FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 december 2015

'FBI heeft ook Blatter op de korrel'

De FBI onderzoekt de rol van FIFA-baas Sepp Blatter in de beruchte ISL-zaak. Dat meldde de BBC zondagavond.

Sportmarketingbedrijf ISL betaalde in de jaren 90 zo'n 100 miljoen dollar aan voetbalofficials in ruil voor marketingrechten. Oud-FIFA-president Joao Havelange schreef in een brief dat zijn opvolger, Blatter, volledig op de hoogte was van de fraudezaak. Blatter ontkent dat bij hoog en laag.

De Amerikanen hebben daar zo hun bedenkingen bij, blijkt uit een brief die ze hebben gestuurd aan de Zwitsers. Die onderzochten de zaak al eerder en de Amerikanen willen informatie uit dat onderzoek hebben. "Naast andere dingen, onderzoekt de aanklager de beschuldigingen van Havelange aan het adres van Blatter", schrijft de FBI volgens de BBC.

'FBI heeft ook Blatter op de korrel'
'FBI heeft ook Blatter op de korrel' (Foto: ANP)

Tot de dood ons scheidt...

In Houston Amerika, is een agent zijn trouwe ros letterlijk bij blijven staan tot de dood. De agent was op een patrouille met zijn paard Charlotte toen het dier schrok van een hard geluid. Tijdens de daaropvolgende onverwachte beweging werd ze aangereden door een cementwagen, weet Metro te melden.

De aanrijding pakte niet goed uit, het paard raakte dermate zwaargewond aan de achterbenen dat alleen inslapen nog een optie was. De agent bleef bij zijn paard op straat liggen tot de dierenarts haar de verlossende injectie gaf.

Snookeraar Robertson wint UK Championship en schrijft geschiedenis met 147

Snookeraar Neil Robertson heeft voor de tweede keer de UK Championship op zijn naam geschreven. Hij versloeg in de finale Liang Wenbo met 10-5. Robertson schreef bovendien geschiedenis door in de finale een maximum break van 147 punten te potten. 

Bij een 3-2 voorsprong voor Robertson wist hij in het zesde frame een maximum break te maken. Deze 147 is bijzonder, want het is de eerste maximum break in de finale van een toernooi van een Triple Crown-toernooi. De Triple Crown bestaat uit de drie belangrijkste snookertoernooien van het jaar. Dit zijn de UK Championship, The Masters en het wereldkampioenschap. 

Het is pas de eerste maximum break dit seizoen, de eerste sinds die van Judd Trump in februari in het German Masters, en de 115e in de snookergeschiedenis. Op het UK Championship werd er nu al vier jaar op rij een 147 weggepot. John Higgins deed het in 2012, Mark Selby in 2013 en Ronnie O'Sullivan in 2014.

Robertson stond na de middagsessie met 5-3 voor. Het was toen nog geen gelopen race. Wenbo opende de avondsessie direct met een break van 82. The Thunder from Down Under had daar wel een antwoord op en potte 78 weg voor 6-4. Met een 7-5 voorsprong ging Robertson uiteindelijk de mid-session interval in. In het slot van de partij kon Robertson optimaal profiteren van de fouten van Wenbo en trok de finale met 10-5 naar zich toe. 

Wenbo kan met deze finaleplek terug kijken op een mooi toernooi. Met deze finale plaatse hij zich eveneens voor The Masters, waar de beste zestien spelers van de wereld aan mee doen. Robertson blijft met deze toernooizege de nummer drie van de wereld. De wereldranglijst wordt aangevoerd door Mark Selby. Hij wordt gevolgd door wereldkampioen Stuart Bingham op plek twee. 

FOK!sport Wintersport Weekend - Week 49

Het alpineskiën begon al in oktober, het schaatsen was relatief vroeg onderweg, maar eind november zijn dan ook alle andere wintersporten begonnen aan de seizoenen op het hoogste niveau. Zoals altijd zijn de meeste wedstrijden in het weekend en daarom geven we je op FOK!sport elke zondagavond een overzicht van de belangrijkste uitslagen en gebeurtennissen in de diverse wintersporten wereldwijd, inclusief aandacht voor de Nederlanders in de wat lagere niveau's.

Zwarte Pieten pakken pikpieten

Op zaterdag 5 december heeft het gevolg van Sinterklaas een aantal pikkende pieten aangehouden in het Gelderse Driel. Een drietal pikpieten waren bezig met cadeautjes pikken in plaats van weggeven. De buurtbewoners noemden de stoere Zwarte Pieten daarna arrestatiepieten, bericht het AD.

Een van de buurtbewoners die toevallig politiepiet is hoorde de pikpieten hun snode werk doen toen hij even in zijn tuin was om wat te drinken te pakken voor de Sint en zijn gevolg die net bij hem op visite waren.

De politiepiet belde direct 112 en melde de snode daad ook op de buurtwatch Whatsapp-groep. Vrijwel direct stond er 20 man buiten om het gajes aan- en op te pakken. Nadat er twee pikpieten waren opgepakt was men nog op zoek naar een derde pikpiet die zich verstopt had. Die werd om middernacht alsnog opgepakt toen hij gezien werd door een buurtbewoner die met zijn hond op een late sanitaire tocht was.

Sinterklaas heeft zijn ronde verder zonder incidenten kunnen afmaken. Ook zorgde Sint er voor dat de kinderen niets hebben gemerkt van het oppakken van de pikpieten.

Amerikanen rodelen Duitsers naar huis

De Amerikaanse rodelaars hebben tijdens de World Cup in hun eigen Lake Placid laten zien ijzersterk te zijn op eigen baan. In maar liefst drie van de vier wedstrijden ging de zege naar de Amerikanen, vooral ten koste van de Duitse topfavorieten.

Op vrijdag ging de zege in de dubbels nog naar de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken, net als een week eerder in Igls. Ze versloegen de Oostenrijkers Peter Penz en Georg Fischler en de Letse broers Andris en Juris Sics. Tobias Wendl en Tobias Arlt kwamen verrassend niet verder dan plek acht na een blunder in de tweede run.

Bij de mannen ging de zege naar de Amerikaan Chris Mazdzer, die zijn landgenoot Tucker West met 0,033 seconden versloeg. Het duo zorgde zo voor de eerste 1-2 voor de VS sinds 1996. Wolfgang Kindl uit Oostenrijk moest op 0,04 seconden van Mazdzer genoegen nemen met de derde plek, voor een hele rits Duitsers. Felix Loch, al jaren de grote man van het rodelen, kwam niet verder dan plek zes. Vorige week was hij de snelste in run één en werd hij gediswalificeerd, dit keer was hij de snelste maar ging het fout in run twee.

Het Amerikaanse succes was bij de vrouwen helemaal compleet. Voormalig wereldkampioene Erin Hamlin pakte de zege, voor landgenoten Emily Sweeney en Summer Britcher. Alleen de normaal gesproken dominante Natalie Geisenberger kon met 0,279 seconden een beetje in de buurt blijven. 

Inmiddels weinig verrassend werd ook de landenwedstrijd gewonnen door de Amerikanen. Hamlin, Mazdzer en de dubbel van Justin Krewson en Andrew Sherk waren veel te sterk voor de Letten en de Russen. Duitsland leek op weg naar plek twee, maar Eggert/Benecken vielen bijna van hun slee en zorgden ervoor dat Duitsland terugviel naar plek zeven. 

Irak eist terugtrekking Turkse troepen

Irak eist dat Turkije zijn troepen bij een kampement in Noord-Irak moet terugtrekken. De inzet van enige honderden manschappen daar is gebeurd zonder informeren of coördineren met de regering in Bagdad. De Iraakse minister van Defensie zei dat hij dit zondag zijn Turkse ambtgenoot heeft laten weten.

Minister Khaled al-Obeidi zei dat zijn Turkse collega de inzet had uitgelegd als nodig om Turkse militaire adviseurs te beschermen. Die trainen in een kamp in de buurt van Mosul Iraakse troepen voor hun strijd tegen Islamitische Staat. Maar volgens Obeidi is de Turkse troepeninzet te groot voor een dergelijk doel.

De Iraakse premier Haider al-Abadi liet zondag weten dat zijn land alle beschikbare opties open houdt, waaronder een gang naar de VN-Veiligheidsraad, als de Turkse troepen in Noord-Irak zich niet binnen 24 uur terugtrekken. Abadi zei in een verklaring dat de inzet van deze troepen is gebeurd zonder toestemming of medeweten van de Iraakse regering en een schending is van de nationale soevereiniteit.

De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu deed zaterdag de troepenverplaatsing af als een routinezaak en verklaarde dat de Turkse strijdkrachten al bijna een jaar geleden een kampement in de buurt van Mosul hadden opgezet in samenwerking met de Iraakse autoriteiten. Volgens hem was het kamp opgezet op verzoek van de gouverneur van Mosul en in coördinatie met het Iraakse ministerie van Defensie.

Irak eist terugtrekking Turkse troepen
Irak eist terugtrekking Turkse troepen (Foto: ANP)

Zilver voor Bergsma op massastart

Jorrit Bergsma heeft zondag tijdens de derde wereldbeker schaatsen in Inzell zilver veroverd op de massastart. De 29-jarige Fries moest in de laatste ronde zijn meerdere erkennen in de Fransman Alexis Contin. Beiden rijden voor Team Clafis van coach Jillert Anema. De Italiaan Fabio Francolini pakte brons. Wereldkampioen Arjan Stroetinga belandde op de vijfde plaats.

In het wereldbekerklassement gaan Bergsma en Stroetinga na drie wedstrijden samen aan kop met 200 punten.

