Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations

Dat Japanse spellen vaak eerder uitkomen in Japan is, helaas, een gegeven waar iedere gamer rekening mee houdt. Sommige spellen leven deze ongeschreven regel echter wel erg enthousiast na en verschijnen pas één á twee jaar later op de Europese markt. Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations is zo’n spel dat het aardig bont maakt. Het spel komt een jaar na dato uit en dat is opvallend te noemen, aangezien de opvolger van het spel (Apollo Justice: Ace Attorney) al ongeveer een half jaar in de Nederlandse winkelrekken ligt. Gelukkig voor de fans heeft het verhaal van deel drie verder geen invloed op dat van deel vier en was het later verschijnen van dit deel dan ook niet zo’n groot probleem.

Het spel begint, qua tijdslijn, zelfs niet eens in de buurt van deel vier; de eerste zaak speelt zich naar schatting zo’n vijftien jaar eerder af. Je zult het spel namelijk beginnen als Mia Fey, de mentor van Phoenix Wright. Een jaar na haar eerste, traumatiserende zaak (deze zul je later in het spel spelen) heeft Mia al haar moed bijelkaar gesprokkeld en begint ze aan haar tweede zaak. Omdat haar eerste zaak alweer een jaar geleden was en de regeltjes van de rechtbank haar daarom niet helemaal meer fris in het geheugen liggen, wordt ze begeleid door haar mentor Marvin Grossberg. Hij legt haar de fijne kneepjes van het advocatenbestaan uit en de eerste zaak zal dan ook voornamelijk dienen als tutorial. Althans als tutorial voor hoe je te werk moet gaan in de rechtbank. Het onderzoeken van een plaats delict, het ondervragen van Jan en alleman en het opsporen van belangrijke informatie gebeurt buiten de rechtbank en zul je pas in de tweede zaak mogen doen. In deze tweede zaak (van de vijf zaken) speel je overigens weer gewoon met Phoenix Wright himself.

Want ondanks de historische tripjes naar het verleden die je maakt tijdens het spelen met Mia, speelt de rest van het spel zich wel gewoon in het heden af. Het spel draait immers nog steeds om de inmiddels wereldberoemde advocaat Phoenix Wright en zijn paranormale assistente Maya Fey, het zusje van Mia. De zaken die je met Mia speelt staan dan ook in dienst van het uitbreiden van je kennis over Phoenix Wright’s levensloop en de geschiedenis van de Fey-familie. Want zowel in het verleden als in het heden wordt het Phoenix Wright-universum flink uitgebreid. Veel bekende personages zullen dan ook weer de revue passeren zij het met een nieuw beroep, wat meer grijze haren en/of nieuwe verhalen. Maar ook de nodige nieuwe personages zullen aanschuiven in de zoektocht naar de ware daders. Jouw cliënt is immers onschuldig.

Om zijn of haar onschuld te bewijzen zul je bewijsmateriaal moeten zoeken. Dit kunnen bijvoorbeeld voorwerpen als het moordwapen zijn, maar ook getuigenverklaringen. In de rechtszaal zul je dan via een kruisverhoor de getuigen aan de tand voelen en ze door middel van het laten zien van bewijs attenderen op onwaarheden of foutjes in hun verklaringen. Soms maakt de getuige echter geen fouten in zijn verklaring en zul je hem onder druk moeten zetten, zodat hij extra verklaringen aflegt. In deze haastig verzonnen, extra verklaringen maakt de getuige dan vaak alsnog een fout waarmee je hem dan weer kan confronteren. Zoals bekenden van de serie wellicht al opmerken is er dus helemaal niets veranderd aan dit systeem.

Ook het onderzoeksysteem is onveranderd gebleven ten opzichte van Phoenix Wright Ace Attorney: Justice for All (deel twee). Je zult nog steeds het plaats delict moeten afstruinen om daar bewijsmateriaal te verzamelen, getuigen te verhoren en mensen vragen te stellen die minder direct iets met het misdrijf te maken hebben. Zo kun je vragen stellen over personen of bewijsmateriaal. Niets nieuws onder zon dus. Ook het Psyche-Lock-systeem is onveranderd gebleven en brengt dus geen vernieuwing met zich mee. Erg zonde, want stilstand is achteruitgang. Zeker als je opvolger al enkele maanden in de winkel ligt met wél enkele vernieuwde features.