Scary Movie 5

De gebroeders Wayans zetten in 2000 met Scary Movie de toon voor de moderne parodiefilms. Alhoewel de film zelf een prima spoof was die het genre horror en horrorfilms op een scherpe en platte manier te kakken zette, resulteerde dat helaas ook in vele zeer matige tot slechte films. De dikke rode letters en het woord 'movie' doen bij veel mensen de nekharen recht overeind staan. Niet geheel onterecht met titels als Epic Movie, Disaster Movie en Date Movie. Maar ook met de Scary Movie-reeks ging het met elk deel slechter en slechter. Nu zijn we inmiddels toe aan deel vijf.

Normaal gesproken komt hier de synopsis van de film, maar bij Scary Movie 5 is dat totaal niet relevant. De plot is slechts een excuus om maar zoveel mogelijk (matige) grappen over andere (veel betere) films te kunnen maken. Waar in deel één de focus nog lag op Scream, maakt dit deel het wel heel bont: Black Swan, Paranormal Activity, Rise of the Planet of the Apes en Mama. Dit zorgt ervoor dat het verhaal zeer rommelig is en dat het moeilijk te volgen is.

Maar de schrijvers (waaronder David Zucker, regisseur van deel drie en vier) waren vast niet van plan om een schitterend verhaal te vertellen. Dat moet je ook niet verwachten van een film als Scary Movie 5. Gelukkig hadden de makers genoeg tijd over om goede grappen te verzinnen. Toch? Het zal niet bepaald als een verrassing komen, maar ook de humor is weer van bedroevend niveau. Tenzij je nog steeds in de poepie-plassie-fase zit.

Het zegt genoeg dat het leukste gedeelte meteen aan het begin zit, een parodie op Paranormal Activity met Charlie Sheen en Lindsey Lohan. Zij spelen een karikatuur van zichzelf en schuwen daarin niet om hun eigen (drugs)schandalen aan te stippen. Ook de vijf minuten die daarop volgen, met Snoop Dogg, hebben nog een acceptabel niveau, voornamelijk omdat het op een grappige manier de horrorfilms met hutjes in een bos bekritiseert. Even lijkt er hoop te zijn, maar het niveau daalt sneller dan de temperatuur in ons land.

Wellicht is dat ook te danken aan het ontbreken van Cindy (Anna Faris) en Brenda (Regina Hall), die wel een rol hadden in eerdere delen. Zonder erop in te gaan hebben beide actrices geen rol in deel vijf en zijn zij verdwenen uit de reeks. Gelukkig is ook de overdrevenheid verdwenen waarbij personages te graag lollig wilden zijn. Helaas heeft dat plaatsgemaakt voor luiheid en wordt geen enkel moment (met uitzondering van het begin) ook maar geprobeerd om met volle overtuiging de kijker aan het lachen te maken.

Eigenlijk is het overbodig om te zeggen, maar het is niet grappig. Niet alleen omdat vrijwel iedereen weet dat de serie qua humor niet hoogstaand is, maar ook omdat dit soort films toch altijd een publiek trekt, ongeacht de eerdere reacties op de film. Op het gebied van komedie is het nog geen goed jaar, zeker met titels als Movie 43 en A Haunted House. Hierbij kan Scary MoVie aan het rijtje toegevoegd worden. Mocht je toch besluiten om te gaan kijken, je bent gewaarschuwd.