DVD: Matchpoint

Woody Allen is toch een klasse apart binnen de filmwereld. Ook buiten dat wereldje overigens, dankzij zijn liefdesleven. Of je houdt van hem, of niet. Ook Matchpoint behoort gelukkig net weer tot de categorie die buiten het standaard Allen-hokje valt. Het speelt zich af in Londen. Niet in New York dus. Enkele lezers haken nu ongetwijfeld af. Maar vooral is het er weer eentje die kan boeien zonder te drijven op oude glorie van beroepsneuroot Allen. Hij speelt potverdorie zelf niet eens mee!

Kort samengevat: Een feitelijk mislukte tennisser genaamd Chris en gespeeld door Jonathan Rhys Meyers, gaat lesgeven en komt zo in contact met de high society. Ondanks zijn lagere kaste, past hij perfect in het wereldje. Hij raakt bevriend met Tom, trouwt diens zus Chloë en haar familie en hoeft zich daardoor nergens meer zorgen over te maken. Leve de emancipatie, eindelijk een mannelijke assepoester. Alleen komt er nog een vervolg op het sprookje. Een balletje kan raar rollen. Entrez femme fatale Nola, gespeeld door Scarlett Johansson. De verloofde van Chris' vriend Tom, desondanks is onze Boris Becker helemaal hotel de botel van haar. En laat het nou net zo zijn dat zij hetzelfde voelt? Beiden niet geslaagd op de manier waarop ze hoopten, de een als tennisser, de ander als actrice, en beiden door geluk en dezelfde rijke familie toch gekomen waar ze nu zijn. Dat schept een band blijkbaar en een liefdesverhaaltje is geboren.


Een liefdesbaby lijkt haast ook niet meer af te wenden gezien de magie tussen Meyers en Johansson. Die interactie tussen hen is al vaak aangehaald en de gebruikte superlatieven van dergelijk schouwspel zou afdoende zijn ter promotie van welke film dan ook. Wel moet gezegd worden dat de magie van Meyers vooral slechts de weerkaatsing lijkt te zijn van Scarletts glansrol. Allen heeft eindelijk weer eens zijn uitgekauwde kunstjes van met name de dialogen deels laten zitten en de beelden weer eens laat spreken. Het lijkt weer eens om de inhoud te gaan, om de sfeer die het verhaal vertelt. Welke keuzes zal Chris maken en waarom, wat spookt er door zijn hoofd? Als dan Tom en Nola uit elkaar gaan, weet Chris haast niet meer wat te doen. Weet hij zich te behoeden voor daden die zijn eigen ondergang betekenen, maar misschien wel zijn geluk betekenen? Of vertrouwt hij op zijn geluk dat hem al eerder toe heeft gelachen? Of de bal in of uit zal zijn, kun je het beste zelf gaan bekijken. Het zal je in elk geval verrassen.


Wat je ook zal verrassen, is de mono soundtrack.

Label: A-Film Releasedatum: 7 september 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!