DVD: I Hate Valentine's Day

Genevieve (Nia Vardalos) is ervan overtuigd dat vijf afspraakjes de absolute limiet is voor romantiek. Voor haar zou het iedere dag Valentijnsdag moeten zijn, en niet alleen omdat haar bloemenzaak dan goede zaken doet.
Haar filosofie komt onder druk te staan wanneer ze de charmante Greg (John Corbett) ontmoet, voor wie ze als een blok valt.

valentijn

Het probleem van I Hate Valentine's Day komt al vrij snel aan het licht: Nia Vardalos.

Je weet dat een film een ongemakkelijk vehikel is als de namen van de regisseuse, de schrijfster, en de actrice die de hoofdpersoon speelt, allemaal hetzelfde zijn. Nia Vardalos scoorde lang geleden met My Big Fat Greek Wedding een behoorlijk succes, maar met I Hate Valentine's Day, waar ze wederom samen speelt met Tom Corbett, scoort ze niets anders dan een monumentale flater.

Nia Vardalos

Het verhaal is niet origineel en alles behalve inspirerend. Nia Vardalos lijkt de formule voor Romantische Komedies bijna naar de letter te volgen.
Het resultaat liegt er niet om: je weet na de eerste vijf minuten al hoe het verloop van de film zal zijn, welke struikelblokken de verschillende personages moeten overwinnen, en welke waardevolle les iedereen heeft geleerd tegen de tijd dat de aftiteling begint te lopen. De grappen zijn schaars en de timing ervan is ronduit slecht te noemen, je ziet ze van mijlenver aankomen. De elementen die Vardalos in haar personage steekt zijn niet bepaald uitnodigend, sterker nog ze maken van Genevieve een vrij onsympathiek mens, kleinzerig en egoïstisch. Alles voelt geforceerd aan, alles richt zich op Genevieve en haar verwrongen visie op het leven en de romantiek.

Het acteerwerk is van een net zo belabberd niveau. Nia Vardalos heeft de neiging om met haar loensende kop in de leegte te staren en met een debiele glimlach rond haar lippen,  een zo leeg mogelijke uitstraling over te brengen op het scherm. Ze straalt niets anders uit dan geveinsde interesse, en je vraagt je als kijker meer dan eens af waar die lege blik in haar ogen op gericht is, in ieder geval niet op haar tegenspelers want ze kijkt negen van de tien keer straal langs hen heen. De chemie tussen Corbett en Vardalos is ver te zoeken, en je merkt dat Corbett ook niet echt veel zin in zijn rol heeft, hij levert zijn rol op de automatische piloot, het is niet slecht, niet goed, maar gruwelijk middelmatig.
De rest van de cast lijkt met hetzelfde probleem te kampen... al hebben die het probleem dat ze nauwelijks tijd krijgen om hun karakters eigen te maken. Hun rollen worden effectief naar de achtergrond geschoven. Zo nu en dan mogen ze laten zien dat ze clichés zijn die geschreven zijn om de hoofdpersoon beter af te doen laten steken. Ze worden nergens fatsoenlijk geïntroduceerd, en hebben dan ook geen eigen verhaal dat ze ontwikkelen naarmate de film zijn einde bereikt. We krijgen als publiek alleen een aantal fragmenten te zien die aan moeten geven dat ze ook een bepaalde persoonlijke groei meemaken.

I wish I wasn't in this movie


I Hate Valentine's Day is een film die op alle vlakken misslaat. De film is niet grappig, de romantiek is ver te zoeken. De personages zijn storend en het acteerwerk is van een belabberd laag niveau. Een film die ongeveer anderhalf uur duurt, voelt aan als een ellenlange zit. Voor die drie grappen die wel geslaagd zijn hoef je het niet te doen. Dit is niet het soort film dat je met je grote liefde zal kijken op Valentijnsdag, want je kan meer romantiek halen uit het verwijderen van pluis uit de droger.