'Grote sierpotten volksverlakkerij'

Vuurwerkexperts raden consumenten af om zeer grote sierpotten te kopen. De cakes zien er indrukwekkend uit, maar ze bevatten evenveel gram kruit als de kleinere sierpotten. Wel zijn ze flink duurder. Volgens de nieuwe regelgeving mogen de cakes maximaal 500 gram kruit bevatten. Inmiddels is er een breed assortiment aan 500 grams sierpotten.

"Je betaalt bijna honderd euro voor een sierpot van meer dan een meter van het merk ProLine. Maar, en dit zal de fabrikant vast niet leuk vinden, ik beveel het niemand aan. Drie potten van 35 euro met eveneens 500 gram kruit geven een mooiere show", aldus Eric Richeloven van T&T Vuurwerk uit Doetinchem.

Zijn collega van Wagenvoort Vuurwerk uit Wapenveld denkt er hetzelfde over. "Voor 99,50 euro heb je een 500-grams pot. Een leuk ding, maar niet voor dat geld", zegt John Wagenvoort. "Probleem is dat de overheid weliswaar zwaardere potten toestaat, maar ze nog steeds maar 15 gram lading per buisje toestaan. Het is niet zwaarder, maar vooral meer van hetzelfde. Ik vind het volksverlakkerij. Het drijft mensen alsnog naar het illegale spul"

Beide vuurwerkhandelaars verwachten wel goede verkoopcijfers. Consumenten kiezen voor een gevarieerd assortiment aan vuurwerk. "Vuurwerk als troostaankopen voor het beroerde economische jaar, zo vermoed ik", aldus John Wagenvoort.