Zilver voor Bergsma op massastart
Zilver voor Bergsma op massastart (Foto: ANP)

Müllenberg verliest dubieuze boksfinale in Rio

Amateurbokser Peter Müllenberg heeft het zondag in de finale van het olympisch testtoernooi in Rio de Janeiro niet gered. De 27-jarige Tukker moest in de klasse tot 81 kilogram zijn meerdere erkennen in de Brit Joshua Buatsi van wie hij eerder dit jaar nog twee keer had gewonnen. Het oordeel van de jury was omstreden, maar daar viel niets aan te doen: 3-0 (29-28 29-28 30-27). Met name de Turkse ringrechter was negatief over het optreden van Müllenberg.

"Eigenlijk dachten we dat dit de duidelijkste overwinning van Peter was van de drie wedstrijden die hij hier heeft gebokst", liet coach Hennie van Bemmel weten. "De Engelse coaches waren met Buatsi na afloop snel in onze kleedkamer om zich te excuseren. De eerste ronde was misschien nog voor de Engelsman, maar de tweede en derde zeker niet. Jammer, het is niet anders, maar over de prestatie van Peter in de finale zijn we hoe dan ook zeer tevreden."

Müllenberg verliest boksfinale in Rio
Müllenberg verliest boksfinale in Rio (Foto: ANP)

Weer ruime WK-zege voor handbaldames Oranje

De Nederlandse handbalsters kennen een uitstekende start op het WK handbal in Denemarken. Na de zege van zaterdag op China (42-21) werd ook Angola zondag met grote cijfers verslagen: 37-24.

Na een wat zoekende start stond Oranje toch al met 19-11 voor bij rust. Dat was vooral te danken aan een flinke opmars van 5-5 naar 10-5 in slechts vijf minuten. De voorsprong werd daarna langzaam maar zeker uitgebouwd, al ging het niet zo rap als tegen China. Estevana Polman was de grote vrouw aan Nederlandse zijde. Ze schoot twaalf keer op doel en het was twaalf keer raak. Lois Abbingh was vice-topscorer met vier treffers.

Dat was zaterdag wel anders. Toen waren Abbingh en Yvette Broch juist met zeven treffers de vedettes binnen het team, al was Polman met zes rake ballen ook niet ver weg. Bondscoach Henk Groener loofde echter vooral zijn defensie. "Die opereerde fantastisch. Dat kan in de komende wedstrijden de doorslag geven", zei hij na de wedstrijd met de Chinesen. Hij had niets te veel gezegd, want ook zondag verdedigde Oranje vaak sterk. Bovendien maakten de keepsters Marieke van der Wal en Tess Wester een goede indruk.

De handbalsters hebben maandag een dag rust. Dinsdag wacht Zweden, dat de eerste wedstrijd met Angola met vrijwel identieke cijfers won: 37-23.

Handbalsters verslaan ook Angola
Handbalsters verslaan ook Angola (Foto: ANP)

Drie op drie voor snelheidskoningin Vonn

Lindsey Vonn is onklopbaar in Lake Louise. De Amerikaanse skister won zondag met grote overmacht de super-G op haar favoriete helling, nadat ze vrijdag en zaterdag al twee afdalingen op haar naam had geschreven.

In de World Cup-wedstrijd op de super-G was ze zondag een klasse apart. Met liefst 1,32 seconden voorsprong op de Oostenrijkse Tamara Tippler - die sensationeel tweede werd - pakte de Amerikaanse de zege. De Oostenrijkse was best of the rest, haar landgenote Cornelia Huetter werd derde.

Vonn liet de opening van het seizoen in Sölden in oktober schieten, maar staat toch al bovenaan in het overall-klassement in de wereldbeker. Ze heeft 300 punten, vier meer dan haar landgenote Mikaela Shiffrin. Shiffrin, specialiste op de technische onderdelen, werd bij haar debuut op de super-G in de World Cup zeer verdienstelijk vijftiende.

Drie op drie voor Vonn
Drie op drie voor Vonn (Foto: ANP)

Korpschef treedt op tegen discriminerende agent

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie gaat hard optreden tegen agenten die discrimineren en niet de helpende hand willen uitsteken voor vluchtelingen. "Als je onderscheid gaat maken naar geloof, ras of de vraag of iemand vluchteling is of niet, dan is er geen plaats voor je in dit korps", aldus Bouman zondagavond in het NOS Journaal.

Agenten mogen privé hun mening hebben over de vluchtelingenproblematiek, maar die mag niet bepalend worden voor het gedrag in werktijd, benadrukt Bouman. "Je bent op Nederlandse bodem, je hebt allemaal recht op veiligheid", aldus de chef van de politie.

Bouman treedt op tegen discriminerende agent
Bouman treedt op tegen discriminerende agent (Foto: ANP)

Front National leidt in regionale verkiezing

Het anti-Europese en nationalistische Front National (FN) van Marine Le Pen gaat ruim aan kop in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen zondag. Volgens exit-polls zou Le Pen samen met haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen in het noorden en zuidoosten van het land meer dan 40 procent van de stemmen krijgen.

Indien bevestigd, zou het resultaat een enorme opsteker zijn voor Le Pen, die er op hoopte dat haar partij na de eerste verkiezingsronde bovenaan zou staan. Op 13 december is er echter nog een tweede ronde.

Het FN zou nationaal kunnen rekenen op 30,6 procent van de stemmen, volgens een exit-poll van Ifop-Fiducial. Dat is meer dan de centrumrechtse coalitie rond ex-president Nicolas Sarkozy die op 27 procent staat. Zoals verwacht volgt de huidige socialistische coalitie van president Hollande op de derde plaats met 22,7 procent van de stemmen.

Front National leidt in regionale verkiezing
Front National leidt in regionale verkiezing (Foto: ANP)

NASA geeft scherpste foto's Pluto vrij

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de scherpste foto's tot nu toe van de dwergplaneet Pluto vrijgegeven. Op de opnamen zijn onder meer kraters, bergen en ijzige vlakten te zien.

"Deze close-ups, die de diversiteit van het terrein op Pluto laten zien, tonen de mogelijkheden van onze ruimtesondes die fascinerende gegevens aan onze wetenschappers op aarde sturen", zei NASA-manager John Grunsfeld. "Het wetenschappelijk onderzoek dat we met deze beelden kunnen doen is gewoon ongelooflijk."

Na een reis van meer dan negen jaar en vijf miljard kilometer vloog ruimtesonde New Horizons medio juli als eerste ruimtevaartuig langs Pluto. Geleidelijk aan stuurt de sonde data terug naar de aarde. Het duurt zeker tien maanden tot alle geregistreerde gegevens en foto's zijn aangekomen.

De foto's kan je hier bekijken: New Horizon's foto's (NASA)

NASA geeft scherpste foto's Pluto vrij
NASA geeft scherpste foto's Pluto vrij (Foto: ANP)

Brons voor Verbij op 500 meter, tweede zege Lee Sang-hwa

Schaatser Kai Verbij heeft zondag bij de derde wereldbeker in Inzell brons veroverd op de tweede manche van de 500 meter. De 21-jarige sprinter van Team beslist.nl reed een tijd van 34,80 seconden. De Pool Artur Was pakte goud met 34,65, gevolgd door de Canadees Alex Boisvert-Lacroix die met 34,74 op de tweede plaats eindigde.

Voor Verbij was het zijn eerste wereldbekermedaille op de 500 meter. Hij eindigde zaterdag in Inzell voor de eerste keer op het podium bij de 1000 meter (ook brons). Tijdens de eerste 500 meter op vrijdag in Inzell moest Verbij nog genoegen nemen met de veertiende plek (35,09).

Jan Smeekens belandde zondag op de zevende plaats met een tijd van 34,921, gevolgd door Hein Otterspeer op de achtste plek met 34,926. De Rus Pavel Kulizhnikov kwam zondag opnieuw niet in actie. De nieuwe wereldrecordhouder op de 500 meter bleef tijdens de driedaagse in Inzell aan de kant vanwege griep.

Bij de vrouwen won olympisch kampioene Lee Sang-hwa ook de tweede manche van de 500 meter. De Zuid-Koreaanse reed een tijd van 37,36 seconden. Daarmee verwees ze wereldkampioene Heather Richardson-Bergsma uit de Verenigde Staten naar de tweede plaats (37,84). De Canadese Heather McLean belandde met een tijd van 38,02 op de derde plaats.

Eerste Nederlandse was Marrit Leenstra, die met 38,39 op de elfde plek eindigde. Floor van den Brandt (twaalfde in 38,41), Margot Boer (veertiende in 38,51) en Janine Smit (zeventiende in 38,67) konden namens Oranje evenmin een hoofdrol opeisen.

Brons voor Verbij op 500 meter in Inzell
Brons voor Verbij op 500 meter in Inzell (Foto: ANP)

Tweemaal goud voor Nederlandse zwemsters op EK kortebaan

Ranomi Kromowidjojo heeft vandaag op de laatste dag van het EK kortebaan de eerste Nederlandse gouden medaille in de wacht gesleept. Op de 50m vrije slag bleef ze directe concurrente Sarah Sjoestroem nipt voor. Ook de Nederlandse estafetteploeg wist verrassend naar goud te zwemmen. Met deze twee gouden medailles komt ook een eind aan het EK kortebaan. De zwemmers mogen zich nu op gaan maken voor het EK Zwemmen dat gehouden wordt van 25 tot 29 mei 2016.

Inge Dekkers had ondertussen een druk programma met zowel de halve finale van de 50m vrije slag, de 100m vlinderslag als de estafette. Tijdens de halve finale van de 50m kwam ze als gedeeld achtste over de finish en moest er dus een swim-off voor een plek in de finale gezwommen worden.

