Nova Zembla

Na de televisiewereld wilde Reinout Oerlemans met zijn Eyeworks zich in de filmwereld storten. Toen in 2008 de rechten van Kluun werden gekocht om het boek Komt Een Vrouw Bij De Dokter te verfilmen werd er lang gezocht naar een regisseur. Uiteindelijk ging Reinout het zelf maar doen en dat resulteerde in een zeer succesvolle film. Nu is hij terug op de regisseursstoel met Nova Zembla, de eerste Nederlandse avondvullende 3D-film.

In de 16e eeuw maakte Willem Barentsz (Derek de Lint, Gooische Vrouwen) een ontdekkingsmissie rondom de Noordkaap, maar strandde op het eiland Nova Zembla. Schrijver Gerrit de Veer (Robert de Hoog, Schemer) was aan boord van het schip en schreef een verslag. In het toenmalige Amsterdam was hij de assistent van dominee Plancius (Jan Decleir, Karakter) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als initiator van de reis besluit Plancius om Gerrit mee te sturen op expeditie met Barentsz en Jacob van Heemskerck (Victor Reinier) om de liefde voor Catharina te bewijzen.

De verwachtingen voor Reinouts tweede film liggen erg hoog en deze weet hij grotendeels waar te maken. Het 3D-avontuur begint met een mooie inleiding waarop de toenmalige situatie uitgelegd wordt. Wanneer we Gerrit en Catharina in beeld zien, is duidelijk dat ze enorm verliefd zijn. Al snel blijkt dat haar vader niet helemaal achter de relatie staat en stuurt Gerrit mee met de expeditie. Dan kan het avontuur echt beginnen.

Meteen wordt duidelijk dat Doutzen een klein talent heeft voor acteren. Met overtuiging speelt ze haar rol, maar helaas wordt ze meer gebruikt als lokaas om naar de film te gaan. De nadruk ligt te veel op haar boezem en haar aandeel is helaas beperkt. Toch zit zij de hele tijd in het hoofd van Gerrit, die door de liefde probeert te overleven. Op de boot ontpopt zich een indrukwekkend haantjesgevecht tussen de mannen om aanzien te verkrijgen.

De acteerprestaties zijn eigenlijk van iedereen bovengemiddeld, maar hoofdrolspelers Robert en Sem Schilt (speelt Claes) vallen in zeer positieve zin op. De ontberingen op het koude Nova Zembla hadden niet beter kunnen worden vertolkt. Het verhaal is meeslepend en blijft de hele tijd boeiend. Ook het 3D-effect is prachtig en is, vooral op zee, een goede toevoeging. Maar helaas mist de film op een aantal momenten goede spanning.

Wanneer er een spannende scène wordt ingezet is deze al snel weer afgezwakt. Dat zorgt ervoor dat je toch niet helemaal op het puntje van je stoel zit. Ook het einde voelt een beetje afgeraffeld. Waar Reinout elders de tijd neemt om een goed verhaal te vertellen, gaat het op het eind iets te snel.

De tweede film van Reinout is er weer een om trots op te zijn, al zijn er nog wel verbeterpunten. Desalniettemin blijft er een meeslepende film over met een onderwerp dat we nog niet eerder in de bioscoop hebben gezien. Fans van de regisseur worden teleurgesteld, omdat hij voorlopig even geen regiewerk op zich gaat nemen. Maar voorlopig zijn we nog wel zoet met Nova Zembla, wat ongetwijfeld een enorm succes gaat worden en dat is grotendeels terecht.