Zorgen over islamconferentie Eindhoven

Geheime diensten uit binnen- en buitenland zijn in de hoogste staat van paraatheid vanwege een islamconferentie die momenteel plaatsvindt in Eindhoven. Het congres, dat 'integratie van moslims in Nederland en de uitdagingen' als doelstelling heeft, zou voor hele andere doeleinden zijn georganiseerd, zo wordt gevreesd.

De onderliggende gedachte van het congres in de omstreden Al Fourqaan-moskee is 'het tegenhouden van de integratie van moslims in Nederland en het werven van geld voor islamitische strijdfondsen', zo denken de inlichtingendiensten.

Diverse personen, waaronder een lid van de organiserende stichting Al Waqf al-Islami en een radicale imam uit Saoudi-Arabië, zullen aanwezig zijn tijdens het congres. Het bestuurslid van Al Waqf al-Islami is in het verleden in verband gebracht met de financiering van Al-Qaida. De Saoudische imam zou op een zwarte lijst van het Saoudische koningshuis staan.

De inlichtingendiensten zijn met name geïnteresseerd in ontmoetingen buiten het congres om. Een woordvoerder van de organisatie zegt dat zij daar niet voor verantwoordelijk is. Verder worden er geen geheime zaken besproken en is iedereen welkom. "Iedereen mag erbij, we hebben geen deurbeleid."

Nederlandse imams die voor de intergratie van moslims zijn, moeten niets van de conferentie hebben. "Een imam die woont, werkt en leeft in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, heeft een heel ander referentiekader, ervaringen en meningen over zaken die in Nederland heel normaal zijn. Als Nederlandse moslims op zo'n conferentie vragen of hun vrouw auto mag rijden, zal zo'n buitenlandse imam dat uitdrukkelijk verbieden, want hij woont en leeft in Saoedi-Arabië, waar dat absoluut niet kan. Zoiets werkt desintegratie in de hand. Dit soort conferenties frustreert alle goede bedoelingen van Nederlandse imams volledig."

Update 14.36 uur:
Omroep Brabant meldt dat volgens de Al Fourqaan-moskee de berichtgeving over de zorgen omtrent de islamconferentie, in eerste instantie door De Telegraaf, complete onzin is. De moskee wil nu De Telegraaf aanklagen voor smaad en laster. Ook de AIVD zegt dat er niets van het bericht klopt.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

'Telegraaf blundert met berichtgeving over islamconferentie'