Dekkers liet de swimm-off uiteindelijk schieten om volledig gefoucst te zijn voor de 100m vlinderslag. Vanmorgen zwom ze nog een zesde tijd, maar op een behoorlijke afstand van de top drie. Een podium was dan ook een lastige opgave. Na de eerste 50m lag ze nog vijfde, maar wel al op een flinke achterstand van de top vier. Dekkers kwam uiteindelijk als zesde aan bij de finish, op meer dan anderhalve seconde van winnares Sarah Sjoestroem, die dankzij een sterke 55,03 de concurrentie ver achter haar liet. Enkel de Deense Jeanette Ottesen kon in de buurt blijven, maar wel al op zes tienden achterstand.

Plaats Baan Land Naam Tijd Verschil
1 4 SWE SJOESTROEM Sarah 55.03  
2 3 DEN OTTESEN Jeanette 55.68 0.65
3 5 GER WENK Alexandra 56.43 1.40
4 6 ITA BIANCHI Ilaria 56.45 1.42
5 1 ITA DI PIETRO Silvia 56.63 1.60
6 2 NED DEKKER Inge 56.77 1.74
7 7 GBR O'CONNOR Siobhan-Marie 56.81 1.78
8 8 SWE HANSSON Louise 57.16 2.13

Op de finale van de 400m vrije slag kwamen Femke Heemskerk en Sharon Rouwendaal in actie. Heemskerk was, na een derde tijd in de ochtend, groot kanshebber voor een podiumplek. Sharon Rouwendaal was weliswaar slechts achtste in de series, maar is gewoonlijk ook erg sterk op dit onderdeel. Heemskerk sloeg direct een groot gat en wist tot halverwege de afstand een eerste plek vast te houden. Vanaf de 200m begon ze echter tijd te verliezen en zakte ze terug tot een vierde plek, waar ze de race ook op zou eindigen. Rouwendaal ging na een teleurstellende tijd in de ochtend ook sterk van start en wist de hele afstand een vijfde plek vast te houden. Aan de finish kwam ze slechts vijf hondersten te kort op de tijd van Heemskerk.

Plaats Baan Land Naam Tijd Verschil
1 5 GBR CARLIN Jazmin 3:58.81  
2 4 HUN HOSSZU Katinka 3:58.84 0.03
3 2 HUN KAPAS Boglarka 3:59.02 0.21
4 3 NED HEEMSKERK Femke 4:00.99 2.18
5 8 NED ROUWENDAAL Sharon 4:01.04 2.23
6 1 GBR MILEY Hannah 4:01.17 2.36
7 7 ITA MUSSO Erica 4:02.28 3.47
8 6 ITA CARLI Diletta 4:03.36 4.55

Op de 50m vrije slag leek het te gaan tussen Kromowidjojo en de Zweedse Sarah Sjoestroem. In de series was Sjoestroem nog de snellere van de twee, maar in de halve finale wist Kromowidjojo met haar 23,55 als snelste aan de finish te komen. In de finale was het al vroeg duidelijk dat geen van beide de overhand had, de hele afstand zwommen de twee naast elkaar. De Nederlandse trok uiteindelijk aan het langste eind en wist ondanks een tragere tijd dan in de halve finale de Zweedse met 7 hondersten voor te blijven en zo het eerste Nederlandse goud van het toernooi binnen te slepen.

Plaats Baan Land Naam Tijd Verschil
1 4 NED KROMOWIDJOJO Ranomi 23.56  
2 5 SWE SJOESTROEM Sarah 23.63 0.07
3 6 DEN OTTESEN Jeanette 23.94 0.38
4 3 BLR HERASIMENIA Aliaksandra 24.04 0.48
5 2 POL URBANCZYK Aleksandra 24.20 0.64
6 7 ITA FERRAIOLI Erika 24.25 0.69
7 1 RUS NASRETDINOVA Rozaliya 24.36 0.80
8 8 BLR KHITRAYA Yuliya 24.60 1.04

Op de 4x50m wisselslag was Nederland geen favoriet voor de goude medaille. Met Tessa Vermeulen, Moniek Nijhuis, Inge Dekkers en Ranomi Kromowidjojo had Nederland echter wel een op papier sterke ploeg aan de start staan. Tessa Vermeulen wist in de eerste 50m knap bij te blijven en Moniek Nijhuis wist zelfs als eerste de 100m vol te maken. Inge Dekker verloor wat op Sjoestroem, maar Ranomi Kromowidjojo wist dankzij een ijzersterke 22,97, nipt sneller dan haar 50m vrije slag van een half uur eerder, een ruime voorsprong van een halve seconde op Zweden op te bouwen en haarzelf zo van haar tweede goude medaille van de dag te verzekeren.

Plaats Baan Land Team Tijd Verschil
1 7  NED
VERMEULEN Tessa
NIJHUIS Moniek
DEKKER Inge
KROMOWIDJOJO Ranomi
27.51
56.78
1:21.88
1:44.85
 
2 5  SWE
HANSSON Louise
HANSSON Sophie
SJOESTROEM Sarah
KURAS Magdalena
27.23
57.05
1:21.38
1:45.34
0.49
3 3  ITA
GEMO Elena
CARRARO Martina
DI PIETRO Silvia
FERRAIOLI Erika
26.95
57.01
1:21.99
1:45.73
0.88
4 4  RUS
EGOROVA Polina
IVANEEVA Natalia
TCVETKOVA Daria
POPOVA Veronika
26.91
56.79
1:22.34
1:46.34
1.49
5 6  FIN
JALLOW Mimosa
LAUKKANEN Jenna
TEIJONSALO Fanny
SEPPALA Hanna-Maria
27.50
56.85
1:22.77
1:47.05
2.20
6 1  GER
EICHHORN Doris
RUHNAU Caroline
WENK Alexandra
KOST Nina
27.28
57.61
1:23.23
1:47.53
2.68
7 2  CZE
BAUMRTOVA Simona
CHOCOVA Petra
SVECENA Lucie
KOLAROVA Anna
27.08
57.50
1:23.62
1:48.08
3.23
8 8  TUR
AVRAMOVA Ekaterina
GUNES Viktoria Zeynep
CAM Gizem
CAKICI Ilknur Nihan
27.63
58.39
1:25.14
1:49.75
4.90

Ranomi Kromowidjojo pakte vandaag haar eerste goud van de week (Pro Shots/Insidephoto)
Ranomi Kromowidjojo pakte vandaag haar eerste goud van de week (Pro Shots/Insidephoto)

Schouten pakt goud op massastart

Schaatsster Irene Schouten heeft zondag in Inzell haar tweede wereldbekerzege op rij behaald op de massastart. De wereldkampioene van Team Clafis was in de eindsprint na zestien ronden net iets sneller dan haar Canadese rivale Ivanie Blondin. Het verschil op de finishlijn was minimaal: 8.18,41 tegen 8.18,43. De Zuid-Koreaanse Park Do-young kwam als derde binnen in 8.18,61. Janneke Ensing eindigde op de zevende plaats (8.21,67) .

Schouten was twee weken geleden Blondin in Salt Lake City ook al te snel af. Bij de eerste wereldbeker in Calgary pakte de 23-jarige stayer uit Noord-Holland zilver.

Schouten verstevigde in Inzell haar leidende positie in het wereldbekerklassement. Ze staat na drie races op 280 punten. Blondin heeft als nummer twee 230 punten.

Schouten pakt goud op massastart
Schouten pakt goud op massastart (Foto: ANP)

Zilver voor Nuis op 1500 meter

Kjeld Nuis heeft zondag bij de derde wereldbeker schaatsen in Inzell zilver behaald op de 1500 meter. De rijder van Team LottoNL-Jumbo moest zijn meerdere erkennen in wereldkampioen Denis Yuskov. De Rus finishte in 1.44,21, een baanrecord. Nuis gaf bijna een seconde toe: 1.45,20. De Amerikaan Joey Mantia eindigde als derde met een tijd van 1.45,25.

Nuis was twee weken geleden tijdens de tweede wereldbeker in Salt Lake City nog de snelste op de 1500 meter. Hij reed toen met 1.42,14 een Nederlands record. Nuis behaalde zaterdag op de 1000 meter in Inzell zijn zesde wereldbekerzege met een baanrecord (1.08,31). Hij gaat nu zowel op de 1000 meter als de 1500 meter aan de leiding in het wereldbekerklassement.

Thomas Krol belandde zondag op de schaatsmijl op de vierde plek met een tijd van 1.45,52. Gerben Jorritsma reed de achtste tijd (1.46,44). Jan Blokhuijsen (achttiende in 1.48,49) eindigde in de achterhoede.

Zilver voor Nuis op 1500 meter
Zilver voor Nuis op 1500 meter (Foto: ANP)

Australië wint Hockey World League

De Australische hockeyers hebben zondag in India de World League gewonnen. De wereldkampioen was in de finale in Raipur met 2-1 te sterk voor België. De Australische treffers kwamen op naam van Jeremy Hayward en Matthew Dawson. In de laatste minuut trof Simon Gougnard doel voor de Belgen.

Australië onttroonde vrijdag in de halve finales Nederland als titelhouder (3-2). Oranje moest zich zondag via shoot-outs ook gewonnen geven in de strijd om het brons tegen India (5-5 na de normale speeltijd, 3-2 na shoot-outs).

Australië wint Hockey World League
Australië wint Hockey World League (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 06/12/2015

Naast Willem II - Cambuur werden er vandaag nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Feyenoord won eigen huis met 3-0 van Heracles Almelo terwijl het duel tussen N.E.C. en PEC Zwolle in 2-2 eindigde. de wedstrijd tussen Roda JC en FC Groningen kende een bloedeloze 0-0 als uitslag.

