FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 januari 2009

Maximumstraf voor doodmartelen zoon

Het doodmartelen van de zeventienjarige Davey uit Oostende in 2004, is zijn moeder en stiefvader op dertig jaar celstraf komen te staan. Het Openbaar Ministerie (OM) had de maximumstraf geëist tegen de twee. Door het vonnis verdwijnen beiden voor minimaal tien jaar achter de tralies.

Bij zijn overlijden, door een verwaarloosde longinfectie, woog Davey nog maar een schampere veertig kilo. Terwijl hij op sterven lag zaten moeder Iris en stiefvader Christiaan naast hem een potje scrabble te spelen. Tijdens de kerst zaten ze aan een feestelijk gedekte tafel terwijl Davey als een hond in zijn hok lag. Op vakanties werd hij  meegenomen aan een ketting achterin de bestelwagen.

Hoofdschuldige stiefvader Christiaan haalde zijn sadistische praktijken regelrecht uit concentratiekampboeken volgens de openbaar aanklager. Hij zou een groot liefhebben van dit soort boeken zijn. Zo voerde hij Davey onder andere zijn eigen uitwerpselen, flessen laxeermiddel en drukte hij gloeiende messen op zijn lichaam. Ook werd Davey in zijn geslachtsdelen geknepen en moest hij urenlang met blote voeten in een bed van punaises blijven staan. "De totale ontmenselijking. Om misselijk van te worden" aldus het OM.

De advocaten van de twee konden niets anders dan spijt, een blanco strafblad en, in Christiaans geval, het oordeel van een deskundige dat hij 'een vrij normaal mens' was ter verdediging aanvoeren. De volksjury, die vorige week nog walgend naar sommige getuigenissen heeft geluisterd, oordeelde hen dan ook schuldig aan foltering en verwaarlozing. Hoewel Davey misschien geen makkelijke jongen was, was het tegen hem gebruikte geweld door zijn stiefvader niet in verhouding, aldus de jury.

De moeder kreeg als verwijt te horen dat zij haar eigen geluk boven dat van haar kind stelde. Ze zou niets gedaan hebben om haar zoon te redden. Haar beweringen dat zij aan haar moeder gevraagd zou hebben om de politie te waarschuwen waren niet geloofwaardig volgens de jury. Ook haar angst dat haar nieuwe echtgenoot de hele familie uit zou moorden als zij zelf de politie zou bellen bood haar geen uitweg.

Nederlanders voor rechter wegens stamceltherapie

Twee Nederlandse artsen stonden dinsdag voor de rechter in Antwerpen omdat zij illegale stamceltherapie zouden hebben uitgevoerd in de privépraktijk van een huisarts in Berchem. Patiënten met bijvoorbeeld MS betaalden 12.000 euro per behandeling, terwijl de therapie volgens het Openbaar ministerie nog experimenteel is.

De zaak kwam begin 2007 aan het licht na een reportage van de Britse omroep BBC. De gepensioneerde neuroloog Ari A. (62) uit Weert voerde de therapie uit in opdracht van Robert T. (54), arts en medisch directeur van het Preventief Medisch Centrum in Rotterdam.

De artsen waren naar België uitgeweken, nadat ze in Nederland en Groot-Brittannië tot stoppen waren gedwongen. Ze vonden huisarts Rudi Proesmans bereid een deel van zijn privépraktijk ter beschikking te stellen. Hij ontving voor drie maanden 20.000 euro.

Het therapeutisch gebruik van stamcellen mag in België uitsluitend in erkende ziekenhuizen en na goedkeuring door een ethisch comité. De Nederlanders mochten volgens het OM niet eens geneeskunde beoefenen in België, wat door de verdediging werd betwist.

Het vonnis wordt op 17 februari verwacht.

Een bijnadoodervaring; best wel verfrissend

Days-Of-Wild stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

"Dames en heren hier spreekt uw gezagvoerder. Ik heb een vervelende mededeling, wij hebben wat problemen aan onze motoren waardoor we genoodzaakt zijn het vliegtuig eerder aan de grond te zetten dan gepland."
Er gaat een golf van teleurstelling door het vliegtuig, dat betekent gigantische vertraging.
"En om het geheel nog iets vervelender te maken," gaat de gezagvoerder verder, "zullen wij genoodzaakt zijn dit te doen op een plek die daar niet echt geschikt voor is. Met andere woorden, we gaan neerstorten."

Kamer vraagt reactie Donner op massaontslagen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) een reactie op de aankondiging van massaontslagen door bedrijven deze week. Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar is de fase duidelijk voorbij dat negatieve gevolgen van de kredietcrisis op de arbeidsmarkt met werktijdverkorting kunnen worden opgevangen.

Zowel regeringspartijen CDA en PvdA als SP, VVD, GroenLinks, D66 en SGP in de oppositie hebben dinsdag tijdens een procedurevergadering gevraagd of Donner in een brief duidelijkheid kan gegeven over een nieuwe aanpak, waarover hij nu ook met werkgeversorganisaties en vakbonden praat. Daarover wil de Kamer volgende week met de CDA-bewindsman in debat.

Donner heeft altijd gezegd dat de mogelijkheid voor bedrijven om met een WW-uitkering via de werktijdverkorting hun personeel tijdelijk minder te laten werken, is bedoeld om de eerste schokgolf van de kredietcrisis op te vangen. Deze steun heeft volgens hem alleen zin voor werkgevers die verwachten dat de vraag al snel aantrekt en dan hun personeel weer hard nodig hebben.

De minister kondigde half januari aan uiterlijk 1 maart met sociale partners een nieuwe aanpak af te willen spreken om te voorkomen dat massaontslagen ontaarden in massawerkloosheid. Daarbij wordt ook de optie van deeltijd-WW besproken en de mogelijkheid om werkgevers in de eerste maanden van werkloosheid meer verantwoordelijkheid te geven om hun overtollig personeel te bemiddelen naar ander werk en ze zo nodig bij te scholen.

Volgens Tichelaar moet geleerd worden van fouten die zijn gemaakt tijdens de economische crisis in de jaren 80. "Veel mensen die toen in WW terechtkwamen, werden voor de eerstvolgende tien jaar buitenspel gezet." de PvdA'er wees erop dat langdurige werklozen steeds verder van de arbeidsmarkt komen te staan, doordat kennis veroudert en ze werkritme kwijtraken. "Terwijl we nu al weten dat er door de vergrijzing over een paar jaar een tekort aan personeel is."

George Clooney wil geadopteerd worden

George Clooney heeft zich in het bijzijn van zijn vader opgegeven voor adoptie. "Ik heb altijd geadopteerd willen worden, maar ik kon niemand vinden", zei de acteur op een evenement in Washington. Vervolgens vroeg hij oud-journalist Bill Small: "Wil jij me adopteren?"

Hij maakte het aanbod voor Small extra aantrekkelijk door eraan toe te voegen: ",Ik ben erg rijk, ik zorg wel voor je." Vader Nick Clooney (75), een voormalig nieuwspresentator, was niet onder de indruk van de opmerkingen van zijn zoon. "Ik heb nooit iets om dit kind gegeven, zijn zus is wel geweldig." Small sloeg het aanbod overigens af. Hij had zijn zinnen gezet op een nog rijkere adoptiezoon, zo liet hij weten.

Man doodgestoken in Voorburg

Een 55-jarige man is vanavond doodgestoken in zijn woning aan de Hartzstraat in Voorburg. Dat heeft de politie vanavond bekend gemaakt.

De politie heeft een vrouw aangehouden die zegt dat ze de man uit zelfverdediging heeft neergestoken. De vrouw had ook zelf de poltiie gewaarschuwd. Het is niet bekend wat de relatie is tussen de man en de vrouw.

De technische recherche is bezig met een uitgebreid sporenonderzoek in de woning. De politie zoekt uit wat er aan de steekpartij vooraf is gegaan.

Korte update 22.40 uur

Het slachtoffer was een bekende van de politie. Enkele buurtbewoners meldden dat de man regelmatig voor overlast zorgde.

Federer uit kritiek op opgave Djokovic

Roger Federer heeft duidelijke kritiek geuit op de opgave van Novak Djokovic in diens kwartfinale vandaag. De Servische nummer drie van de wereld gaf op bij een 2-1 achterstand in sets tegen Andy Roddick.

"Het is teleurstellend dat hij opgaf, je wilt altijd dat een wedstrijd tussen twee toppers wordt afgemaakt", zei Federer na zijn eenvoudige overwinning op Juan Martin Del Potro. "Tegen mij hield hij het vorig jaar in Monaco voor gezien vanwege keelpijn, soms verwonder je je daarover."

In een verklaring na het duel met Roddick gaf Djokovic eerder al tekst en uitleg over zijn opgave. "Mijn lichaam liet me in de steek, ik kon niet meer bewegen. Na mijn partij tegen Marcos Baghdatis lag ik maandag om 5.30 uur op bed. Ik wilde ’s avonds spelen, maar de organisatie luisterde niet."

Het is niet de eerste keer dat er kritiek ontstaat op de blessure-gevoelige Djokovic. Zo was er tijdens de afgelopen US Open al een relletje nadat Andy Roddick aangaf geen begrip te hebben voor de waslijst aan vermeende blessures waar Djokovic last van zou hebben tijdens het toernooi en gaf de Serviër al eens op tegen Nadal op Roland Garros en Wimbledon, tegen Wawrinka in de finale van Umag en in een cruciaal Davis Cup duel tegen de Russische Nikolaj Davydenko.

Uitslag sc Cambuur-Leeuwarden - Fortuna Sittard

Vanavond vond er één wedstrijd plaats in de Jupiler League, sc Cambuur-Leeuwarden nam het in eigen huis op tegen Fortuna Sittard. Hieronder vind je de uitslag.
sc Cambuur-Leeuwarden - Fortuna Sittard 2-1
45’ Boymans 0-1
55’ Geenen (e.d.) 1-1
90+2’ Jansen 2-1

Toeschouwers: 7125
Scheidsrechter: Van Meenen
Stadion: Cambuurstadion

Opstellingen

sc Cambuur-Leeuwarden: Van der Vlag, Brack, Jansen, Jansen, De Boer, Beekmans, Guyt (46/De Visscher), Van der Heide, Chery, Ter Heide, El Khalifi (46/Maachi)

Fortuna Sittard: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Voorn, Van den Ouweland (80/Taktak), Heinrichs, Boymans (83/Miljkovic), Schreurs

Dievegge blijkt voormalig hoofdagente

De 35-jarige vrouw die zichzelf gisteren verwondde met een politiewapen nadat ze betrapt was op winkeldiefstal, blijkt een voormalig hoofdagente bij de politie Brabant-Noord. De vrouw liep een schotwond op nadat ze aangehouden werd voor diefstal in een Nettorama-supermarkt in haar woonplaats Den Bosch.

Bij haar aanhouding wist ze het vuurwapen van een politieagent af te pakken, waarmee ze zichzelf verwondde. De voormalig agente wist door haar werkervaring exact hoe ze het wapen af moest pakken. Een woordvoerster benadrukt dat het dienstwapen goed opgeborgen zat in het holster.

Het schot werd gelost na de aanhouding van de vrouw in een afgescheiden deel van de supermarkt, buiten het zicht van de andere bezoekers van de winkel. De dievegge ligt met ernstige verwondingen op de intensive care van een ziekenhuis. Het incident wordt door de rijksrecherche onderzocht.

Giel Beelen doet mee met X Factor

Giel Beelen is aanstaande vrijdag te zien bij het RTL4-programma X Factor. Dat maakte de 3FM-dj vanavond bekend bij De Wereld Draait Door, waar hij de tafelgast was van Matthijs van Nieuwkerk.

Giel heeft incognito meegedaan aan de audities van het talentenjachtprogramma. Hij deed dit puur voor de lol, om te kijken wat de jury zou zeggen.

De dj heeft zich met flink wat make-up onherkenbaar gemaakt en deed zijn act voor de jury, die hem halverwege zijn act herkende. "Ik wilde kijken of ik de X Factor zou hebben", zei Giel. Matthijs van Nieuwkerk vroeg daarop aan zijn tafelgast of hij door was. "Wat denk je zelf?" was de reactie van de dj.

Nederland overwoog militaire steun inval Irak

Het Nederlandse kabinet overwoog in 2003 om militaire steun te verlenen aan de Amerikaans/Britse inval in Irak. Het ging om een fregat van de marine. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hadden al een brief in voorbereiding om de Tweede Kamer te informeren over de militaire bijdrage.

Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van RTL Nieuws, zo maakte de redactie vanavond bekend. RTL heeft die gekregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

In december vorig jaar schreef het kabinet in antwoord op vragen uit de Eerste Kamer dat Nederland geen formeel verzoek van de Amerikanen had gekregen om een militaire bijdrage te leveren. Maar in een interne nota van Defensie in maart 2003 staat dat het oorspronkelijke verzoek van de VS om een militaire bijdrage is bijgevoegd als een bijlage.

Het kabinet heeft uiteindelijk alleen politieke steun verleend aan de invasie in Irak. In een later stadium, vanaf augustus 2003, werden Nederlandse troepen naar Irak gestuurd om te helpen bij de stabilisatie van het land.

D66-leider Alexander Pechtold is verbijsterd over de nieuwe stroom aan informatie over de oorlog in Irak. "Het wordt tijd dat Balkenende zijn strijd tegen de waarheid opgeeft en een onderzoek niet langer blokkeert." Vorige week vroeg de Kamer al een brief en een debat aan aan over Irak. Aanleiding was een ambtelijk advies dat destijds zou zijn achtergehouden voor de toenmalige minister Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken. Dat juridische stuk was kritisch over de legitimiteit van de oorlog in Irak.

Eerste Kamerlid Klaas de Vries (PvdA) noemde het nieuws schokkend. De Vries heeft telkens gepleit voor een onderzoek naar de manier waarop Nederland betrokken raakte bij de oorlog in Irak. Premier Jan Peter Balkenende wil nog niet reageren, aldus zijn woordvoerder vanavond.

Selectie ADO geeft vaten bier weg

Of ADO Den Haag morgen wel of niet wint in de bekerwedstrijd tegen FC Twente maakt niet uit, na afloop zal het feest worden. De selectie geeft namelijk twee vaten bier weg aan de supporters.

De ploeg doet dit als dankzegging voor de steun dit seizoen. De spelers zullen na afloop van het duel tegen FC Twente proosten op de supporters in het tijdelijk supportersonderkomen onder de Mansveld Tribune. "Uiteraard gaan we voor de winst tegen FC Twente, maar mochten we verliezen dan komen onze spelers toch een biertje drinken bij onze supporters," aldus trainer André Wetzel op de website van ADO.

