God Bless America (duo-review)

Review #2 door qwry

‘Een terminaal zieke man met een verknipt gevoel voor moraal die op een ‘killing spree’ gaat’, dit klinkt als de zoveelste dertien-in-een-dozijn-actiefilm maar het tegendeel is waar; God Bless America probeert door middel van een flinke dosis (voor velen herkenbare) maatschappelijkritiek, de kijker meer bij de film te betrekken. Het is dan ook ontzettend jammer dat de film zoveel planken misslaat.

Te beginnen met datgene wat de film tussen alle middelmatige meuk uit zou moeten doen springen: de kritiek op de maatschappij; hoofdpersoon Frank is de hedendaagse consumptiemaatschappij helemaal beu en houdt hierover een treffend betoog dat er, kort samengevat, op neer komt dat onze huidige westerse civilisatie vooral bestaat uit aandachthoeren en zelf narcistische aso’s.

Het probleem is dat Frank zijn eigen principes volledig overboord gooit als hij besluit zoveel mogelijk ‘rotte appels’ naar het hiernamaals te helpen. Frank is niet erg selectief, wat er in wezen op neerkomt dat als iemand een foute hawaïblouse draagt, dit voor Frank al reden genoeg is om deze persoon vol met lood te pompen. Als schrijver/regisseur Bobcat Goldthwaith ook maar iets meer aandacht had geschonken aan het scenario, dan had hij deze gigantische valkuil makkelijk kunnen omzeilen.

Nog een ergerlijk punt is de casting van Tara Lynne Bar als Frank z’n strontirritante sidekick Roxy. Deze psychopathische girl next door behandelt de depressieve Frank alsof hij een kleutertje is. Je vraagt jezelf de hele film door af waarom Frank haar niet om zeep helpt, want het is al vrij snel duidelijk dat Roxy niet meer dan een sadistische trut is die het prachtig vindt om mensen dood te zien gaan.

‘Het doel heiligt de middelen.’ Frank z’n doel is om door het vermoorden van zoveel mogelijk aso’s, men erop te wijzen dat de huidige consumptiemaatschappij verrot is. Het doel van de makers is om tegen zoveel mogelijk schenen aan te trappen, zodat er genoeg buzz ontstaat. Wat meer doordachtheid had de film zeker goed gedaan.