Feyenoord

3 - 0

Heracles Almelo

 31' Elia
 83' Kuijt
 90' Kramer
   
 
 Gele kaart: Vejinovic, v.Beek, Kramer, (Feyenoord), Te Wierik, Zomer, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Zomer (82) (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin (v.d.Heijden/72)
Kongolo
Vejinovic (Vilhena/65)
Gustafson
El Ahmadi
Kuijt
Kramer
Elia
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani
Tannane (Gladon/89)
Weghorst (Vujicevic/85)
Gosens (Darri/78)

N.E.C. Nijmegen

2 - 2

PEC Zwolle

 53' Bikel
 62' Limbombe
   21' Sainsbury
 44' Veldwijk
 
 Gele kaart: v.Eijden, Santos, (N.E.C. Nijmegen), v.Polen, Marcellis, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.503
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Duin
Kane
v.Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel
Foor
Breinburg
Sleegers (Appiah/76)
Santos
Limbombe
  Begois
Marcellis
Sainsbury (Hebling/72)
Lam
v.Polen
Ehizibue
Brama
Bouy
Menig (Lazic/87)
Veldwijk
Nijland (Thomas/89)

Roda JC

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: v.Hyfte, (Roda JC), Kappelhof, (FC Groningen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.171
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
v.Peppen
Paulissen (v.Son/69)
Faik
v.Hyfte
Rutjes (Blattler/90 1)
Boakye (Ngombo/83)
E.Gyasi
  Padt
Hateboer
Reijnen
Kappelhof
Burnet
Maduro (Mahi/60)
Drost
Tibbling
Antonia (Linssen/60)
De Leeuw (Hoesen/82)
Rusnák

Veldrijder Van der Poel heeft eerste zege binnen

Een dag nadat pech hem van de winst hield in de GP Essen heeft veldrijder Mathieu van der Poel zondag dan toch zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. De wereldkampioen, die twee weken geleden zijn rentree maakte na langdurig blessureleed, zegevierde in de Druivencross. Zelfs een afgelopen ketting kon de jonge Nederlander in Overijse niet stoppen.

Van der Poel had halfweg de wedstrijd de leiding genomen toen het euvel zich aandiende. In alle rust legde hij de ketting er weer op om vervolgens weer snel bij het gepasseerde duo Tom Meeusen en Michel Vanthourenhout aan te sluiten. Niet veel later ging Van der Poel er opnieuw vandoor. Niemand had nog een passend antwoord. De Belg Kevin Pauwels finishte als tweede.

De Belgen Wout van Aert en Sven Nys ontbraken in de Druivencross, net als de Nederlander Lars van der Haar. Van Aert won zaterdag in Essen nadat Van der Poel gestuit was door een afgebroken versnellingsapparaat.

Van der Poel heeft eerste zege binnen
Van der Poel heeft eerste zege binnen (Foto: ANP)

Acute noodopvang asielzoekers in Tilburg

Een voormalig belastingkantoor in Tilburg wordt in sneltreinvaart omgebouwd tot noodopvang voor maximaal vijfhonderd vluchtelingen. De gemeente maakte zondag bekend dat een dag later al mensen worden opgevangen in het gebouw aan de Professor Cobbenhagenlaan.

Hoe lang de opvang gaat duren is nog niet bekend. Het gemeentebestuur van de Brabantse stad heeft eerder aangegeven liever niet aan crisisopvang voor 72 uur te doen, omdat het niet wenselijk is dat vluchtelingen telkens weer verder moeten trekken. Wel staat vast dat in dit geval de gemeente het opstarten van de opvang de eerste drie etmalen voor haar rekening neemt. Daarna wordt de organisatie overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat een "dringend beroep" op de gemeente heeft gedaan voor de opvang.

In Tilburg ging vorige week al een nieuw asielzoekerscentrum open dat voor langere tijd blijft bestaan. De vierhonderd mensen die daar hun intrek hebben genomen, zaten eerst in een noodopvangcentrum elders in Tilburg. Dat pand is verkocht en niet meer beschikbaar.

Acute noodopvang 500 asielzoekers in Tilburg
Acute noodopvang 500 asielzoekers in Tilburg (Foto: ANP)

Brons voor Leenstra op 1500 meter

Schaatsster Marrit Leenstra (Team Corendon) heeft zondag tijdens de derde wereldbeker in Inzell brons veroverd op de 1500 meter. De 26-jarige Friezin zette in de voorlaatste rit een tijd neer van 1.55,79. De Amerikaanse Brittany Bowe, wereldkampioene op deze afstand, pakte goud met 1.54,68. Haar landgenote Heather Richardson-Bergsma belandde op de tweede plaats met een tijd van 1.54,94.

Brons voor Leenstra op 1500 meter
Brons voor Leenstra op 1500 meter (Foto: ANP)

Uitslag Willem II - sc Cambuur

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Willem II en sc Cambuur Leeuwarden. De wedstrijd werd door de thuisclub met 3-0 gewonnen. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Willem II

3 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 12' Joppen
 80' Falkenburg
 89' S. Wuytens
   
 
 Gele kaart: Joppen, Van der Velden, Falkenburg, (Willem II), Monteiro, Andriuskevicius, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.050
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Joppen
Heerkens
Falkenburg
S.Wuytens
Zivkovic (De Sa/46)
v.d.Velden (Braber/85)
Andersen (Koppers/90)
  Zeinstra
Anderson
Bakker
v.d.Laan (Rosheuvel/81)
Andriuskevicius
Monteiro
vd Streek
Overgoor (Houtkoop/73)
Narsingh
Ogbeche
Byrne (Steblecki/62)

Wilders krijgt vertrouwen van D66 aanhang

Er is weinig verschuiving in de peilingen. Er werd daarom gepeild naar het vertrouwen in de fractievoorzitters. Daaruit blijkt Geert Wilders (PVV) het snelst is gestegen en met 8,5 punten het meeste vertrouwen geniet onder de eigen aanhang. Sybrand Buma (CDA) is met 7,5 punten de tweede op rij qua vertrouwen onder de eigen aanhang.

Grootste zakker in vertrouwen onder de eigenen is Alexander Pechtold, die zakt 0,8 punten. Maar liefst 0,7 van die vertrouwenspunten zijn aan Geert Wilders vergeven door de D66'ers lijkt het. De D66 aanhang waardeerde Wilders eerst nog met 1,9 punten en nu met 2,6.

Door het gebrek aan daadkracht bij de gevestigde partijen in de illegale migranten en islamterreur problematiek staat de PVV nog steeds rotsvast op 39 virtuele zetels. Het vertrouwen in de regeringspartijen VVD en PvdA is nog steeds minimaal met een gezamenlijk verlies van 49 virtuele zetels in de peilingen van Maurice de Hond.

Carrie Fisher: "Episode VII laat je tong eruit vallen"

Nog tien dagen en dan is het zo ver: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens zal dan te zien zijn in de Nederlandse bioscopen. Carrie Fisher heeft de film inmiddels gezien en haar zegje klaar. Dit meldt Entertainment Weekly.

Fisher, die de rol van Princess Leia vertolkte, verscheen met haar hond in het programma Good Morning America, waar ze tekst en uitleg gaf: "ik heb de film samen gezien met Gary, mijn hond, en zoals je ziet hangt zijn tong naarbuiten en is hij enorm aan het kwijlen. Dat is hij gaan doen sinds dat hij de film gezien heeft. Dat is het effect wat de film zal gaan hebben als de mensen hem binnenkort ook kunnen gaan zien."

Ook gaf ze opheldering over hoe ze nou precies gevraagd werd voor de film, waarin ze dus de rol opnieuw blijkt te spelen. "Ik heb er geen moment over nagedacht. George (Lucas, red.) heeft mij niet persoonlijk benaderd. Toen ik er voor benaderd werd heb ik gelijk ja gezegd. Ik hoefde niet echt overtuigd te worden."

Vanaf 16 december zijn er in het gehele land speciale voorpremières van de film. Vrijwel alle voorstelling die bij Pathé vertoond worden in de premièreweek zijn al uitverkocht of erg vol aan het raken.

Carrie Fisher: "Episode VII laat je tong eruit vallen" (Foto: The Guardian)Carrie Fisher: "Episode VII laat je tong eruit vallen" (Foto: The Guardian)

Explosief in auto in Rotterdam

De politie heeft zondag aan de Pretorialaan in Rotterdam een explosief in een auto gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld om het voertuig te onderzoeken.

De politie ontdekte de auto nadat agenten af waren gekomen op een ruzie tussen een huurder en een verhuurder. De huurder zei dat hij door zijn verhuurder was bedreigd.

Het explosief lag in de auto van de verhuurder. Volgens de politie is het niet duidelijk of de huurder daar iets mee te maken heeft.

Rem Britse bobsleeërs kapot tijdens World Cup

De Britse bobsleeërs van piloot Lamin Deen hebben tijdens de World Cup in het Duitse Winterberg voor opvallende taferelen gezorgd. Bij het starten ging het al niet helemaal soepel - pas bij het ingaan van de eerste bocht zat iedereen in positie - en aan de finish bleken de remmen niet te werken.

Het gevolg was dat de slee niet in de normale remzone tot stilstand kwam, maar pas helemaal aan het uiterste einde van de baan. Doordat het einde van de baan er niet op berekend is dat er überhaupt sleeën in de buurt komen is dat deel niet ideaal voor de ijzers on de slee. Dat was te merken, want drie van de vier ijzers werden de vernieling in geholpen en moesten, na toestemming van de jury, vervangen worden. Kosten: een kleine €1000 per stuk. In de tweede run ging het overigens beter en werd knap de achtste plek veiliggesteld. 

