De slechtste landen ooit op de Olympische Spelen

Het is over het algemeen wel bekend welke landen de olympische medaillespiegels domineren: de VS doet dat al jaren, China is daar in meer recente jaren bijgekomen, Rusland en voorganger de Sovjet-Unie staan steevast hoog op de ranglijst en op de Winterspelen is Noorwegen het beste land ooit. Dit keer kijken we echter naar de andere kant van de medaille of, beter gezegd, de andere kant van de niet-bestaande medaille: welke landen zijn de slechtste landen ooit op de Olympische Spelen? Onder de noemer 'credit where credit's due': Met de hulp van het uitgebreide werk van olympisch statisticus Hilary Evans (@OlympicStatman op Twitter, het volgen waard voor elke sportliefhebber) en de gedetailleerde database van Sports-Reference.com proberen we die vraag te beantwoorden.

Er zijn op het moment 206 landen met een officieel erkend Nationaal Olympisch Comité (NOC). Kosovo en Zuid-Soedan zijn pas na de Spelen van 2014 in Sochi erkend en hebben dus nog niet meegedaan aan de Olympische Spelen, waardoor we die twee hier (voorlopig) even buiten beschouwing laten. Dat geldt vooralsnog ook voor landen of andere entiteiten die ooit aan de Spelen mee hebben gedaan, maar die niet meer bestaan: denk aan de Sovjet-Unie en Joegoslavië, maar ook Newfoundland, Noord-Borneo of Malakka. Van de 204 overgebleven landen hebben 73 nog nooit een medaille gewonnen en er zijn 24 landen die zelfs nog nooit een plek bij de beste tien gehaald hebben. 

We gaan hier vanaf verschillende invalshoeken kijken naar de statistieken en de geschiedenis. Op deze manier proberen we uiteindelijk één land aan te wijzen als 'winnaar' van de titel 'Slechtste Olympische Land Ooit'. Uiteraard zal hier altijd discussie over mogelijk zijn en kan er op allerlei andere manieren naar gekeken worden, maar het mag duidelijk zijn dat het niet om een officiële titel gaat.