FOK!sport Wintersport Weekend - Week 49

4. Schansspringen

Vorige week ging in het Finse Ruka de hele seizoensstart niet door, dit keer was het weer in Lillehammer wel ongeveer goed genoeg. Op vrijdag openden de dames de World Cup en de 19-jarige Japanse Sara Takanashi deed wat ze al zo vaak gedaan heeft: winnen, voor de 31e keer alweer. De Sloveense Maja Vtic werd knap tweede en pakte zo haar beste resultaat en tweede podiumplek ooit. De Noorse Maren Lundby haalde voor de derde keer het individuele World Cup-podium, voor titelverdedigster Daniela Iraschko-Stolz uit Oostenrijk. 

De eerste wedstrijd bij de mannen moest zaterdag na één ronde door de wind gestaakt worden. World Cup-kampioen Severin Freund uit Duitsland pakte zijn eerste zege van het seizoen, maar de grootste verrassing was Kenneth Gangnes. De Noor werd tweede, zijn eerste podium ooit. Zijn landgenoot Andreas Stjernen werd derde en pakte zijn tweede podium ooit. Gangnes zorgde zaterdag al voor een verrassing, zondag was die helemaal compleet: de Noor pakte dit keer zelfs de zege. Peter Prevc uit Slovenië werd tweede, voor alweer een jonge Noor: Johann Andre Forfang.

Een vermelding waard is de pas 16-jarige Domen Prevc, het jonge broertje van Peter. Hij maakte twee weken geleden met plek acht in Klingenthal zijn World Cup-debuut en pakte dit weekeinde in Lillehammer een achtste en twaalfde plek. Namens FOK! alvast de voorspelling dat Domen nog dit seizoen het podium gaat betreden en in 2018 samen met Peter een olympische medaille pakt in de landenwedstrijd in Pyeongchang. Tussen hen in zit overigens nog Cene, maar hij maakt de laatste tijd minder indruk.

Domen Prevc, het nieuwe megatalent in het schansspringen (Foto: Getty)