Vanaf 39:30 is de run van Deen en zijn team te zien (Bron: YouTube)

Assad: bombardementen op IS werken averechts

De Syrische president Bashar al-Assad stelt dat de bombardementen van buitenlandse machten op terreurgroep Islamitische Staat (IS) averechts effect hebben. "Dit soort operaties is als het gedeeltelijk wegsnijden van kanker. Daardoor zal het zich juist sneller door het lichaam verspreiden", zei Assad in een interview met The Sunday Times. Hij reageert daarmee op de recente eerste acties van de Britse luchtmacht tegen IS in zijn land.

Het lagerhuis in Londen ging afgelopen week akkoord met luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië. Enkele uren daarna vielen gevechtsvliegtuigen olievelden aan die onder controle van IS zouden staan. Volgens Assad is de Britse strategie echter gedoemd te mislukken. Hoewel Syrië en Groot-Brittannië in IS een gezamenlijke vijand hebben, zijn ze geen vrienden. De Britse premier David Cameron ziet het liefst dat Assad het veld ruimt en de "gematigde oppositie"een plek krijgt in het landsbestuur.

Assad: bombardementen op IS werken averechts
Assad: bombardementen op IS werken averechts (Foto: ANP)

Liam Payne wil stoppen met roken

Liam Payne heeft alvast goede voornemens gemaakt voor 2016, het jaar waarin boyband One Direction tijdelijk uit elkaar gaat. ''Ik ga proberen te stoppen met roken. Dat is zwaar, maar ik wil het'', zegt Liam (22) tegen People. ''Het wordt tijd. Het is hoog tijd volwassen te worden."

Liam Payne kreeg in september nog een storm van kritiek over zich heen toen hij een foto op Instagram plaatste waarop hij relaxed een sigaretje zat te roken. Fans van One Direction konden de slechte gewoonte van de popster niet waarderen.

Niall Horan (22) heeft ook wel een idee wat hij gaat doen als One Direction een pauze inlast. ''Ik ga trainen, ik wil resultaten boeken in de sportschool komend jaar. Ik train altijd op tournee, maar als ik dan weer thuiskom laat ik het versloffen'', zegt Niall. "Ik wil nu doorzetten om de klus te klaren."

Louis Tomlinson zegt dat hij niet zo'n resultaatgericht type is. "Ik hou me er nooit aan'', zegt de 23-jarige Louis, die in het nieuwe jaar een kind verwacht met Briana Jungwirth. Harry Styles (21) vindt het nog te vroeg om toekomstplannen te maken voor volgend jaar.

Liam Payne wil stoppen met roken
Liam Payne wil stoppen met roken (Foto: BuzzE)

Marechaussee plukt illegalen van veerboot

De marechaussee heeft zaterdagavond zeventien illegale vreemdelingen aangetroffen op een veerboot van Hoek van Holland naar Harwich. Het gaat om zestien mannen uit Irak in de leeftijd van 15 tot 32 jaar en een Syrische vrouw van 25 jaar. Ze zaten in de laadruimte van een vrachtwagen. De veertigjarige Poolse chauffeur van de vrachtwagen is aangehouden voor mensensmokkel.

De marechaussee kwam in actie nadat de veerbootmaatschappij aan de bel had getrokken.

Op het haventerrein vond de marechaussee nog eens twee illegalen die in een vrachtwagen wilden klimmen, een Irakees van zeventien en een Syriër van twintig. Ze zijn aangehouden.

Marechaussee plukt illegalen van veerboot
Marechaussee plukt illegalen van veerboot (Foto: ANP)

'NZa moet ingrijpen bij nieuwe zorgpolissen'

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet ingrijpen om te voorkomen dat verzekerden de dupe worden van onduidelijkheden in hun nieuwe zorgpolis. Daarvoor pleiten VVD en PvdA in de Tweede Kamer, bevestigen Kamerleden zondag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Veel zorgverzekeraars zijn nog in onderhandeling met ziekenhuizen over de verzekerde zorg. Daardoor is nog niet duidelijk op welke zorg verzekerden volgend jaar kunnen rekenen.

Patiënten hebben zes weken de tijd om van verzekeraar te wisselen, maar die termijn zou pas moeten ingaan als er volledige duidelijkheid over de verzekerde zorg is, zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Nu moeten verzekerden die willen overstappen dat nog voor het eind van het jaar doen.

'NZa moet ingrijpen bij nieuwe zorgpolissen'
'NZa moet ingrijpen bij nieuwe zorgpolissen' (Foto: ANP)

Twisted Metal blijft ziek

Vechten met auto’s is zo oud als de auto. Voordat wij konden strijden met Mad Max hadden we Twisted Metal. Nu kun je oude tijden doen herleven met de emulatie van Twisted Metal Black op PlayStation 4. Net zoals Dark Cloud, Rogue Galaxy, War of the Monsters en Mark of Kri heeft Twisted Metal Black 1080p beelden, trofeeën, second screen en remote play en is nu verkrijgbaar voor €9,99.

 

War of the Monsters en Mark of Kri zijn terug

Aan het rijtje van PlayStation 2-emulaties kunnen we War of the Monsters en Mark of Kri toevoegen. Ook zij hebben 1080p beelden, trofeeën, second screen en remote play. Beide zijn reeds in de Nederlandse PlayStation Store te vinden. Mark of Kri kost €14,99 en War of the Monsters is slechts €9,99.

In War of the Monsters speel je als robot, mutant of lavabeest tegen andere monsterlijke creaties.


Mark of Kri is een sluipspel met hack&slash-elementen.

PS4 emuleert Dark Cloud

Voordat studio Level-5 furore maakte met Ni no Kuni, kwamen ze met de RPG Dark Cloud voor de PlayStation 2. Dit relikwie is opgepoetst tot 1080p en heeft nu ook trophies (achievements). Het is echt iets voor de connaisseur en voor $14,99 kun je ervan genieten op je PlayStation 4.

Gamers kunnen na aanschaf wel gebruiken maken van de Vita of smartphone als een tweede scherm. Op het moment van schrijven is Dark Cloud nog niet in de Nederlandse PlayStation Store. Daarnaast is er ook remote play beschikbaar.

Kromowidjojo en Heemskerk sterk in series EK

Ranomi Kromowidjojo heeft zich op het EK kortebaanzwemmen simpel geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vrije slag. Met haar tijd van 23.95 seconden moest ze alleen Sarah Sjöström uit Zweden voor zich dulden (23.81). Inge Dekker deed het eveneens prima, haar 24.40 was goed voor de zevende tijd. Marrit Steenbergen viel flink tegen en kwam met 25.48 niet verder dan de 39e plek. Tamara van Vliet verscheen niet aan de start, net als Moniek Nijhuis op de 200 meter schoolslag.

Op de 400 meter vrije slag liet Femke Heemskerk zien toch nog in vorm te zijn, een dag nadat ze de finale van de 200 meter alweer uit handen gaf. Met 4:02.07 minuten zette ze knap de derde tijd neer, niet ver achter de snelste van de ochtend: de Hongaarse Katinka Hosszu (4:01.68). 

De 4x50 meter wisselslagploeg bij de mannen haalde de finale bij lange na niet. Jesse Puts, Sebas van Lith, Maarten Brzoskowski en Ben Schwietert kwamen met 1:36.80 slechts tot de veertiende plek. De vrouwen deden het een stuk beter: Tessa Vermeulen, Nijhuis, Steenbergen en Van Vliet lieten 1:48.71 noteren, goed voor de zesde plek.

De Nederlanders in de finalesessie

Tijd (NL) Afstand Nederlanders
16:30 50m vrije slag vrouwen - halve finales Ranomi Kromowidjojo
Inge Dekker
16:58 100m vlinderslag vrouwen - finale Inge Dekker
17:14 400m vrije slag vrouwen - finale Femke Heemskerk
Sharon van Rouwendaal
17:42 50m vrije slag vrouwen - halve finales Evt Ranomi Kromowidjojo
Evt Inge Dekker
18:08 4x50m wisselslag vrouwen - finale Nederland

Topman Renault wekt twijfel over coureurs

Carlos Ghosn, opper-CEO van Renault, heeft de suggestie gewekt dat de driver line-up van zijn Formule 1-team toch nog niet helemaal zeker is. De Fransen maakten eerder deze week de lang verwachte overname van Lotus bekend en zullen dus onder eigen vlag bij de start van het nieuwe seizoen op de grid verschijnen. Lotus had reeds voor de overname de rijders voor 2016 vastgelegd en bekend gemaakt. Het team zou Pastor Maldonado aanhouden en het vertrek van Romain Grosjean compenseren met de komst van rookie Jolyon Palmer. Beide coureurs worden stevig gesteund door sponsoren, waarschijnlijk een belangrijke reden van het financieel in zwaar weer geraakte Lotus.

De contracten zijn dus allemaal getekend, maar of Maldonado en Palmer ook daadwerkelijk zullen gaan rijden zou nog wel eens de vraag kunnen zijn. Gevraagd of er mogelijk een Franse rijder in de Renault zal worden gezet, antwoordde Ghosn mysterieus: "We zullen over een paar weken wel zien. Er is een bijeenkomst in januari 2016 waar we onze organisatie, onze doelen en onze strategie zullen verduidelijken. Dan zullen we tevens dieper ingaan op onze rijders en partners." Wel gaf Ghosn aan niet meteen teveel te verwachten van het team. "Gezien de motivatie van al onze medewerkers in Enstone en Viry, zullen we er drie jaar voor uit trekken om competitief te worden."

