Carnival Games in Action

Met Carnival Games in action haal je de kermis in huis. Maar kan deze kermis wel tippen aan de echte kermissen die je rond deze tijd her en der over het land verspreid vindt? Kinderen kunnen zich waarschijnlijk prima met deze game vermaken, maar het échte kermisgevoel is, zeker voor volwassenen, helaas niet aanwezig.

Carnival Games is bekend van de gelijknamige games die voor Nintendo Wii verschenen en waarin je allerlei kermisspelletjes kunt doen. Carnival Games in action voor Kinect heeft hetzelfde principe. Het spel bestaat uit een twintigtal mini-games, verspreid over straten met namen als Achtbaanhoek en Theeleutplein. Die mini-games zijn uiteraard allemaal in het kermisthema en variëren van een achtbaan waarin je muntjes moet verzamelen tot ballonnen darten en de kop van jut. Ook minder bekende, of niet bestaande kermisactiviteiten zijn present. Bijvoorbeeld een honkbal-game, een biggenrace en botspop, wat een soort Hole in the Wall is. Het goed spelen van een mini-game kan echter een stuk lastiger zijn dan het lijkt en soms puur van geluk afhangen. Alle spelletjes zijn simpel van opzet en daardoor geschikt voor iedereen, maar kwalitatief gezien steken een aantal mini-games er bovenuit, zoals de achtbaan die vergelijkbaar is met één van de mini-games uit Kinect Adventures. Daarentegen bevat de game ook een aantal matige mini-games die je na één keer spelen wel gezien hebt, zoals Wodan de waarzegger, wat al voorbij was voordat ik uberhaupt door had dat hij iets voorspeld had. Elke mini-games compilatie heeft echter wel een paar mindere games.

Elke mini-game heeft een bepaald doel; bijvoorbeeld een aantal muntjes dat je in de achtbaan moet verzamelen. Dit doel halen zorgt ervoor dat je tien tokens verdient. Maar als je het niet haalt, krijg je alsnog vijf tokens voor de moeite. Dit beloningssysteem zorgt ervoor dat zelfs de allerkleinsten die te jong zijn om de mini-games goed te begrijpen, een beloning krijgen voor het spelen en dus door willen spelen. Scores worden nergens bijgehouden. De tokens kun je vervolgens gebruiken om kleding voor je avatar te kopen bij één van de verkoopkramen met hippe namen zoals 'Bobs betere besteding' met een donkere Bob Ross look-a-like achter de toonbank. Een deel van deze avatar-kleding kun je ook buiten de game voor je avatar gebruiken, maar de echt leuke dingen zoals een piraten- of tovenaarsoutfit kun je helaas enkel ingame dragen. Je kunt je tokens ook uitgeven om aan het rad te kunnen draaien, waarmee je kans maakt op een prijs van 200 achievement-punten. Zeker dit laatste is erg leuk bedacht omdat het bij veel kermisspelletjes ook puur om geluk draait en je nu een 'echte' prijs kunt winnen die ook buiten het spel waarde heeft.

carnival 1

Rond de mini-games
Kinect heeft ondertussen een aardige verzameling games die puur om mini-games draaien, een euvel waar Nintendo met Wii in het begin ook veel last van had. Carnival Games steekt qua mini-games niet uit boven andere gelijksoortige games, maar alles eromheen is wel erg netjes gedaan. Je kunt erg makkelijk de mini-game kiezen die je wilt spelen en zit niet vast aan lange uitleg, tussenfilmpjes of ingewikkelde menu's. Het spel heeft alles verrassend simpel gehouden en dat is een verademing. Mocht je wel uitleg willen dan kun je daar overigens ook gewoon voor kiezen en alle uitleg is, net als het gehele spel, Nederlands gesproken.

Alle mini-games spelen zich af in een kermis-omgeving. Denk hierbij vooral aan veel vrolijke kleuren en lichtjes en continue vrolijke muziek die na je na langere tijd waarschijnlijk wel zat gaat worden. Carnival Games is echter vanwege het gebrek aan scores die worden bijgehouden geen game die je langere tijd achter elkaar blijft spelen omdat het gebrek hieraan ervoor zorgt dat je niet je eigen scores, of scores van je vrienden, probeert te verbeteren. Gewoon net als in het echte leven loop je dus een rondje, doet wat dingen en verlaat de kermis weer na een klein uurtje om er een tijd later weer terug te keren, voor een nieuw klein uurtje.

carnival 3

Conclusie
Het is erg jammer dat Carnival Games in Action geen scores bij houdt, maar afgezien daarvan doet het spel niet zoveel fout. Helaas zijn er ook geen dingen die het spel heel erg goed doet, zodat het niet boven het maaiveld uit komt. Het spel is overduidelijk gericht op kinderen en het is een groot pluspunt dat de game helemaal Nederlandstalig is. Het is dan ook een game waarmee kinderen zelfstandig aan de slag kunnen en waar ze veel plezier aan zullen beleven, maar tegelijkertijd is het geen game die je als volwassene vrijwillig op zou starten omdat het daavoor diepgang mist en het slechts een verzameling mini-games is. Voor jonge kermisliefhebbertjes is het een leuke game, maar zonder kinderen om het mee te kunnen spelen kun je deze game maar beter in de winkel laten liggen en twee punten van het eindcijfer aftrekken.

 

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Geheel Nederlandstalig
- Geen score-lijsten met highscores
7
+ Snelle besturing
- Avatarprijzen deels enkel in-game te gebruiken
+ - Enkel een verzameling mini-games