VOR: problemen voor Delta Lloyd

De vierde etappe van de Volvo Ocean Race verloopt voor de Nederlandse boot Delta Lloyd alles behalve probleemloos. Het liep voor de tweede maal in drie dagen serieuze averij op.

De boot liep heeft schade aan boeg en boegspant en opnieuw is het grootzeil gescheurd. Het team, momenteel varend in vierde positie, hoopt later op dinsdag aan te komen in de haven van het Taiwanese Keelung City om de schade te herstellen. Daar ontmoet het de bemanning van Ericsson 3. Die boot liep na een nacht in zware weersomstandigheden schade op aan de boeg.

Meest gespeelde questlines Oblivion

Developers kunnen zien aan de hand van achievements hoeveel gamers bepaalde delen van het spel hebben gehaald. Een achievement aan het einde van een game geeft een goed beeld voor ontwikkelaars hoeveel mensen de game uitspelen. Oblivion had meerdere lange questlines, en Bethesda is zo aardig geweest om een lijstje te geven waarin staat wat de meest gespeelde questlines zijn. Dit zijn dus cijfers van de 360-versie, maar er is geen reden om aan te nemen dat de verschillen met de andere versies immens zouden zijn.

1. Arena

2. Dark Brotherhood

3. Main Quest

4. Mages Guild

5. Fighters Guild

6. Thieves Guild*

7. Shivering Isles

*Het verschil tussen de fighters en de thieves guild was maar één procent.

John van den Heuvel aangevallen

Nadat afgelopen weekend misdaadverslaggever Peter R. de Vries op straat werd aangevallen, was het vandaag de beurt aan misdaadverslaggever en presentator van het SBS-programma 'Das je goed recht', John van den Heuvel (foto). Hij is vanmiddag op straat aangevallen door een malafide aannemer.

De aanval vond plaats tijdens opnames van zijn tv-programma. Hij besteedde aandacht aan de ondernemer Johan B. uit Bergschenhoek, die volgens de programmamakers 'aan een klus begint en na een aanbetaling doorgaans vertrekt en de klant in de ellende achterlaat'. De ondernemer was daar echter totaal niet van gediend en besloot de presentator aan te vallen.

De aannemer sloeg en schopte wild om zich heen en bezorgde John een blauw oog. "Hij moest zich verdedigen tegenover de aannemer. Ze gingen rollend over straat.", aldus een redacteur van RTL Boulevard.

Real trekt beroep bij CAS in

Real Madrid heeft de onlangs ingediende beroepszaak bij het CAS, over de inschrijving van Klaas-Jan Huntelaar en Lassana Diarra in de Champions League, ingetrokken. Dit wist het internationale sporttribunaal dinsdag te melden.

De Spaanse landskampioen wil zowel Diarra als Huntelaar inschrijven voor de hervatting van de Champions League, maar de regels verbieden dit. Volgens de regel macht slechts een winteraankoop die al eerder op Europees niveau actief was ingeschreven worden. Aangezien Huntelaar al voor Ajax actief was in het UEFA Cup-toernooi, en Diarra voor zijn toenmalige club Portsmouth, kan Real Madrid dus niet beide spelers inschrijven.

'Dollar en meer banken zullen omvallen'

In de loop van dit jaar zullen meer banken omvallen. Deze voorspelling doet Rabo-topman Bert Bruggink, die gisterenavond een toelichting gaf over zijn visie voor de Rabobank in 2009. Bruggink: "Kijk maar naar de rentestanden. Die met de hoogste percentages gaan het eerst." Hij noemde geen specifieke banken.

Volgens de Rabobank is het een illusie dat later in 2009 de economie weer zal herstellen. Bruggink denkt dat het onvermijdelijk is dat de Amerikaanse dollar onderuit gaat en het herstel van de wereldeconomie pas in 2011 zal inzetten.

Over de recente aanpak van minister Bos is Bruggink ook niet te spreken: "In Nederland moeten de banken de hand ophouden in Den Haag. Dat werkt stigmatiserend. Bovendien kun je je afvragen waar eurocommissaris Kroes (die waakt over een eerlijke concurrentie) op dit moment is. Ik denk dat ze op het toilet is opgesloten en dat de sleutel is weggegooid." Frankrijk lijkt het beter te doen door in de gehele linie banken te ondersteunen, of de banken nu in moeilijkheden waren of niet.

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.

Rentree Ronaldo nabij

Ronaldo's rentree op de Braziliaanse voetbalvelden komt dichterbij. De van AC Milan overgekomen Goddelijke Dikke wordt over een maand op het veld verwacht, aldus Corinthians-trainer Mano Menezes.

De voormalig PSV'er zal niet ingezet worden totdat hij volledig fit is. Menezes denkt dat hij Ronaldo op korte termijn kan inzetten: "Ik denk dat hij eind februari of begin maart inzetbaar zal zijn."

Verwacht wordt dat Corinthians een oefenwedstrijd zal regelen om Ronaldo klaar te stomen voor het echte werk. De Braziliaanse competitie is ondertussen twee speelrondes ver. Corinthians vergaarde daarin vier punten.

Monowheel te zien in screens Sacred 2: Fallen Angel

Publisher CDV Software Entertainment USA heeft vandaag screenshots vrijgegeven van Sacred 2: Fallen Angel. Deze screens zijn gemaakt van de Xbox 360 versie van de game. In de screenshots zijn twee van de zes speelbare karakters te zien, namelijk de Temple Guardian en de Seraphim. Daarnaast kun je de Monowheel van de Temple Guardian zien. Sacred 2: Fallen Angel verschijnt in de VS op 24 maart 2009 op PlayStation 3 en Xbox 360, enkele dagen later in Europa.'Jezus redt' moet van het dak

Een gelovige bewoner in de Zuid-Hollandse gemeente Giessenlanden moet binnen acht weken de tekst 'Jezus redt' van zijn dak verwijderen. Hij heeft de tekst, die bijna het hele dak beslaat, erop geschilderd onder de vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting.

Indien hij na acht weken de tekst niet heeft verwijderd, krijgt hij een boete van 500 euro per week. De bewoner van de woning aan de Langeraadweg meldde al dat hij niet van plan was om iets aan zijn woning te veranderen, hij ligt al langer overhoop met de gemeente over de tekst.

"In de voorschriften in de Woningwet en de welstandsnota zijn regels democratisch vastgelegd en die gelden voor iedere inwoner"
, aldus de gemeente. "De tekst op het dak voldoet aan geen enkel criterium en moet dus worden verwijderd."

Ondanks brievenwisselingen tussen de bewoner en de gemeente blijft de gemeente bij dit besluit. De familie heeft al veel reacties gehad op het besluit van de gemeente. "Wij hebben zoveel reacties gehad, óók van allerlei mensen met titels voor hun naam, die zeggen dat de gemeente geen enkele bevoegdheid heeft om die tekst te verbieden. Sommigen van die mensen zijn het niet eens met de tekst, maar het gaat ze om het principe. Onze advocaat wil voor een maximumbedrag van 2500 euro desnoods jarenlang procederen. Wat mij betreft gaan de letters er nooit af."

Met dank aan Andiamo voor de submit .

Marcellis weer fit

Dirk Marcellis heeft zich bij de training van dinsdag weer gevoegd bij de rest van de selectie van PSV, aldus het Algemeen Dagblad. De Limburgse verdediger lag de afgelopen dagen thuis in bed vanwege een griepje.

Hierdoor miste hij de in gelijkspel geëindigde wedstrijd tegen NAC Breda afgelopen zaterdag. Niet alleen Marcellis, maar ook Jan Kromkamp maakte zijn rentree op het trainingsveld. Hij is hersteld van zijn liesblessure.

Hierdoor heeft trainer Huub Stevens weer de beschikking over een volledig fitte selectie. Hierdoor kan hij met een complete spelersgroep toewerken naar het competitieduel met De Graafschap van komende zondag.

Rome wil een Grand Prix organiseren

Een woordvoerder van het stadbestuur van Rome heeft aangegeven dat Rome geïnteresseerd is in het organiseren van een Grand Prix. De Grand Prix in Rome zou het vierde stratencircuit zijn op de F1-kalender.

Het zou gaan om een stratencircuit net buiten het centrum van de Italiaanse hoofdstad. De coureur Maurizio Flammini heeft het idee neergelegd bij het stadbestuur. "Het idee kwam van Flammini en burgemeester Gianni Alemanno heeft geantwoord dat het mogelijk is", verklaart het stadbestuur.

RKC en Excelsior ruilen spitsen

Vandaag vond in de Jupiler League een heuse spitsenruil plaats. Excelsior laat Johan Voskamp voor de rest van het seizoen naar RKC Waalwijk vertrekken, terwijl Kevin Vink de omgekeerde stap zet. In beide gevallen gaat het om een huurperiode.

Voskamp kwam in de zomer van 2005 van zondaghoofdklasser Westlandia naar Excelsior. In Kralingen ontpopte hij zich tot een bruikbare supersub, zowel in de Jupiler League als in de twee seizoenen in de eredivisie.

Dit seizoen was Voskamp voorbestemd om na de degradatie van Excelsior de vaste aanvalsleider te worden. De club hield hem, ondanks concrete interesse van ADO Den Haag, aan zijn contract. Het werd echter een weinig succesvol jaar voor Voskamp, wiens verbintenis in Rotterdam afloopt. Hij verloor zijn basisplaats. In totaal maakte de spits uit De Lier 25 treffers in 95 competitieduels.

Maassluizer Kevin Vink meldde zich in de zomer van 2006 bij RKC Waalwijk. Hij had eerder indruk gemaakt bij zaterdaghoofdklasser Excelsior Maassluis en het Nederlands amateurelftal. Hij zegde een overstap naar DOTO af voor de kans prof te worden in Waalwijk. Na een leerjaar brak Vink vorig seizoen door, al werd hij voornamelijk als breekijzer gebruikt.

De lange aanvaller verhuisde op verzoek van de club naar Brabant, maar de verwachte volgende stap bleef dit seizoen uit. Vink was even basisspeler, maar krijgt de laatste tijd steeds minder speeltijd van trainer Ruud Brood. In totaal maakte hij negen goals in vijfenveertig competitieduels.

Zeven ambtenaren aangehouden voor corruptie

De rijksrecherche heeft vanochtend zes gemeenteambtenaren en een ambtenaar van de provincie Limburg gearresteerd. De zeven overheidsdienaren worden verdacht van het aannemen van steekpenningen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

De rijksrecherche pakte ook nog drie functionarissen en een oud-manager van een bouwbedrijf op, omdat zij volgens justitie deze ambtenaren hebben omgekocht. Het OM vermoedt dat de ambtenaren hun ambtsgeheim hebben geschonden door het betrokken bouwbedrijf vertrouwelijke informatie over aanbestedingen te geven. Het gaat om infrastructurele projecten van gemeenten en provincie, zoals de reconstructie en verharding van (provinciale) wegen.

Holocaust ontkennen blijft verboden

Het kabinet ziet niks in het voorstel van VVD'er Mark Rutte om de vrijheid van meningsuiting te verruimen. Dit heeft premier Jan Peter Balkenende vandaag laten weten aan de Tweede Kamer. Rutte stelde afgelopen zondag dat het kabinet er goed aan zou doen om alle beperkingen op de vrijheid van meningsuiting te schrappen, behalve aanzetten tot geweld.

Als reactie hierop stelde Balkenende dat hij 'niet graag zou leven in een land waarin we beledigen of het ontkennen van de Holocaust normaal gaan vinden'. Bestaande grenzen, zoals het verbod op beledigen van groepen of het ontkennen van de Holocaust, moeten volgens Balkenende in stand blijven. Het schrappen van deze verboden zou volgens de premier kunnen leiden tot 'versplintering van de samenleving'.

VVD-voorman Rutte kwam dit weekend met zijn voorstel als reactie op het besluit van het gerechtshof in Amsterdam om PVV-voorman Geert Wilders te vervolgens wegens zijn uitspraken over moslims en de islam. 'Een sterk land kan omgaan met extreme opvattingen', stelde Rutte in het debat. 'Dat is toch het wezen van de democratie: vertrouwen in de meerderheid?' Volgens de VVD'er is de huidige wetgeving te onduidelijk en kan deze misbruikt worden voor bijvoorbeeld de vervolging van Wilders of het oppakken van cartoonist Gregorius Nekschot.

De kamer reageerde echter honend op het voorstel van Rutte en beschuldigde hem van opportunisme. Femke Halsema (GroenLinks) zag in het voorstel van Rutte 'een nogal verkrampte poging om de vlucht van kiezers naar de PVV tegen te gaan'. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel beschuldigde Rutte van 'scoren op korte termijn' en zondag had ook PvdA-minister Ronald Plasterk al negatief gereageerd op het voorstel van Rutte. De SP verweet Rutte hypocrisie.

Tegenslag voor Landzaat

Denny Landzaat heeft opnieuw te maken met tegenslag. De speler van Feyenoord was lang uit de roulatie vanwege een hamstringblessure. Gisteren maakte hij zijn rentree bij Jong Feyenoord in de wedstrijd tegen Jong Groningen, maar na een half uur viel hij alweer uit.

De middenvelder kreeg wederom last van zijn hamstring. In de komende dagen zal moeten blijken hoe ernstig de kwetsuur nu is.

Jon Dahl Tomasson maakte gisteren ook zijn rentree. Hij speelde een helft mee en had na de wedstrijd nergens last van.

Britse toerist slaapt pal langs snelweg

Een Britse toerist is vandaag pal langs een drukke Duitse autosnelweg gaan slapen. Hij kroop half in zijn rugzak onder een brug bij Lotte aan de A30 van Osnabrück naar Nederland.

Automobilisten waarschuwden de politie, die een surveillance stuurde. Ondanks het enorme verkeerslawaai moest de 36-jarige man worden gewekt. Slaapdronken verklaarde hij dat hij op weg was naar de bollenvelden in Nederland. De Duitse politie sprak over een man met een ongelooflijk vermogen te rusten.

Homopinguïns geven ja-woord

Twee homoseksuele pinguïns zijn in een dierentuin in Harbin, in het noordoosten van China, getrakteerd op een huwelijk. De twee zorgden zo goed voor hun kroost, dat de verzorgers de twee een onvergetelijke dag wilden bezorgen.