Mocht Renault op zoek gaan naar een Franse rijder, lijkt de markt beperkt. Met het vertrek van Romain Grosjean is Jean-Éric Vergne de meest ervaren optie. De huidige Ferrari-testrijder reed eerder drie seizoenen voor Toro Rosso. De kersverse GP3-kampioen Esteban Ocon is een andere mogelijkheid, maar is recent door Mercedes overgeheveld naar hun F1-team en zal naar verwachting daar als testcoureur gaan fungeren. Bovendien zal een rookie vermoedelijk niet de eerste keuze zijn van het team.

Hiddink over ontslag: "Het was in een kwartier klaar"

Guus Hiddink heeft tekst en uitleg gegeven over de manier waarop hij door de KNVB aan de kant is gezet. "Het was een eenzijdige beslissing, een dictaat", aldus Hiddink. De 69-jarige geboren Varssevelder werd in juni aan de kant geschoven als bondscoach, na de 0-2 zege op Letland.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en teammanager Hans Jorritsma zochten de trainer op in Zuid-Frankrijk. "Maar er is helemaal geen overleg geweest", vertelde Hiddink in De Tafel van Kees op FOX Sports.

"Dat overleg zou nog komen, maar Van Oostveen en Jorritsma zijn langsgekomen en we waren in een kwartiertje klaar. Dat was een eenzijdige beslissing, een dictaat. Het viel inderdaad koud op mijn dak. Ik kreeg te horen dat ik tegen IJsland niet meer op de bank zou zitten", aldus de bondscoach. "Ik vond trouwens dat Jorritsma daar niet bij aanwezig had moeten zijn, omdat hij in mijn staf zat."

Hiddink benadrukte dat het Nederlands elftal na de overwinning in Letland juist op de weg terug was. "We konden écht voor de tweede plek gaan. We stonden toen ook gewoon derde en we hadden het idee dat we het gingen halen. We hadden weer energie, en ik ook."

De gewezen bondscoach maakte geen verwijten naar Danny Blind, die met Oranje dus het EK misliep. "Ik heb wel contact met hem gehad. Hij was ook verrast dat het allemaal zo snel ging, maar ik heb geen probleem met hem."

Hiddink reageerde ook op Ronald de Boer, één van de criticasters van de oud-bondscoach. De Boer noemde de ideeën van Hiddink achterhaald. Mede door zijn leeftijd vond De Boer Hiddink niet meer de juiste man op de juiste plaats. "Maar hij vroeg me kort daarvoor wel om bondscoach van Qatar te worden tot 2022. Dan was ik helemaal outdated geweest", aldus Hiddink. 


'Meer bevoegdheden voor EU-grensbewaking'

Duitsland en Frankrijk willen het Europese grensbewakingsagentschap Frontex versterken. Als het aan Berlijn en Parijs ligt, krijgt de organisatie meer bevoegdheden. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung zondag.

De ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen hebben de Europese Commissie gevraagd een voorstel uit te werken. Het meest in het oog springende idee is dat Frontex in geval van nood zelfstandig moet kunnen ingrijpen aan de grenzen van een EU-land. Instemming van het land waar het ingrijpen nodig wordt geacht, is dan niet meer noodzakelijk. Tot nog toe is het juist andersom: inzet van Frontex is officieel alleen mogelijk als een EU-land daar om vraagt en de andere lidstaten toestemming geven.

Afgelopen week werd bekend dat medewerkers van Frontex in Griekenland gaan helpen met de registratie van vluchtelingen. Een akkoord daarover met de Griekse regering kwam slechts moeizaam tot stand.

'Meer bevoegdheden voor EU-grensbewaking'
'Meer bevoegdheden voor EU-grensbewaking' (Foto: ANP)

Miljoen kijkers zien sinterklaasconference

Ruim een miljoen mensen hebben zaterdagavond naar de sinterklaasconference Lief en laf van Javier Guzman gekeken. De uitzending op RTL4 trok om precies te zijn 1.075.000 kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Javier staat op de zevende plek van meest bekeken tv-programma's.

De meeste kijkers stemden zaterdagavond af op Ik hou van Holland. De show onder leiding van Linda de Mol stond geheel in teken van Sinterklaas. Alle liedjes, alle televisiefragmenten, de finalevragen, spellingswoorden en prijzen gingen over het sinterklaasfeest.

Studio Sport Eredivisie staat met 1,8 miljoen kijkers op de tweede plek in de ranglijst van SKO. Het NOS Journaal trok 1,6 miljoen kijkers, goed voor een derde plek.

Het begin van Hitman in bèta van Hitman

Op 12 februari komt er een bèta voor iedereen die Hitman al heeft besteld voor PlayStation 4. Vanaf 19 februari mogen de preorders van de pc-versie de beta spelen. De bèta gaat over het begin van de carrière van Agent 47. Het doet denken aan Tomb Raider, dat ook terug ging naar de origine van de hoofdrolspeler.

Speciaal voor PlayStation 4 zijn er zes contracten, genaamd “The Sarajevo Six”. Je reist de wereld over om leden van een foute groep soldaten genaamd CICADA te neutraliseren. Je gaat naar Frankrijk, Marokko, Italië, Thailand, Japan en de Verenigde Staten.

Hitman komt 11 maart 2016 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Bij de release van de game zijn ook de eerste drie contracten beschikbaar voor “The Sarajevo Six”.

The Sarajevo Six

Valse paspoorten 'van Turkse makelij' opgedoken in Argentinië

De autoriteiten in Argentinië hebben zes Syriërs opgepakt die met nagemaakte Griekse paspoorten, waarschijnlijk afkomstig uit Turkije, naar het land waren gevlogen. Ze worden verdacht van het gebruik van valse reisdocumenten, zei een woordvoerder van de Argentijnse politie.

De Syriërs werden vrijdag opgepakt in een hotel in Buenos Aires, een dag nadat ze waren aangekomen in het Zuid-Amerikaanse land. Eerder liepen in Honduras al vijf Syriërs tegen de lamp die 'Turkse' mensensmokkelaars omgerekend ruim 9100 euro per persoon hadden betaald om via Zuid- en Midden-Amerika naar de Verenigde Staten te reizen. In oktober werden in Brazilië acht Irakezen opgepakt. Ook zij zouden gebruik hebben gemaakt van nagemaakte Griekse paspoorten, die waarschijnlijk afkomstig waren uit Turkije.

Alle ogen gericht op Marine Le Pen

In de 27 regio's waarin Frankrijk is verdeeld, wordt zondag de eerste ronde van regionale verkiezingen gehouden. De stembusgang wordt gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering van de socialist François Hollande.

Alle ogen zullen vooral zijn gericht op het Front National. In de opiniepeilingen gaat de anti-Europese en nationalistische partij van Marine Le Pen aan kop in deze eerste ronde, gevolgd door de centrumrechtse coalitie rond oud-president Nicolas Sarkozy. De linkse coalitie komt op 22 procent.

De peilingen geven overigens ook aan dat de tweede ronde, over een week, een iets andere uitkomst zal hebben. Dan zal centrumrechts als sterkste uit de bus komen en het FN als tweede.

Frankrijk telt nu nog 27 regio's. Dat worden er per 1 januari 18, waarvan vijf overzees.

Alle ogen gericht op Marine Le Pen
Alle ogen gericht op Marine Le Pen (Foto: ANP)

Basketballers Golden State breken 131 jaar oud record

De basketballers van de Golden State Warriors hebben zaterdag ook de Toronto Raptors verslagen in de NBA. In Canada boden de Raptors steving weerstand, maar vooral een sterk eerste kwart zorgde ervoor dat de Warriors het nipt vol konden houden: 112-109. Vooral sterspeler Stephen Curry maakte weer indruk: hij kwam dit keer tot 44 punten. De Warriors boekten hun 21e zege op rij en zijn dit seizoen nog ongeslagen. Het betekent de beste seizoensstart ooit in de geschiedenis van alle vier grote Amerikaanse sporten: basketbal, ijshockey, honkbal en american football.

Dat record stond op naam van de honkbalploeg St Louis Maroons. Die ploeg begon de Union Association, een nieuwe competitie, in 1884 met twintig zeges op rij. Helemaal eerlijk ging dat niet, want de eigenaar van de competitie zorgde ervoor dat al het talent bij de Maroons terechtkwam, waaronder spelers met schitterende namen als Buttercup Dickerson en Sleeper Sullivan. Sterker nog, de overheersing van het team was zo groot dat aan het begin van het volgende seizoen slechts één ander team op kwam draven en de competitie al na één seizoen weer geannuleerd werd. Dat zal met de NBA uiteraard niet gebeuren, maar de Warriors hebben het 131 jaar oude record wel verbroken.

Overige uitslagen
Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 103-109
Miami Heat - Cleveland Cavaliers 99-84
Houston Rockets - Sacramento Kings 120-113
Chicago Bulls - Charlotte Hornets 96-102 
San Antonio Spurs - Boston Celtics 108-105
Milwaukee Bucks - New York Knicks 106-91
Utah Jazz - Indiana Pacers 122-119 OT
Los Angeles Clippers - Orlando Magic 103-101 

Snookeraar Robertson whitewasht Selby voor finaleplek UK Championship

Snookeraar Neil Robertson staat in de finale van de UK Championship. De Australiër won in de halve finale van het eerste toernooi om de Triple Crown met 6-0 van Mark Selby. 

Selby opende de partij wel met twee breaks van 55, maar ging ook tweemaal de fout in. Robertson kon alsnog deze openings frames pakken. Selby kreeg genoeg kansen, maar weet deze niet te verzilveren in frames. Ook in het vervolg van de wedstrijd blijft dit het geval. Selby probeerde het in de laatste frame door meer longpots te maken, maar ook dat bleek niet succesvol. 

