Vijf Filmtips voor de maand Juni

Source Code

Banner Source Code

Releasedatum: 09 juni 2011

Genre: Actie/Thriller/Science-Fiction
Regisseur: Duncan Jones
Cast: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga en Jeffrey Wright

Plot
Kapitein Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wordt in een trein wakker in het lichaam van een voor hem onbekend lichaam. Zonder zijn toestemming blijkt hij onderdeel uit te maken van een door de overheid geleid experiment genaamd Source Code, een programma die het mogelijk maakt om de identiteit van een persoon, die al overleden is, over te nemen gedurende de laatste 8 minuten van zijn leven. Het is de opdracht van Stevens om binnen deze 8 minuten achter de identiteit te komen van de man die verantwoordelijk is voor het laten ontploffen van de trein waarin Kapitein Stevens zich nu in bevindt. Hoewel hij deze ontploffing niet meer kan voorkomen, heeft de overheid sterke aanwijzingen dat de terrorist van plan is een grote bom in het centrum van Chicago af te laten gaan.

Banner Source Code

Verwachtingspatroon
Source Code is de tweede film van regisseur Duncan Jones. Moon, zijn debuutfilm uit 2009, werd goed ontvangen en zorgde ervoor dat Jones niet meer alleen gezien wordt als de zoon van muzieklegende David Bowie. Waar Moon gezien kan worden als karaktergedreven sciencefictionfilm met een relatief laag budget, is Source Code duidelijk een Hollywoodfilm met het bijbehorende hoge budget en een scala aan sterren. Daarnaast is het script niet van Jones zelf, dus het is afwachten in hoeverre hij zijn eigen stempel kan drukken op het eindresultaat.

Ondanks dat Jones zelf niet verantwoordelijk is geweest voor het script, kan niet ontkend worden dat het uitgangspunt zeer interessant klinkt. De wijze waarop het verhaal verteld wordt, lijkt vergelijkbaar met de wijze waarop dat gebeurde in de komedieklassieker Groundhog Day uit 1993. Kapitein Stevens krijgt steeds 8 minuten de tijd om uit te zoeken wie de dader is van de aanslag en bij elke poging zal hij naar verwachting dichter komen bij het voltooien van zijn missie. Hopelijk wordt de kijker niet doodgegooid met verklaringen hoe deze film op een wetenschappelijke wijze te verklaren is, en richt het zich daarentegen vooral op de wijze hoe Kapitein Stevens erachter probeert te komen wie de dader van de aanslag is.