Enige tijd terug werden de twee pinguïns nog verbannen door hun groep nadat zij eieren probeerden te stelen van hun heteroseksuele soortgenoten. De dierenverzorgers vonden dit zo vervelend voor de twee, dat zij hen de eieren gaven die door hun soortgenoten verstoten waren. Deze eieren zijn inmiddels uitgekomen en de twee zorgen zo goed voor hun kroost, dat zij een huwelijk hadden verdiend.

Tijdens de grote dag droeg één van de twee vogels een stropdas en de ander een rode traditionele blouse. Tijdens de plechtigheid stapten de twee onder het klinken van de bruiloftsmars symbolisch hun 'huwelijksbootje', een kamer van ijs, binnen. Het feestmaal na de huwelijksvoltrekking bestond uit verse vis.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Man vindt 305.000 mark in net gekocht huis

Een man in het West-Duitse Düsseldorf heeft in een zojuist gekocht huis voor ruim 150.000 euro aan oud Duits geld ontdekt. De 305.000 mark waren in papier gewikkeld en achter een kachel verstopt.

De man stuitte op het fortuin tijdens renovatiewerkzaamheden. Hij bracht het geld naar het stedelijke bureau voor gevonden voorwerpen. De autoriteiten proberen te achterhalen van wie het geld is. Mocht zich binnen zes maanden niemand melden, dan mag de kersverse huiseigenaar het geld houden.

Met dank aan Nottheviolin voor de submit.

[Upd] Klavan naar AZ

TC/Tubantia meldt dat Ragnar Klavan per direct de overstap maakt van Heracles Almelo naar AZ. Hoeveel de Alkmaarders betalen voor de Est, is niet bekend. De 23-jarige Klavan was bezig aan zijn vierde seizoen in Almelo en had een aflopend contract.

Linkspoot Klavan kwam in 2005 de gelederen van Heracles versterken. De Est veroverde in Almelo meteen een basisplaats en ontpopte zich tot een belangrijke speler voor de Heraclieden.

In zijn loopbaan speelde Klavan ook voor Vålerenga (Noorwegen) en Flora Tallinn (Estland). Het is nog niet duidelijk of Heracles op zoek gaat naar een vervanger.

Update 16:00 uur

Ragnar Klavan zal de rest van dit seizoen op huurbasis uitkomen voor AZ. Daarna zal hij, transfervrij, definitief naar AZ gaan.

Tania Jacobs

Ik ken alle namen nog op de foto ook al is het achtendertig jaar geleden en heb ik ze nooit meer gezien. Vierendertig kinderen van een jaar of 10 oud. Frisse gezichtjes, enkelen met ouderwetse soms scheefzittende ziekenfondsbrilletjes, jongens met veel te lang haar coupe Cruijff en sommigen gehuld in fel gekleurde kleding behorend bij de nadagen van het Flower Power tijdperk. Zo op het oog onschuldige kinderen in de vijfde klas van de basisschool in 1971.

Developers praten over House of the Dead: OVERKILL

SEGA heeft een filmpje vrijgegeven waarin veel developers van de game praten over de ontwikkeling van de game. Zo praten ze bijvoorbeeld over hoe de stijl van de game tot stand is gekomen en waar hun eigen ervaringen met de serie liggen en hoe dat is terug te zien in de game.

Met Overkill slaat de House of the Dead-reeks een nieuwe richting in. Het wordt nu zombies afschieten in een pulp-setting. Het concept blijft verder hetzelfde, je zult hordes en hordes zombies met je lightgun moeten neermaaien om te overleven. Overkill neemt ons mee naar de tijd dat Agent G net klaar was met de academie en hij een team ging vormen met Agent Washington om onderzoek te doen naar mysterieuze verdwijningen in een klein stadje in Louisiana. Helaas voor beide agenten is Bayou City geïnfecteerd door verschrikkelijke monsters.

Cahais verlaat FC Groningen

Matias Cahais is weg bij FC Groningen. De algemeen directeur van de club, Hans Nijland, heeft vandaag bekend gemaakt dat de Argentijnse verdediger is teruggekeerd naar zijn vaderland, waar hij gaat spelen bij Gimnasia y Esgrima in San Salvador de Jujuy.

Begin vorig jaar nam FC Groningen Cahais over van Boca Juniors. De verdediger werd in 2007 wereldkampioen met het Argentijnse elftal onder twintig jaar. Bij FC Groningen kwam de 21-jarige Argentijn, die nog een contract had tot het einde van dit seizoen, nauwelijks aan spelen toe.

Brute overval schokt Anderlecht

Bij een grote brand in een café in Anderlecht zijn vannacht 26 gewonden gevallen, van wie er nog vijf in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Waarschijnlijk is de brand aangestoken door overvallers die boos waren over een te kleine buit. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. Alle slachtoffers vielen in de appartementen boven het café in de Liverpoolstraat.

Even na sluitingstijd vielen vier gemaskerde en gewapende mannen de kroeg binnen. Twee van hen haalden de dagopbrengst uit de kassa, terwijl de overgebleven overvallers de portefeuilles van de drie nog aanwezige klanten opeisten. De buit was volgens de daders echter zó klein dat ze woedend schreeuwden dat ze het pand in lichterlaaie zouden zetten.

Alle klanten en het personeel werden aan de achterkant van het gebouw samengedreven waar ze moesten blijven wachten. Toen de overvallers het pand opnieuw betraden, wisten de gijzelaars via een hek te ontkomen. Vlak daarop brak er een hevige brand uit die het gebouw en de drie bovenste verdiepingen binnen een paar uur compleet verwoestte.

Veel van de 26 gewonden hadden rook ingeademd en werden door medisch personeel onderzocht. Vier mensen liepen koolstofmonoxidevergiftiging op en raakten bewusteloos. Zij liggen in een ziekenhuis in Aalst en verkeren nog in levensgevaar. Onder de gewonden bevinden zich ook een moeder en haar tienjarige zoontje. Beiden hebben zware brandwonden opgelopen. Het kind ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis van Brussel. Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.


Brute overval schokt Anderlecht  (foto: DAG)

David Beckham voor de rechter

De Britse voetballer David Beckham (33) ligt met een Hollywood-paparazzo overhoop. De fotograaf daagt de ster en zijn bodyguards voor de rechter omdat hem naar eigen zeggen lichamelijke en psychische schade is toegebracht.

Volgens paparazzo Emicles Da Mata zat hij in zijn auto toen een geïrriteerde Beckham en zijn lijfwachten hem ineens aanvielen. De voetballer zou geprobeerd hebben zijn camera af te pakken en zijn bodyguards werden handtastelijk.

De camera belandde uiteindelijk in een afvalbak. Collega’s van Mata maakten foto’s van het incident. Mata deed aangifte, maar justitie maakte er tot nu toe geen zaak van. De fotograaf wil nu een schadevergoeding. Het voorval speelde zich af in december.


David Beckham voor de rechter  (foto: DAG)

Moeder pakt arrestant aan met taser

Een 20-jarige moeder heeft een agent geholpen door haar taser te gebruiken. Een lastige arrestant was niet van plan om naar het bureau te gaan en verzette zich tegen de agent. De moeder zag dat de man het wapen van de agent probeerde te bemachtigen en greep direct in.

De 20-jarige Tanisha Cross was met haar moeder onderweg naar een winkelcentrum in Atlanta toen ze de agent zag worstelen met een man. De arrestant had tijdens het gevecht de pepperspray van de agent tegen hem gebruikt.

Cross aarzelde geen moment toen ze zag dat de arrestant een greep naar het vuurwapen van de agent deed. Ze pakte haar taser en schoot de agent te hulp. De man werd vervolgens ingerekend door een aangesnelde beveiligingsmedewerker.

Volgens Cross heeft de agent zich dapper verzet tegen de opstandige man en deed hij zijn best om omstanders te beschermen. Cross had de taser van haar man gekregen voor Kerstmis.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Meisje (14) gemarteld door ouders

Gisteren stonden de 34-jarige moeder J.P. en de 39-jarige stiefvader P.O. van een 14-jarig meisje terecht in de rechtszaal in Groningen. Onder meer voor poging tot moord. Beide verdachten bekennen de aantijgingen, maar beschuldigen elkaar.

Het 14-jarige meisje werd meerdere malen opgesloten in een diepvrieskist, werd overgoten met kokend water en kreeg stroomstoten toegediend, terwijl ze vastgebonden op tafel lag. Ondanks signalen dat het niet goed ging met het gezin en de vele hulpverlening werd het meisje afgelopen zomer ernstig mishandeld.

Vooral in het weekend, als de hulpverlening niet kwam, gebruikten moeder en stiefvader drugs. Eten was er niet en de moeder huilde vooral en riep dat ze nooit meer iets met P. te maken wilde hebben. Desondanks beweert P. in de gevangenis 182 brieven van haar te hebben ontvangen.

De details van de martelingen zijn gruwelijk. De moeder hoorde het meisje schreeuwen vanuit de diepvries, maar deed niets. Als de stoppen doorsloegen tijdens de stroomstoten verwisselde J. de stoppen en prikte hij de draden opnieuw in het lichaam van het meisje. Ze werd regelmatig opgesloten in het rommelhok en moest zelfs haar eigen ontlasting en braaksel eten.

Beide verdachten hebben een achtergrond van mishandeling en verwaarlozing van kinderen. Deskundigen adviseren tbs met voorwaarden op te leggen, de zaak gaat in april verder.

Kritiek op Wouter Bos neemt toe

De prijs van het overeind houden van de Nederlandse financiële sector nadert de 100 miljard. gisteren werd bekend dat de overheid 22 miljard euro betaalt om slechte hypotheekleningen over te nemen van ING. Daarmee komt het totale risico van de staat uit op 94 miljard euro. Dat is bijna 6.000 euro per inwoner.

Bij eerdere reddingsoperaties schaarde de Kamer zich nog eensgezind achter crisismanager Wouter Bos. Die zei maandag te hebben ingegrepen omdat 'het risico te groot was dat ING anders zou omvallen'. Maar nu zwelt de kritiek aan. De SP is het felst. "ING mag de goede risico's houden, en de overheid gaat de slechte risico's op zich nemen. De belastingbetaler mag dus de financiële troep opruimen", zei Kamerlid Irrgang. De meeste andere partijen zetten ook vraagtekens.

Met het opkopen van slechte leningen slaat de Nederlandse overheid als eerste in Europa een nieuwe weg in. Bos kiest nu feitelijk voor de aanpak van Henry Paulson, de Amerikaanse ex-minister van Financiën. Paulson wilde de Amerikaanse banken helpen door hun slechte leningen op te kopen. Dat plan werd toen door Europa afgeschoten omdat de overheid niet zou profiteren als de banken later weer winst zouden maken. Ook de Nederlandse overheid koos voor kapitaalinjecties.

Bos betaalt nu 90 procent van de oorspronkelijke waarde voor de slechte leningen van ING. Dat is meer dan de waarde waarvoor de leningen bij ING in de boeken stonden, en veel meer dan de marktprijs voor deze leningen. Toch schat Bos de kans op 70 procent dat de staat financieel wijzer wordt van de deal.

Maar Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de Universiteit van Tilburg, is kritisch. "De overheid staat wel voor een groot deel garant voor de verliezen op deze leningenportefeuille, maar profiteert niet van de winst die ING maakt op zijn overige activiteiten. Het lijkt erop dat de overheid niet voldoende financiële compensatie heeft gekregen." Beleggers vonden dat ING de winnaar was van de overeenkomst. Het aandeel won bijna 30 procent.

Omdat het Amerikaanse hypotheken betreft, heeft ING overwogen een beroep te doen op de Amerikaanse overheid. Die regeling liep zoveel vertraging op, dat ING zijn heil zocht bij de Nederlandse overheid. "Je wilt het goed doen en snel", zegt een woordvoerder, "en met de Nederlandse overheid hebben we tot nu toe prettig samengewerkt."


Wouter Bos  (foto: DAG)

[AO] Federer verpulvert Del Potro

Roger Federer heeft vandaag weer zijn naam waargemaakt op de tennisbaan. Zoals vanouds walste hij over zijn tegenstander heen: deze keer was Juan Martin del Potro aan de beurt. Na 80 minuten stond er een 6-3, 6-0 en 6-0 op het scorebord.

De als achtste geplaatste Argentijn was op voorhand een geduchte tegenstander voor Federer. De 20-jarige tennisser was, na vorig jaar vier toernooien te hebben gewonnen, dit jaar al de beste in Auckland.

Vandaag had Del Potro echter niets in te bregen tegen de als tweede geplaatste Zwitser: Federer noteerde 12 aces, 38 winners en slechts 9 misslagen. Daar tegenover zette Del Potro maar 8 winners en 24 foutslagen. In de derde set maakte Del Potro maar vier punten.

Met zijn 169e winstpartij op een Grand Slam-toernooi is Federer John McEnroe op de ranglijst gepasseerd. In de jacht op lijstaanvoerder Jimmy Connors (232) moet Federer het in de halve finale opnemen tegen de Amerikaan Andy Roddick.

Huta Galung vervangt Haase ABN AMRO-toernooi

Jesse Huta Galung zal Robin Haase vervangen tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament. De knieblessure van Haase herstelt niet voorspoedig genoeg om speelklaar in Rotterdam te zijn.

"Natuurlijk was ik er graag bij geweest in Ahoy, maar mijn blessure laat het op dit moment niet toe om op het allerhoogste niveau wedstrijden te spelen. Een toernooi als het ABN AMRO World Tennis Tournament moet je niet op halve kracht willen beginnen, omdat je er in zo’n sterk deelnemersveld dan niets te zoeken hebt." aldus Haase, de huidige nummer 124 van de wereld.

Zijn vervanger Huta Galung is met een 175e plaats de tweede beste speler van Nederland. Met de wildcard komt hij rechtstreeks in het hoofdtoernooi terecht.

"De keuze voor Jesse als vervanger voor Robin Haase is voor mij een eenvoudige." aldus Richard Krajicek, de toernooidirecteur. "Vanuit het ABN AMRO World Tennis Tournament vinden wij dat er altijd minimaal één Nederlandse speler aan de start moet staan. Als dit niet op basis van de ranking mogelijk is, hebben wij hiervoor graag een wildcard beschikbaar."

Naast de wildcard voor Huta Galung zijn er nog twee wildcards te verdelen. Deze worden verdeeld in de week voordat het toernooi begint op 9 februari.

Phelps stopt na Londen 2012

Michael Phelps stopt met zwemmen na de Olympische Spelen in Londen. De Amerikaanse olympisch gouddelver heeft dit vandaag gezegd.

