Professor Kageyama's Rekentraining

Al een jaar lang is het chaos in huize Jansen, mama snauwt tegen papa dat ze straks wel gaat koken, zoonlief schreeuwt tegen zijn zusje dat hij nu weer op de Wii wil en opa en oma hebben een felle discussie over wat nou een leuker spel is Brain Training of Brain Academy. Het moge duidelijk zijn, sinds de komst van de Wii en de Nintendo DS in huize Jansen is de hel los gebroken. Waar eerst nog alleen zoon Peter en af en toe vader Jan een videospelletje speelde is nu opeens de hele familie verslaafd geraakt aan het fenomeen gamen. In het begin was het voor Peter nog erg leuk geweest om Wii Sports te doen met samen met zijn moeder. Maar in de loop der tijd was die leuke sfeer omgeslagen, want opeens moest hij zijn Wii delen met zijn moeder. En opeens kon hij niet meer wanneer hij wilde op zijn DS omdat opa en oma even hun \'daily test\' in Brain Training moesten maken. En nog erger; zijn moeder kwam om de haverklap thuis met spelletjes die hij totaal niet leuk vond. Vandaag was het weer zo’n dag geweest dat mama goed bedoeld thuis was gekomen met zo’n spelletje: Professor Kageyama’s Rekentraining. En de hele familie had er wel haar mening over:

Zoon

\"Ik vind Rekentraining een beetje saai, want je moet net als in alle andere hersentrainers elke dag een test doen. Dit klinkt natuurlijk heel erg normaal en leuk, maar in Rekentraining is dit helemaal niet leuk uitgewerkt. Want je moet elke dag, tot je een level omhoog gaat, dezelfde opdrachten voltooien. Dit betekent dus dat je bijvoorbeeld vijf dagen achter elkaar optel-opdrachten zit te doen en dat is natuurlijk hartstikke saai. Als er wat meer variatie in de opdrachten had gezeten had ik het misschien een stuk leuker gevonden. Natuurlijk kun je naast de dagelijkse test ook wel losse opdrachten maken. Dit zijn opdrachten als optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen en missende getallen invullen. Maar ook deze losse opdrachten lijken meestal te veel op elkaar om genoeg uitdaging en afwisseling te creëren.\"

Dochter

\"Ik vind Rekentraining helemaal niets aan. Vooral die dagelijkse training vind ik niet leuk. Je level gaat namelijk veel te langzaam omhoog. Je moet namelijk vijf dagen achter elkaar de test goed maken om een level omhoog te gaan. Maar het niveau van de eerste opdrachten is zo belachelijk laag dat je totaal geen zin hebt om die makkelijke opdrachten vijf dagen lang te doen. Ik vind dus dat ze óf de eerste opdrachten moeilijker hadden moeten maken óf hadden moeten zorgen dat je bij de eerste levels makkelijker omhoog gaat. Want nu ben je gewoon een maand bezig om bij de interessante opdrachten te komen en dat is natuurlijk zonde.\"

Vader

\"Ik vind Rekentraining maar een lastig spel. Natuurlijk zijn de sommetjes vrij simplistisch, maar mede dankzij dat er bij elke opdracht een targettijd is kan het spel op veel momenten nogal pittig uitvallen. Zeker mensen van mijn leeftijd zullen moeite hebben om bijvoorbeeld tien sommen op te lossen binnen vijftien seconde. De tijden zijn simpelweg veel te scherp ingesteld, want zelfs mijn zoon haalt de targettijd zelden. Misschien hadden de makers dan ook beter aan het begin, bij het maken van een account, kunnen vragen hoe oud je was en aan de hand daarvan de targettijden vast kunnen stellen. Want zowel mijn hersenen als mijn handen kunnen deze snelheid gewoon niet aan. Erg jammer, want zo heb je na elke opdracht telkens weer het gevoel dat je het niet goed genoeg gedaan hebt. Ook al heb je misschien alles goed.\"

Moeder

\"Wat een onzinnig spelletje zeg, dat Rekentraining. Het lijkt me toch de bedoeling dat je van zo’n hersentrainer iets leert, maar met Rekentraining leer je eigenlijk niks. Misschien leer je er nog wat van als je net kunt rekenen of als je rekenvaardigheid in de loop der jaren flink verslechterd is. Zolang dat niet het geval is lijkt het me sterk dat je van dit spel iets leert. Dit komt voornamelijk door het feit dat de sommen te makkelijk zijn. Sommen die moeilijker als de tafels zijn krijg je namelijk niet. Erg jammer want mede dankzij deze lage moeilijkheidsgraad is de doelgroep maar erg klein. Namelijk kinderen van 5 t/m 8 en senioren die hun rekenvaardigheid weer enigszins willen opvijzelen.\"

Opa

\"Rekenwattes? Oooooh, dat spelletje met die rekensommetjes? Jaaaaa, daar snapte ik geen zak van. Het bevat namelijk geen Nederlandse taalfunctie en je zult dus over een aardige Engelse vocabulaire moeten beschikken om te snappen wat je moet doen. Ideaal voor de jeugd misschien, maar ik heb er natuurlijk geen reet aan. Wanneer heb ik nou Engels geleerd? Na de oorlog misschien, maar dat waren ook maar een paar woordjes. Verder als: Helloow soldjur, doe joe have some fags voor mie? ben ik toen ook nooit gekomen. Nee, niks voor mij hoor zo’n spelletje met al dat Engelse geouwehoer.\"

Oma

\"Leuk hoor, zo’n rekenspelletje. Eeeeenig! Ik vind het echt toppie! Had ik al verteld dat ik het ontzettend leuk vind? Oké, ik vind het afschuwelijk. Grafisch ziet het er nog wel aardig uit. Aardig ja, niet meer dan dat. En het geluid is ook nog wel te doen, als je van irritante piepjes houdt.\"