[AO] Titelhouder Djokovic moet opgeven

Titelverdediger Novak Djokovic is er niet in geslaagd om de halve finale van de Australian Open te bereiken. De Serviër moest in de vierde set opgeven in zijn partij tegen Andy Roddick omdat de hitte hem te veel werd.

Djokovic was de wedstrijd goed begonnen. Hij wist geen breakkansen te creëren op de service van Roddick maar kwam ook zelf niet in de problemen. Dit resulteerde in een logische tiebreak. In deze tiebreak liet de nummer drie van de wereld zijn beste spel zien. Met vier fantastische winners liep hij direct uit naar een 4-0 voorsprong, om uiteindelijk met een 7-3 uitslag de tiebreak te winnen.

In de tweede set kreeg Djokovic steeds meer problemen met de hitte op de baan in Melbourne. Het kwik was inmiddels opgelopen tot 35 graden en Roddick ging hier duidelijk beter mee om. Hij wist dan ook de eerste en enige break te plaatsen in deze set en won met 6-4.

Waar Djokovic in de tweede set nog wat kleine kansen kreeg was het in de derde set echt afgelopen met het verzet van de Serviër. Hij bewoog steeds slechter naar de bal en maakte daarnaast veel meer fouten. Hoewel Djokovic ditmaal wel een keer de service van Roddick wist te breaken kende de Amerikaan geen enkel probleem meer, met een 6-2 stand als gevolg.

Ondanks een medische behandeling besloot Djokovic in eerste instantie om door te zetten, maar na een nieuwe break van Roddick moest de titelverdediger de handdoek dan toch in de ring gooien bij een 7-6, 4-6, 2-6 en 1-2 stand. Roddick bereikt hiermee de halve finale en zet hiermee zijn traditie voort door om het jaar tot de halve finale te komen. Dit lukte hem eerder in 2003, 2005 en 2007. Tot de finale wist hij het echter nooit te schoppen. In de volgende ronde ontmoet hij de winnaar van het duel tussen Roger Federer en Juan Martin Del Potro. Zij zullen later vandaag nog in actie komen.