"Over vier jaar berg ik mijn zwembroek op en begin ik een makkelijk leven," aldus de 23-jarige zwemmer die bij de Olympische Spelen in Peking sporthistorie schreef door als eersre atleet acht gouden medailles te veroveren.

De Amerikaan liet overigens doorschemeren dat hij het de komende jaren wel 'rustiger' aan zal doen dan de afgelopen acht jaar.

Hiddink:"PSV zakt steeds verder af"

Hoewel Guus Hiddink al sinds 2006 weg is bij PSV, volgt hij de prestaties van zijn voormalig werkgever nog steeds op de voet. De slechte prestaties in Eindhoven gaan de Russische bondscoach dan ook aan het hart.

"Het is me te gemakkelijk om de verantwoordelijkheid voor het slechte spel nu alleen bij trainer Huub Stevens te leggen", aldus Hiddink in het Eindhovens Dagblad. "De clubleiding is daar ook debet aan. PSV blijft een goede, warme club, maar in combinatie daarmee moet je wel hoge eisen blijven stellen aan alle mensen die er werken"

De voormalig trainer en technisch directeur van PSV vindt dat er sinds zijn vertrek in de zomer van 2006 veel is veranderd bij PSV. "Het doet me echt pijn als ik zie hoe de club in korte tijd aan het afzakken is." Het veelgehoorde verhaal dat PSV de lat lager heeft moeten leggen vanwege een gebrek aan financiële middelen vindt Hiddink "Een te gemakkelijk excuus". "Op zo'n manier verschaf je jezelf een alibi. Het gaat er juist om dat je als club inventief bent en de juiste contacten hebt."

"In mijn tijd stond er een zeer aansprekend geheel. Vooral voor jonge voetballers uit binnen- en buitenland. Je was als club een springplank voor spelers die na twee à drie jaar een stapje hogerop konden. Iedereen wist: om bij PSV te slagen, moet je aan een vrij hoog niveau voldoen. Dat gaf de club een fantastische aantrekkingskracht. Eindhoven was het voetbalcentrum van Nederland, daarbuiten had je een aansprekende naam in heel Europa en verder. Daardoor kon je de lat steeds wat hoger leggen."

[Gerucht]PSP2 volop in ontwikkeling

Volgens een betrouwbare bron van IGN is de PSP2 volop in ontwikkeling. De handheld zou worden voorzien van onder andere een touchscreen voor zowel navigatie in het menu als voor games.

Het gerucht komt van Sony zelf, het bedrijf stuurde namelijk een enquête uit. Sony vraagt hierin wat klanten in een PSP willen zien om een nieuwe aan te schaffen. Onder andere een betere batterij, betere compatibiliteit met de PS3, sociaal netwerk, bluetooth, ingebouwde HDD, GPS, en keyboard-ondersteuning komen aan bod.De desbetreffende enquête van Sony.

19 nieuwe tracks van Fiddy in Blood on the Sand

Alle gangsterkills en smatjes opgelet: 50 Cent: Blood on the Sand zal 19 nieuwe tracks van Fiddy bevatten, samen met 11 andere klassiekers. Fiddy legt dit zelf uit in onderstaande trailer, waarin niet alleen de man die negen kogels in zijn lijf heeft voelen gaan voorkomt maar ook de developers. Er wordt gepraat over level-design, verhaal en de invloed van Fiddy op de game.

Nu ook longontsteking Albrecht

Het gaat nog altijd niet goed met Daniel Albrecht. De Zwitserse skiër kwam vorige week zwaar ten val in Kitzbühel en wordt nog steeds kunstmatig in coma gehouden. Artsen hebben laten weten dat hij nu ook een longontsteking heeft opgelopen.

Albrecht heeft door de valpartij nog altijd diverse kleine bloedingen in zijn longen. "Het komt bij tachtig procent van de patiënten met bloedingen in de longen voor dat ze ook een longontsteking krijgen," aldus een verklaring van het ziekenhuis.

Overigens is de verwachting dat Albrecht volkomen zal genezen van zijn verwondingen.

[AO] Safina verslaat Dokic

Dinara Safina heeft de halve finales bereikt van de Australian Open. De Russin, als derde geplaatst in Melbourne, versloeg Jelena Dokic met 6-4, 4-6 en 6-4.

Dokic, die een jarenlange pauze inlaste en ooit de nummer vier van de wereld was, was met een wildcard toegelaten tot het grandslamtoernooi van Melbourne en verschalkte in haar opmars menig topspeelster.

De wedstrijd tussen Safina en Dokic was een duel waarin fraaie slagen en lelijke afzwaaiers elkaar afwisselden. Safina was uiteindelijk net iets scherper dan Dokic die ook vermoeider leek dan haar tegenstandster.

België start zonder kopman op het WK

Aanstaande zondag wordt in Hoogerheide het wereldkampioenschap veldrijden verreden, bij onze zuiderburen stijgt de wedstrijdspanning. Bart Wellens pleit voor één kopman, namelijk Sven Nys maar bondscoach Rudy de Bie heeft hier naar verluidt geen trek in.

"Ik heb zeven kandidaat-winnaars. Alle Belgen zullen eigen succes nastreven, maar er zijn geen wrijvingen. In Milaan zag ik een blok. Lars Boom hoopt op onrust, maar hij weet dat iedereen tegen hem zal koersen. Zondag kan er eigenlijk maar één renner verliezen en dat is de huidige wereldkampioen." aldus de bondscoach

Daarentegen zitten de Tsjechen wel op één lijn, zij trekken de kaart Zdenek Stybar de landskampioen wordt als absolute kopman naar voren geschoven. Hij krijgt vijf knechten mee. De rest van de Tsjechische selectie bestaat uit Radomir Simunek, Petr Dlask, Kamil Ausbuher, Martin Bina, Martin Zlamalik en Jan Chrobak.

Opwinding over 'Mooi Kut'

De nieuwe reizende tentoonstelling Mea Vulva/Mooi Kut, waarin het vrouwelijk geslachtsdeel centraal staat, wordt niet in elke gemeente gewaardeerd. De geplande expositie in galerie de Oude Werf in Nieuwegein roept vooral bij de SGP-fractie veel weerstand op, bemerkte galeriehoudster en kunstenares Sasja Bork.

Dertig kunstenaars laten in hun werk hun visie op schaamlipcorrecties en vrouwenbesnijdenissen zien. "We willen met ons werk aandacht vragen voor deze vreselijke praktijken. Onze kunst is een ode aan de vagina en dat proberen we met humor over te brengen", aldus Sasja Bork. De SGP ziet er de humor echter niet van in en spreekt van een schande. De gemeente Nieuwegein laat weten dat de expositie in een particuliere galerie plaatsvindt. Zij gaat zich dus niet bemoeien met de inhoud van de kunst, aldus een woordvoerster.

Momenteel is de tentoonstelling te zien in Groningen. Volgens de organisator Jacob Bos is er ook in het noorden van het land gedoe geweest over Mea Vulva. "De christelijke gemeenschap heeft enorm geageerd. De mensen spreken er schande van, maar goed onderbouwde kritiek ontbreekt eigenlijk", aldus Bos.

Bos weet ook te vertellen dat de tentoonstelling eenmaal is geweigerd. In het Belgische Westmalle wilden ze Mea Vulva liever niet tentoonstellen. "Maar de tentoonstellingruimte was in een klooster. Dat kan er natuurlijk ook mee te maken hebben", aldus Bos.

Na Nieuwegein is de tentoonstelling te zien in Emmen en vervolgens in België. "Alleen de ondertitel 'Mooi Kut' moeten we in België weglaten. Verder wordt onze expositie enthousiast ontvangen", zegt kunstenares Bork.

Koç maakt seizoen af in Eindhoven

Ondanks de verhalen dat Serhat Koç nog deze maand naar FC Groningen zou vertrekken, blijft hij tot aan het einde van dit seizoen bij FC Eindhoven.

at is de uitkomst van beraad tussen de leiding van de eerstedivisionist en FC Groningen. De clubs konden niet tot overeenstemming komen, meldt het Eindhovens Dagblad.

Koç gaat per 1 juli naar Groningen, maar de Eredivisionist wilde de aanvaller het liefst per direct overnemen. Zij deden een ultieme maar vergeefse poging nadat woensdag de financiële situatie van FC Eindhoven nog wat penibeler werd.

Eindhoven wil Koç echter niet laten gaan. "Dit is altijd ons uitgangspunt geweest. Serhat is erg belangrijk in onze sportieve plannen, plannen waar wij onverkort aan vasthouden," zegt technisch manager Hans Smulders.

VVV'er Willemse op stage bij amateurs Hertha BSC

L1 meldt dat Robert Willemse een proefperiode bij de amateurs van het Duitse Hertha BSC gaat afwerken.

Willemse is een product van de jeugdopleiding van VVV-Venlo en maakt sinds vorig seizoen deel uit van de A-selectie van de Limburgers. Zijn debuut maakte hij op 12 mei 2007 tegen FC Den Bosch. Voor de jonge verdediger zijn er dit seizoen echter weinig speelminuten weggelegd bij de huidige koploper van de Jupiler League. De stageperiode zal tot en met donderdag duren.

[Special] De Super Bowl

Om de twee weken op of rond zondag vind je een stuk van FOK!user Days-Of-Wild op FOK!sport. Ditmaal aandacht voor de Super Bowl.

Zondag 1 februari is het weer zo ver, dan is het "Super Bowl Sunday", de dag dat de Super Bowl wordt gespeeld. De Super Bowl is de finale van het kampioenschap van de NFL, tussen de winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). De allereerste werd gehouden in 1967, al werd deze toen nog geen Super Bowl genoemd maar "AFL-NFL World Championship Game". In dat jaar speelden de kampioenen van de toen nog rivaliserende bonden de NFL en AFL een kampioenschapwedstrijd tegen elkaar, die gewonnen werd door het NFL-team de Green Bay Packers. Zij versloegen de Kansas City Chiefs met 35-10. Ook het jaar erna wonnen de Packers het kampioenschap. Beide bonden waren in die tijd al bezig met een fusie en dit kampioenschap was daar een onderdeel van. Vanaf 1969 werd deze wedstrijd, met terugwerkende kracht, de Super Bowl genoemd. In 1969 en 1970 ging de titel tegen de verwachting in naar een AFL-team. Na de Super Bowl van 1970 werd de fusie afgerond, de samengevoegde NFL werd opgedeeld in twee divisies, de AFC en NFC, en de winnaars zouden voortaan in de Super Bowl uit gaan maken wie zich de kampioen van Amerika mocht noemen. Super Bowl V was de eerste die na de fusie de NFL-kampioen zou bepalen.

De Super Bowls worden met een Romeins cijfer aangeduid om verwarring met de jaartallen en de competities te voorkomen. De competitie begint in september en eindigt in december. In januari worden de play-off wedstrijden gespeeld om de AFC- en NFC-kampioenen te bepalen en wie in de Super Bowl uit mag maken wie de NFL-kampioen wordt. Deze wedstrijd is traditioneel op de eerste zondag van februari. Hierdoor is het jaartal waarin de Super Bowl wordt gespeeld anders dan het jaar waarin de bijbehorende competitie gespeeld wordt. De Super Bowl die in 2008 gespeeld werd bepaalde dus het kampioenschap dat begonnen is in 2007 enz. Het team dat de Super Bowl wint ontvangt de Vince Lombardi trofee. Vince Lombardi was de zeer populaire en succesvolle coach van de Green Bay Packers toen zij de eerste twee Super Bowls wonnen. Na zijn plotselinge dood op 3 september 1970 werd om hem te herdenken een week later de Super Bowl omgedoopt van "World Championship Game Trophy" tot "Vince Lombardi Trohpy".

De Vince Lombardi Trophy wordt eigendom van het team, er wordt dus elk jaar een nieuwe gemaakt, wat zo'n vier maanden in beslag neemt. De trofee is volledig van zilver gemaakt en heeft een waarde van $25.000. De enige Lombardi Trophy die niet bij het team zelf staat, is die van de Baltimore Colts. De Colts waren de winnaars van Super Bowl V, de eerste na de AFL-NFL fusie. In 1984 is dit team verhuist naar Indianapolis, en heet sindsdien de Indianapolis Colts. Als onderdeel van de afhandeling van deze transfer is bepaald dat deze trofee eigendom van de stad Baltimore zal blijven. Naast de trofee voor het team, ontvangen alle spelers en coaches en managers van het winnende team een ring, de Super Bowl-Ring. Deze ring is van goud, ingelegd met diamanten en heeft het logo van het team en één of meerdere grotere diamanten, één voor elke Super Bowl die ze gewonnen hebben. Recordhouder qua ringen is manager Neal Dahlen die er zeven heeft. De speler met de meeste ringen is Charles Haley die er vijf heeft, twee met de San Francisco 49ers en drie met de Dallas Cowboys. Er zijn 22 spelers die vier ringen hebben, de eerste die dit voor elkaar kreeg was Marv Fleming. Hij won zijn eerste twee met Green Bay in Super Bowl I en II en de volgende twee met de Miami Dolphins in Super Bowl VII en VIII.

Tot nu toe zijn er 29 teams geweest die in de Super Bowl gespeeld hebben, of 27 als je de verplaatste teams als één meetelt (Baltimore Colts/Indianapolis Colts en LA Raiders/Oakland Raiders). Van deze teams zijn er in totaal negentien teams geweest die de Super Bowl gewonnen hebben, of zeventien om dezelfde bovengenoemde reden. Er zijn nog slechts vijf van de 32 nu actieve teams die er nog nooit in geslaagd zijn de Super Bowl te bereiken, sinds de Arizona Cardinals dit jaar voor het eerst in de finale staan. Er zijn negen teams die wel één of meer finales gespeeld hebben, maar nog nooit de Super Bowl hebben gewonnen. De Buffalo Bills zijn het enige team dat vier jaar achter elkaar in de Super Bowl terecht is gekomen, van 1991 tot en met 1994. Alle vier de wedstrijden hebben ze, met uitzondering van de eerste, 20-19 tegen de New York Giants, echter kansloos verloren. Ook Minnesota Vikings hebben vier verloren finales achter hun naam staan.

