DVD: Black Sabbath - Paranoid - Classic Albums

Welke metalhead of andere muziekliefhebber is er naast pindakaas niet groot mee geworden? Black Sabbath! Het is dit jaar precies 40 jaar geleden dat het legendarische album Paranoid het daglicht zag. Om die reden verscheen onlangs de DVD met de aflevering van de welbekende tv-serie 'Classic Albums' die aan het monsterkind van deze Engelse band is gewijd. Het feestje wordt compleet gemaakt met 42 minuten aan extra materiaal die niet in de originele aflevering te zien waren. Zo komt de speelduur nu op totaal 97 minuten.

Black Sabbath is een band die door de jaren heen vele gezichten en vele ups en downs heeft gekend. Uiteraard is Ozzy Osbourne het boegbeeld, maar er was een tijd, dat de dit jaar helaas te vroeg gestorven Ronnie James Dio de band naar een hoger niveau tilde. Er was ook een mindere periode waarin gitarist Tony Iommi zelfs het enige originele bandlid was. Deze DVD rakelt die geschiedenis overigens niet op, maar het gaat puur om de manier hoe Black Sabbath met dit album vorm heeft gegeven aan een sound, die later 'metal' genoemd zou worden, toen bands in Engeland aan het einde van de jaren zeventig muziek gingen maken in navolging van die sound. Deze stroming is uiteindelijk bekend geworden onder de noemer The New Wave Of British Heavy Metal. Het album 'Paranoid' heeft daar een behoorlijke steen aan bijgedragen door de klassieke songs als 'War Pigs', 'Iron Man', 'Planet Caravan', 'Fairies Wear Boots', en natuurlijk de wereldwijde hitsingle 'Paranoid' zelf.

Op deze DVD gaat het dus vooral om het prille begin en hoe zowel de band als de naam en uiteindelijk deze klassieke plaat tot stand zijn gekomen. De originele leden, met naast Ozzy en Iommi natuurlijk drummer Bill Ward en bassist Terence 'Geezer' Butler, komen in deze documentaire ruimschoots aan het woord over hun eigen inspiratiebronnen; The Beatles, Cream, The Shadows, maar ook veel jazz, waaronder dat van gitarist Django Reinhardt. De heren vertellen verder ook over de manier van songwriting, het ontvangst door de media en hun eerste tour door Amerika, welke meteen vanwege overweldigend succes van twee weken naar drie maanden werd verlengd.

Het sterke punt van de DVD is de prima inzage in de manier hoe de songs destijds zijn geschreven. Tja, onder invloed van veel drank en drugs zou je zeggen. Het gebruik hiervan ontkennen de heren niet, maar de docu geeft goed weer dat de heren 'niet aan het klooien waren', zoals mede-producer Tom Allom uit de doeken doet. Tijdens de opnamen wisten ze heel goed waar ze mee bezig waren en gingen bovendien goed voorbereid de Regent Studios in. De nummers zjn allemaal in hooguit twee of drie takes opgenomen. Het is vermakelijk om te zien hoe Allom achter het mengpaneel van Regent uitleg geeft over het opnameproces en de productie. Hierbij laat hij de originele sporen nog eens horen. De bandleden zelf laten afzonderlijk nog eens horen hoe ze tot hun partij zijn gekomen en spelen het nog eens voor. Een ander leuk aspect is, dat de heren, met name Ozzy, toelichting geven over waar de teksten nu echt over gaan, en hoe ze op het idee voor elk nummer kwamen.

Het zwaktebod van de documentaire is dat er naast de gewone interviews te weinig echte andere beelden uit die tijd doorheen zijn gemonteerd. De live stukjes of andere flarden van clips die we wel te zien krijgen duren maar kort. De DVD had ook best aardiger geweest met meer extra's en wellicht een geremasterde DTS versie van het album, want nu kun je niet eens via de DVD het album zelf in zijn geheel beluisteren. Laten we het maar weer op een rechtenkwestie houden, en op het feit dat er niet zoveel beeldmateriaal uit de tijd bestaat.

De DVD van 'Classic Albums - Paranoid' is absoluut leuk om te bekijken en ook hier geldt weer een open deur; voor de echte fans niet weg te denken uit de collectie, en dit vooral vanwege de leuke anekdotes die de heren weten te vermelden.