FOK!sport Wintersport Weekend - Week 49

6. Biatlon

Het biatlonweekeinde begon vroeg met op woensdag in Östersund de individuele wedstrijd bij de mannen. Ole Einar Bjørndalen pakte zijn 94e World Cup-zege door Simon Schempp en Alexey Volkov voor te blijven. Martin Fourcade moest genoegen nemen met plek 21. Een dag later won de Italiaanse Dorothea Wierer de individuele wedstrijd bij de vrouwen, de eerste Italiaanse zege bij de dames sinds Nathalie Santer - de tegenwoordig Belgische ex-vrouw van Bjørndalen - in 2000 een overwinning pakte. Marie Dorin Habert werd tweede, voor Olena Pidhdrushna, die na een jaar afwezigheid gelijk terugkwam met het podium.

Zaterdag liet Fourcade zijn kracht weer zien: ondanks twee fouten, maar dankzij een enorme skisnelheid domineerde hij de sprint. Arnd Peiffer uit Duitsland haalde verrassend vroeg al het podium - hij komt doorgaans pas later in het seizoen op gang - terwijl Bjørndalen de derde plek pakte. Bij de vrouwen won Gabriela Soukalova namens Tsjechië de sprint. Federica Sanfilippo uit Italië zorgde voor een stunt door tweede te worden, voor wederom Pidhrushna.

Op zondag stonden de achtervolgingen op het programma en bij de mannen was dat niet bijster interessant. Fourcade hield zijn in de sprint opgebouwde voorsprong ondanks drie missers vast, Peiffer werd weer tweede. De jonge Fransman Quentin Fillon Maillet pakte een sterke derde plek. De beste race kwam op naam van de Noor Tarjei Bø, die van plek 29 oprukte naar de vierde positie. De Finse Kaisa Mäkäräinen stoomde bij de vrouwen van de tiende plek op naar de leiding, door in de slotfase de Duitse Franziska Hildebrand nog in te halen. Die zag op haar beurt ook Wierer nog passeren. Soukalova vertrok als eerste, maar eindigde als vijfde.

Het einde van de vrouwenachtervolging in Östersund, waar Kaisa Mäkäräinen toonde toch in topvorm te zijn (Bron: YouTube)