Drie teams gaan aan de leiding wat betreft het aantal overwinningen. Dat zijn de San Francisco 49ers, de Pittsburgh Steelers en de Dallas Cowboys, alle drie met vijf overwinningen. De 49ers zijn het enige team dat nog nooit een Super Bowl verloren heeft. Pittsburgh verloor er één, hun vijfde wedstrijd en Dallas verloor er drie. Met een totaal van acht Super Bowls zijn de Cowboys het team dat het meest in de Super Bowl heeft gespeeld. Pittsburgh staat dit jaar weer in de finale, komt daarmee op zeven en bij een overwinning kan zij het eerste team zijn dat zes keer heeft gewonnen. Verschillende teams hebben de Super Bowl in twee opeenvolgende jaren gewonnen, Green Bay Packers was het eerste (Super Bowl I en II) en Miami Dolphins was het tweede team (Super Bowl VII en VIII). De Steelers zijn het eerste en tot nu toe enige team dat twee keer twee jaar achter elkaar gewonnen heeft (Super Bowl IX en X en Super Bowl XIII en XIV).

In de jaren '70 waren de Dallas Cowboys en de Pittsburgh Steelers dominant met in totaal zes overwinningen (respectievelijk twee en vier) en negen deelnames tussen 1971 en 1980. In slechts drie Super Bowls in die periode was geen van beide teams aanwezig. De Dallas Cowboys was het enige NFC-team dat tussen 1969 en 1981 (in 1972 en 1978) de Super Bowl wist te winnen. Na deze dertien jaar durende AFC-dominantie begon in 1982 een zestien jaar durende dominantie van NFL-teams. In die periode waren de San Francisco 49ers, met hun vijf overwinningen, en de Dallas Cowboys, met drie overwinningen, het sterkst. Alleen in 1984 (Super Bowl XVIII) wist een AFC-team te winnen, de Los Angeles Raiders, voorheen en (daarna ook weer) de Oakland Raiders.

In de volgende elf jaar waren de AFC-teams het sterkst met acht overwinningen. Vooral de New England Patriots met vier Super Bowls in zeven jaar, waarvan drie overwinningen (in vier jaar 2002, 2004, 2005) waren erg sterk. Zij verloren wedstrijd was vorig jaar, uitgerekend het jaar waarin ze alle achttien wedstrijden tot de Super Bowl (zestien in de competitie en twee in de play-offs) hadden gewonnen, tegen de New York Giants. Deze wedstrijd, Super Bowl XLII, was het op één na beste bekeken programma in de Amerikaanse televisiegeschiedenis met 97,5 miljoen kijkers. De beste bekeken uitzending ooit in Amerika was de laatste aflevering van "M*A*S*H" met 106 miljoen kijkers. Wereldwijd bekijken gemiddeld iets meer dan 100 miljoen mensen de wedstrijd live en in totaal zien zo'n 150 miljoen mensen (een deel van) de wedstrijd.

De Super Bowl is een belangrijk moment in de Amerikaanse sport- en het (tv-)leven. De bedragen die betaald moeten worden voor commercials tijdens en rond de uitzending bereiken recordhoogtes omdat dit meestal het best bekeken programma van het jaar is. Ook zijn er vele optredens van artiesten voor de wedstrijd, wordt het volkslied gezongen door een bekend artiest en is er de befaamde half-time show in de rust. Artiesten die de half-time show verzorgd hebben zijn onder andere U2, Prince, The Rolling Stones, Paul McCartney en de beruchtste, Janet Jackson en Justin Timberlake met het wereldberoemde wardrobe-malfunction incident, waardoor Janet's borst zichtbaar werd, beter bekend als 'Nippelgate'. Dit heeft er toe geleid dat de Super Bowl voortaan met een paar seconden vertraging wordt uitgezonden. Dit jaar zal Bruce Springsteen de half-time show verzorgen.

Dit jaar, op 1 februari, spelen de Pittsburgh Steelers en de Arizona Cardinals om Super Bowl XLIII. De Cardinals zijn met de Chicago Bears (winnaar Super Bowl XX) de enige nog spelende teams van de clubs die in 1920 begonnen zijn met de NFL. Het is ook voor het eerst in hun historie dat ze in de Super Bowl terecht zijn gekomen. Cardinals quarterback Kurt Warner heeft al twee Super Bowl-finales gespeeld, één gewonnen met de St. Louis Rams in 2000 (Super Bowl XXXIV 23-16 tegen de Tennessee Titans) en één verloren in 2002 (Super Bowl XXXVI 20-17 tegen de New England Patriots). De quarterback van de Steelers, "Big Ben" Roethlisberger, werd de jongste quarterback (23) die een Super Bowl heeft gewonnen in 2006, Super Bowl XL 21-10 tegen de Seattle Seahawks. Daarmee volgde hij Tom Brady van de Patriots op, die in 2002 de jongste werd met 24 jaar, toen hij de St. Louis Rams versloeg, waar toen Kurt Warner speelde.

Feyenoord zoekt geld voor Beenhakker

Feyenoord hoopt Leo Beenhakker aan te kunnen stellen als interim-trainer. De bedoeling is dat hij vanaf volgend seizoen de rol van technisch directeur gaat bekleden.

De Rotterdamse club heeft echter één probleem: volgens De Telegraaf is er namelijk geen geld voor Beenhakker. De huidige bondscoach van Polen kost niets, alleen zijn salaris vormt een struikelblok.

Beenhakker zelf wil vooralsnog niet reageren op de geruchten dat Feyenoord hem nu al wil hebben. "Over twee weken spelen we twee belangrijke interlands en tot die tijd wil ik niks meer horen over Feyenoord."

Plassen in Venetië: 3 euro

De kredietcrisis slaat ook Venetië niet over. De stad voert namelijk vanaf 1 februari een plastaks in, die bedoeld is om de stadskas te spekken.

Wie van een openbaar toilet gebruik wilt maken in de stad, betaalt daar vanaf 1 februari in het hoogseizoen maar liefst drie euro voor. In het naseizoen betaal je de helft. Er komt wel de mogelijkheid om een zogeheten 'plaskaart' te kopen, dan kun je tien keer plassen voor 9 euro. Deze moet wel binnen een week opgemaakt worden.

Venetianen zelf wordt de hand boven het hoofd gehouden. Zij mogen voor maar 25 cent naar de wc, maar moeten dan wel een speciale kaart hiervoor aanvragen. Het geld dat met deze plastaks wordt opgehaald, is bedoeld voor onderhoud aan monumenten en het uitbaggeren van kanalen.

Vader doodgeslagen om goedkope fles wijn

De 16-jarige Megan Eccles hoorde geschreeuw voor haar raam, stond op en deed de deur open. Daar zag ze haar eigen vader in een plas bloed op de grond liggen. Een aantal jongeren trapte op de bewusteloze man in en sloegen met een steen op zijn hoofd. Haar vader overleefde deze aanval niet.

Deze gruwelijke gebeurtenis speelde zich zondag af in Lichfield, Engeland. De 43-jarige Mick wilde een flesje wijn halen bij de drankwinkel aan het einde van de straat om gezellig met zijn vrouw voor de televisie wat te drinken. Toen hij de winkel uitliep, stond een grote groep hangjongeren hem op te wachten en deze wilde de fles wijn hebben. 'Geef ons de drank!' Mick weigerde.

De vader van drie tieners negeerde het gescheld dat volgde op zijn weigering, draaide zich om en liep weg. Twee van de dronken jongeren pikten het niet en na een korte achtervolging sloegen ze Mick met een baksteen op zijn hoofd. Daarna trapten en sloegen ze op de weerloze man in.

Dochter Megan schreeuwde het uit toen ze haar vader op de grond zag liggen. De aanvallers stopten pas toen ook de buren op het tumult afkwamen. Mick werd met ernstig hersenletsel naar het ziekenhuis gevlogen. Daar kreeg hij een hersenbloeding waarop de beademing werd stopgezet.

'Mick was een geweldige, hardwerkende vent,' vertelt een rouwende collega van het staalbedrijf waar hij werkte. Een andere collega vult aan: 'Waarom gebeurt dit altijd met goede mensen.'

De politie wist twee daders aan te houden. Een 20-jarige man en een 15-jarige jongen. Het tweetal wordt moord ten laste gelegd.
En waar ging het om? Een fles drank van vier euro die ook nog eens kapot viel bij de aanval.

Bos niet tevreden over Tarvajärvi

Vitesse-spits Niklas Tarvajärvi heeft zijn zinnen gezet op een transfer. Trainer Theo Bos zal in ieder geval niet moeilijk gaan doen bij een eventueel vertrek.

De coach van de Arnhemmers is niet te spreken over het spel van de lange Fin. "Voor iedere speler geldt dat hij moet laten zien wat ik verwacht. Dat heeft Niklas niet gedaan en daarom mag hij van mij weg", zegt Bos in de Gelderlander.

"Ik heb hem verteld dat hij een van de vier spitsen is. In de oefenduels voldeed hij niet. Tegen NEC zat hij niet bij de selectie, omdat hij zwak speelde met Jong Vitesse", motiveert de oefenmeester zijn keuze. "Niklas is een fantastische jongen met een prima mentaliteit. Maar hij moet het laten zien en dat heeft hij tot dusver niet gedaan."

Ouders Kim de Gelder vroegen om opname

De ouders van de verdachte van het bloedbad in het Belgische Dendermonde hebben een aantal jaren geleden gevraagd hun zoon in een psychiatrische inrichting te laten opnemen omdat hij bizar gedrag vertoonde. Dat heeft de advocaat van de 20-jarige man vandaag gezegd.

De verdachte zegt zich niets meer te herinneren van wat er vrijdag tijdens de moordpartij is gebeurd. "Hij weet niets meer van die drie, vier uur in Dendermonde”, aldus de advocaat. "Er zijn aanwijzingen dat hij een geestesafwijking heeft, maar dat zal het psychiatrisch verslag moeten uitmaken." Op zijn vijftiende of zestiende heeft hij een zware depressie gehad en vertoonde hij al bizar gedrag.

Toen hij achttien jaar was wilden zijn ouders hem volgens de advocaat laten opnemen. Dat gebeurde echter niet. "Een psychiater oordeelde dat gedwongen opname niet nodig was. Hij hoorde toen stemmen in zijn hoofd. Of dat op het moment van de gepleegde feiten ook zo was, heeft hij niet gezegd."


Ouders Kim de Gelder vroegen om opname  (foto: DAG)

Pasgeboren baby's horen beat in muziek

Baby’s van slechts twee à drie dagen oud kunnen de ‘beat’ horen in muziek. Dit hebben muziekwetenschappers van de Universiteit van Amsterdam aangetoond.

De wetenschappers gingen er vanuit dat het horen van een regelmatige puls in muziek is aangeleerd, onder andere door het wiegen van de baby. Maar de Amsterdammers, die voor het onderzoek samenwerkten met Hongaarse collega’s, stellen dat die ‘kennis’ is aangeboren. Het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) publiceert deze week de onderzoeksresultaten.

OM eist 3 jaar cel voor liefdeskaping

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen de man die vorig jaar een valse melding deed van een vliegtuigkaping.

De 38-jarige man uit Dordrecht belde in augustus de alarmcentrale 112 met de mededeling dat al-Qaeda onderweg was naar Rotterdam Airport om een toestel van Transavia te kapen. Met het telefoontje wilde hij voorkomen dat zijn minnares op vakantie zou gaan met haar vaste vriend. De verdachte heeft inmiddels bekend.

Djokovic: "Overal kramp en pijn"

Novak Djokovic leek wel een dood vogeltje op de persconferentie na zijn opgave tijdens de Australian Open.

"Ik had overal kramp en pijn", zei de Servische titelverdediger. "Ik heb echt mijn best gedaan, maar soms kun je niet vechten tegen je eigen lichaam. Ik was nog niet voldoende hersteld van mijn vorige partij tegen Baghdatis. Ik heb ook gevraagd of ik later mocht spelen, maar de organisatie wilde daar niet aan meewerken."

Overigens stelde Djokovic ook het hittebeleid ter discussie. Vandaag liepen de temperaturen in Melbourne op tot 40 graden Celsius. "Dat is iets waar we het in de toekomst zeker over moeten hebben. Het baart meer spelers zorgen. De tennisfans willen ook geen spelers zien die opgeven; daar hebben ze hun kaartje niet voor gekocht."

Trabzonspor haalt beste speler Noorse competitie

Het Turkse Trabzonspor heeft zich versterkt met de Braziliaan Alanzinho. De 25-jarige aanvaller is afkomstig van Stabaek en werd in 2008 uitgeroepen tot beste speler van de Noorse competitie.

Alanzinho speelde sinds 2005 voor Stabaek, dat hem destijds overnam van Sociedade Sportiva do Gama. Met de buitenspeler in de gelederen werd Stabaek afgelopen jaar voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Noorwegen.

Met Trabzonspor, dat vier miljoen euro betaalt voor de Braziliaan, komt Alanzinho wederom in een titelstrijd terecht. De club uit het noordoosten van Turkije heeft een achterstand van twee punten op koploper Sivasspor.

Gravesen hangt schoenen aan de wilgen

Thomas Gravesen heeft besloten zijn profloopbaan te beëindigen. De Deense middenvelder zat sinds afgelopen zomer zonder club.

Gravesen speelde in zijn loopbaan in vier verschillende landen buiten Denemarken. De verdedigende middenvelder was actief in Duitsland (HSV), Engeland (Everton), Spanje (Real Madrid) en Schotland (Celtic). Bij laatstgenoemde club werd zijn contract afgelopen zomer niet verlengd.

"Ik heb twaalf fantastische jaren in het buitenland gehad en in vier geweldige landen gespeeld", blikt Gravesen met Ekstra Bladet terug op zijn carrière.

"Het heeft me ongelooflijke ervaringen geschonken, waarvoor ik erg dankbaar ben. Ik ben daarom veel mensen dank verschuldigd. Als het zou kunnen, zou ik het weer zo doen. Maar ik word in maart 33, dus is dit een goed moment om te stoppen."

Twente-stagiair probeert het bij Schalke 04

De Braziliaan Bruno Gabriel Soares loopt momenteel stage bij Schalke 04, aldus die Königsblauen op hun digitale thuis.

De verdediger was onlangs op proef bij FC Twente, maar daar kon hij onvoldoende indruk maken. Dankzij zijn landgenoot Rafinha mag Soares de komende dagen meetrainen met de ploeg van trainer Fred Rutten.

De 20-jarige Soares zal waarschijnlijk niet op korte termijn de gelederen van Schalke 04 komen versterken, aldus manager Andreas Müller. De Duitsers willen de proefperiode van de jonge Braziliaan gebruiken om hem beter te leren kennen.

Derijck maakt zich populair bij ADO

Timothy Derijck manifesteert zich momenteel uitstekend bij zijn nieuwe club ADO Den Haag. De van Feyenoord overgekomen Belg veroverde meteen een basisplaats in de residentiestad en vervult zijn taken met verve.

