Gadget Review: Dyne DN6128 MP3 Speler

Geluidskwaliteit

Waar ik al een beetje bang voor was, komt uit. Ook de oordopjes die bij de Dyne MP3 speler worden bijgeleverd klinken ronduit slecht. Er zit nauwelijks bas in en ook de hoge tonen zijn nauwelijks aanwezig. Het middengebied klinkt tegen mijn verwachting in wel goed, met voldoende detail. Toch heb ik de rest van mijn MP3 bestanden maar beluisterd met mijn Koss UR-40 hoofdtelefoon, die ik ook bij de review van de MPIO speler gebruikte.

Dan blijkt dat de Dyne heel wat in huis heeft op gebied van klank. De signaal/ruis verhouding van 85 dB blijkt meer dan voldoende en het geluid is uitstekend. Het is maar goed dat ik niets aan de equalizer hoef te veranderen om de klank goed te krijgen (zoals bij de MPIO, waar ik de lage tonen één tandje moest opschroeven), want handmatig instellen van de equalizer is er niet bij. Er zijn zes instellingen, waarvan alleen de standaard instelling goed klinkt; de Flat/Normal instelling. Naast de Auto instelling, die eventueel aanwezige equalizer informatie uit een ID3 tag kan halen, zijn er nog de instellingen Pop, Classic, Jazz en Rock, die allemaal even slecht zijn.

De radio van de Dyne DN6128 klinkt helemaal niet verkeerd. Zoals ook bij de MPIO is de kanaalscheiding erg slecht (je vraagt je af of het wel echt stereo is waar je naar luistert), maar de ontvangst is alleraardigst! Een handig extraatje dus.

Bediening

Het menu van de Dyne DN6128 is niet zo heel uitgebreid. Toch zitten de belangrijkste functies erin. De eerder genoemde equalizer, repeat instellingen en opname instellingen bijvoorbeeld. Bij die laatste is het ook mogelijk om de opname alleen te laten lopen als er iets gezegd wordt. Dyne noemt dat Voice Operated Recording. Ook is het backlight in tijdsduur instelbaar en is het contrast van het display in te stellen. Tenslotte is de eerder genoemde screensaver aan en uit te zetten.

Update: Aanvankelijk gaven Dyne's specificaties op hun website aan dat opnemen alleen kon geschieden op 8 kHz, nogal beroerde kwaliteit. In de handleiding blijkt echter dat de Dyne ook kan opnemen in maximaal 128 kbps MP3! Dit maakt de opnamemogelijkheid ineens een stuk aantrekkelijker, zowel voor het opnemen voor spraak als muziek.