De Verbouwing

Tessa van Asselt (Tjitske Reidinga) is een vrouw die al haar schaapjes op het droge heeft. Ze is getrouwd met de knappe Rogier (Mark Rietman), samen hebben ze puberende zoon, Tom (Alex Hendrickx). Ze is succesvol plastisch chirurg in haar eigen schoonheidskliniek en daarom kan ze zich een villa veroorloven. Alles begint in te storten wanneer de overspannen Rogier zich inlaat met de holistische aannemer Hylke (Sieger Sloot), voor de verbouwing van hun huis.

Filmposter De Verbouwing

Rogier en Hylke verbrassen zoveel geld met hun ‘zelfontplooiing’ en spirituele momenten, dat Tessa flinke financiële problemen krijgt. Als ze niet gauw een manier vindt om geld in het laatje te brengen, trekt de bank de stekker uit haar schoonheidskliniek.

Dit is het teken dat Johan (Peter Blok), een ex van Tessa nodig heeft om ten tonele te verschijnen. Hij heeft mooie praatjes en geld in overvloed. Johan heeft interesse in het uitbouwen van de schoonheidskliniek en in Tessa. Tessa zwicht. Vanaf dit moment lijkt haar beoordelingsvermogen te zijn verdwenen. Ze duikt met hem het bed in en slikt het als zoete koek wanneer hij Maugosha (Nanette Drazic) naar voren schuift als de nieuwe aanneemster voor de verbouwing. Haar Poolse bouwvakkers trekken de verbouwing vlot maar gaan ook aan de haal met Tom. Het huwelijk van Rogier en Tessa blijkt echt niet meer te redden als Rogier opbiecht verliefd te zijn op Maugosha.

De Verbouwing: Reidinga, Rietman & Drazic

Het is zo dat je als bioscoopbezoeker of als trouwe lezer van Saskia Noort, de plot van mijlenver ziet aankomen en af en toe best je vraagtekens zet bij de keuzes van regisseur Will Koopman en hoofdpersoon Tessa. Dat zorgt ervoor dat in- en meeleven niet vanzelf gaat. In het begin van de film is de opbouw van de spanning langzaam, hierdoor zou je bijna vergeten dat je naar een thriller zit te kijken.

Zodra de oogkleppen bij Tessa afgaan, heeft De Verbouwing je toch beet. Als de plot zich concentreert op de precieze relatie tussen Johan en Tessa wordt het spannend. Ze moet met Maugosha samenwerken om uit het web te komen dat Johan voor hen allebei heeft gesponnen. Ook al is ze niet de onschuldige dame in nood, Tessa vindt op tijd haar geweten en gezonde verstand terug. Samen zetten de vrouwen alles op alles om Tessa’s leven te beschermen en te herstellen. Als dit lukt, is tevens Maugosha gered.

Dat de vrouw eens de kwetsbare, gestreste, eenzame heldin mag zijn is een welkome afwisseling. Reidinga is sowieso de uitblinker van De Verbouwing. Zij laat met de koppige Tessa zien dat ze zonder enige twijfel in staat is een film te dragen. De schoonheidsfoutjes zijn haar niet aan te rekenen.

De Verbouwing: Reidinga & Blok

Succesvolle boeken worden verfilmd, daar is bijna nooit twijfel over. De Verbouwing is het derde boek van Saskia Noort, dat binnen drie jaar het witte doek bereikt. Eindelijk is na Terug Naar De Kust en De Eetclub nauwer haar verhaal gevolgd. Iets wat de film ten goede komt en ook zeker verdiend.

De Verbouwing gaat het vast beter doen dan de twee voorgangers die lauw tot matig werden ontvangen. De onbekende cast zal wonderen doen voor deze thriller. Je wordt nog eens verrast in plaats van je te irriteren aan iemand die niet past bij zijn of haar rol. Een goede vooruitgang.

De Verbouwing: Cast met Koopman & Noort