Dit is ook zijn teamgenoten niet ontgaan. "Er was meteen een natuurlijke klik. Bij veel spelers heb je tijd nodig om aan elkaar te wennen, met Timothy is dat eigenlijk heel snel gegaan", looft collega Christiaan Kum aankoop Derijck in AD/Sportwereld. "Hij durft om de bal te vragen en zelf op te bouwen."

"De communicatie met Timothy verloopt makkelijk. Hij durft initiatief te nemen. Hij neemt veel coaching op zich, laat zich veel horen in het veld. Timmy deinst niet terug, gaat er hard tegenaan en is al belangrijk gebleken voor ons."

Trainer André Wetzel is ook tevreden over Derijck, maar wil hem niet vergelijken met Csaba Horvath, die voor de winterstop centraal achterin stond.

"Csaba is veel meer een verdediger, Timothy brengt aan de bal een stuk meer. Met hem hebben wij er een echte persoonlijkheid bij gekregen. Maar het belangrijkste is dat ik nu over drie sterke verdedigers beschik, daar gaat het om."

Derijck probeert intussen te voorkomen dat hij naast zijn schoenen gaat lopen door alle complimenten. "Elke week probeer ik mijn best te doen en het elftal zo goed mogelijk te helpen", aldus de jonge Belg.

"Met Chris aan mijn zijde was het niet moeilijk om in deze ploeg te komen en dat zie je ook aan mijn spel af. Chris blinkt uit in de lucht, ik ben in de opbouw belangrijk. Maar ook andersom dragen we elk ons steentje bij."

Maazou wil per direct naar CSKA Moskou

Lokeren-spits Ouwo Moussa Maazou wil zo snel mogelijk naar CSKA Moskou vertrekken. De topscorer van de Jupiler Pro League ziet er geen heil in om langer in België te blijven.

Lokeren en CSKA Moskou kwamen recentelijk een transfer voor na dit seizoen overeen. Maazou wil echter nu al vertrekken. "Hopelijk is de match tegen Genk echt mijn laatste in België", zegt Maazou in de Gazet van Antwerpen.

"Ik zit met mijn hoofd al volledig bij CSKA. Ik kan 's nachts zelfs niet meer slapen, zo erg is het", onthult de aanvaller uit Niger. "Tijdens de match probeer ik me nog te concentreren, maar ik ben niet meer dezelfde als vroeger."

"Ik heb een jaar lang alles gegeven in Lokeren. De club kan niet meer zakken, er valt niks meer te verliezen. Ik zal zo snel mogelijk met preses Roger Lambrecht praten, want anders wordt de situatie onleefbaar."

Bologna blijft bezig op transfermarkt

Het Italiaanse Bologna zit niet stil tijdens de huidige transferperiode. Na de komst van Pablo Daniel Osvaldo en Massimo Mutarelli komt nu Manuel Belleri de gelederen van de Rossoblù versterken.

De 31-jarige rechtsback wordt verhuurd door Lazio, waar hij nauwelijks nog aan spelen toekwam. In dienst van de Biancocelesti speelde Belleri sinds de zomer van 2005 39 competitiewedstrijden. Vorig seizoen kwam hij uit voor Atalanta Bergamo.

Lazio heeft de afgelopen maanden meerdere spelers aan Bologna afgestaan. De onlangs aangetrokken Mutarelli was ook afkomstig uit Rome, terwijl Gaby Mudingayi afgelopen zomer werd overgenomen van de Biancocelesti.

Jans niet bestraft voor betreden veld

FC Groningen-trainer Ron Jans blijft een straf bespaard voor het betreden van het veld tijdens het duel met Ajax afgelopen zondag.

Zijn collega Marco van Basten werd voor hetzelfde vergrijp wel gestraft door de KNVB. De trainer van Ajax moet een boete van 500 euro betalen.

Jans ontkomt aan een straf, omdat vierde official Michel Winter de actie van de trainer van FC Groningen weliswaar heeft waargenomen, maar vervolgens geen actie heeft ondernomen.

"De aanklager betaald voetbal kan achteraf geen onderzoek meer opstarten richting Jans om dezelfde reden als ook bij spelsituaties wel eens het geval is: het incident is waargenomen en beoordeeld door een van de leden van de arbitrage en vervolging achteraf is daarom uitgesloten. De tuchtrechtelijke organen van de KNVB kunnen dan dus niets meer doen", legt KNVB-voorlichter Frank Huizinga uit tegenover Telesport.

Van der Sar aan de vooravond van mogelijk record

Manchester United-doelman Edwin van der Sar kan dinsdagavond mogelijk een record bijschrijven op zijn palmares.

De sluitpost van The Mancunians heeft al 942 minuten geen tegengoal hoeven te incasseren. Een clean sheet tegen West Bromwich Albion zou de Nederlander recordhouder in de Premier League maken. Het huidige record staat op naam van Petr Cech, die tussen 12 december 2004 en 5 maart 2005 1025 minuten zijn doel schoonhield bij Chelsea.

De defensie van United kan zelf ook een record pakken. Sinds de 2-1 nederlaag tegen Arsenal incasseerde de ploeg van Alex Ferguson geen tegentreffer meer. Mocht WBA er niet in slagen te scoren tegen de kampioen van Engeland, dan zou dat de elfde wedstrijd op rij zonder tegendoelpunten inhouden. Hiermee zou United alleen recordhouder worden.

'Manchester City jaagt op Diego'

Het Franse L'Équipe meldt dat Manchester City zijn zinnen heeft gezet op Werder Bremen-spelmaker Diego.

Diego zou bij The Citizens het alternatief moeten worden voor landgenoot Kaká, wiens overgang naar de steenrijke Engelse club onlangs afketste. Bij City zou Diego, wiens contract bij Werder Bremen medio 2011 afloopt, tien miljoen euro per jaar kunnen gaan verdienen. De Engelsen willen 26,5 miljoen euro op tafel leggen voor de Braziliaan.

Ook Roque Santa Cruz (Blackburn Rovers) en Shay Given (Newcastle United) worden nog altijd in verband gebracht met Manchester City, dat eerder deze transferperiode Nigel de Jong en Craig Bellamy vastlegde.

Timmer: "Totaalplaatje klopte niet meer"

In het programma Sport1 United heeft Feyenoord-doelman Henk Timmer wat onthullingen gedaan over het vertrek van trainer Gertjan Verbeek.

De doelman was niet blij met het feit dat Verbeek allesbepalend wilde zijn. Zelf kreeg Timmer daar ook direct mee te maken.

Zo vindt de goalie dat een keeper altijd zelf bepaalt hoe hij zijn verdediging neerzet bij standaardsituaties. "Maar als een trainer zegt dat het absoluut moet gebeuren zoals hij het zegt, heb je geen keuze", aldus de Feyenoord-doelman.

Dat er vanaf het begin geen steun zou zijn geweest voor Verbeek, ontkent Timmer. "Waarom zou je een nieuwe trainer geen kans geven? Iedereen wil gewoon goed presteren en winnen. En iedereen krijgt een normale kans en dat is ook met Verbeek gebeurd."

Uiteindelijk kwam de focus volgens de sluitpost echter teveel op randzaken te liggen. "Het moet gaan om de hoofdzaken op het veld en niet om de grootte van het krachthonk en de kleedkamer. Aan het einde klopte het totaalplaatje niet meer."

'Schoolmeisje-verkiezing geen vleeskeuring'

Wie wordt het schoolmeisje van 2008? Op die vraag krijgen we morgen een antwoord. Het jongerenplatform Mjuks organiseert namelijk voor de eerste keer een verkiezingen. Tien meiden van rond de twintig strijden om de titel. De meeste meiden komen uit het Noorden van het land. Maar dat is ook niet zo gek, zei Judith van de organisatie gisteravond in FOK!radio . "Mjuks is gelinkt aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). We willen onszelf met deze verkiezing wat meer op de kaart zetten. Misschien kunnen we het dan in de toekomst wat groter en landelijk maken."

Bij schoolmeisjes denk je misschien niet aan twintigjarigen. Want het zijn eigenlijk allemaal studentes. "Maar schoolmeisje klinkt gewoon lekkerder", is de simpele verklaring van Judith. "Wij hebben op de hogeschool en MBO-scholen van Leeuwarden promotie gemaakt en via Hyves." Uiteindelijk kwamen er dertig aanmeldingen van meisjes. "Daaruit zijn er tien geselecteerd. Via internet konden mensen stemmen."

In Club Noa in Leeuwarden is morgen de finale. Er zijn dan drie rondes. "In de eerste ronde stellen ze voor wie ze zijn, waarna er al drie afvallen. Daarna volgt een kennisquiz waar er weer vier afvallen. In de laatste ronde strijden de drie overgebleven meiden via een stemming op de titel Schoolmeisje Van Het Jaar." Er valt ook wat te winnen. "Een professionele fotoshoot en een vierdaagse surfvakantie. Daarnaast zit ze meteen in de halve finale van Student Of The Year en krijgt ze een website."

Uit een speciale poll (rechts onder in beeld) blijkt dat veel luisteraars van FOK!radio het een vleeskeuring vinden (22 procent). Maar dat is het volgens Judith absoluut niet. "Als mensen iets verder kijken dan de foto's, dan zien ze dat het meer is dan een vleeskeuring." 23 procent van de stemmers ziet Sanne (foto) wel zitten. Ze is 21 en komt uit Drachten. Ze zit op de Pabo. "Mijn spontaniteit en enthousiasme zijn denk ik mijn sterkste punten. En ik heb natuurlijk een aantal mooie foto's op internet staan", vertelde ze trots in FOK!radio. Ze wil graag modellenwerk doen. "Maar bij normale bureau's kom ik er niet doorheen, want ik ben maar 1 meter 64. Dus op deze manier probeer ik het alsnog."

Wat veel mannelijke FOK!kers misschien toch willen weten is of Sanne al een vriendje heeft. "Ja, ik ben al bezet. Hij heet Joost." Maar als ze morgen wint, komt ze langs in de studio van FOK!radio. "Ja, da's wel gaaf!"

 Ook de 20-jarige Wieneke doet mee aan de verkiezing. Ze woont in Leeuwarden en studeert Vrijetijdsmanagement. "Ik zag een flyer op school liggen en keek welke prijzen in kon winnen. En nu zit ik in de top 10!" Ze wil graag de modellenwereld in. "Ik heb al een paar fotoshoots gehad, maar dat ligt nu een beetje stil. Maar ik zou het tof vinden als ik het weer kan oppakken." Wieneke staat zelf vaak achter de draaitafels. "Ik heb er zelf thuis twee en draai hard-style." Ze wil ook wel graag dj worden. "Want hoeveel vrouwelijke dj's zijn er nu helemaal!"

Wieneke ziet haar lengte als haar sterkste punt. "Ik ben 1 meter 73 en was daarmee een van de langsten." En is ze al bezet? "Ik hoorde net in de chat dat ik moet zeggen dat in singel ben. Dus dat ben ik!" En ook zij komt volgende week maandag langs in de studio van FOK!radio als ze wint. Om stemmen te trekken doet ze alles. "Ik heb ze echt nodig. Ik ga op mijn knieën! Daarnaast heb ik flyers op school opgehangen."

Wil je de dames zelf even horen, luister dan hier de uitzending van FOK!radio terug. Verder kun je op het FOK!forum terecht voor nog meer details en foto's.


Wieneke, ook op FOK! te vinden als 'mizzieme'

Ook Fannie Mae vraagt opnieuw om staatssteun

Na de Amerikaanse hypotheekbank Freddie Mac heeft ook concurrent Fannie Mae opnieuw overheidssteun aangevraagd. De bank heeft 11 tot 16 miljard dollar (8 tot 12 miljard euro) nodig om niet om te vallen. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Een woordvoerder van Fannie Mae sloot niet uit dat het benodigde bedrag uiteindelijk nog hoger uit zal vallen. Het bedrijf wil met het geld de verwachte verliezen over het vierde kwartaal van vorig jaar opvangen. De hoogte van dat verlies is nog niet bekend.

Freddie Mac heeft 30 tot 35 miljard dollar (23 tot 27 miljard euro) aan overheidssteun nodig, meldde de bank vrijdag. Ook bij deze bank is dit bedrag nodig om het verlies van het vierde kwartaal van vorig jaar op te vangen. De hypotheekbank kreeg eerder al 13,8 miljard dollar (10,6 miljard euro) aan overheidssteun.

Je geeft ze een vinger...  (foto: ANP)

Verdachte Dendermonde blijft in cel

De man die ervan verdacht wordt vrijdag in een crèche in het Belgische Dendermonde twee baby's en een leidster te hebben doodgestoken, blijft vastzitten. De raadkamer in Dendermonde heeft dat vanochtend besloten.

De 20-jarige man wil volgens zijn advocaat meewerken aan het onderzoek. Justitie verdenkt hem ook van het doodsteken van een bejaarde vrouw in Beveren, bij Antwerpen, een week eerder, maar dat ontkent hij, volgens zijn advocaat.

Bij het gerechtsgebouw in Dendermonde waren vandaag extra veiligheids-maatregelen getroffen.

Zeker 170 burgers gedood door strijd in Sri Lanka

Zeker 170 burgers zijn om het leven gekomen door de strijd van de afgelopen weken tussen het Sri Lankaanse regeringsleger en strijders van de rebellenbeweging Tamil Tijgers (LTTE).

Dat heeft een gezondheidsfunctionaris in de de voormalige rebellenhoofdstad Kilinochchi vandaag tegen de BBC gezegd. Hij liet weten dat in ziekenhuizen ongeveer 720 burgers liggen, die door de strijd gewond zijn geraakt.

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft zijn zorgen geuit over burgers die het slachtoffer zijn geworden van de gevechten tussen het leger en de rebellen.

Begin januari veroverde het regeringsleger bij het offensief in het noorden van het land Kilinochchi op de Tamil Tijgers. Zondag kreeg het leger Mullaittivu, het laatste belangrijke bolwerk van de opstandelingen, in handen.

Bitchfight in Breukelen

Breukelen staat op zijn kop na een heuse bitchfight vorige week dinsdag én woensdag. Ongeveer vijf meisjes werden rond vier uur 's middags lastig gevallen door een groepje medescholieren. Volgens de politie hebben zich verschillende incidenten voor gedaan, waarbij de meisjes onder andere van hun fiets zijn geduwd. Eén van hen raakte lichtgewond toen zij met haar hoofd op de stoep knalde. Ook de fietsen van de meisjes hebben schade opgelopen.

