nog eens vrij snel bereikt."

PvdA-leider Wouter Bos zou het zelfs met Balkenende eens moeten zijn, vindt de premier: "Niemand kan om deze zaken heen." Over de verschillende inzichten laat Balkenende niet veel los. "Natuurlijk hebben we een verschillende sociaal-economische visie. Maar we hebben veel samen gedaan."

Been: "Zag de ploeg niet eerder zo goed spelen"

Feyenoord knikkerde AZ gisteravond uit het bekertoernooi. De treffer van Georginio Wijnaldum bleek voldoende om het team van Dick Advocaat met een kater het kalenderjaar uit te sturen. Mario Been was onder de indruk van zijn Feyenoord.

Met name het vertoonde spel in het eerste bedrijf deed de Rotterdamse oefenmeester deugd. "Ik heb deze ploeg niet eerder zo goed zien spelen", triomfeerde Been na afloop.

Ondanks een wat mindere tweede helft vond Been dat er op de overwinning weinig af te dingen viel. "Na de pauze werden we wat slordiger en begon AZ meer druk te zetten. Op sommige momenten hadden we wat geluk. Al met al hebben we een verdiende zege geboekt. Dat baseer ik dan vooral op het spel in de eerste helft."

Feyenoord doet in zowel de competitie als het bekertoernooi mee om Europees voetbal. "Maar via de beker is het de kortste weg. Het is nu hopen op een mooie loting."

Fàbregas mikt op terugkeer tegen Aston Villa

Arsenal moest het de voorbije wedstrijd zonder Cesc Fàbregas stellen. De Spaanse middenvelder raakte geblesseerd in het duel met Burnley (1-1). Fàbregas hoopt weer terug te zijn wanneer Aston Villa op 27 december op bezoek komt.

De middenvelder kampt met een hamstringblessure waardoor hij zich in het duel met Burnley moest laten wisselen. De wedstrijd erop tegen Hull City (3-0) schitterde Fabregas ook door afwezigheid.

"Het is echt zo zonde, omdat ik me erg goed voelde in het duel met Burnley", vertelde Fàbregas tegenover de Evening Standard. Toch gaat Fàbregas er vanuit dat hij tegen Aston Villa weer van de partij is. "Je leert ermee omgaan, maar ik kan iedereen verzekeren dat ik rond de Kerst enorm hard werk zodat ik er tegen Aston Villa bij kan zijn."

Rechter oordeelt over DSB-stukken RTL

De rechtbank in Amsterdam beslist vandaag of RTL Nieuws vertrouwelijke documenten afkomstig van De Nederlandsche Bank (DNB) over DSB op haar website mag houden. Hierover diende eergisteren een rechtszaak.

DNB had het kort geding tegen RTL aangespannen. RTL had de documenten, zeven in totaal, gebruikt voor nieuwsuitzendingen. Daarnaast zijn ze integraal geplaatst op de eigen website. DNB vindt dat het om geheime stukken gaat en wil dat RTL ze verwijdert.

Vandaag dient er ook nog een andere rechtszaak tegen RTL Nieuws. De Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. eist rectificatie en een schadevergoeding. RTL Nieuws bracht op 2 december een nieuwsitem over Van der V. aan de hand van een geluidsband. Maar deze bleek later uit 2007 te zijn.

Win kaarten voor De Hel van '63

Net naast de kaarten gegrepen die we eerder weggaven voor de film De Hel van '63? Dit is je kans om ze nu alsnog binnen te slepen.

Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Een review van deze film kan je op de frontpage lezen.

FOK! mag 5x2 kaarten weggegeven voor De Hel van '63. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de volgende vraag te beantwoorden: Wie is de regisseur van deze film? Stuur je antwoord, met vermelding van je username op FOK! o.v.v. kaarten, voor woensdag 23 december 20:00 uur naar prijsvragensport@fok.nl .

Elia is nog steeds woedend op Dingsdag

Eljero Elia kan de bekerfinale van afgelopen seizoen met FC Twente moeilijk uit zijn hoofd zetten. Niet zozeer omdat de Tukkers het duel verloren, maar wel vanwege een incident met sc Heerenveen-verdediger Michael Dingsdag.

In Voetbal International loopt de aanvaller van HSV leeg over het incident tijdens de bekerfinale. "Ik was woedend na de finale. Op het veld, maar ook na afloop. Michael Dingsdag beledigde me op een manier, dat heb ik nog nooit meegemaakt", begint Elia.

