James Bond special - Trivia (1983 - 1987)

1987 The Living Daylights

The Living Daylights 007

Bonds Alias: Jerzy Bondov

Sam Neill, Mel Gibson, Mark Greenstreet, Lambert Wilson, Antony Hamilton, Findlay Light, Andrew Clarke en Sean Bean waren allemaal in de race voor de rol van 007, maar de rol ging naar Timothy Dalton die hiermee de vierde officiële Bond-acteur werd.

Al aan het einde van de zestiger jaren wilde men Dalton al voor de rol van James Bond in On Her Majesty's Secret Service, maar Dalton vond zichzelf te jong voor die rol. Met diezelfde reden wees hij ook een aanbod af voor Diamonds Are Forever. Toen niet duidelijk was of Moore nog verder wou als 007 werd er ook aan Dalton gedacht bij de film For Your Eyes Only, maar aangezien er nog geen script voor de film was had Dalton geen interesse. Ook bij Octopussy en A View to a Kill werd Dalton de hoofdrol aangeboden maar was de acteur verhinderd door andere verplichtingen.

In de aftiteling van de film was te lezen dat Generaal Gogols voornaam Anatol is. In The Spy Who Loved Me noemt M hem echter bij de naam Alexis.

De film was gebaseerd op een kort verhaal uit de bundel Octopussy and the Living Daylights. Het originele verhaal speelt zich af tussen Oost- en West-Duitsland. In de film speelde het verhaal zich af tussen Tsjechoslowakije en Oostenrijk.

Koninklijk bezoek op de filmset.

Het zou na The Living Daylights bijna twintig jaar duren voordat er weer een film verscheen met een originele Ian Fleming titel (Casino Royale).

De eerste film met Caroline Bliss in de rol van Miss Moneypenny.

Kara Milovy (Maryam d'Abo) was de laatste Bond-girl met blond haar. Vanaf deze film leek 007 alleen nog maar geinterresseerd in brunettes en roodharigen.

The Living Daylights was de eerste Bond-film met een Nederlandse acteur in één van de hoofdrollen. In dit geval was dat Jeroen Krabbé als generaal Georgi Koskov.

Body count: 28

The Living Daylights 003

The Living Daylights werd ook uitgebracht onder de volgende titels:

Chili:
007: Su nombre es Peligro (His Name Is Danger)
Denemarken:
Spies Die At Dawn
Finland:
007 vaaran vyöhykkeellä
Frankrijk:
Tuer n'est pas jouer (Death Is Not A Game)

The Living Daylights 004

Hongarije:
Halálos rémületben
Israel:
B'Ezor Ha-Sakana (007 In The Dangerous Zone)
Italië:
Agente 007, zona pericolo
Noorwegen:
Skuddlinjen, I
Polen:
Zywe swiatlo dnia
Portugal:
007 - Risco Imediat
Spanje:
007: alta tensión (007: High Tension)
West-Duitsland:
James Bond 007 - Der Hauch des Todes (Breeze Of The Death)

The Living Daylights 005

Zweden:
Iskallt uppdrag (Icecold Mission)

The Living Daylights 006