Robertson gaat in de finale op jacht naar zijn tweede titel in York. In 2013 wist hij het toernooi al eens te twinnen. Hij speelt in de finale tegen Liang Wenbo, die in de halve finale met 6-4 te sterk was voor David Grace. 

'Verban snorfiets niet zomaar van fietspad'

Het aantal snorfietsen in Nederland is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Inmiddels rijden er 663.567 van de voertuigen rond, blijkt uit cijfers die zondag door de BOVAG zijn gepresenteerd. De organisatie vreest daarom voor de gevolgen als de populaire tweewielers worden verbannen van de fietspaden.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaf eerder aan de regels te willen aanpassen zodat gemeenten een verbod kunnen afkondigen. Snorfietsers moeten dan naar de rijbaan, om de veiligheid op fietspaden te verbeteren.

Betrokken organisaties zitten in hun maag met het plan. De BOVAG roept namens RAI Vereniging, KNMV, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en het Verbond van Verzekeraars op eerst goed te kijken naar de mogelijke gevolgen van een dergelijk besluit.

"Nader onderzoek naar de gevolgen voor de verkeersveiligheid op de rijbaan ontbreekt", waarschuwen de organisaties. Ze vinden dat "politiek Den Haag een dergelijk besluit niet kan nemen zonder de -wellicht fatale- gevolgen in kaart te hebben."

'Verban snorfiets niet zomaar van fietspad'
'Verban snorfiets niet zomaar van fietspad' (Foto: ANP)

'Worstelaar' verslaat tegenstander met superpenis

Dat het showworstelen veel vreemde figuren kent is geen geheim, maar de Amerikaan Joey Ryan maakte het onlangs wel erg bont. Hij komt regelmatig in actie in het Japanse circuit en nam het daarin op tegen Danshoku Dino, een Japanner die een soort typetje speelt van een overdreven homofiele worstelaar.

Richting het einde van de partij greep Dino zijn opponent bij diens leuter, een grove fout zo bleek al snel. Ryan bleek over wellicht de sterkste penis ooit te beschikken, pijnigde zijn Japanse opponent en wist hem met één soepele beweging zelfs snoeihard tegen het canvas te knallen!

Joey Ryan en zijn superpenis (Bron: YouTube)

Vliegtuig Morgan Freeman maakt noodlanding

Het vliegtuig waarin Morgan Freeman zaterdagavond zat heeft een noodlanding moeten maken in Mississippi. De 78-jarige acteur was de enige passagier in het toestel, toen dit hydraulische problemen kreeg kort na het opstijgen. De piloot zond een noodsignaal uit en kreeg toestemming om te landen in Tunica, bijna 60 kilometer vanwaar ze vertrokken.

Het is niet duidelijk of de piloot te laat landde, de landingsbaan te kort was of de remmen het door de technische problemen niet deden, maar het vliegtuig schoot aan het eind van de landingsbaan door en belandde in een weiland. Niemand raakte gewond bij de noodlanding en Freeman kwam met de schrik vrij.

"Soms gaan dingen niet als gepland. Een band ging kapot bij het opstijgen wat weer andere problemen veroorzaakte. Maar dankzij mijn uitstekende piloot Jimmy Hobson zijn we geland zonder een schrammetje op te lopen. Dat kan ik niet van mijn vliegtuig zeggen", aldus de Amerikaanse acteur tegen TMZ. Freeman was onderweg naar Houston in Texas om daar de serie The Story of God op te nemen voor National Geographic.

Vliegtuig Morgan Freeman maakt noodlanding
Vliegtuig Morgan Freeman maakt noodlanding (Foto: BuzzE)

Olympische geschiedenis in het kort - 2

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. Let the Games begin!

Het discuswerpen is één van de meest iconische onderdelen van de oude, Griekse Olympische Spelen. In 1896 stond het in Athene dan ook gelijk op het programma van de eerste moderne Olympische Spelen, de eerste keer op een groot toernooi. De Amerikaan Robert Garrett had getraind met een 10 kilogram zware replica van een discus, maar gaf op omdat het te zwaar was. Toen hij hoorde dat er tijdens de Spelen met een slechts twee kilogram zware discus gegooid werd deed hij toch mee. Hij won goud, tot groot ongenoegen van de toeschouwers die hun Griekse discuswerpers onverslaanbaar hadden geacht.

Robert Garrett bleek met een acht kilogram lichtere discus dan gedacht de onverslaanbare Grieken te kunnen verslaan (WikiCommons/Ilario)
Robert Garrett bleek met een acht kilogram lichtere discus dan gedacht de onverslaanbare Grieken te kunnen verslaan (WikiCommons/Ilario)

Brunei deed in 1988 in Seoul weliswaar mee aan de openingsceremonie, het team bestond slechts uit één official en geen atleten. Pas in 1996 deden er daadwerkelijk sporters uit het kleine Aziatische land mee aan de Spelen.

Slechts twee mensen wonnen ooit olympische medailles in de kunst én in een 'echte' sport: Alfred Hajos en Walter Winans. De Hongaar Hajos won twee keer olympisch zwemgoud in 1896 en kreeg in 1924 zilver voor zijn 'Ontwerp voor een Stadion'. Hij ontwierp onder meer het stadion van de Hongaarse topvoetbalclub Ujpest FC. Winans, nakomeling van de Nederlandse Wynants-familie, won olympisch goud in het schieten in 1908. Vier jaar later won hij goud bij het beeldhouwen met een beeld van een paard. In dat jaar won hij overigens ook een zilveren medaille in het schieten. Zodoende is Winans de enige olympiër ooit die goud won in de kunst én een 'echte' sport en de enige die op beide 'disciplines' een medaille won tijdens dezelfde Spelen.

Turnen op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Te zien is dat vooral het damesturnen een totaal andere uitstraling had, hoewel ook de wedstrijden van de mannen niet bepaald vergelijkbaar zijn met de toernooien waar Epke Zonderland tegenwoordig furore op maakt. "Ongekend", zou NOS-commentator Hans van Zetten het ongetwijfeld genoemd hebben als hij er destijds bij was. (Bron: YouTube)

Tijdens de Spelen van Sochi in 2014 werd Nederland eerste tot en met vierde op de 1500 meter schaatsen bij de vrouwen. Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra namen de bovenste vier posities in beslag, de eerste keer in de complete olympische schaatsgeschiedenis dat een land daar in slaagde.

Tussen 1900 en 1936 heeft de paardensport polo vijf keer op het olympisch programma gestaan. De sport waarbij men vanaf een paard een balletje in een goal probeert te slaan werd twee keer door de Britten gewonnen. Bij de laatste twee keer, in 1924 en 1936, ging het goud naar Argentinië, het land dat tegenwoordig de absolute wereldtop is in deze sport.

De Argentijnse ploeg die in 1924 olympisch goud pakte in Parijs: Juan Nelson, Enrique Padilla, Arturo Kenny en Juan Miles. Op de foto ontbreekt Guillermo Naylor. (WikiCommons/Roblespepe)
De Argentijnse ploeg die in 1924 olympisch goud pakte in Parijs: Juan Nelson, Enrique Padilla, Arturo Kenny en Juan Miles. Op de foto ontbreekt Guillermo Naylor. (WikiCommons/Roblespepe)

Een waterpoloër van Malta raakte op de Spelen van 1936 in Berlijn bewusteloos in het duel met grootmacht Hongarije en zonk naar de bodem. Hij werd uit het bad gevist (en was uiteindelijk in orde), maar omdat er niet gewisseld mocht worden had Malta een man minder. Hongarije kwam met een sportieve oplossing: zij haalden ook een speler uit het water. "We kregen er meer applaus voor dan voor het goud later op de Spelen", zei speler Sandor Tarics daarover.

De misschien wel belangrijkste Spelen in de geschiedenis waren officieel geen Olympische Spelen. De 'Tussenliggende Spelen' of 'Intercalated Games' van 1906 waren bedoeld om het gat van 4 jaar tussen Spelen op te vullen en zouden altijd in Athene gehouden worden. Het bleek de enige keer, maar het was zo succesvol - vooral de relatief korte tijdsduur, in plaats van maanden - dat de toekomstige Spelen gebaseerd werden op Athene 1906.

De start van de 100 meter tijdens de 'Intercalated Games' van 1906. Archie Hahn uit de VS, tweede van rechts, zou er met het goud vandoor gaan (Foto: Getty)

Michael Phelps won achttien keer olympisch goud, vier sporters wonnen er negen en staan daarmee gedeeld tweede op die ranglijst: turnster Larisa Latynina (Soviet-Unie), atleet Paavo Nurmi (Finland), zwemmer Mark Spitz (VS) en atleet Carl Lewis (VS).

Tijdens de Spelen van Parijs in 1900 werden voor de eerste en laatste keer levende dieren gebruikt als doelen bij het schieten. De ongelukkigen waren duiven die werden beschoten in drie onderdelen die niet in de officiële olympische resultaten staan. Het doel was vrij simpel: duiven werden vrijgelaten en wie er het meest aan hun einde hielp won de eerste prijs. De Australiër Donald Mackintosh doodde 22 volgens in de wedstrijd met 20 franc entreegeld, de Belg Léon de Lunden won de wedstrijd met 200 franc entree door 21 duiven aan stukken te schieten.

Steekpartij metro Londen mogelijk terreurdaad

Zeker drie personen zijn gewond geraakt toen een man in de Londense metro meerdere mensen aanviel met een mes. Daarbij schreeuwde de dader volgens getuigen "dit is voor Syrië", berichtten Britse media zaterdag. De politie behandelt de aanval als een "terroristisch incident".