Elia legt het incident haarfijn uit. "Op een gegeven moment schopte hij me. Ik keek hem aan met een blik van: 'wat doe je nu?'. Daarna riep hij tegen me: 'wat kijk je nou apie?' Met je kankerzwarte moeder.' De scheidsrechter (Jan Wegereef, red.) draaide zich om en liep gewoon weg."

"Ik zei tegen Dingsdag: 'als ik jou na de wedstrijd zie, sta ik niet voor mezelf in. Al ben je met je hele groep'. Nee, ik heb hem na afloop niet meer gezien. Na afloop probeerden mijn ploeggenoten me ook te kalmeren, maar ik ben er nog steeds kwaad om. Sommige dingen zeg je gewoon niet, zelfs niet in een bekerfinale en je alles doet om te winnen."

De verdediger zelf ontkent de harde beschuldigingen. "Het klopt dat ik op het veld alles doe om te winnen en dat ik ook praat tegen mijn tegenstanders, maar deze woorden heb ik nooit gebruikt. Deze ziekte komt ook in mijn familie voor", vertelt Dingsdag. "Ik pas wel op om dat woord op die manier te gebruiken. En iedereen die mij kent, weet dat ik in Amsterdam een heleboel Surinaamse vrienden heb."

Het tijdstip van Elia's uitspraken bevreemdt de speler van Heerenveen. "Ik wist niet dat dit speelde bij Elia of dat hij het zo heeft opgevat. Ik vind het ook vreemd dat ik dit nu een half jaar later hoor. Hij had gewoon na afloop naar me toe moeten komen, dan was dit ook meten uit de wereld geweest."

Wijnaldum voorspelde goal, Been content

Feyenoord bekerde gisteren ten koste van AZ door in de KNVB-Beker. Georginio Wijnaldum scoorde en voorspelde zijn treffer al. Trainer Mario Been sprak van een teamprestatie, terwijl de matchwinner dat ook deed.

Been tegenover RTV Rijnmond: “Ik heb vanavond een ongelooflijk leuke avond gehad. We hebben ons optimaal voorbereid zonder te trainen en dat was wel een nadeel. Tactisch hebben we alles heel goed uitgevoerd in de eerste helft en met veel discipline gespeeld.”

“Onze eerste helft was heel goed verzorgd. We kwamen er goed uit en dat resulteerde in een doelpunt. In de tweede helft hadden we het geluk aan onze zijde dat de gelijkmaker niet viel, maar al met al hebben we verdiend gewonnen”, oordeelt de keuzeheer.

De trainer haalt veel voldoening en plezier aan de overwinning over. “Vooral naar de tweede seizoenshelft. Dit is toch de kortste weg naar Europees voetbal.” De balans over de eerste seizoenshelft kan worden opgemaakt. “Het is: so far, so good. Maar de prijzen worden nu nog niet uitgedeeld.”

Wijnaldum: “Ik was vandaag de hele dag met mijn broertje en die speelt bij AZ. Tegen hem zei ik al dat we AZ uit de beker zouden knikkeren en dat ik zou scoren. En dat gebeurde ook. (… Dit is de avond van het team, niet alleen van mij.”

Financiële meevaller voor studenten

Studenten met een gedeeltelijk aanvullende beurs hebben volgens het ministerie van Onderwijs dit jaar te weinig studiefinanciering gekregen. Het gaat om 55 tot 70 euro per persoon.

Het extraatje kan pas in februari op de rekening worden verwacht. De reden is dat de computers van de Informatie Beheer Groep (IB-Groep), de organisatie die belast is met de uitbetaling van de studiefinanciering, de drukte momenteel niet aankunnen.

Striphond Snoopy het populairst

De sombere striphond Snoopy is gisteren uitgeroepen tot de belangrijkste hond in de hedendaagse popcultuur. De verkiezing was een initiatief van de Amerikaanse club voor rashonden, de American Kennel Club, die 125 jaar bestaat.

Snoopy is het zwaarmoedige hondje uit de stripreeks Peanuts, dat eigenlijk slimmer is dan zijn baasje Charlie Brown. Snoopy's klassieke pose is zittend op het dak van zijn hondenhok, terwijl hij uitgedost met een pilotenbril en een das dagdroomt dat hij als piloot in de Eerste Wereldoorlog strijdt tegen de gevreesde Duitse jachtvlieger Manfred von Richthofen. Snoopy is een creatie van tekenaar Charles Schulz, die het hondje in 1950 bedacht.

De stripreeks werd afgedrukt in 2.600 kranten in 21 talen. Andere aansprekende namen in de top tien van bekende honden zijn de tekenfilmfiguren Scooby Doo op plek drie en Brian Griffin uit Family Guy op nummer tien. Bijna 76.000 mensen brachten op internet hun stem uit.