De school waar de meisjes naar toe gingen heeft de politie ingeschakeld en deze heeft een groep van ongeveer 15 scholieren gesproken. Uit deze gesprekken zijn vier meisjes van 14 en 15 jaar oud naar voren gekomen die deel uit maakten van de groep die de meisjes lastig viel. Ze zijn afkomstig uit Amsterdam, Abcoude en Loenen en de politie heeft proces-verbaal opgemaakt wegens openlijke geweldpleging. 

Madworld komt ongecensureerd naar Europa

Madworld is een stylistische actie-game die volledig in zwart-wit gespeeld wordt. Van tijd tot tijd zul je ook een kloddertje rood door het beeld zien vliegen als je je tegenstanders verwondt. En dat gaat vrij vaak gebeuren, aangezien je een kettingzaag aan je arm hebt gemonteerd, dus okay, je zal vaak hele vlekken rood je beeldscherm zien teisteren.
Madworld is geen zachtzinnig spel, zoveel moge duidelijk zijn. De PEGI beoordeelt elk spel voordat het op de markt komt en bepaalt voor welke leeftijdscategorie deze geschikt is. Het zal niemand verbazen dat Madworld een label "18+" meekrijgt. Uit de beschrijving van PEGI blijkt bovendien dat de game volledig gelijk is aan de Britse en Australische versies, wat betekent dat er geen censuur is toegepast, zoals eerder bij No More Heroes wel het geval was.

Creche-Moordenaar Dendermonde speelde games

Een paar dagen geleden vond een vreselijk drama in België plaats, waarbij 2 peuters en een 54-jarige vrouw in een creche werden neergestoken. Zoals we inmiddels gewend zijn bij dergelijke drama's is nu bekend geworden dat de dader in kwestie een gamer was. Volgens een verkoopmedewerker van GameMania in Sint-Niklaas speelde de dader, Kim de Gelder, regelmatig gewelddadige games als GTA 4. De verkoper in de Gamemania Sint-Niklaas had het volgende te melden:

"Hij kwam hier regelmatig over de vloer. Meestal kwam hij gewoon om informatie vragen. Hij liet dan altijd een vriendelijke maar wel erg verlegen indruk na. De laatste keer dat ik hem zag, was een aantal weken geleden, maar zijn laatste aankoop dateert al van in april of mei."

Volgens de verkoper ging zijn voorkeur echter niet enkel uit naar gewelddadige games, maar kocht hij ook vaker simulatiespellen. Hoewel dit dus totaal niets te maken lijkt te hebben met de moorden, is het maar de vraag of de media ook zo nuchter kunnen denken.

Eerste update voor MotorStorm: Pacific Rift aanstaande

Binnenkort kunnen de MotorStormers onder ons de eerste update voor MotorStorm: Pacific Rift verwachten. Enkele bugs en exploits worden met deze update verwijderd, de savegames krijgen iets minder restricties en er komt een icoontje in beeld als de game iets naar je HDD aan het wegschrijven is.
Wanneer de update beschikbaar wordt is niet bekend, maar zodra we daar meer informatie over hebben, kun je dat bij ons lezen.

* Restrictions to the copying of Saved Data have been removed. This will make it possible for Saved Data to be backed up and then restored to the User Account it was created under (whether that’s on the same PLAYSTATION 3 or not).*
* Changes to the way the game handles data. These changes will help to prevent Saved Data corruption.
* Visual notification of critical save progress has been added. A ‘MotorStorm Helmet’ icon will be displayed on-screen to warn users that critical data is being saved. This is in addition to the HDD Access light which currently flashes while the game makes a critical save.
* The glitch which enables a player to exploit the Boost system has been removed. The development team are working to identify which times have been achieved using this glitch; Action will be taken to ensure that the Leaderboards become genuinely competitive again.
* Time Attack times and Rank information will update correctly for all players. Any pending Time Attack times will begin to filter through systematically and the online Ranks should display correctly once the update is released.
* Additional fixes and improvements to gameplay. Many thanks for your feedback on these and other issues so far; we are still investigating the other issues that have been brought to our attention.

Madden 09 is "Redneck Shit"

De edele sport van voetbal, gegoten in een Amerikaans jasje, trekt elk jaar vele bezoekers. De Superbowl, de finale van de NFL, is een kijkcijferkanon en de kosten om een reclamespotje uit te mogen zenden in de rust stijgen elk jaar. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat een game als Madden hoog op het verlanglijstje staat van menig (Amerikaanse) gamer.

Zo ook een jong knulletje die met het geld dat hij voor kerst heeft gekregen een exemplaar van Madden 09 kocht bij Wal-Mart. Bij thuiskomst bleek er echter geen DVD van Madden 09 in het hoesje te zitten, maar een schijfje waar met een marker "Redneck Shit" op was geschreven.
De vader belde direct Wal-Mart op en de manager vroeg of de verpakking verzegeld was. Op het eerste oog was dat ook zo, maar na een nadere studie van het materiaal bleek dat er plakband was gebruikt. Waarschijnlijk had iemand de game gekocht, de schijf in kwestie in de verpakking gedaan, het geheel met plakband weer "verzegeld" en de game omgeruild.

Inmiddels is de "Redneck Shit"-schijf omgeruild voor een schijfje waar wel Madden 09 op staat en het jochie in kwestie kan momenteel genieten van de vele touchdowns, field goals, QB sacks en tackles die de sport kenmerken.

FOK!sport is op zoek naar jou

FOK!sport bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers, die elke dag een grote hoeveelheid sportnieuws op deze website plaatsen. Het nieuwe jaar is inmiddels begonnen, en nieuwe redactieleden zijn meer dan welkom. We streven er namelijk naar om steeds meer sporten te gaan behandelen.

Redactieleden

Heb jij een goede beheersing van de Nederlandse taal en ben je iemand die het leuk vindt om over Formule 1, Voetbal, Wielrennen of andere sporten te schrijven? Dan is deze functie zeker wat voor jou.

Als redactielid kom je in een gezellig team van enthousiaste medewerkers terecht. Op het internet ga je op zoek naar geschikt sportnieuws, dat je vervolgens op onze website gaat posten. Verder heb je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een verslag van een voetbalwedstrijd, Formule 1-race of wielercriterium te maken.

De eisen voor deze functie zijn beperkt. Het minimaal aantal posts per maand ligt op dertig. Als je elke dag één bericht maakt, dan haal je dit makkelijk.

Denk jij de persoon te zijn die ons team kan versterken? Stuur vandaag nog een mail naar sport@fok.nl o.v.v. Sollicitatie redactielid. Vergeet niet je username, je leeftijd en de tijden waarop je nieuws kan plaatsen te vermelden. Misschien mogen we jou over een paar weken wel als redactielid verwelkomen.

Lid van "Family Guy"-team maakt LBP-level

Joe Vaux is misschien geen naam die direct een belletje doet rinkelen, maar als we erbij zeggen dat de beste man medeverantwoordelijk is voor het tekenen van de storyboards van Family Guy, hebben we vast de interesse van een aantal van jullie te pakken.

Joe heeft een PlayStation 3 en LittleBigPlanet. Nu is dat op zich niet echt nieuwswaardig, maar hij heeft een eigen level gebouwd in LBP. Hieronder kun je alvast een preview zien van het level. Het is niet duidelijk of dit level direct speelbaar is, aangezien er op de Youtube-pagina vermeld wordt dat er een Kustom Culture-patch aan zit te komen en dat deze de moeite waard is als je Joes level leuk vind. De opbrengsten van de patch gaan naar het New Orleans Musicians Relief Fund, die opgericht is naar aanleiding van de orkaan Katrina.

Schoolmeisje met opblaaspop aangehouden

Een Roemeens schoolmeisje is in de problemen geraakt nadat de politie haar staande hield omdat ze met een opblaaspop over straat liep. Het meisje vertelde de politie dat ze een grap wilde uithalen met een jarige klasgenoot. De politieagenten dachten daar echter anders over: ze vertelden het meisje dat ze een aanklacht wegens het publiekelijk tentoonstellen van pornografisch materiaal tegemoet kon zien en belden haar ouders.

Het meisje liep met de pop, die naar verluidt extra grote borsten had, vanaf een seksshop in Constanta naar haar school toen ze werd aangehouden. De school gaat het voorval onderzoeken. Wat er met de pop is gebeurd en of de jarige hem nog heeft ontvangen is niet bekend.

CD: George Baker Selection - 100

In 1967 solliciteerde Hans Bouwens als zanger / schrijver / gitarist bij de Zaanse band Soul Invention. Een jaar later wijzigde de band de naam in George Baker Selection. Andere leden van de band waren George Thé (gitaar), Jan Hop (drums), Jacques Greuter (orgel) en Martin Schoen (basgitaar). In 1974 werd de groep uitgebreid met zangeres Lida Bond. In 1969 scoorde de band hun eerste grote hit: 'Little Green Bag'. Dat vele hits daarna nog zouden volgen mag duidelijk zijn. 'Dear Ann' volgde in 1970, maar bleef steken op de tweede plaats. Het zou tot 1974 duren voordat de band eindelijk de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 zou bereiken, dit gebeurde met 'Sing a song of love'. In 1975 scoorde de band wederom een nummer één-hit, 'Una paloma blanca'. Dit nummer wordt vaak als hét nummer van de George Baker Selection gezien, niet voor niets werd het in 1975 ook als 'Hit van het jaar 1975' uitgeroepen. Leuk detail, in 2008 werd er als antwoord op Kid Rock's ode aan 'Home Sweet Alabama' een Nederlandse versie gemaakt, 'Una Paloma Blanca heel de zomer lang'.

Fallout 3 add-on Operation Anchorage is beschikbaar

Als je Washington DC nu wel een beetje gezien hebt en je de legendarische slag om Anchorage in Alaska wil mee maken is er goed nieuws: Bethesda heeft bekend gemaakt dat Operation Anchorage klaar staat op Live. Trek wat warms aan, want het is daar kouder dan hier momenteel, en trek ten strijde tegen de communistische Chinezen die Anchorage bezet hebben. Om Operation Anchorage te downloaden heb je wel een Xbox 360 of PC, een Live-account en 800 Microsoft-punten nodig.

Bierverkoop UK daalt fors

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar Britten zijn minder bier gaan drinken. Het gaat dan ook niet goed met de pubs in Groot-Brittannië. Volgens directeur Rob Hayward van de British Beer and Pub Association (BBPA) gaan er elke dag gemiddeld zes pubs dicht.

Er werd vorig jaar acht procent minder bier gedronken in het Verenigd Koninkrijk dan in 2007. Dat is een daling van 8,3 procent. Dat zou vooral komen door hogere accijns op alcohol, zegt de BBPA. "Deze cijfers benadrukken de extreme economische druk op de Britse bier- en pubsector", aldus Hayward.

Eigen Huis bezorgd over dubbele woonlasten

Als het aan de Vereniging Eigen Huis (VEH) ligt moeten mensen die dubbele woonlasten hebben een tegemoetkoming krijgen van de regering. Volgens de vereniging zitten veel mensen met dubbele lasten omdat ze hun oude huis niet verkocht krijgen nu het economisch tegen zit.

Het moet makkelijker worden om de oude woning te verhuren, vindt de VEH. Dat is  nu vaak geen optie, omdat het lastig is huurders er weer uit te zetten als het huis eenmaal verkocht is. Daarnaast is het ook fiscaal onaantrekkelijk. Daarom zou er een tijdelijke versoepeling van de regels moeten komen.

Volgens de vereniging aarzelen steeds meer mensen om een huis te kopen omdat ze bang zijn dat ze met dubbele woonlasten komen te zitten.

Inwoners Peking steken veel vuurwerk af

De inwoners van de Chinese hoofdstad Peking hebben meer vuurwerk afgestoken voor Chinees Nieuwjaar dan in voorgaande jaren. Meer dan tienduizend schoonmakers hebben bijna 3000 ton vuurwerkafval opgeruimd. Dat meldde het Chinees staatspersbureau Xinhua vandaag.

Vorig Nieuwjaar werd 168 ton minder van de straten geveegd, wat toen al een record was. Tot 2006 was het gebruik van vuurwerk in Peking verboden, onder meer wegens de smog die het veroorzaakte. Maar sinds de overheid het knallen weer heeft toegestaan, steken de inwoners van de stad naar hartenlust hun pijlen af.

Chinezen luiden het nieuwe jaar traditiegetrouw in door met harde knallen de slechte geesten te verjagen. Vuurwerk wordt al eeuwen lang gebruikt in China. Chinees Nieuwjaar werd gisteren gevierd.

Sarkozy belooft Obama hulp bij sluiting Guantanamo

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren beloofd te helpen bij de sluiting van het detentiecentrum in Guantanamo Bay. Sarkozy beloofde dat in het eerste telefoongesprek met Obama, maakte zijn kantoor bekend.

Obama belde gisteren met verschillende leiders, waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Dmitri Medvedev. Het Witte Huis bracht niet naar buiten wat in de gesprekken was besproken.

Het gesprek tussen Obama en Sarkozy duurde een half uur. Naast de sluiting van het omstreden gevangenenkamp kwamen onder meer de economische crisis en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten ter sprake.

Europese ministers van Buitenlandse Zaken die gisteren in Brussel vergaderden, bereikten geen overeenstemming over het opnemen van gevangenen uit Guantanamo Bay.

Van Kraaij: "Gomes komt niet"

Ondanks de komst van Carlo Cudicini naar White Hart Lane is PSV niet van plan om een poging te doen Heurelho Gomes terug te halen naar Eindhoven.

"Er is geen direct contact met Gomes. Intern hebben we nog nooit gesproken over een eventuele terugkeer," reageert manager scouting en transfers Adrie van Kraaij in het Algemeen Dagblad. "Natuurlijk horen wij wel eens iets van hem, maar dat is dan omdat enkele spelers nog contact met hem onderhouden."

Buiten de komst van Ola Toivonen lijken de Eindhovenaren het rustig aan te doen deze maand. "We zijn inderdaad niet actief op zoek naar versterkingen, maar dat kan in de voetbalwereld over tien minuten anders zijn. Als bij ons alsnog een speler wordt weggehaald, moeten we misschien wel in actie komen. Maar zoals de situatie nu is, houden we ons rustig."

[AO] Titelhouder Djokovic moet opgeven

Titelverdediger Novak Djokovic is er niet in geslaagd om de halve finale van de Australian Open te bereiken. De Serviër moest in de vierde set opgeven in zijn partij tegen Andy Roddick omdat de hitte hem te veel werd.