Beelden op Twitter tonen een plas bloed op de vloer van metrostation Leytonstone en een confrontatie tussen meerdere mensen. De dader werd uiteindelijk overmeesterd door agenten. Volgens de politie raakte een persoon ernstig gewond. Het slachtoffer zou meerdere steekwonden hebben opgelopen. Twee andere personen raakten lichtgewond.

Volgens The Telegraph zou de dader gebaren hebben gemaakt naar mensen op het station. Toen ze dichterbij kwamen, zou de man hebben uitgehaald met een mes. Een agent kwam momenten later aangerend en vuurde zijn stroomstootwapen af op de man. Panische passagiers zouden ondertussen zijn weggevlucht van de plek van de aanval.

De arrestatie van de dader

Steekpartij metro Londen mogelijk terreurdaad
Steekpartij metro Londen mogelijk terreurdaad (Foto: ANP)

Brand in bedrijfsgebouw Honselersdijk

In een bedrijfsgebouw in Honselersdijk (Zuid-Holland) heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. De brandweer rukte met groot materieel uit om het vuur te blussen en kreeg de brand na enkele uren onder controle.

In het gebouw waren meerdere bedrijven gevestigd. Het zou volgens een woordvoerder van de brandweer onder meer gaan om ondernemingen die zich bezighielden met het onderhoud van en de handel in auto's en vrachtwagens.

De schade door de brand is groot. Een gedeelte van het pand is "zo goed als verwoest". De brandweer zet bovendien sloopkranen in om de laatste brandhaarden te bereiken. Brandweerlieden konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere gebouwen.

Publiek
De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling, die in de wijde omgeving was te zien. Een aantal mensen kwam een kijkje nemen bij de bluswerkzaamheden. Zij werden opgeroepen vooral uit de rook te blijven. Omwonenden werd gevraagd ramen en deuren te sluiten.

Volgens de brandweer raakte niemand gewond. Wel moest een aantal mensen door ambulancepersoneel worden nagekeken na het inademen van rook, maar zij hoefden niet te worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het nablussen duurt vermoedelijk nog enkele uren.

Brand in bedrijfsgebouw Honselersdijk
Brand in bedrijfsgebouw Honselersdijk (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog 19 dagen tot kerstmis

Gisteren was het flink aan het waaien, en ook vandaag ligt de wind niet stil, Aan de noordwestkust kunnen zware windstoten voorkomen. Het is grotendeels bewolkt en af en toe valt er een druppeltje regen. Later op de middag kan het wat harder gaan renenen. De temperatuur ligt rond de 12 graden 

Na dagenlang zeuren kreeg ik dan toch een aantal foto's tegelijkertijd ingestuurd! Zo ook deze twee van de zonsopgang van gisterenochtend. Van diverse kanten hoorde ik dat de lucht feloranje tot felroze werd verlicht toen de zon opkwam. Ook in het Weer, klimaat en natuurrampen forum deelden een paar users hun fraaie foto's van de zonsopgang gisterenochtend! 

Onderstaande foto kreeg ik van user Twieki, uit lelystad. 

Zonsopgang in Lelystad (Foto: Twieki)
Zonsopgang in Lelystad (Foto: Twieki)

Ook uit Cuijk kreeg ik een foto doorgemaild, van user Charged. 

Zonsopgang in Cuijk (Foto: Charged)
Zonsopgang in Cuijk (Foto: Charged)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1613 passeerde Venus tussen de aarde en de zon. Hiermee kwam de voorspelling van Johannes Keppler, met een marge van onnauwkeurigheid, uit. 

* In 1912 werd de Buste van Nefertiti gevonden bij opgravingen in Egypte. De vonds werd gedaan door de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt

* In 1833 brandde het Engelse warenhuis Harrods volledig af. 

* In 1917 kwamen bij een niet-nucleaire explosie in Halifax 1900 mensen om het leven. Het is de groote explosie in de geschiedenis. 

Golfen in het zonnetje in Hot Shots Golf

Sony heeft tijdens het evenement PlayStation Experience, dat dit weekend plaatsvindt in San Francisco, een trailer uitgebracht van Hot Shots Golf.

De makers Clap Hanz hebben er een tropische sfeer aan gegeven. In het spel, waarvan de voorlopers in Europa altijd Everybody's Golf heten, speel je niet zo maar golf, maar is het wat meer casual gemaakt.

Hot Shots Golf komt in 2016 uit op PlayStation 4. Tenminste, in Japan, want een Westerse datum is nog niet bekend. Gezien het spel vertaald is, is het haast wel zeker dat het hier uit komt.

'Speed Queen' Vonn haalt weer uit op afdaling

Skiester Lindsey Vonn heeft opnieuw laten zien dé vrouw te zijn als het gaat om wedstrijden in het Canadese Lake Louise. Tijdens de World Cup won ze zaterdag net als vrijdag de afdaling en dit keer was het nog overtuigender.

Vrijdag maakte de Amerikaanse Speed Queen nog een grote fout, waardoor haar voorsprong 'slechts' een halve seconde bedroeg. Dit keer liet ze de fouten achterwege en knalde ze op volle vaart naar beneden. Aan de finish bleek Vonn maar liefst 1,05 seconden sneller dan de Zwitserse Fabienne Suter en 1,16 seconden sneller dan Cornelia Hütter uit Oostenrijk. Die pakte na haar tweede plek van een dag eerder opnieuw een podiumklassering.

De tweede plek voor Suter betekende het eerste podium in bijna drie jaar voor de Zwitserse die vooral een jaar of zes geleden tot de wereldtop op de super-G behoorde. Voor Vonn was het al de zeventiende overwinning in Lake Louise, dat daarom ook regelmatig Lake Lindsey genoemd wordt. 

Pizzakunde officiële universitaire opleiding

Altijd al een pizzanerd geweest? Nu is er de kans om daar een officiële master in te behalen. De pizzaketen De Pizza Hut en de Manchester Metropolitan University bieden nu een studie pizzakunde aan, bericht Metronieuws.

Behalve de praktische vaardigeden staan er ook bedrijfskunde en financiële analyses leren maken op het studiemenu. Volgens de restaurantketen krijgen de hoogopgeleide pizzabakkers competenties mee waar ze hun hele leven iets aan hebben.

In ieder geval heeft het horecabedrijf gratis personeel, het is de bedoeling dat de studenten de praktijk in de restaurants van de pizzagigant opdoen. Als de studie met goed gevolg is doorlopen kunnen de hoogbegaafde pizzabakkers makkelijker aan de slag in de horeca of een eigen bedrijf beginnen. Er is plaats voor 1500 studenten op de opleiding.

Skiër Hirscher stunt met zege op super-G

Skiër Marcel Hirscher heeft tijdens de World Cup in het Amerikaanse Beaver Creek voor een grote verrassing gezorgd. De Oostenrijkse specialist op de reuzenslalom was op de Birds of Prey-piste de beste op de super-G. Hirscher mocht als vierde naar beneden en profiteerde optimaal van de omstandigheden. 

De zware sneeuwval en het slechte zicht zorgden er mede voor dat veel toppers grote problemen kenden. De Noor Kjetil Jansrud werd na een blunder slechts 55e, terwijl topfavoriet Aksel Lund Svindal genoegen moest nemen met plek 21. Ook de Oostenrijker Hannes Reichelt viel met een zestiende plek zwaar tegen op de piste waar hij in februari nog wereldkampioen werd. 

Het dichtst bij Hirscher kwam nota bene de Amerikaan Ted Ligety, Hirscher's grote rivaal op de reuzenslalom. Ligety naderde de Oostenrijker tot op 0,33 seconden en bleef zijn landgenoot Andrew Weibrecht (+0,36) zo nipt voor. Voor Hirscher is het zijn eerste zege op de super-G, waarop hij alleen in Schladming in 2012 met een derde plek het podium haalde. Ligety werd in datzelfde Schladming in 2013 al wereldkampioen op de super-G - maar haalde verder maar zelden een topklassering - en Weibrecht is weer een verhaal apart: tot zaterdag haalde hij op het hoogste niveau slechts twee keer het podium, maar dat leverde hem wel olympisch brons (2010) en zilver (2014) op. Dit keer heeft hij ook een World Cup-podium te pakken. 

De gedeeld vierde plek van Mattia Casse viel eveneens op. De Italiaan kwam in de World Cup nog nooit verder dan plek vijftien. Aleksander Aamodt Kilde liet weer eens zien dat hij mogelijk de nieuwe Noorse grootheid wordt: met een zevende plek haalde hij voor de derde keer in zijn loopbaan de top-10 op ht hoogste niveau. In februari werd hij zevende op de super-G in Saalbach, een week geleden pakte hij plek tien op de super-G in Lake Louise. 

Uitslag Ajax - sc Heerenveen

Om 20.45 uur begon in de Amsterdam ArenA het duel tussen Ajax en sc Heerenveen. De thuisclub won in een doelpuntrijke wedstrijd met 5-2. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

AFC Ajax

5 - 2

sc Heerenveen

 12' Fischer
 23' Milik
 28' Younes
 54' Fischer
 73' Klaassen
   48' Te Vrede
 79' Te Vrede
 
 Gele kaart: , Otigba, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47.544
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Milik mist pen.(65)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete (v.Rhijn/63)
Veltman
Viergever
Dijks
v.d.Beek (Bazoer/64)
Klaassen
Gudelj
Fischer
Milik
Younes (El Ghazi/74)
  Mulder
Marzo
Otigba (Bijker/73)
v.d.Berg (v.d.Boomen/46)
v.Aken
Slagveer
Thorsby (Thern/46)
St.Juste
Cavlan
Te Vrede
Larsson
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.