Vliegtuig breekt in tweeën na landing

Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij American Airlines is gisterenavond na de landing van de baan afgeraakt en in tweeën gebroken op het vliegveld van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Er vielen geen doden, maar wel raakten er veertig mensen gewond op vlucht 331 uit Miami. Dat heeft de minister van Informatie vandaag laten weten.

Reizigers op het Norman Manley International Airport wisten te vertellen dat het toestel in zware regenval moest landen. Ambulances snelden zich naar de plaats van de ramp. Sommige passagiers werden naar het ziekenhuis gebracht.

In de Boeing 737 zaten 145 passagiers en zeven bemanningsleden. Alle mensen die aan boord waren, hebben het toestel inmiddels verlaten.

Boek: Jorgen Raymann - De derde Raymann

Jorgen Raymann is vooral bekend van zijn televisiewerk en zijn inzet voor de multiculturele samenleving. Maar naast al deze werkzaamheden zou je haast vergeten dat hij ook nog wekelijks een column voor De Telegraaf schrijft. Dit doet al hij dermate lang dat er wederom een bundel van is gemaakt: De Derde Raymann. Na Het Beste van Raymann en De Tweede Raymann is dit de derde uitgave van zijn columns.

'Vorstvrije wissels vergen extra investering'

Om extreme problemen op het spoor door barre weersomstandigheden op te lossen, zijn extra investeringen nodig. Het huidige spoorsysteem is namelijk niet opgewassen tegen de ontregelingen van de afgelopen dagen. Dit zei president-directeur Bert Klerk van spoorbeheerder ProRail gisteren voor het televisieprogramma NOVA.

"We hebben niet kunnen leveren, wat we hadden moeten leveren", gaf Klerk toe. Hij wijt dat aan het kwetsbare spoorsysteem in Nederland met 9000 wissels. Door sneeuwval en ijsvorming kon de spoorbeheerder op essentiële plekken de wissels niet meer bedienen. "En als er op een punt iets verkeerd gaat, heeft dat al snel gevolgen voor de rest van de dienstregeling."

Klerk zei dat ProRail al vier jaar werkt aan het vervangen van de wisselverwarming van gas naar elektrisch. Volgens hem zou er nog eens 45 miljoen euro nodig zijn om alle wissels vorstbestendig te maken. "Maar het is een keuze die de politiek moet maken", zei hij.

Verdachte schietpartij Groningen gepakt

De man die werd gezocht omdat hij eergisteravond een 27-jarige Groninger zou hebben doodgeschoten, heeft zichzelf gisteravond gemeld bij de politie in Rotterdam. Het gaat om een 28-jarige Groninger. Dat meldde een woordvoerder van de politie in Groningen.

De politie was al op de hoogte van de identiteit van de schutter, maar kon hem niet direct aanhouden. De schietpartij vond plaats in een woning aan de Lierstraat in Groningen. Het slachtoffer van de schietpartij overleed ter plaatse. Vier getuigen die in de woning aanwezig waren, werden door de politie verhoord. De verdachte wordt waarschijnlijk vandaag naar Groningen overgebracht.

Alternatief Kerstspel 2009 - Meezingcolumn

Het doek gaat op. Een aantal agrarisch ogende kinderen, blauwe overall en klompen - het bekende clichébeeld, zitten op het podium. Ze kijken treurig. De muziek van "De herdertjes lagen bij nachte" zet in. Ze beginnen te zingen:
De veehouders vol van gepie-ie-ie-ker
Er was hun iets vrees'lijks gemeld
Hun dieren die werden steeds zie-ie-ie-ker
Ze waren door Q-koorts geveld

Daar hoorden ze Gerda Verburg
Ruimen!! Ruimen!!

Drie nieuwe astronauten aangekomen bij ISS

De Russische ruimtecapsule Sojoez is gisteravond kort voor middernacht gekoppeld aan het Internationale Ruimtestation ISS. Dat berichtte het Russische persbureau Interfax vandaag. De spaceshuttle werd zondag gelanceerd vanuit Kazachstan.

Drie nieuwe astronauten uit Japan, Rusland en de Verenigde Staten zullen zes maanden doorbrengen in het ISS. Zij hadden een grote zak kerstcadeautjes en een flinke kerstboom bij zich. Verder beloofde de Japanse astronaut Soichi Noguchi sushi te bereiden in de ruimte. De Amerikaan Timothy Creamer zal geregeld vanuit de ruimte zijn Twitter-pagina bijhouden. Ook de Rus Oleg Kotov voegt zich bij de twee huidige ISS-bewoners.