Djokovic was de wedstrijd goed begonnen. Hij wist geen breakkansen te creëren op de service van Roddick maar kwam ook zelf niet in de problemen. Dit resulteerde in een logische tiebreak. In deze tiebreak liet de nummer drie van de wereld zijn beste spel zien. Met vier fantastische winners liep hij direct uit naar een 4-0 voorsprong, om uiteindelijk met een 7-3 uitslag de tiebreak te winnen.

In de tweede set kreeg Djokovic steeds meer problemen met de hitte op de baan in Melbourne. Het kwik was inmiddels opgelopen tot 35 graden en Roddick ging hier duidelijk beter mee om. Hij wist dan ook de eerste en enige break te plaatsen in deze set en won met 6-4.

Waar Djokovic in de tweede set nog wat kleine kansen kreeg was het in de derde set echt afgelopen met het verzet van de Serviër. Hij bewoog steeds slechter naar de bal en maakte daarnaast veel meer fouten. Hoewel Djokovic ditmaal wel een keer de service van Roddick wist te breaken kende de Amerikaan geen enkel probleem meer, met een 6-2 stand als gevolg.

Ondanks een medische behandeling besloot Djokovic in eerste instantie om door te zetten, maar na een nieuwe break van Roddick moest de titelverdediger de handdoek dan toch in de ring gooien bij een 7-6, 4-6, 2-6 en 1-2 stand. Roddick bereikt hiermee de halve finale en zet hiermee zijn traditie voort door om het jaar tot de halve finale te komen. Dit lukte hem eerder in 2003, 2005 en 2007. Tot de finale wist hij het echter nooit te schoppen. In de volgende ronde ontmoet hij de winnaar van het duel tussen Roger Federer en Juan Martin Del Potro. Zij zullen later vandaag nog in actie komen.

Bijna kwart allochtonen heeft eigen woning

Bijna een kwart van de allochtonen in Nederland heeft een eigen woning. Tussen 1998 en 2006 steeg het aantal Nederlandse Surinamers met een koophuis van 23 naar 33 procent en bij de Turkse Nederlanders van 15 naar 26 procent.

Marokkanen blijven daar met 16 procent ver bij achter. Dat blijkt uit het rapport 'Goede buren kun je niet kopen', dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag heeft gepubliceerd. Het eigen woningbezit van allochtonen is nog steeds veel kleiner dan bij autochtone Nederlanders. 60 Procent van die groep woont in een koophuis.

Niet alleen nam onder Nederlandse Surinamers, Marokkanen en Turken het eigen woningbezit tussen 1998 en 2006 toe, de huizen waren gemiddeld ook groter en het betrof ook vaker eengezinshuizen.

Lintworm maakt opmars in Nederland

De lintworm dreigt een opmars te maken in ons land, waarschuwt het bureau risicobeoordeling van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Via besmet Roemeens rundvlees zou de parasiet zijn weg naar Nederland vinden.

In Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije komen de mogelijk dodelijke infecties met echinococcen veel voor. Nederland importeert sinds de uitbreiding van de EU steeds meer vlees uit Roemenië. Bij elf van de ruim tweeduizend Roemeense runderen die in 2007 en 2008 in Nederland geslacht werden, is de lintworm vastgesteld. Het aantal werkelijke besmettingen wordt door het bureau hoger geschat.

In Roemenië was in 2007 21 procent van de runderen besmet met de parasiet en in 2008 zeven procent. "Aangenomen moet worden dat bij de huidige keuring van deze risicodieren een substantieel aantal diagnoses wordt gemist, zodat de kans op een infectie bij de mens zal toenemen", aldus inspecteur-generaal Kleinmeulenman in een brief aan minister Gerda Verburg (Voedselkwaliteit).

De parasiet wordt vaak slecht herkend door inspecteurs, omdat deze nauwelijks in Nederland voorkomt. Vlees uit risicolanden wordt daarom apart gecontroleerd en de VWA overweegt om de organen van risicokoeien hoe dan ook te laten vernietigen. Door bijscholing en meer tijd voor controles moeten de controleurs de parasier nu beter herkennen. 

Wie besmet vlees eet hoeft niet meteen ziek te worden hiervan. Meestal loopt de infectie via honden die besmet vlees rauw eten. In dit vlees zitten wormkoppen die zich in de hond verder kunnen ontwikkelen en waarmee later ook mensen besmet kunnen worden. De VWA meldt dat het risico voor mensen nu nog beperkt is.

DVD: Mevrouw Ten Kate

Enige tijd geleden liep ik op 'De Parade' van de ANWB en zag daar Marjan Luifel rondlopen, in afwachting van een optreden. Als echt kind van de jaren tachtig was mijn eerste reactie: "Oh, dat is mevrouw ten Kate!". Gelukkig heb ik enige zelfbeheersing, want Marjan Luifel is natuurlijk veel meer dan haar rol als de bijzondere mevrouw Ten Kate uit de VPRO-serie uit 1987. Elke zondagochtend, als de meeste volwassenen nog in bed lagen, zetten bijna alle kinderen alvast de televisie aan. Klokslag zeven uur startte de VPRO namelijk met allerlei spannende en leuke programma's, waaronder Mevrouw ten Kate. De VPRO heeft nu besloten om een aantal oudere programma's uit te gaan brengen op dvd, waaronder het eerste seizoen van Mevrouw ten Kate.

Samenspelen in Resident Evil 5 co-op beelden.

Resident Evil 5 zou wel eens de grote klapper van dit jaar kunnen gaan worden. Het vorige deel was een groot succes waardoor veel gamers niet kunnen wachten op dit deel. Naast de grafische upgrade zullen er meer dingen veranderd. Zo is er bijvoorbeeld co-op toegevoegd.

Het is mogelijk om samen met iemand op de bank of online het spel te spelen. Voordeel is natuurlijk dat je niet meer afhankelijk bent van de AI. Dat je deze hulp goed kunt gebruiken tegen de vele zombies in de game is goed te zien in onderstaande gameplay-beelden van de online co-op.

Resident Evil 5 verschijnt vrijdag 13 maart op de Playstation 3 en Xbox 360.

'Arsenal en Zenit akkoord over Arshavin'

Zenit Sint-Petersburg en Arsenal hebben een akkoord bereikt over de transfersom van Andrei Arshavin, zo meldt de Russische club op haar website. Arsenal zou enkel nog akkoord moeten gaan met de persoonlijke voorwaarden van de Russisch international.

"Een eerste overeenkomst over de overgang van de speler, op basis van een reële marktwaarde, is bereikt", zo is te lezen op de website van de ploeg uit Sint-Petersburg. Een akkoord tussen de speler en de ploeg uit Londen is echter bepaald nog niet in kannen en kruiken: "Arsenal gaat alleen akkoord met de persoonlijke voorwaarden van de speler als de transfersom lager is. De onderhandelingen zijn nog gaande.", zo vervolgde het statement.

De 27-jarige aanvaller staat sinds 1999 onder contract bij Zenit en maakte furore onder leiding van de Nederlanders Dick Advocaat en Guus Hiddink. Onder Advocaat werd de UEFA Cup gewonnen met Zenit, terwijl onder het bewind van Hiddink de halve finale van het Europees Kampioenschap werd bereikt.

[AO] Zvonareva naar halve finale

Vera Zvonareva heeft als eerste speelster de halve finale weten te bereiken in Melbourne. De Russische had ondanks een stroeve start geen enkel probleem met Marion Bartoli en won met 6-3 en 6-0.

De nummer zeven van de plaatsingslijst begon moeizaam tegen de Franse Bartoli en maakte veel fouten. Hierdoor kon deze dan ook uitlopen naar een snelle 1-3 voorsprong. Lang kon Bartoli hier echter niet van genieten. Zvonareva kwam steeds beter in de wedstrijd en met vijf games op rij won ze de eerste set.

Ook in de tweede set zou haar overmacht te zien zijn. Ze oogde veel fitter dan haar opponente en maakte nagenoeg geen fouten. Na ruim een uur spelen kon de Russin de wedstrijd beëindigen met een goede winner voor een 6-3 en 6-0 eindstand.

De volgende ronde kan voor Zvonareva een geheel Russisch duel worden. Haar landgenote Dinara Safina zal hiervoor laten op de dag moeten winnen van de thuisfavoriet Jelena Dokic.

Boek: Kirsten Verdel - Van Rotterdam naar het Witte Huis

Het is nog maar enkele dagen geleden dat wereldwijd miljoenen mensen getuigen waren van de inauguratie van de 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika: Barack Obama. Voor de meesten blijft dit toch een beetje een 'ver-van-mijn-bed-show', maar niet voor de Nederlandse Kirsten Verdel. Als eerste buitenlandse medewerkster in het campagneteam van de Democraten werkte zij enkele maanden op het hoofdkantoor van deze partij in Washington DC. Hoe zij hier terechtkwam en wat zij er allemaal meemaakte, beschrijft ze in haar boek Van Rotterdam naar het Witte Huis - In het hart van Obama's campagne.

Vrouw baart achtling

Een Amerikaanse vrouw is gisteren in het ziekenhuis bevallen van een achtling. De kinderen maken het allemaal goed. De vrouw, die onbekend wil blijven, schonk het leven aan zes jongens en twee meiden, meldden Amerikaanse media.

De baby's kwamen met een keizersnede ter wereld. De kinderen wegen tussen de 900 en 1500 gram.

Het gebeurt zelden dat een vrouw acht kinderen tegelijk baart. Het gebeurde in 2007 in Algerije en in 1998 in de Amerikaanse staat Texas. Het hoogste aantal kinderen dat ooit in een keer werd gebaard is negen. Dat gebeurde in 1971 in Australië. Geen van de baby's overleefde het toen.

Vrouw baart achtling (vier van de acht)  (foto: ANP)

Dievegge verwondt zichzelf met vuurwapen agent

Een 35-jarige vrouw uit Den Bosch heeft zichzelf gisteravond verwond met een vuurwapen van een politieagent. De vrouw was in een supermarkt aan de Gruttostraat aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Dat meldde de politie.

De agenten wilden de vrouw meenemen naar het bureau. Zij wist echter een politiewapen te bemachtigen en zichzelf daarmee ernstig te verwonden. Hoe ze dat deed is niet bekend gemaakt. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis.

Joden aan het gas!.... Of niet?

Ik heb nog nooit een heerlijke zonvakantie naar Dachau, Bergen-Belsen of Buchenwald in de gids van D-reizen zien staan, dus in dat opzicht is het een beetje flauw dat Richard Williamson de overweldigende bewijzen dat er geen enkele Jood is vergast, niet naar buiten brengt. Komt hij net van een eilandje in de Stille Oceaan, waar hij met de zes miljoen Joden die niet terugkwamen uit de concentratiekampen heeft zitten pim-pam-petten?

Contract Mathijs niet verlengd

Paul Matthijs is bezig aan zijn laatste seizoen voor FC Groningen. De 32-jarige middenvelder hoeft geen nieuw contract te verwachten.

FC Groningen verlengt het contract van de middenvelder niet, omdat er op zijn positie genoeg opties beschikbaar zijn. Doordat zowel Danny Holla als Oluwafemi Ajilore ook op zijn positie spelen, is het zicht op speeltijd minimaal. "Dan is het voor beide partijen wenselijk om naar een betere invulling te zoeken", zegt manager technische zaken Henk Veldmate op de website van FC Groningen.

"In het geval van Matthijs spreek je niet van een zakelijk besluit", aldus Veldmate. "Paul heeft grote verdiensten gehad voor de club en hoe hij momenteel met zijn positie binnen de selectie van FC Groningen omgaat, verdient ook een groot compliment. Wij hebben onze beslissing vooral op basis van voetbaltechnische argumenten genomen." Paul Matthijs is ondertussen aan zijn elfde seizoen voor Groningen bezig.

'Linda de Mol BV verdiende 2,4 miljoen'

Linda de Mol lijkt weinig last te hebben van de kredietcrisis. Haar bedrijf 'Linda de Mol Producties BV' maakte in 2008 een winst van 2,4 miljoen euro. Dit meldt tenminste Shownieuws, nadat ze de hand hebben weten te leggen op gegevens van de Kamer van Koophandel.

Onder de BV valt alles wat met de 44-jarige Linda te maken heeft, dus haar programma's Ik hou van Holland en Gooische vrouwen, en haar tijdschrift 'Linda'. Haar tijdschrift is inmiddels gegroeid naar een oplage van 140.000 stuks en wordt gelezen door 795.000 Nederlanders.

Veel content in Burnout Paradise: Ultimate Box trailer

Ben jij een van die mensen dat nog steeds niet Burnout Paradise in zijn bezit heeft? Dan zul je misschien na het lezen van dit nieuwsbericht tot de aanschaf overgaan. Binnenkort komt namelijk The Ultimate Box-versie van Burnout Paradise uit. Deze versie versie bevat Burnout Paradise, alle gratis uitgekomen DLC en de aller eerste extra content waar je voor moet betalen, de Party Pack. Dit lijkt een pracht aanbieding voor iedere gamer die hem nog niet in zijn bezit heeft, vooral als je ziet dat de game maar 30 euro zal kosten.

Resident Evil 5 is geen klassieke surival horror

Een van de games waar bijna iedereen wel naar uitkijkt is Resident Evil 5. De game die je zal meenemen door verschillende gebieden in Afrika is zoals velen weten vanaf dertien maart verkrijgbaar.

Gisteren kwam er interessants nieuws naar buiten via de Senior Director Communication & Community van Capcom, Chris Kramer. Hij gaf aan dat de aankomende Resident Evil 5 niet de klassieke survival horrorgame zal worden die gamers gewend zijn van de vorige delen. Denk overigens niet dat Resident Evil 5 geen brute horror meer kent, de game krijgt voldoende momenten waarbij spelers last krijgen van paniekaanvallen. Daarnaast gaf Chris ook aan dat de game volledig co-op is ontwikkeld, waardoor Resident Evil 5 volledig anders wordt dan zijn voorgangers.

"Resident Evil 5 can still loosely be considered a survival horror game, however, compared with Resident Evil 4 it will be more exciting, more action with more tension. You have the ability to feel more like an action hero. You will have the largest Arsenal of weapons in a Resident Evil game to date.
The whole game is designed from ground up for co-op. There will never be a point where Sheva is knocked on the head or stolen by Gremlins. It's totally changed the Resident Evil experience and it's as big a leap forward for the series as Resident Evil 4 was. "

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.