DVD: Super Size Me

Waarom zijn er toch zo veel dikke Amerikanen? De documentaire Super Size Me probeert op deze vraag een antwoord te geven. Morgan Spurlock belicht het probleem vanuit verschillende perspectieven met een Big Mac in zijn hand. Morgan onderzoekt namelijk niet alleen de gevaren van fastfood, maar ondergaat ze ook daadwerkelijk: een maand lang is hij drie maal daags vaste bezoeker van McDonald's.

Super Size Me toont - naast de materiële en juridische prijs - vooral de fysieke tol die betaald moet worden voor het consumeren van fastfood: één op de drie kinderen kampt met overgewicht en twee van de drie volwassenen is te dik. Maar wie is de schuldige? 'Slachtoffers' slingeren verwijten naar de hoofden van de fastfood-lobby, terwijl deze op hun beurt wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van fastfood-junkies.


Om inzicht in de complexe materie te verschaffen raadpleegt Morgan verschillende experts. Hij laat in de documentaire zowel voor- als tegenstanders van fastfood aan het woord. Zo komt hij bijvoorbeeld in contact met artsen, diëtisten, cateraars van scholen, sportleraren, koks en de doelgroep zelf: kinderen.

Ondertussen gaat Morgan door een hel. De regels die hij voor zichzelf opgesteld heeft zijn simpel: zowel ontbijt, diner als lunch moet bij de Mac genuttigd worden. Twee: hij mag alleen eten wat er aan de balie te krijgen is. Drie: verplicht een supersize-menu nemen als de McMedewerker er om vraagt. Tot slot: alles op de menukaart moet minstens één maal gegeten worden. Morgan verbaast vriend en vijand met de resultaten van zijn speciale McDiëet...