In het ISS worden wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Bemanningsleden onderzoeken onder meer de gevolgen van een lange ruimtereis op het menselijk lichaam. Zij testen bijvoorbeeld een speciaal dieet dat de opvallende botontkalking bij ruimtereizigers tegen moet gaan.

De drie heren hier nog te zien onder invloed van de aardse zwaartekracht  (foto: ANP)

Bezoekers vallen uit attractie

In het mini-attractiepark Preston Palace in Almelo zijn vrijdag twee mensen uit een attractie gevallen. Bij het ongeval raakte één man ernstig gewond.

De oudere man ligt op dit moment nog in het ziekenhuis en wordt kunstmatig in slaap gehouden. De beugel die de twee bezoekers moesten vasthouden zat waarschijnlijk los. De politie heeft het ongeval onderzocht, maar is geen strafbare feiten tegengekomen. 

De attractie waaruit de mensen vielen was een 'polyp', beter bekend als 'de octopus' die ook op veel kermissen te vinden is. De attractie was zaterdag nog buiten gebruik.

  

Darts: Uitslagen World Darts Championship dag 5

Vandaag was de vijfde dag van het PDC World Darts Championships. Meest in het oog springende partij was die tussen Colin Osborne en Simon Whitlock.

Osborne klom het afgelopen jaar naar de elfde positie op de wereldranglijst, terwijl Whitlock dit jaar de overstap maakte van de BDO, waar hij in 2008 nog de finale van de Lakeside haalde.

Whitlock begon de partij goed door de eerste leg te winnen na een 120 finish en Osborne werd meteen gebroken. Die brak echter meteen weer terug, maar had op een volgende break van Whitlock geen antwoord meer en verloor de set. Whitlock won ook de tweede set maar de derde ging weer naar Osborne.

In de vierde set miste Osborne in de eerste leg meteen tweemaal dubbel achttien, waarna Whitlock toesloeg door 108 uit te gooien. Vervolgens wonnen beide een leg waarna Osborne zijn laatste strohalm greep en de vierde leg won in een ongelooflijke 160 finish. De beslissende vijfde leg ging echter weer naar De Wizard en won zo de wedstrijd met 3-2.

Uitslagen dag 5:

Voorronde:
Tomas Seyler - Jan van der Rassel* 1-4

Eerste ronde:
Andy Smith - Darin Young* 2-3
Steve Beaton* - Carlos Rodriquez 3-0
Colin Osborne - Simon Whitlock* 1-3
Denis Ovens - Jan van der Rassel 3-1

Crackdown 2 mengt zich in de voorjaarsdrukte

Het lang verwachte Crackdown 2 zal begin 2010 verschijnen. Dat heeft Microsofts Aaron Greenberg bekend gemaakt via Major Nelsons Podcast. Tevens weet hij te melden dat 2010 een veel beter gamejaar dan 2009 gaat worden.

Volgens Greenberg stond 2009 vooral in het teken van de vele (grote) DLC die uitkwam. In 2010 komt in het begin van het jaar gelijk veel Triple A titels uit. In het begin van het jaar komt Mass Effect 2, Splinter Cell: Conviction, Alan Wake en Crackdown 2. Later het jaar komen daar ook nog eens Halo: Reach en Fable III bij. Hiernaast komen er natuurlijk nog multiplatform games uit. Ook durft hij Halo: Reach net zo hoog in te schatten als Modern Warfare 2:

"There's no way we had a first half of the year like that this year," he added. "While we had Modern Warfare 2, which was awesome and the biggest title of the year, knowing that Halo: Reach will be that big daddy for us is very exciting as well."

Om je een idee te geven waarover de game gaat, staat hieronder nogmaals de trailer die op de Video Game Awards 2009 verscheen.


Argentinië onderuit tegen Catalonië van Cruijff

Onder leiding van Johan Cruijff heeft Catalonië de oefenwedstrijd tegen Argentinië winnend afgesloten. Uiteindelijk werd het 4-2 voor de formatie van Cruijff.

De aftrap van het duel werd voor korte tijd uitgesteld. De spelers verschenen dan ook niet erg fris aan de aftrap, want het duurde tot vlak voor rust, voordat de openingstreffer viel.

Sergio Garcia zorgde voor de 1-0 van Catalonië en tien minuten na rust mikte Bojan Krkic ook raak: 2-0. Argentinië moest komen en vond via Romina Pastore de aansluiting (2-1).

Daar Sergio namens Catalonië wederom scoorde, werd de marge in de 70e minuut weer naar twee getild. Benfica-speler Angel Di Maria maakte de 3-2, maar uiteindelijk werd het 4-2 door een doelpunt van Moises Hurtado.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.