Opwinding over 'Mooi Kut'

De nieuwe reizende tentoonstelling Mea Vulva/Mooi Kut, waarin het vrouwelijk geslachtsdeel centraal staat, wordt niet in elke gemeente gewaardeerd. De geplande expositie in galerie de Oude Werf in Nieuwegein roept vooral bij de SGP-fractie veel weerstand op, bemerkte galeriehoudster en kunstenares Sasja Bork.

Dertig kunstenaars laten in hun werk hun visie op schaamlipcorrecties en vrouwenbesnijdenissen zien. "We willen met ons werk aandacht vragen voor deze vreselijke praktijken. Onze kunst is een ode aan de vagina en dat proberen we met humor over te brengen", aldus Sasja Bork. De SGP ziet er de humor echter niet van in en spreekt van een schande. De gemeente Nieuwegein laat weten dat de expositie in een particuliere galerie plaatsvindt. Zij gaat zich dus niet bemoeien met de inhoud van de kunst, aldus een woordvoerster.

Momenteel is de tentoonstelling te zien in Groningen. Volgens de organisator Jacob Bos is er ook in het noorden van het land gedoe geweest over Mea Vulva. "De christelijke gemeenschap heeft enorm geageerd. De mensen spreken er schande van, maar goed onderbouwde kritiek ontbreekt eigenlijk", aldus Bos.

Bos weet ook te vertellen dat de tentoonstelling eenmaal is geweigerd. In het Belgische Westmalle wilden ze Mea Vulva liever niet tentoonstellen. "Maar de tentoonstellingruimte was in een klooster. Dat kan er natuurlijk ook mee te maken hebben", aldus Bos.

Na Nieuwegein is de tentoonstelling te zien in Emmen en vervolgens in België. "Alleen de ondertitel 'Mooi Kut' moeten we in België weglaten. Verder wordt onze expositie enthousiast ontvangen", zegt kunstenares Bork.