[Boekrecensie] De Hel van '63

Olga Kroeders
Dick van den Heuvel schreef in het verleden scenario's voor onder andere de tv-series Van Speijk en Russen. Ook bewerkte hij boeken tot succesvolle theatervoorstellingen en schreef hij meerdere romans, waaronder een detectiveserie rond het personage Wulffers. Twee weken voor de première van de film De Hel van '63 kwam zijn boek gebaseerd op die film al uit.

Ontbering, wilskracht en liefde
Het is 1963 en doordat het al geruime tijd vriest, heerst de Elfstedenkoorts. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van de stemmen, dat de Elfstedentocht toch doorgaat. Soldaat Henk, arbeider Kees, boerenzoon Sjoerd en verpleegkundige Annemiek zijn vier van de duizenden mensen die een startbewijs weten te bemachtigen voor de Tocht der Tochten. Allevier hebben ze hun eigen redenen om de barre tocht te rijden.

Het vriest ruim achttien graden en de sterke wind maakt de gevoelstemperatuur nog veel kouder. In de duisternis zijn de scheuren in het ijs amper te zien en de schaatsers vallen bij bosjes. Door de komst van koningin Juliana en prinses Beatrix is het echter onmogelijk om de tocht te staken, ondanks het enorme aantal uitvallers. De tocht wordt een hel voor de deelnemers en dus ook voor de vier hoofdpersonen in het boek.

Naast het verhaal zijn er zestien pagina's met foto's uit de film te vinden. Ook staat er in het boek een uitgebreid historisch verslag in over de Elfstedentocht en interviews met acteurs en regisseur.

In het boek beleef je de film nog een keer helemaal. Maar ook als je de film niet hebt gezien, is het een aanrader om te lezen. Naast het verhaal, dat ook als niet-schaatsfan interessant is om te lezen, is het uitgebreide historische verslag een aanvulling. De foto's en de interviews met de acteurs en regisseur zijn een leuk extraatje voor als je de film ook hebt gezien. Toch krijgt het boek geen vijf sterren. Daarvoor is het verhaal zelf met 166 pagina's wat aan de korte kant. Voordat je echt in het verhaal zit, is het alweer afgelopen. Maar dat is het enige minpunt aan het boek waarvan de eerste druk overigens al na twee dagen was uitverkocht.


Uitgever: Plateau ISBN: 978 90 8504 047 3 Pagina's: 206
Waardering:

Meer reviews? Kijk dan snel hier.